Dodaj do ulubionych

Jak gotujecie dobry kapuśniak?

08.11.15, 20:49
Naszło mnie na dobry kapuśniak z kiszonej. Dobry znaczy - kwaśny z miękką kapustą, nie za tłusty. Niestety nie umiem takiego ugotować, jakiś mi taki jałowy w smaku wychodzi - niby kwaśny ale płaski taki. Pomóżcie smile
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Jak gotujecie dobry kapuśniak? 08.11.15, 21:11
      Płaski smak bierze się z braku dobrego bulionu. Kapuśniak gotuję na dwa sposoby:
      1. (bardziej kwaśnica niż kapuśniak) Gotuję bogaty wywar z włoszczyzny (3 litrowy garnek wypełniam warzywami i zalewam je wodą, gotuję do oporu, jeśli pod kapuśniak, to z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym). Do wywaru dodaję kapustę kiszoną (odciśniętą/opłukaną/bez niczego zależnie od stopnia ukiszenia). W między czasie smażę drobno posiekaną cebulę i dodaję do zupy. Na patelni po cebuli smażę karkówkę, w tłuszczu z kartkówki podsmażam ziemniaki. Podaję w wersji: karkówka+ziemniaki zalane kapuśniakiem.

      2. Wywar z warzyw i żeberek/wędzonych żeberek. Do tego najpierw ziemniaki, jak zmiękną, to dodaję poszatkowaną kapustę. Jeśli wywar z surowych żeberek, to razem z ziemniakami dodaję zeszkloną cebulę i boczek wędzony, jeśli wywar na wędzonce to tylko cebulę.

      Do obu pod koniec dodaję majeranek.

      Kluczem jest odpowiednia głębia wywaru i dodatków. No i jakość kapusty, może to twój problem? Kupujesz, czy dajesz "swoją"?
    • joana.mz Re: Jak gotujecie dobry kapuśniak? 08.11.15, 21:16
      Gotuję na żeberkach (świeże, wędzone, mieszane), włoszczyźnie. Do wywaru dodaję pokrojone ziemniaki a potem kapustę kiszoną. Dla mnie dobry oznacza bardzo kwaśny. Kapusta musi być dobrze ukwaszona, najchętniej z sokiem, który też dodaję. Bez porządnie ukiszonej kapusty zupa mi nie wyjdzie.
    • saszanasza Re: Jak gotujecie dobry kapuśniak? 08.11.15, 22:00
      Ja gotuję albo na normalnym pełnowartościowym rosole, albo na wędzące: dokładnie na żeberkach.
      Ważna jest kapusta. Do kapusty dodaję przesmażoną cebulkę. Blenduję również trochę ugotowanych warzyw (taka naturalna wegeta).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka