Dodaj do ulubionych

po czym poznac dobre lody?

13.06.17, 09:07
w sensie z dobrym skladem? Bez syropu g-f itp.? Juz po raz kolejny widze w roznych wpisach, ze dobre lody, z dobrej cukierni to mozna jesc bez ograniczen, samo zdrowie. Znacie sklad tych lodow? Wystarczy poczytac sklady tych sklepowych. Myslicie, ze te cukiernicze sa duzo lepsze?
Obserwuj wątek
    • an.16 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 09:19
      No , bez ograniczeń, to nie do końca... w niektórych (np. waniliowe, czekoladowe i większość na bazie mleka i śmietany są po prostu kaloryczne i zawierają cukier. Nie jadam lodów z sieciówek, z lad chłodniczych - to moja zasada. Tylko z cukierni, własnego wyroby, z opisanym składem, o który mogę zapytać. Ale to ja. Nie jestem lodziarą. Dziecku (młodszemu, bo starsze wyrosło szczęśliwie z takich "smakołyków") zdarza się kupić lody sklepowe czy sieciówkowe, szczególnie gdy jest z rówieśnikami.
    • vi_san Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 09:28
      Dobre lody poznać po smaku - tylko i li. A skład? No, jak nie żre się tegoż na litry, a jednego loda od czasu do czasu - to nawet gdyby tam tablicę Mendelejewa wpakowali to nie umrę od tego...
      Oczywiście żadna ematka nie poprze tak obrazoburczej opinii, bo ematka tylko sorbety ręcznie robione i bez dodatku cukru, a dziecko ematki w ogóle lodów nie jada... tongue_out
        • vi_san Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:00
          Przegapiłam to o codziennym jedzeniu lodów. smile Może dlatego, że sama jem rzadko? Zasadniczo nie wierze w "dobre cukiernie" w których skład lodów jest perfekcyjny itd. Po prostu nie wierzę. Po prostu lodziarni musi się to opłacić - lodziarnia nie robi lodów dla naszej [czyli zjadaczy] przyjemności, a dla zysku. A skoro dla zysku - to nie ma opcji że dobry skład pójdzie pod rękę z przyzwoita ceną. Więc albo cena byłaby poza zasięgiem przeciętnego nabywcy albo skład nie idealny. A wysoka cena - niestety - idzie za tym, że ograniczy ilość kupujących. Więc niestety... Albo jakość albo cena. I ie wierzę [poza forum] w kogokolwiek, kto codziennie na litry kupuje lody za dwucyfrowa kwotę gałka...
          Oczywiście najlepsze są lody robione w domu, ze znanych sobie produktów, mleka od własnych krów, własnych malin, od własnych pszczół miodem słodzone... Jasne. Tylko nierealne. big_grin
          • triismegistos Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:12
            U matko, bez przesady z tym zasięgiem przeciętnego nabywcy. Nawet gdyby gałka kosztowała dychę to chyba przeciętnego nabywcę byłoby stać na ten przysmak?
            W moich ukochanych lodziarniach cena nie przekracza 4,50 i ufam, że skład mają ok. Insza inszość, ze lody jadam tak czesto, ze chyba tylko dodatek arszeniku by mnie wzruszył.
      • tt-tka Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 09:55
        vi_san napisała:

        > Dobre lody poznać po smaku - tylko i li.

        Dokladnie to wlasnie chcialam napisac smile
        Dobre lody to smaczne lody. Ich sie nie jada dla walorow odzywczych, tylko dla przyjemnosci.

        > Oczywiście żadna ematka nie poprze tak obrazoburczej opinii, bo ematka tylko so
        > rbety ręcznie robione i bez dodatku cukru, a dziecko ematki w ogóle lodów nie j
        > ada... tongue_out

        Ja, Jarzabek, popieram ! I wszystkie dzieci, ktore znam i z ktorymi bywam na miescie czy po zakupy lody jadaja ! Kupne !

