Dodaj do ulubionych

jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015

11.02.16, 23:23
Może podzielicie się info co Wasze maluchy LUBIĄ jeść?

Wiadomo, że nie jest łatwo, warzywa nie, owoce kwaśne itp.
Macie jakiś hit-pewniak Taki, że zawsze zje.
Moje hity:
-KASZKI jaglane, kleik kukurydziany
-MIXY na bazie ziemniaka (dynia, pietruszka-korzeń, seler)
-banan
-awokado zblendowane z wodą

Macie jakiś rytm karmień czy próbujecie raz przed mlekiem, raz po itp ?
My próbujemy różnie, raczej zależy mi na warzywach więc staram się nowe dawać do południa, sprawdzone po południu. Wieczorem jest kaszka z mm łyżeczką.
Jakieś polecane słoiczki z rybą/mięsem? Bo tego nie chce mi się gotować jak mała mało zje...

ostatnio posmakowały zblendowane z kaszą manną rodzynki...
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 00:06
      Moje dziecko jest starsze (10m) ale nie tyka żadnej rzeczy, z tych które je twoje chetnie - nie akceptuje nic zblendowanego ani żadnych owocow, z tych które dostał (jabłko, banan, melon, mandarynka). Hity to żółtko (zdecydowane pierwsze miejsce), mięso, brokuł (jedyne warzywo którego nigdy nie odmawia), makaron, chrupki kukurydziane, wniosek chyba tylko taki ze dzieci są różne smile
      • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 08:06
        Moja ma 7 miesięcy,u nas długo hitem były zupki ziemniak pietruszka marchew, kalafior do czasu smile jak dodałam kaszę jaglaną czy ryz to już ble, nie chce ostatnio tknąć gotowanych przeze mnie,ryż czy kasza z owocami też jej nie pasuje
        banan, jabłko jest ok. inne owoce nie bardzo śliwka suszona uczuliła
        mięsko z indyka i kurczak ok.królik u nas uczula robiłam 2 podejścia już
        żółtko też uczulasad
        • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 08:55
          Próbowałaś żółtka przepiorczego ?
          • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 09:02
            Dzięki za info dziewczyny.
            Ciekawe z tym brokułem-dajesz do rączki ugotowane różyczki czy jak?
            Ja dawałam zblendowany rozgotowany brokuł-nie. Słoiczek pierwsza łyżeczka Bobovity brokuł-też nie. Dałam do rączki to wszędzie miałam małe zielone kuleczki na bujaczku, na ubraniu itp ale nie w buzi wink

Leni będę niedługo próbować żółtka, chociaż się go boję, a żółtko przepiórcze do zupki dałaś czy jak? Ugotowane pokruszone?
            • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 10:18
              Tak jak pisałam, moje dziecko nie akceptuje nic zblendowanego, wiec zupek nie dostaje. Brokuła do rączki, ugotowane żółtko prosto do buzi (trzeba na palce uważać wink ). Makaron tez bez sosu musi być. Jak podam makaron z sosem brokułowym to nie zje, a jak sam makaron i do tego różyczki brokuła to zjada jedno i drugie. Niestety ja wolę jednak z sosem wiec nie mogę nam razem gotować uncertain Nawet jak ktoś jeszcze nie dajecie jeszcze glutenu to polecam spróbować z makaronem, łatwo kupić kukurydziany (np. w biedronce), polecam świderki.
              • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 10:26
                Dzięki za Twoje patenty leni. Gluten podaje i jest ok. U nas zero alergii w rodzinie, mała też ok reaguje na wszystko poza mm wink po 5 różnych mm czerwone plamy na twarzy i szyji-tam gdzie nachlapałam mm podając. Także ja sie boje tylko mleka, jogurtu, jajek, cielęciny, wołowiny.

Makaron z biedronki wypróbuję, najwyżej drobno pokroję mojej bo ona same papki (7m).

Zanim miałam dziecko byłam pewna że będzie BLW-brokuł do rączki, łosoś itp, ale ona jeszcze nie siedzi.
                Podaje któraś słoiki? Chciałabym mieć wypróbowany 1 obiadkowy, 1 owocowy na wypadek wyjazdów zeby np u teściów podać czy na wakacje wziąć 2 sztuki na pierwszy dzień (lecimy w kwietniu do Hiszpanii).
                • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 10:35
                  Ja nie planowałam BLW ale nie miałam wyboru, po miesiącu plucia wszystkim przeszliśmy na BLW. Nie ma sensu kroić na małe kawałki, to wcale nie jest łatwiejsze dla dziecka. Ja bym proponowała poczekać aż usiądzie i wtedy spokojnie zacząć podawać duże kawałki (warzywa, makaron, pieczywo itd.)
                • friarielli Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 17.02.16, 15:12
                  wypróbuj rossmanowe, moim zdaniem najbardziej zjadliwy smak, a zauważyłam, że moim dzieciom najbardziej smakują potrawy smakujące też dorosłym. Tzn np warzywa na parze niezbyt, ale już duszone w sosie pomidorowym, z curry, czy mlekiem kokosowym - jak najbardziej. ja zawsze próbuje sama i te rossmanowe maja jakiś smak moim zdaniem.
          • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 09:08
            nie próbowałam, kurze tylko dawałam do zupki smakowało jej no ale zsypało ją,u nas może być ciężko z dostępnością jaj przepiórczych...gdzie kupujesz?
            • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 09:33
              Nie wiem czy macie Tesco?
              ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003007568991
              • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 09:41
                mamysmile dzięki
            • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 10:11
              W najbliższym supermarkecie (carefour).
              • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 10:27
                leni robiłaś tzw ekspozycję na gluten?
                • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 10:38
                  Nie, według mojego alergologa juz tamte badania obalono i informacje jakie udało mi się znaleźć w internecie to potwierdzają. Moje dziecko dostało gluten dopiero niedawno, zaczynając od niewielkich ilości jak ze wszystkim.
                  • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 10:47
                    ja właśnie też nie robiłam u starszej i teraz też nie, w którym miesiącu podałaś?
                    • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 11:03
                      10-tym.
      • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 06.04.16, 08:53
        Wróciłam do tego mojego wpisu, żeby porównać jak je i jadło moje dziecko. 3 miesiące temu wydawało mi się ze je ładnie jak na 9 miesięcy, teraz wydaje mi się że je słabo jak na roczniaka wink

W styczniu jeszcze jadł wszystkie warzywa jakie dostawał, chętnie próbował nowych, teraz je już w zasadzie tylko brokuły. Czasem skubnie ziemniaka lub kalafiora, pozostałe warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, brukselka, kalarepa, burak) wyrzuca od razu. Z owoców je awokado i oliwki :p chętnie je kanapki z awokado lub z cieciorka, mięso i zoltko w każdej ilości, białka nie chce jeść. Sięga do naszego jedzenia, ale wybiera z niego tylko mięso lub wędliny, warzyw nie rusza (my jemy dużo świeżych warzyw). Największą zmiana jest chyba to ze odrzucił makaron który, kiedyś bardzo lubił. Miałam nadzieję na wspólna kuchnie w tym wieku, ale ciężko jest wink

Ograniczalybyscie dziecku ilość zjadanego mięsa, czy dawały ile chce ?
        • tanja8 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 06.04.16, 10:10
          Mam młodsze dziecko, ale m.in. po lekturze książki (którą również polecałaś Gonzaleza), rozmowach z pediatrą-dietetykiem dałabym więcej mięsa. Rok to taki okres wybrzydzania. Widocznie potrzebuje składników które są w mięsie (żelazo?). Na pewno glówkujesz jak mu podać warzywa, warto kombinować z konsystencją (soki warzywne, może czasowo papka), świeże/gotowane, kompozycją posiłku i proponować, proponować itd. Ale Ty na pewno tak robisz smile jak nie zmuszasz, a proponujesz to faza minie, zacznie jeść bardziej różnorodnie.
          • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 06.04.16, 13:09
            W zasadzie to nie kombinuje za bardzo, po prostu oferuje mu już wszystko to co sama jem. Te warzywa, które je (brokuły, cieciorka) je w sporych ilościach i są one bardzo zdrowe, do tego pije dużo mleka, więc zakładam, że mu nic nie powinno brakować. Raczej martwię się tym, że nowych rzeczy nawet nie spróbuje, od razu wyrzuca. Chciałabym np. żeby pomidory jadł, bo dużo jemy w domy sosów pomidorowych. Chyba ze dwa miesiące już podaje regularnie, w różnej postaci i wciąż brak postępów. Obyś miała racje, że w końcu zacznie jeść coś więcej smile
            • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 08.04.16, 21:59
              leni a hummus z cieciorki i pomidorów? Albo klopsiki z indyka z pietruszką w sosie pomidorowym. Trochę balaganu ale może posmakuje. Ja myślę nad zaproponowaniem czegos w stylu muffin warzywny/tarta brokułowa/musaka. Moja lubi takie ciastowate typu muffin smile
              • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 09.04.16, 09:51
                Marella, spróbuję podać pomidory z cieciorka, z sosem pomidorowym na razie nic nie przeszło. Muffinów nie robiłam na razie, ale niedawno wprowadziłam naleśniki (bezpszenne i bezmleczne jak to u nas) i mały ładnie je smile
                • mamakasia15 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 04.05.16, 08:49
                  Witam zadam głupie pytanie a ile dziecko ma zębów? Jak podajesz mu kanapki i naleśniki? W jakiej postaci? Bo moja ma na razie jednego zęba i jakoś nie wiem jak jej to podać by się nie udlawila?
                  • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 04.05.16, 10:06
                    Moja ma 4 zęby i 2 zaczynają wychodzić. Naleśnika w końcu nei zjadła, zębów nie używa do gryzienia kanapki, daję jasne pieczywo miękkie-rozpuszcza sobie śliną. Czasem daję kawałek bagietki, czasem kwadraciki, czasem rzuca nimi, bawi się, czasem memla, spróbuj.
                  • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 04.05.16, 10:17
                    Ma 6 zębów w tej chwili. Zarówno kanapki jaki naleśniki kroje na mniejsze kawałki, takie mniej więcej 2 cm x 3cm. Generalnie kawałki dostaje od samego początku, czyli jak miał 6,5 miesiąca i miał dwie dolne jedynki tylko, i sobie z nimi bez problemu radzi. Z zadławieniem to nie ma nic wspólnego, zadławienie wynika z próby połknięcia za dużego kawałka. Do rozdrabniania służą zęby trzonowe, a te pojawiają się późno, wcześniej niemowlaki rozdrabniają jedzenie dziąsłami i przynajmniej mojemu bardzo dobrze to idzie.
    • ani-a1987 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 11:48
      mój synek, urodzony 20 sierpnia je wszystko co mu dam...smile taki okaz, nie było jeszcze rzeczy, której by nie zjadł, owszem na początku pluł marchewką ale mu przeszło tongue_out rozszerzaliśmy dietę jak tylko skończył 4 m-ce, jest na mm. Je kaszki i głównie słoiki smile mięsne z łososiem, cielęciną, królikiem, to co mi do ręki wpadnie smile głównie Hippa. Polecam łososia i królika, całkiem smaczne smile Owocowe wszystkie, głównie bobovity. Mamy zawsze suszoną śliwkę w zapasie jakby się pojawiły jakieś zaparcia, bo jest bardzo pomocna smile No i gluten też wprowadziliśmy już jakiś czas temu i nic się nie dzieje smile
      • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 14:17
        Wiesz, jak np w słoiczku HiPP, Obiadek, marchewka z ziemniaczkami i łososiem, po 5. m-cu większość to ziemniak a łososia jest uwaga 8 % to moja też by zjadła...także no kaszki, ziemniaki-typowe zapychacze albo owocowe "deserki" dopychane kleikiem ryżowym...Widziałaś ile w suszonej śliwce z gerbera % stanowi śliwka a ile woda? Woda to nic złego ale taki drobny trik marketingowy, byle taniej, byle zagęścić taniochą wodą, ziemniakiem, skrobią...

Pewnie że można czasem podać słoiczek, ale czytam składy smile
        • homerek.1 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 14:37
          To prawda. Polecam do przeczytania forum.gazeta.pl/forum/w,572,159051781,159051781,Czy_gerberki_to_zloooo_.html#p159053804
          • ani-a1987 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 15:22
            ale ja wiem dobrze, że jest 8% mięsa smile tylko co z tego ??? o kaszkach słodkich zapychaczach też się naczytałamsmile tyle, że sama też jem słodkie czekoladowe płatki a nie płatki owsiane z rodzynkami tongue_out
            gotowanie przy tak małej ilości zjadanego pokarmu jest dla mnie trochę bez sensu, jeszcze trochę i jak tak dalej pójdzie syn będzie jadł z nami smile choć oczywiście zdarza się, że mu czasem coś ugotuję smile
            • homerek.1 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 13.02.16, 08:52
              No co z tego że Twoje dziecko dostaje 8% dziennie cennego białka w czasie kiedy intensywnie rosnie? Co z tego że nie nie chce Ci się gotować i dbac o prawidłową dietę dla niego i siebie? Sama sobie odpowiedz na te pytania bo dla mnie to jest naprawdę "nic z tego".
              • ani-a1987 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 13.02.16, 11:30
                On dopiero od niecałych 3 tygodni zaczął dostawać jakiekolwiek słoiki z mięsem, jak skończy 6 m-cy zacznie dostawać domowe zupki z większą ilością mięsa. Skoro inni karmią samym mlekiem do pół roku i też jest dobrze, to nie sądzę by syn musiał nagle dostawać niewiadomo jaką ilość mięsa. On ma na razie próbować i smakować. W końcu podstawą jest mleko smile
                Syn jest zdrowy, rośnie jak na drożdżach i ma dobre wyniki, więc nie dzieje mu się krzywda. A co do mojego jedzenia, to chyba nie jest istotne, bo nie karmię już od dawna piersią smile

A i w słoiczku suszona śliwka BoboVity jest 99,98% śliwki big_grin big_grin
              • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 23.04.16, 23:20
                Nie jestem zwolenniczką słoiczków (zwłaszcza deserków), ale ...
                Tak mnie zaciekawiło to "tylko" 8%, że wzięłam słoiczki do ręki (na 6/8 m-c). Rzeczywiście mięsa 8%, ale słoiczek 180g. 8% z 180 to 14g. Norma dla dziecka w tym wieku to tak mi się zdaje 10-15g (generalnie chyba 1g mięsa na kg masy ciała?) Więc tego akurat nie ma się co czepiać?
    • agata_dra_88 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 12:50
      U nas hitem jest szpinak. Mlody wcina az mu się uszy trzesa smile

Staram się sama gotowac, ale czasem dostaje sloiczki.

Mam pytanie - jak podajecie kasze jaglana? Zblendowana z warzywami/miesem/ryba? Z owocami mozna?

Syn jest alergikiem, wiec u nas ostrożnie z nowosciami smile
      • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 13:47
        Córcia też jest alergikiem,ja podajekaszę jaglaną w zupie zblendowaną ale nie tak na papkę, z owocami jej nie podchodzi jak na razie ,a w zupce brokułowej dzisiaj pięknie zjadła
        • agata_dra_88 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 14:08
          Dzięki, kupie jutro i mu dam!
          • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 12.02.16, 15:06
            dodam,że u mnie dopiero za 3 podejściem zasmakowała,czyli dzisiajsmile na początku nie chciała za jakiś czas spróbuję ponownie z owocami podać
      • maagda13 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 17.02.16, 20:10
        A próbowałaś płatki jaglane? Syn moj lubi bardzo, z tym, że ja robie je na wodzie i podaję z bananem. Kasza jaglana jakoś mu nie wchodzi, pomimo że inne kasze mu smakują.
    • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 17.02.16, 09:33
      Ktoś próbował pieczywo? Chleb pszenny? Wafelki ryżowe Hipp? Pałki kukurydziane Sante bez soli?
      Gluten podaję od 5 mies także luz.

Chciałabym żeby na Wielkanoc mała jadła kromkę chleba i jajko przepiórcze.
      • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 17.02.16, 10:40
        Ja po wprowadzeniu glutenu (makaron zytni) i stwierdzeniu ze jest ok, zaczęłam po prostu dawać kawałki bagietki (bo akurat ja jem bagietki od kiedy udało mi się znaleźć bezmleczne).
      • ani-a1987 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 17.02.16, 11:22
        ja daję skórkę od bułki zwykłej pszennej i sobie memla tongue_out nic mu nie jest smile
      • maagda13 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 17.02.16, 14:43
        Ja tez podaje pieczywo, ale sama piekę. Podawalam od skonczenia 6 miesiaca, lubi pelnoziarnisty chleb z maslem. Nie daje codziennie, okazjonalnie smile
      • mania_007 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 17.02.16, 18:16
        Też daję zwykły chleb, taki jaki akurat my jemy. Najczęściej to jest zwykły pszenny, bo już milion razy próbowałam przerzucić się na razowy, ale nie lubię i już smile ale córka je kanapki w sumie dość rzadko.
        • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 21:43
          Mój (8m) zje każde pieczywo jakie podam (od 6m), ale daje rzadko, bardziej niż gluten obawiam się soli w sklepowym pieczywie, a piekarnikiem chwilowo nie dysponuję. Daję mu gdy jest wyjątkowo absorbujący, a ja naprawdę muszę coś zrobić wtedy skórka czy piętka potrafią zająć go na dłuuugo. Im bardziej zeschnięta tym lepsza wink
          Zębów nie trzeba, dziąsełka są wystarczająco twarde, by sobie poradzić.
          U nas wszyscy lubimy ciemne pieczywo, ale dla małego dziecka podobno duża ilość błonnika wcale nie jest wskazana.
    • mania_007 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 17.02.16, 14:21
      Córka z czerwca i je wszystko. Do tej pory wzgardziła tylko surowym pomidorem. Ale już spaghetti jest ok smile hity to: Kiwi, pomarańcza, burak, łosoś i gołąbki. Wszystko dostaje całe do łapki, bo łyżeczki nie akceptuje. Słoiczków używam baaardzo rzadko, tylko wtedy jak np nic nie mam na śniadanie, to daję np chleb posmarowany słoiczkiem (tzn zawartością tongue_out), że taki niby pasztet smile ale ona średnio chce to jeść, bo nie da się ukryć, że smaku to nie ma...
      • moniczka_700 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 15:38
        Moja je tylko lyzeczka papki jeszcze nie ma zabkow ani jednego wink) Wasze dzieciaczki chyba maja juz pierwsze zabki skoro jedza juz krome chleba wink
        • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 15:53
          moja też tylko papki, wyszedł 1 ząb. Zaczynam miksować słabiej żeby byy grudki, banana daję do ręki/gniotę widelcem. Co dawać do ręki na początek?
          U nas hitem ostatnio krem z kalafiora, z oliwą z oliwek zrobiłam.
          • ani-a1987 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 16:12
            mój w sobotę skończy 6 m-cy, dwa zęby są i daję do ręki kawałek banana i bułki kawałek ze skórką do memlania smile a tak same papki smile
          • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 17:29
            Ja bym do ręki na początek polecała różyczki brokuła lub chrupki kukurydziane.
            • ani-a1987 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 18:47
              no brokuł odpada, ale chrupki spróbuję smile
        • mania_007 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 19:58
          Teraz już ma jakieś zęby, ale do mamlenia np mielonych albo pomarańczy zębów nie trzeba. Zresztą... Do rozdrabniania pokarmów służą raczej czwórki i piątki, a zanim te wyjdą to jeeeszcze trochę...
        • hanusinamama Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 02.12.16, 09:27
          Moja córka jadła jabłuszko, marchewke w całosci (tzn porzadny kawaełk) jak miała jeden ząb. Dziecko nie potrzebuje pełnego uzebienia zeby radzic sobie z paszczą. Poza tym nic nigdy nie blendowałam, od początku gniotłam widelcem. Jak miała 7 misiecy wyrosł pierwszy zabek i wtedy dostała ćwiateczke jabłka bez skórki do ciamkania (podobnie marchewke). Pewnie ze siedziałam obok i pilnowałam czy sie nie krztusi. Dostawała ziemniaczki w kawałach, buraczki, kalafiorką. Nic nie gniotłam juz tylko kawałki. Roczne czy 2 letnie dziecko tak samo moze sie zakrztucic stałym pokarmem. A gryzienie od poczatku jest potrzebne do kształtowania organu mowy. Naprawde rozgotowany ziemniak, kalafior, brokuł to jest pokarm z ktorym sobie dziecko poradzi bez zebów i tak rozgniata wszystko dziąsłami.
    • jj739 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 15:53
      Moje w zeszłym tygodniu skończyło pół roku i je dopiero od kilku dni. Zaczęłam od warzyw ale na razie nic nie budzi jego zaufania wink więcej plucia niż jedzenia..
      Może tylko skórka chleba jest ciekawa, ale to bardziej memłanie niż jedzenie.
      • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 15:54
        Z warzyw mojej najbardziej od samego początku smakował ziemniak, tak zblendowany na GĘSTO że aż łyżka stała, potem dynia.
        • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 19.02.16, 21:54
          Mój od 6 m-ca dostawał ziemniaka całego do łapki. Dawał radę, bo ziemniak się kruszy i rozpływa. Z brokułem, kalafiorem też sobie radził, ale jabłkiem, marchewką już się krztusił, bo z nich się urywały takie "jędrniejsze" kawałeczki; dawałam do siateczki, albo gniotłam widelcem.