      • suchawloszkana3 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 14:20
        Ja miałam napisać to samo. Po smaku. W dupie mam skład. Chemia nie zastapi natury i jej nie oszuka, wiec najczęściej wygrywaja lody tzw naturalne.
        Jednak nie oszukujmy sie, na smutki nie ma jak kubelek lodow pewnej amerykańskiej firmy wink
    • lauren6 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 09:29
      Po smaku. Albo sa dobre, albo nie. Skład mnie guzik obchodzi. Nie wiem co jest takiego w lodach Magnum czy Haagen Daz, ale wolę od czasu do czasu zjeść takie pyszne lody niż inne firmy: nawet jeśli ich lody mają w składzie mniej syropu g-f.
    • thank_you Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 09:40
      Znamy, jem lody rzemieślnicze np. Na Powiślu albo w H&D. Prosiłam o skład lodów, musza ci pokazać, teraz tylko pytam czy juz dołożyli syf czy jeszcze nie. 😉 Niestety H&D zmienił skład lodow w pudełkach i juz nie kupuje.
      A, sorbety z Grycana (moj syn je właściwie tylko sorbety cytrynowe) maja przyzwoity skład.
      • thank_you Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 09:44
        I od czasu do czasu zjem Magnuma (teraz są o smaku masła orzechowego ❤️) - nie umrę od niego tak jak i od nieznanych mi lodow za granica. Zreszta kupuje z reguły tylko jedna porcje, to nie są ilości od których sie tyje lub uzależnia.
          • thank_you Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 09:57
            O jakim codziennym? Kto pisał o codziennym jedzeniu lodow? Lodow nie reglamentuje i syn codziennie nie chce, zreszta on wie, ze moze brać ile chce z zamrażalnika (ja to traktuje jako zdrowa przekąskę) a w lodziarni/na spacerze/wyjeździe itp. nigdy mu nie odmowie. Nie zawsze chce. Często ja jem a on nie. Rożnie bywa. Ostatnio miał problemy z żołądkiem, było gorąco i my jedliśmy a on nie. Ma wytłumaczone - tych kręconych sie nie je, bo syrop g-f, w sklepowych ciagle szuka takich bez oleju palmowego. Tak u nas jest, nie kupuje produktów z tymi składnikami, wytłumaczyłam czemu (mówiłam mu to nawet wtedy, gdy miał rok i jedyne co go obchodziło, to moje mleko). Teraz jest to dla niego naturalne, jak cos chce to sie zgadzam tylko każe sprawdzić skład. Czy ty wiesz, mikams75, ze aktualnie znalezienie batona z cukrem to tak jak trafić w Totka i traktujemy je jak rarytasy? 😂
            • mikams75 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:28
              troche nadinterpretowalam wink
              ale ogolny wydzwiek watku jest taki, ze lody jada sie (niemal) codziennie, lato jest przeciez krotkie, wiec kiedy tylko dziecko ma ochote... a jak ma codziennie ochote? Zasade jedzenia lodow raz na tydzien zjechano rowno, no bo przeciez lody z dobrych cukierni to samo zdrowie, wiec po co reglementowac.

              Skladu batonow to nawet juz nie czytam... po ostatniej probie zdziwilam sie, ze im miejsca na opakowaniu wystarczylo i to pewnie datego maja taki wystajacy kawalek folii big_grin
              • thank_you Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:36
                No te lody to jednak jest przyjemnosc, nie znam dzieci biegających z batonami, ale latem z lodami biegają wszystkie. Myśle, ze gdyby moj chciał lody latem codziennie, to wiedzac, ze odżywia sie tak jak sie odżywia (naprawdę hiper zdrowo), to wyraziłabym na to zgodę.

                Co do papierka - jakiś czas temu jechałam z moim facetem autem, byłam głodna jak wilk a ten dumny i blady wyciąga batona i mówi:
                - Przewidziałem to i kupiłem ekologiczne batony w dziale ze zdrowa żywnością. Prosze!
                Jak przeczytałam na głos skład, który mieścił sie - jak u ciebie - także na zagiętej części opakowania, a Olej palmowy powtórzony był chyba 3 razy, to baton został mi odebrany i na stacji benzynowej wyrzucony. Z ręka na sercu, pewnie Mars czy Snickers miał lepszy skład niż to cudo za 5 zeta 😂
    • mikams75 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 09:56
      lody kupuje glownie dziecku, wiec po smaku nie poznam a jesli sama zjem.. no wlasnie, najpierw zjem a po fakcie poczuje, ze mnie mdli od chemii. Syropu g-f nie wyczuje a lody moga byc bardzo smaczne z marnym skladem.
    • vodyanoi Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:00
      Moje dzieci jedzą teraz lody codziennie lub prawie codziennie. Truskawkowe, kakaowe, koperkowe, cytrynowe, bazyliowe itp. Sorbety, lody na bazie jajek, na bazie mascarpone czy jogurtu. Skład najlepszy z mozliwych, bo lody są robione przeze mnie.
      Nakupiłam sporo foremek do lodów i uzupełniam zamrażarkę na bieżąco.
        • vodyanoi Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:21
          Robię już na oko, czasem na podstawie przepisow w necie. Najważniejsze są foremki do lodów, bo domowe lody (nawet robione w maszynie) w pojemnikach zamarzną na kość. I wtedy to nie frajda. Ja mam całe mnostwo foremek - plastikowe rozki, silikonowe tubki czy formy do lodów na patyku. Ostatnio robię sorbety truskawkowe, czyli po prostu truskawki z odrobiną cukru. Jak mascarpone, to pol na pół z jogurtem (lub nawet troche wiecej jogurtu), do tego cukier i dodatki jakie się zamarzą. Ja kocham połączenie bazylii z trawą cytrynową. Albo lody różane - latem zbieram płatki róż, robię konfiturę, a potem dodaję do masy jogurtowo-mascarponowej.
          • mikams75 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:34
            mam mnostwo foremek i je czesto wykorzystuje. Jakos tylko te silikonowe tuby sie niezbyt sprawdzaja, ale inne - rewelacja. I tez dolacze sie do prosby o przepisy. Moje dziecko lubi kremowa konsystencje, nie sorbety. Robie na bazie bitej smietanki, najczesciej ze zblendowanymi truskawkami.
            Jak robisz na bazie jajek? I zainteresowaly mnie jeszcze kakaowe (ot tak dosypujesz zwykle kakao do mascarpone?) i cytrynowe.
            • vodyanoi Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:48
              Kakaowe robiłam na bazie jajek - ubite białka połączone z żółtkiem zmiksowanym z cukrem i kakao. Bez żadnego gotowania itp. Aczkolwiek teraz myślę o zrobieniu lodów na bazie lemon curd.
              Cytrynowe robiłam z różnych przepisow, z glowy nie powiem, bo eksperymentuje.
              A bazyliowe z trawą cytrynową wyskoczą po wpisaniu w googlu. Są tak pyszne, że masę wyjadam czasem przed zamrożeniem
              • mikams75 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:52
                ok, poszukam, choc wole sprawdzone-polecone przez emame, ktora sie chyba nie wyglupi, zeby podac badziewny przepis wink

                Mialam tez czas eksperymentow, ale juz mi sie znudzilo, szczegolnie, ze pozniej to ja musialam jesc, bo dziecko wybrzydza. Teraz juz wiem jaki rodzaj lubi, wiec mi latwiej utrafic. Te na bazie jajek wychodza takie kremowe? Cos jak smietankowe jesli chodzi o konsystencje?
                • vodyanoi Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 11:01
                  W tym roku nie robilam jeszcze na bazie jajek, ale raczej tak - kremowe i rozpływające się. Nie mam jak wkleić linka do tych bazyliowych, ale przepiszę: 50 g bazylii, 250 g cukru, 1 źdzblo trawy cytrynowej, 250 g mascarpone, 750 g jogurtu i mozna dodac troche korzenia imbiru. Ważne, zeby zblendowac na naprawde gładką masę, a potem najlepiej przelać to przez drobne sitko - wtedy masa jest idealnie gładka, bez wlokien od trawy lub imbiru. Troche zachodu z tym przelewaniem przez sitko, bo sporo na nim zostaje, ale wg mnie warto. W przepisoe jest napisane, zeby bazylie miksowac z cukrem na proszek. Mnie to nie wychodzi, jak bazylie miksuje z odrobiną jogurtu.
        • tt-tka Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:42
          pani_libusza napisał(a):

          > Podzielisz się sprawdzonym przepisem?