Jak karmiłam łyżeczką, to nic nie budziło zaufania, a jak daję mu w jedzeniu pogrzebać samemu (nawet w zupie), to zbada, obmaca, poliże i zwykle akceptuje. Potem daje się podkarmić, ale zwykle przechwytuje łyżeczkę i sam pakuje do buzi.
          • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 20.02.16, 21:27
            Dzięki za pomysł-ziemniaka, brokuł, kalafior dam do ręki smile
    • tanja8 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 12:24
      Z czym łączcie mięso? Gotuję i blenduje posiłki, ale nie mam kulinarnej wyobraźni, zawsze z przepisu. Przyznam że nie szukałam przepisów dla dzieci. Zmieszałam młodemu indyka z brokułami i nie smakowało. Mi zresztą też. Z marchewką i pietruszką dużo lepiej (mi też smakowało). Jakieś pomysły na połączenia warzyw z mięsem dla 6msc dziecka?
      • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 13:14
        ja robię np.zupkę ziemniak marchew pietruszka brokuł kasza jaglana osobno do tego indyk, albo ryż z warzywami i indyk,lub kasza kukurydziana plus warzywa i mięso
        • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 13:15
          mięso gotuję oddzielnie dodaję bez wywaru
          • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 14:10
            Ja tak samo- mięso-pierś z indyka gotuję w małym rondelku osobno, a osobno warzywa koniecznie na bazie ziemniaka, bo moja bardzo lubi, indyka z brokułem też by nie zjadła ale już mix dużo ziemniaka, mało indyka i troszkę czegoś nowego to tak wink
            Zamiast indyka daję czasem kawałek gotowanego łososia lub żółtko przepiórcze.
            3 x w tygodniu jajko, 2 x mięso, 1 x ryba, 1x same warzywa.

Moja najbardziej oprócz ziemniaka lubi oczywiście inne bezsmakowo-słodkie warzywa typu marchewka, cukinia, batat, zielony groszek mrożony, pietruszka-korzeń.
            • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 19:28
              U nas nadal słabo. 7 miesięcy za kilka dni, a je jak moja starsza córka w pierwszym dniu rozszerzania diety. Córka w tym wieku już miała za sobą wszystkie warzywa, owoce, nabiał, chleb, mięso. Jadła to, co my. Synek nadal pojedynczo warzywka.
              Od kilku dni karmię 2 razy dziennie, ale je moze łyżkę stołową za każdym razem.
              Rano owsianka na wodzie z jakimś owocem - banan, gruszka, jabłko. Bardzo też lubi jajecznicę. Chyba jak na razie jego ulubiona 'potrawa'. Po południu jakieś warzywko.
              I to na razie tyle.
              Chcę w tym tygodniu wprowadzić jogurt grecki i masło orzechowe.
              • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 19:56
                Jak robisz jajecznicę, na parze? Całe jajka kurze łącznie z białkiem? W Polsce dalej pokutuje najpierw tylko żółtko...
                Jak robisz owsiankę? Płatki owsiane zalane wrzątkiem takie namoknięte blendujesz czy na tackę i rączką je?
                Moja niestety nie toleruje jogurtu=próbowałam gęsty naturalny Bakoma, ma czerwone plamy i wymioty tak jak po każdym mm oprócz mlekozastępczego...muszę pokombinować z mlekiem roślinnym.
                Hmm masło orzechowe też spróbuję- niby wg najnowszych badań wczesne podawanie zapobiega alergii na orzechy.
                • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 20:46
                  marellakarola napisał(a):

> Jak robisz jajecznicę, na parze? Całe jajka kurze łącznie z białkiem? W Polsce
                  > dalej pokutuje najpierw tylko żółtko...
                  > Jak robisz owsiankę? Płatki owsiane zalane wrzątkiem takie namoknięte blendujes
                  > z czy na tackę i rączką je?
                  > Moja niestety nie toleruje jogurtu=próbowałam gęsty naturalny Bakoma, ma czerwo
                  > ne plamy i wymioty tak jak po każdym mm oprócz mlekozastępczego...muszę pokombi
                  > nować z mlekiem roślinnym.
                  > Hmm masło orzechowe też spróbuję- niby wg najnowszych badań wczesne podawanie z
                  > apobiega alergii na orzechy.

Całe jajka smazone na suchej patelni. Na sam koniec, jak są już prawie ścięte dodaję trochę masełka.
                  Owsiankę gotuję w wodzie do rozgotowania. Nie ma potrzeby blendowania, bo jak się rozgotuje to jest paćka smile
                • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 21:16
                  W oficjalnych polskich zleceniach juz jest wprowadzanie całego jajka razem o ile nie ma alergii (od 2015 bodajze).
              • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 20:18
                Jejku, czytam i stwierdzam ze jestesmy strasznie do tylu. Synek je dwa razy dziennie i po dwie, trzy lyzeczki max. Rano jaglana lub kukurydziana z jablkiem lub sliwka a po poludniu zupka 4 skladnikowa. Ale bez szalu. Nawet chrupkow nie chce. Jedynie jablko by jadl. Dziewczyny powiedzcie jak dlugo czekac na objawy uczulenia?Moj synek dostal uczulenia na szyji i klatce. Gluten dostal w postaci kaszki kukurydzianej lub malej ilosci chrupek juz 2 tyg temu, wiec to chyba nie to. Ale ostatnio, podalam z malym odstepem czasowym troche masla, buraka i pietruszke. Co wg was moglo go uczulic?
                • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 20:19
                  Moj syn ma za tydzien 7mcy
                  • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 20:30
                    Mogło uczulić go masło, ja do zupki daję oliwę z oliwek, masła się boję bo moja ma nietolerancję mleka. Spróbuj robić zupkę na bazie olejów roślinnych.
                    P.S. Kaszka kuku jest bezglutenowa. Gluten to np skórka chleba do rączki lub kaszka manna czy orkiszowa.
                    • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 21:06
                      Ale jaja.. a ja bylam swiecie przekonana ze gluten podaje. Tak pediatra polecala wprowadzac kaszki zaczynajac od kukurydzianej, ze jakos sobie to zinterpretowalam nie sprawdzajac tego ze musi gluten zawierac. To nawet i lepiej bo przynajmniej wiem ze to nie gluten go uczula. Tez podejrzewam maslo z tych trzech. Olej daje
                      • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 21:08
                        Przepraszam, urwalo mi sie. Olej rzepakowy daje do zup a to maslo to tak testowo. Chcialam wprowadzic jogurt, wiec wczesniej lepiej maslo. Teraz wiemze z tym ostroznie u nas.
                        • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 21:17
                          Zdaje mi się, że prędzej jogurt niż masło. Można mieć uczulenie na białko krowie (wtedy nic, co od krowy nie przejdzie) a można na laktozę (czyli cukier z mleka) wtedy to co przerobione przez bakterie można podać (jogurt, kefir, sery ale nie masło),
                          Moja starsza właśnie na laktozę źle reagowała, musiała być na mieszance mlekozastępczej, ale jogurty i sery jadła bez problemu.
                          A potem okazało się jeszcze, ze uczula ją wapń dodawany do produktów dla dzieci.
                          • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 21:34
                            Białko krowie podaje się zwykle na początek w postaci masła, bo w nim jest najmniej białka właśnie.
                            • tanja8 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 09:01
                              Popieram leni, masło ma najmniej kazeiny która jest najpowszechniejszym alergenem pochodzącym z mleka.
                            • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 22:14
                              Właśnie tak. Od masełka próbujemy.
                              Tylko ktoś może nie być uczulonym na białko, a na laktozę.
                              I wtedy produkty poddane fermentacji może zjeść, a masła wciąż nie.
                          • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 21:38
                            Z tym wapniem to może jest trop dla mnie. Od jakiegoś czasu mam wrażenie ze małego wysypuje po mleku ryżowym, patrzę na ten skład i patrze, i nic co mogłoby uczulać nie widzę, wapń jest dodany. Dzięki!
                            • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 22:18
                              A to jeszcze dodam, że uczulały ją niektóre bakalie i w końcu wytropiłam, że chodzi o związki siarki dodawane jako konserwant.
            • tanja8 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 20:55
              Mój ziemniaki średnio, ale ogólnie pojedyncze warzywa spoko, gorzej z miksami. Mięso oczywiście gotuję osobno. I właśnie mam problem do czego dodać aby był to ciekawy smak. Dzieciaki nie znają smaków,ale nie chcę go zniechęcić do jedzenia mdłym miksem. Widzę, że on lubi wyraźne smaki. Mogę dynie zmiksować z mięsem? Buraka z mięsem? Żółtka jeszcze nie dawałam i też nie wiem jak to może w miksie smakować. A wszystko opierać na pietruszce to też nie o to chodzi.
              • tanja8 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 21:51
                Drogie mamy ( te karmiące piersią) nie martwcie się tym, że dziecko mało je albo że troszkę. Mam takie zalecenia od pediatry, że dziecko w 7msc życia je tylko jeden dodatkowy posiłek, a tak to mleko. Dopiero pod koniec 9msc życia dwa - trzy posiłki i mleko ok 3x (wciąż na żądanie wiec różnie bywa). Na wszystko jest jeszcze czas. Ważne żeby pojawiało się mięso max 2x w tyg i żółtko.
                Nie wiem ak przy mm, bo dokładnie nie przejrzałam materiałów.
                • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 08:59
                  Tak dziecko na piersi 1 normalny posiłek. To dziecko decyduje czy zje i ile zje. Ale ja PROPONUJĘ 3 x dziennie po trochu, tak jak pierś proponuję tak samo pokarmy stałe proponuję-nie chce to nie, po kolejnej drzemce znów, dziś była owsianka 3 łyżeczki, zaproponuję kalafior, jajko przepiórcze i jabłko. Chodzi mi o różnorodność zeby popróbowała a nie najadła się czy mierzenie ile ml zjadła smile
                  • tanja8 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 09:20
                    To mój ma często tak, że zjada zupkę warzywna (ew z mięsem)- na oko 80-100ml, popić trochę wodą i od razu zjeść z dwóch piersi. Nie wiem jak on to zmieści. I nic nie ulewa. W drugą stronę (najpierw pierś, potem zupka) to nie działa. Wtedy musi być odstęp.
                    • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 10:49
                      Moja tak samo, zupka + 2 piersi smile, po 2 piersiach nie ma miejsca na zupkę, widać mleko konkretniejsze niż papki wink
              • bramboo Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 10:18
                Ja gotuję na bazie ziemniaka, marchwi i pietruszki z dodatkiem dyni, lub buraczka lub brokuła. Zależy co mi się wyjmie z zamrażarki. Mięso od niedawna, osobno również.
            • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 24.02.16, 21:21
              Od kiedy można dać filet z kurczaka?
              Jakie rybki dajecie?
              • tanja8 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 08:55
                Nie ma znaczenia kiedy włączysz konkretne pokarmy, ani kolejność. Zatem możesz już podawać. Trzeba tylko obserwować czy nie ma reakcji alergicznej, włączaj po jednej nowości.
                Ryb jeszcze nie zdążyłam podać, bo robie wszystko pomału. Planuje dorsza, halibuta, sandacza. Łososia tylko z dobrego źródła.
              • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 08:55
                Mięso po 6mies, ja zaczęłam od indyka. Z ryb to na razie łosoś.
              • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 09:05
                Ja ze względu na alergie ryb na razie nie dałam, ale myślałam o tym i skłaniam się do słodkowodnych a nie morskich, myślałam o sandaczu.
    • bramboo Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 10:21
      dziewczyny a od kiedy surowe owoce? jabłko, banan, jakie jeszcze?
      • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 10:50
        Moja je banana i gruszkę od skończenia 7m ale i tak woli warzywa. Jabłka i malin nie chce bo kwaśne wink
      • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 18:31
        bramboo napisała:

> dziewczyny a od kiedy surowe owoce? jabłko, banan, jakie jeszcze?

Ja wszystko daję od samego początku. Tylko miód, sery pleśniowe, surowe ryby i grzyby zostawiam na po 1roku życia.
        Kolejność obojętna, chociaż starałam się zacząć od niesłodkich warzyw.
        • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 21:59
          babybump napisała:

> bramboo napisała:
          >
          > > dziewczyny a od kiedy surowe owoce? jabłko, banan, jakie jeszcze?
          >
          > Ja wszystko daję od samego początku. Tylko miód, sery pleśniowe, surowe ryby i
          > grzyby zostawiam na po 1roku życia.
          > Kolejność obojętna, chociaż starałam się zacząć od niesłodkich warzyw.
          >

Dziś dałam owsiankę z jogurtem greckim 11% tłuszczu. Zajadał się aż mu się uszy trzęsły wink
          • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 23:08
            No i mój też uwielbia wodę.
            Córka też od zawsze wodę uwielbia. Ostatnio źle się czuła, to mąż dał jej soku jabłkowego, to wypluła. Ja zrobiłam jej herbatę miętową też wypłuła. Tylko woda. Bardzo mnie to cieszy, że synek też lubi wodę smile
            • bramboo Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 07:29
              u mnie też tylko woda, polubiły choć wcześniej nie chciały nic prócz mleka. Też mnie to cieszy smile
              • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 10:03
                U mnie też tylko woda. Z czego piją Wasze dzieci?
                Moja z kubka z twardym ustnikiem i 2 uszkami z Ikei (nie jest to nie-kapek).
                Ja jej przechylam, zastanawiam się czy później przejść na bidon?
                Może w nocy jak odstawię od piersi koło 10-11m to podawać jej wodę z bidonu ze słomką?
                Ciężko przechylać kubek po ciemku. Czy nie podawać wcale wody w nocy?
                • bramboo Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 10:19
                  moje z niekapka 6+ canpol, bardzo fajny bo z uszkami i same sobie trzymają, choć trochę nieudolnie jeszcze wink
                  Nie wiem jak z woda w nocy, jak moje przestaną w ogóle w nocy jadać (jedzą raz, wytrzymują 8h) to pewnie w razie pobudki będę dawać wodę.
                • jj739 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 10:29
                  U mnie zaczkoczył kubeczek Doidy, od pierwszego razu wiedział do czego służy i jak z niego spijać. Na spacery mam kubek 360, ale jeszcze nie było okazji przetestować.
                • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 19:02
                  U nas kubki 360 kroluja. synek zalapal od razu.
      • maagda13 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 19:43
        Ja też dawałam od początku, głównie banana, jabłka. Maliny, truskawki, borówki - miałam zamrożone, więc głównie z płatkami gotowałam. Jakbym miała świeże, to bym dała na surowo.
    • jj739 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 20:15
      A jak u was z kaszkami?

Karmię piersią więc nie chcę dawać tych na mm (ani innych zacukrzonych). Mojego mleka też już nie ściągnę, więc zostaje gotowanie na wodzie. A to nawet z owocami mu nie wchodzi.. Próbowałam na razie tylko kleiki kukurydziane i ryżowe oraz owsiankę. No i słabo to idzie.. Macie jakiś patent na jedzenie kaszek?
      • maagda13 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 22:37
        Ja podaję np. gryczana niepaloną gotowaną na wodzie, z tym, że daję kaszę łyżeczką, a do 'zagryzienia' kawałek warzywa (brokuł, kalafior, marchewka itp)/kawałek ryby/ jajko na twardo. Soczewicę duszoną z pomidorem, ciecierzycę również z pomidorem (zamiast kasz wink ).

Probowałaś wymieszać płatki owsiane z bananem, przy czym w takich proporcjach, żeby banan dominował smakiem? Albo spróbuj płatki jaglane/jęczmienne. Nie wiem, czy kleiki są konieczne, chyba nie. Może po prostu mu nie smakują?
        • jj739 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 22:58
          Ja na razie wszystko łyżeczką podaję, z BLW chcę poczekać aż stabilnie będzie siedział.
          A miksujesz tę soczewicę i kaszę gryczaną? U nas jeszcze same papki, im bardziej płynne tym większa szansa że nie wypchnie językiem wink
          • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 23:05
            U nas im bardziej gęste tym bardziej smakuje. / Ja chciałam BLW ale w praktyce to nie mam cierpliwości do tego wink także większość łyżeczką, BLW rzadko raczej jako zabawa nie posiłek wink
          • maagda13 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 23:18
            Soczewicę gotuję do całkowitej miękkości, nie ma potrzeby jej miksować, bo ziarenka same się rozpadają. Może zupa z soczewicy z pomidorami i marchewką? Ja robię bez miksowania, ale można tez zrobic zupę-krem. Młodemu samkuje w każdej formie wink Podobnie kasza gryczana, jest na tyle miękka, że nawet na początku nie było problemu z jej jedzeniem (ale tez lekko ją rozgotowuję).
            • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 03:26
              Ja robię zupę z soczewicy, pomidorów, cebuli, mleka kokosowego z dodatkiem curry i odrobiny garam masala. Blenduję. Córka uwielbia. Zresztą wszyscy robimy.
              Robię też gęściejszą wersję jako sos do piersi z kurczaka - wychodzi pyszne curry, a'la butter chicken.
              Dwa obiady z jednym zamachem. A nawet i cztery jak pomrożę smile
              • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 03:27
                lubimy, nie robimy!
        • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 23:03
          Ja jestem fanką kaszy jaglanej. Może być ekspresowa Holle/Babysun/Toepfer, Hipp- są bezcukrowe i bezmleczne w Auchan, Rossmanie i w necie np na Mlekolandii. Albo jak ktoś nie lubi jedzenia typowo dla dzieci to może być zwykła kasza jaglana Sante.
          Ja też kp, ale 1 x dziennie daję kaszkę z mm-jak odstawię kp w 10-11 m to zostnwie mi ta wieczorna kaszka z mm dlatego chcę przyzwyczajać, nabiału nie będę dawać bo mała nie toleruje. Wcina tą kaszkę jak szalona około 170 ml. Plus kaszki na wieczór jest taki że podaje tatuś smile
          Jaglana i orkiszowa bardziej wartościowa niż kleik kuku lub ryżowy.
          • jj739 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 25.02.16, 23:12
            Dzięki, spróbuję smile
            miałam dzisiaj tego hippa w ręku, ale mnie zmyliły ciastka na opakowaniu, nie zauważyłam że jest też zwykła kaszka, bez dodatków.
            • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 09:26
              To jest ta HiPP BIO Kaszka jaglana z ryżem i kukurydzą dla niemowląt po 4. miesiącu. Ja moge zwykle kasze na co dzien mieć ale taka ekspresowa jest fajna na wyjazdy bo tylko zalewa się wrzątkiem np.: w hotelu.
      • homerek.1 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 13:49
        Ja też gotuje na wodzie i dodaje owoce sezonowe. Nie zniechęcaj się bo takie śniadanie u nas jest hitem, a początki też nie były łatwe. Spróbuje podać np.
        - owsianke plus starte lub gotowane jabłko plus odrobina cynamonu
        - kaszla lub płatki jaglane z bananem i gruszką
        - płatki np. gryczane plus rozdrobnione mango
        U nas najbardziej sprawdzają się miksy owoców, raczej słodkich smile
        • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 02.03.16, 20:19
          homerek.1 napisał:

> - owsianke plus starte lub gotowane jabłko plus odrobina cynamonu

Apetyczna kombinacja, ale uważajcie na cynamon, bo uczula. Moja córka dostała dermatozy oralnej od cynamomu. Cięzko się tego świństwa pozbyć, na szczęście po 2 miesiącach się nam udało.
      • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 21:56
        Mój (9m) wcina gryczaną, jaglaną, bulgur, amarantus, czasem orkiszową w zasadzie zje co mu podam, taki typ smile
        Na śniadanko lub kolację, rozgotowuję z kilkom bakaliami: żurawina, śliwka, figa, daktyl, morela ...
        Na gęsto i klejąco. Mody zawsze przejmuje łyżeczkę, przez co rzadkie mi nieraz zaciągnął nosem.
        Jak chcę, bu była trochę "lżejsza" to dodaję jakiś owoc, starte jabłko, gruszkę, rozgniecione mrożonki...
        Na początku kilka razy zblendowałam, potem mocniej rozgotowałam, a teraz już jak dla samej siebie, zresztą często jemy wspólnie.
        Uwielbia też makaron (np kokardki) do łapki, ale razowym trochę się krztusił, chyba nie jest taki "gładki", ale daję rzadko, nie chcę przesadzać z glutenem.
    • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 26.02.16, 09:28
      Dajecie pomidora? / Np do zupki dobrej jakości włoskie pomidory w puszce? Bo w Polsce teraz bylejakie pomidory.
      • maagda13 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 27.02.16, 21:16
        Ja daję, i zupę pomidorową, i soczewicę z pomidorem. Zazwyczaj używam passaty pomidorowej bez dodatku soli.
      • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 22:03
        Dawałam pomidorową z domowego koncentratu, i czasem w sklepowych słoiczkach. Gdyby nie pora roku to by jadł. Ja za puszkowanymi nie przepadam, ale może przesadzam.
        • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 22:14
          Mi chodziło właśnie o passatę dobrej jakości. Spróbuję podać.
    • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 08:04
      Dziewczyny a co do picia oprócz wody? Czy w ogóle konieczne jest podawanie picia gdy dziecko jest jeszcze głównie na piersi? Staram się od miesiąca podawać wodę (7m-cy), łyżeczką, doidy, niekapkiem, nawet butelką ale nic nie chce pić, krzywi się. Próbowałam gotować mu kompot z jabłek taki cienki oczywiście niesłodzony, ale średnio to pomogło. Chciałam dzisiaj spróbować z kompotem z malin, może synkowi podejdzie smak?
      Synek teraz gorączkuje drugi dzień i wydaje mi się zasadne podawać mu picie, ale nie mam pomysłu. Oczywiście pierś cały czas jest, ale mimo to po nocy pielucha nie była pełna jak zwykle.
      Czy może podać mu gotowy sok jakis bobofruit albo co na czas tej choroby? Doradźcie proszę..
      • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 08:13
        Jesli nie ma zaparc to moim zdaniem nie ma zaparc to nie musi pic nic poza piersia. Ja bym nie podawała nic oprócz wody. Mój polubił wodę na pewno majac więcej niż 7 miesięcy, teraz (10,5 miesiaca) pije dużo i chętnie. Na goraczkei to dla mnie najlepsza opcja jest dużo piersi.
        • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 09:43
          No staram sie mu podawac piers co chwila. Drzemie na ciaglym ssaniu, slysze ze je, ale to ssanie jakby slabsze. W porze czuwania ssie tylko dla ukojenia, wyglafa to jak od niechcenia, ale tez cos tam poleci. Dlatego pytam czy mu to wystarcza i czy mimo choroby i oslabienia dziecko wyssie ile potrzebuje czy moze trzeba jakos dopajac, nawet slodzonym jesli inne nie wchodzi. Dzieki
          • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 21:15
            Spokojnie, pierś wystarczy, warto oswajać z wodą za jakiś czas, może wypije z Twojego dorosłego kubka, moja czasem pije wodę z porcelanowego kubka smile
            • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 22:38
              Ja bardzo chciałam by mój pił tylko wodę, ale nie chce.
              Przez jakiś czas proponowałam tylko wodę zakładając, że jak ma oprócz tego pierś na żądanie, to mu wystarczy (tzn od momentu rozszerzania diety, wcześniej tylko kp). Potem mały dostał jednak zaparć i do tego chciał pierś co pół godziny nawet w nocy. Dałam na próbę (z bólem serca) rozcieńczony sok jabłkowy i pomogło, wytrzymywał do 2h bez piersi. Więc zaczęłam dawać, przy czym codziennie rozcieńczałam coraz mocniej, teraz to ma stężenie chyba 1:10. Może w końcu przerzuci się na wodę.
              Na zaparcia pomógł tydzień wyłącznego kp, a potem dopajanie i wyłącznie "domowe" jedzenie tzn. kasza zamiast przetworzonej kaszki, owoc zamiast deserku itp.
              Wydaje mi się, że jeśli dziecko ma skłonność do zaparć to trzeba dopajać, nie można przecież w drugim półroczu trzymać dziecka non stop na kp, zwłaszcza jak się dzieciak do jedzenia garnie.
              Ale pewnie są dzieci dla których tylko kp będzie ok.
    • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 22:18
      Jak dać dziecku możliwość ćwiczenia rzucia/gryzienia- w końcu to już 8m?

-papki z małymi kawałkami daję ale przecież je połyka nie rzuje/gryzie.
      -piętka bagietki (sprawdzony w miarę ok skład)
      -miękki owoc typu gruszka/banan

Boję się tradycyjnie żeby się nie zadławiła dlatego nie daję jabłka czy innych twardych...Karmię tradycyjnie, nie mam cierpliwości do BLW, lubię porządek a moja córeczka bardzo lubi jeść łyżeczką, chodzi tylko o naukę gryzienia/rzucia-na czym ćwiczyć?
      Jak u Was dziewczyny?
      • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 22:19
        żuć piszemy przez Ż oczywiście wink
        • at-ia Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 22:53
          Też chciałam BLW, dałam jabłko do ręki, ale miałam przy tym tyle stresu, że się zakrztusi, że odpuściłam. Daję do nauki gryzienia dokładnie to, co Ty wypisałaś. Ale sprawdza nam się też siateczka-gryzak, do której wkładam te "jędrniejsze" np. jabłko, ugotowaną marchewkę...

U nas paradoksalnie przy BLW mniej bajzlu. Młody "tradycyjne" też rozpaprze w koło dokładnie, jeszcze te przeciery do nosa i uszu napcha smile. Przy BLW przynajmniej daję z gara (oczywiście bez soli) to, co nam ugotowałam i nie mam tyle dodatkowego gotowania i zmywania.
      • leni6 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 28.02.16, 23:08
        Ja bym proponowała podać brokuła lub marchewke czasem. To inna konsystencja niż pieczywo czy miękkie owoce, prędzej czy później dziecko będzie musiało spróbować.
        • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 29.02.16, 10:27
          spróbuję, dzięki!
    • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 02.03.16, 13:10
      Dziewczyny, co radzicie jak dziecko 7m nie chce jesc, zaciska usta na widok lyzeczki i w ryk, juz nawet na widok lezaczka i sluniaka? Do lapki tez nie za bardzo dziala. Do buzi nie wlozy. Mysle zeby zrobic przerwe 3dni minimum z jedzeniem kaszki i zupki krem bo mi juz tez cierpliwosci brak. Jedynie co to do lapki bede dawac warzywa i owoce ale nic z tego napewno nie zje. Tak chyba do zabawy? Czy przerwa od lyzeczki to dobry pomysl, czy lepiej buc konsekwentnym i proponowac codziennie?
      • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 02.03.16, 13:34
        według mnie zrób przerwę i spróbuj za kilka dni
      • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 02.03.16, 17:50
        janecek napisał(a):

> Dziewczyny, co radzicie jak dziecko 7m nie chce jesc, zaciska usta na widok lyz
        > eczki i w ryk, juz nawet na widok lezaczka i sluniaka? Do lapki tez nie za bard
        > zo dziala. Do buzi nie wlozy. Mysle zeby zrobic przerwe 3dni minimum z jedzenie
        > m kaszki i zupki krem bo mi juz tez cierpliwosci brak. Jedynie co to do lapki b
        > ede dawac warzywa i owoce ale nic z tego napewno nie zje. Tak chyba do zabawy?
        > Czy przerwa od lyzeczki to dobry pomysl, czy lepiej buc konsekwentnym i propono
        > wac codziennie?

Daj mu normalne, dorosłe jedzenie.

Mój wczoraj jadł zupę marchwiowo-selerową z curry i świeżą kolendrą, bo to akurat mieliśmy na obiad. Ja po 7mż już się nie 'cackam'. Tak samo zrobiłam z córką. Szybko okazało sie, że lubi potrawy ostre, dobrze przyprawione. Widzę, że z synkiem będzie podobnie.
        • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 02.03.16, 20:02
          No a jak to sie ma do stopniowego wprowadzania produktow w celu wykluczenia alergii? Mysmy niewiele przetestowali do tej pory. A co z sola? Solisz taka zupe normalnie?
          • babybump Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 02.03.16, 20:16
            janecek napisał(a):

> No a jak to sie ma do stopniowego wprowadzania produktow w celu wykluczenia ale
            > rgii? Mysmy niewiele przetestowali do tej pory. A co z sola? Solisz taka zupe n
            > ormalnie?

W pierwszy miesiącu wprowadzałam produkty stopniowo. U nas w rodzinie nie ma alergii, więc dawałam 24 godziny na jeden produkt.
            Nie wystąpiła żadna alergia.
            Teraz jeśli coś by się pojawiło, to łatwo byłoby mi wyłapać, bo zazwyczaj w naszych potrawach śa może z dwie 'nowe' rzeczy.
            Soli nigdy nie stosowaliśmy nawet jak dzieci nie mieliśmy. Jest cała masa różnych ziół, czosnek, cebula, itp, które zastępują sól. Sama kolendra jest tak aromatyczna, że już nic innego nie potrzeba.

Mój synek niechętnie jadł w tym pierwszym miesiącu, gdy podawałam mu pojedynczo papki. A wczoraj tak się zajadał tą zupą, że się cały trząsł z radości. Zjadł 4 łyżki stołowe, co dla niego jest bardzo dużo, bo papek jadł jedną łyżkę.
            Na śniadanie dziś jadł owsiankę z bananem, awokado i jogurtem greckim. Znowu pięknie i chętnie jadł. Jest nadzieja, bo w pierwszym miesiącu byłam załamana. Miałam porównanie z córką, która wszystko i chętnie jadła, a on wybrzydzał. No ale teraz widzę, że po prostu potrzebował 'normalnego' jedzenia.
      • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 13.03.16, 20:53
        Mój synek w końcu zaczął coś jeść. Niewiele ale cieszą mnie te dodatkowe łyżeczki kaszki i zupki. Ale zauważyłam że muszę się wstrzelić w jego dobry humor. Jak się obudzi z drzemki niezadowolony to małe szanse że zje więcej niż 2 łyżeczki. Amarantus uwielbia, prosto z worka, ten ekspandowany smile. Jutro testujemy soczewicę. No i na wodę się już nie krzywi, ale pijemy jak narazie z łyżeczki lub doidy ale malutkie ilości bo chce sam za kubek a wtedy to już po piciu.
        • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 13.03.16, 21:21
          amarantus eksandowany? ooo dobry pomysł, ten z Rossmana? Moja lubi wafle ryżowe Hipp jabłkowe i chałkę z masłem...po maśle ma czerwone plamy na buzi jak po mleku. Zupa krem z soczewicy też spoko. Moja po obudzeniu nie zje od razu, musi dojść do siebie, po jakimś czasie dopiero proponuję.
          • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 14.03.16, 09:58
            Amarantus kupowalam w internecie. A te wafle gdzie mozna kupic? Z przekasek takich to my tylko paleczki kukurydziano jaglane lub z otrebami VitaCorn bez soli i konserwantow. Maselko drugi raz testujemy. Za pierwszym razem cos wyskoczylo ale nie bylam pewna od czego.

A owoce typu mango, morele i takie bardziej wymyslne to w jakiej postaci kupujecie?
            • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 14.03.16, 10:26
              Wafle Hipp jabłkowe lub jagodowe są w Rossmanie lub Auchan. A te Vita corn też w necie ?
              Po maśle moja miała czerwone plamy wokół ust, ale moja po mm lub jogurcie też ma więc nie daję już nabiału i masła.
              Morele to ze słoiczka hipp, mango z Carrefora zwykły owoc. Ja tam nie bawię się w eko warzywa czy owoce.
              • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 14.03.16, 10:43
                kurcze moją pszenica chyba uczulasad ale po 1,5 tyg byłyby objawy? skóra się szorstka na łokciach zrobiła i na policzkach zaczerwieniona,a wczoraj ulała po kaszce z pszenicą..
                • czarmiki Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 14.03.16, 10:44
                  i właśnie na bródce nieco poniżej ust krostkisad
              • janecek Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 14.03.16, 10:45
                Paleczki jaglano kukurydziane lub z otrebami vitacorn to kupuje akurat u nas w supermarkecie miejskim Alti plus. Poszukam zatem tych moreli bo suszonych to jakos boje sie dawac, choc rodzynki daje.
                • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 15.03.16, 10:54
                  Kupiłam amarantus, dziś podam. Moja dalej najchętniej papki. Rodzynki namoczone we wrzątku też dorzucam. U nas z owocami słabo, najchętniej kwaśne owoce złagodzone kaszką, ryżem, kleikiem kuku...w słoiczkach też często kwas jabłka równoważy banan albo "zboża" wink niby słoik jakiś moje wesołe jabłuszko a tam mąka lub kleik jednak jest także ja też łagodzę smak owoców żeby jadła.
                  • marellakarola Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 15.03.16, 15:06
                    Co myślicie o kleiku kuku/kleiku ryżowym/kaszy mannej? Zapychacze czy ma to jakieś wartości odżywcze, niby "zboża". Dodajecie do owoców czy tylko te "lepsze" typu jaglana/płatki owsiane?
                    Np maliny i jagody córka zje tylko z kleikiem albo slodkim bananem.
    • tanja8 Re: jedzenie dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 02.03.16, 21:36
      Nam to rozszerzanie diety wychodzi bokiem. Synek strasznie stęka żeby zrobić kupkę. Poza ewidentnym zawierającym działaniem marchewki inne pokarmy też stwarzają problemy. Z tego powodu stoimy na warzywach, owocach, powoli włączam kolejne produkty. Dopajam wodą (lubi, ale jak za dużo to ma czkawke). Żółtko jaka chyba też wzmaga ten problem. Boję się włączyć kasze. Może jeszcze nie dojrzał do pokarmów innych niż mleko. Nie chciałabym na razie podawać leków.
      Synek 6,5msc.