          Jedyne lody, jakie wlasnorecznie zrobilam, wyszly mi niechcacy smile
          Kogel-mogel robilam, tradycyjnie - zoltka z cukrem i gorzkim kakao, recznie ucierane (drewniana lyzka w kamiennym garnku), potem dodaje sie gesta smietane, zeby troche rozrzedzic i przelamac gorzkawo-kakaowy smak; gdy to sie przegryza, ubija sie bialka, nastepnie wszystko laczy i podaje, wuala smile
          Jakos duzo mi tego wyszlo, dzieciaki nie daly rady zjesc od razu i zeby nie opadlo i zostalo puchate, wlozylam do zamrazalnika - jak sie mlode upomnialy po jakims czasie, to byly to juz lody koglowo-moglowe, pyszne ! Tylko niestety pracochlonne i bomba kaloryczna. Zdecydowanie wole kupowac.
    • snakelilith Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:15
      Większość lodów ma w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, ten syrop bowiem sprawia, że konsystencja lodów jest gładsza i mało kto z tego rezygnuje. I to niezależnie od ceny lodów, więc nie ma się co łudzić, że droższe oznacza lepsze. Nie wierzę też, że dobre lodziarnie kręcą swoje lody inaczej, teraz wszystko robi się z półproduktów, czyli do standardowego proszku bazy dodaje co najwyżej dodatki smakowe. Jak lodziarnia ma pierdylion smaków i nie reklamuje się jako "wszystko z naturalnych produktów", to wiadomo, że lody są z torebki i do maszyny dolewa się tylko mleko. Syrop g-f jest w nich gwarantowanie.
      Ale faktycznie istnieją także lody bez tego syropu. Nie ma go w produktach firmy Häagen-Dazs, Ben & Jerry's, szweckiej marki SIA Swensk oraz lodach marki Mars GmbH takich jak Bounty. Oraz w lodach tzw. ekologicznych na niemieckim rynku dosyć dużo tego w odpowiednich sklepach i są naprawdę znakomite. W Magnum niestety jest g-f. Na innych europejskich rynkach jest podobnie. W zeszłym roku na wakacjach w Danii szukałam lodów o smaku lukrecji bez syropu g-f i w końcu zrezygnowałam, raz w roku mogę się tego najeść, ale mam straszną awersję do tego syropu, pomyśleć, że dziś zwykły cukier w słodyczach stał się luksusem.
          • snakelilith Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:49
            Glukozowy to nie fruktozowo-glukozowy. Glukoza jest nieszkodliwa, to po prostu cukier gronowy, to coś, co dawało się kiedyś nawet dzieciom na wzmocnienie. Też głupi pomysł, ale kiedyś dzieci się więcej ruszały, więc tragedii nie było. Świństwem w tym syropie jest fruktoza, której zawartość w g-f możw wynosić nawet 80-90%. Problemem jest, że fruktoza jest inaczej metabolizowana przez organizm, więc nadwyżkę glukozy da się wybiegać, fruktoza powoduje szybkie otłuszczenie wątroby i idące za tym zaburzenia metabolizmu. Swoją drogą, ja kupuję zwykle Häagen-Dazs Vanilla i tam ciągle jest na opakowaniu cukier. W lodach na patyku tej marki (salted caramel) był faktycznie już syrop glukozowy.
    • saszanasza Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:26
      Ja dobre lody poznaję po smaku waniliowym. Jeżeli wyczuwam prawdziwą wanilię smak śmietany, to zakładam że pozostałe smaki również są naturalne. Poza tym sama robię domowe lody waniliowe i znam smak "naturalnych składników".
      • snakelilith Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 10:56
        saszanasza napisała:

        > Ja dobre lody poznaję po smaku waniliowym. Jeżeli wyczuwam prawdziwą wanilię sm
        > ak śmietany, to zakładam że pozostałe smaki również są naturalne.

        No to źle zakładasz. Prawdziwa wanilia o niczym jeszcze nie świadczy. W niektórych krajach w ogóle się jej nie dodaje, bo czarne kropeczki w lodach uchodzą za wyjątkowo nieapetyczne. No i cała armada chemików pracuje często nad tym, by na języku smakowało naturalnie, nawet jak w lodach masz głównie wypełniacze. Tylko sprawdzanie składów da ci pewność. A sceptyzm przydaje się zawsze, bo dziś bardzo, bardzo rzadko na rynku można spotkać coś takiego jak naturalne lody, czyli robione tylko z cukru, śmietany, jajek i prawdziwej wanilii.
    • szarsz Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 11:13
      > a zwykly katolik moze zrobic tyle co nic.

      Łatwo się topią, trudno nakładają i mają blade kolory, same wady smile A poza tym po smaku (bardziej czuć owoc niż słodycz) i konsystencji (nie wyczuwam mleka w proszku).
    • anika772 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 15:13
      Nie wiem. Nawet Haagen Dazs ma w składzie ten syrop glukozowy, Grycan także.
      Co do jedzenia bez ograniczeń, serio? Absolutnie się z tym nie zgadzam, ani dzieci ani ja nie jadamy lodów bez ograniczeń.
    • bib24 Re: po czym poznac dobre lody? 13.06.17, 15:14
      Lodów nie kupuję, nie smakują mi. W trybie ciągłym robię lody w domu, mam super maszynkę (taką co sama schładza, jak lodówka). Zrobienie waniliowych, truskawkowych, czekoladowych to nie więcej niż 5 minut pracy. Skład znam, bo sama robię. Do tego nie mogę użyć jajek (alergia), więc mam pewność, że ich w środku nie ma.

      Smak jest nieporównywalny z żadnymi sklepowymi. Jedyne, które jeszcze jeszcze mogę zjeść to lody od Marysi z Krościenka. Każde inne nawet najdroższe po polizaniu trafiają do kosza. Przestałam już próbować. Domowe waniliowe to poezja.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka