Dodaj do ulubionych

Przepisy dla 7,8-miesięczniaka w poniższym wątku

12.10.04, 15:59
Witam! Ponieważ wiele mam prosi mnie o przesłanie przepisów dla niemowlaków,
a ja nie bardzo mam czas ciągle je wysyłać postanowiłam stworzyć ten wątek.
Pozrawiam i życzę smacznego. Magda i Dawid.

desery

deser morelowo-jabłkowy 1 średnie jabłko (80g) 1 morela (5og) 1 łyżeczka
płaska mąki ziemniaczanej ( 5g) woda 50 g 1 porcja=150g Jabłko myjemy
obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i
usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzuć owoce i gotuj do miękkości.
Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (upszedni rozprowadzonej
w wodzie zimnej1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeni
podajemy w salaterce.

deser z soku typu Bobo Frut 1/2butelki Bobo Fruta z jabłek i marchwi (100g)
łyżeczka cukru (5g) pełna łyżeczka mączki ziemniaczane (7 g) woda 50-60 ml 1
porcja = 150g Wodę wymieszać starannie z cukrem i mączką ziemniaczaną dodać
odmierzoną ilość soku mieszać następnie gotujemy powoli doprowadzając do
wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem przygotowanym zgodnie z
zaleceniami producenta.

kisiel z wiśni 1/2 szklanki wiśni (80g) 2 płaskie łyżeczki mączki
ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru ( 5g) 50 ml wody 50 ml mleka następnego 1
porcja=150g Wiśnie myjemy, płuczemy, drelujemy, a następnie wkładamy do
wrzątku, dodajmy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mączki
ziemniaczanej w 2ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Pamiętamy
o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polany
mlekiem następnym ( przygotowanym zgodnie z instrukcją producenta).

jarzynki

papka z kalafiora lub buraków 6 łyżek kalafiora lub 23 gałązki bokułów 1
łyżki mleka modyfikowanego następnego ( Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2) łyżeczka
świeżego masła 1 porcja = 50-60 g. Świeże warzywa kalafior lub brokuły umyć
oczyścić lub opłukać. Wodę zagotować. Kalafior lub brokuły włożyć do wrzątku
i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić rozetrzeć lub rozgnieść
dodać mleko i masło pogrzać mieszając. Papkę podawać z ugotowanym i drobno
posiekanym chudym mięsem ( 2 łyżeczki ). Starszym niemowlętom (IV kwartał)
należy podwoić ilość warzyw i mięsa

zupa jarzynowa z buraczkiem 1/2 marchwi (30g) 1/2 ziemniaka (20g) 1/4
pietruszki(20g) 1/4 buraka(20g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie
łyżeczki kleiku ryżowego(5g) 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania 1
porcja 150 mg Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy
do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa
przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania.
Następnie dodajemy masło oraz studzimy.

jarzynki z mięsem

kalafiorowa z mięsem na rosole 90g obranych warzyw 1/4 marchewki (25 g) 1/2
małego ziemniaka (18g) 1/4 pietruszki (9g) 1/4 małego pora (9g) 2 gałązki
kalafiora (18 g) łyżeczka oliwy z oliwek (5 g) ewentualnie oleju
słonecznikowego łyżeczka płatków ryżowych (5 g) 120 ml wody którą uzupełniamy
w trakcie gotowania mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub
cielęciny (20 g) 1 porcja = 180 g + 10 g mięsa Warzywa starannie umyć obrać i
opłukać mięso opłukać warzywa i mięso pokroić włożyć do wrzącej wody oraz
gotować przez około 15 min. Dodawać płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą.
Gotować na małym ogniu do miękkości jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa
mięso i ryż zmiksować. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać a warzywa i
ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotować.
Dodać oliwę lub olej. Wymieszać sprawdzić temperaturę podać dziecku

Królik z kalarepą 1/2 marchewki 1/2 kalarepy 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki
mięsa z królika (20g) Mięso gotujemy osobno i siekamy drobno. Warzywa
obieramy, myjemy i kroimy na drobno. Do zagotowanej wody dodajemy warzywa i
gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przecieramy przez sito dodajemy mieso i
masło i gotujemy. Ostudzone podajemy dziecku

papka warzywna z kurczęciem 1/2 marchewki 1/2 ziemniaka 2 różyczki brokuł 1
łyzeczka oleju sojowego 20 g surowego mięsa 100 ml wody Warzywa myjemy,
ziemniaki i marchew obieramy i płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do
zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości (20min). Na koniec gotowania wrzucamy
brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej ponownie doprowadzamy do
zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.

zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu 1/2 pietruszki (25g) 1/2 marchwi (15g)
ziemniak (50g) łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g) 2 płaskie
łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 100 ml. wody surowe chude mięso z piersi
kurczaka lub indyka (20g) 1 porcja = 180g+10g gotowanego mięsa Warzywa należy
umyć obrać i opłukać oraz włożyć do wrzącej wody i ugotować na wolnym ogniu
do miękkości. miksujemy warzywa a następnie mieszamy z kleikiem . Mięso
gotujemy osobno przez okres około 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno
siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy
oliwkę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.

z jajkiem

kisiel mleczny z żółtkiem 20g mleko następne (Bebilon 2, Nan 2, Gerber 2)
100ml wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g) 1 porcja =
150ml Wodę należy zagotować po schłodzeniu wody rozprowadzić mleko. Następne
w pozostałej ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając
starannie doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem.
Podajemy z sokiem owocowym.

kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem 56 łyżeczek kleiku ryżowego lub kaszki
(1518g) obrane jabłko (50g) łyżeczka oliwy z oliwek pół żółtka (10g) 100 ml
wody 1 porcja=150g Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do
wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy oraz 1/2
żółtka mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwkę lub świeże masło.

lane kluski 100g mleka płynnego modyfikowanego 5g mąka kukurydziana 1 żółtko
(5g) Mleko przygotować zgodnie z podanym przez producenta przepisem. Żółtko
połączyć z mąka i 2 łyżeczkami wody na jednolita masę i wlewać cieniutkim
strumieniem na wrzące mleko, zagotować. Kluseczki powinny być wielkości
drobnej kaszy perłowej i bardzo miękkie

papka warzywna z żółtkiem 1/2 marchewki 2 różyczki kalafiora 1/2 małego
ziemniaka 1 łyżeczka masła 100 ml wody Warzywa przygotowujemy myjemy,
ziemniak i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa
doprowadzając do miękkości ( ok 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko i masło i
miksujemy wszystko. Gotujemy i podajemy po schłodzeniu.

zupa jarzynowa z żółtkiem 1/4 małej marchwi (30 g) 1/2 małego ziemniaka (20
g) 1/4 korzenia pietruszki (20 g) plaster małego selera (20 g) łyżeczka
świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 1/2 żółtka (10 g)
120 ml wody (uzupełniać w trakcie gotowania) 1 porcja = 150g + 1/2 żółtka
Warzywa umyć obrać opłukać. Jajko sparzyć wrzątkiem oddzielić białko od
żółtka i podzielić żółtko na dwie porcje. Warzywa pokroić włożyć do wrzącej
wody (120 ml) i gotować na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przetrzeć
lub zmiksować, dodać kleik ryżowy masło i żółtko wymieszać zagotować. Przed
podaniem sprawdzić temperaturę. Białko jaja i połowę żółtka użyć do innej
potrawy nie przechowywać

zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem 1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1
łyżeczka posiekanego pora ( 78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1
łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g) 1 porcja=180g + 10g żółtka
Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy
drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20
min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając
białko od żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie.
Następnie do potrawy dodajemy kleik i masło mieszamy i gotujemy a po
schłodzeniu podajemy dziecku

mleczne

Obserwuj wątek
    • mamadawida1 Re: Przepisy dla 7,8-miesięczniaka w poniższym wą 12.10.04, 16:01
      c.d.
      herbatnik z mlekiem modyfikowanym 100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2,
      Nan2) Sucharek lub herbatnik (5g) Do przygotowanego płynnego mleka
      modyfikowanego mleka w proszku rozcieńczonego dodać utarty sucharek
      (herbatnik). Po przygotowaniu powinno być 100 g mieszanki. Zamiast sucharka
      można utyć świeżo suszoną bułkę, która musi być pulchna, biała i dobrze
      wypieczona. Herbatniki przeznaczona dla niemowląt muszą pochodzić ze specjalnej
      produkcji albo z własnego wypieku.

      kaszka kukurydziana na mleku modyfikowan mleko następne płynne 150g
      (np.Bebiko2,Nan2, Gerber 2) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (ok. 9 g) 1/5
      szklanki wody (50 ml) 1 porcja=180gKaszkę pozostaw na godzinę aby nasiąkła w
      zimnej wodzie. Następnie gotuj przez 25-30 minut. Przygotuj porcję mleka
      zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu produktu. Do ugotowanej kaszki dodaj
      przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem
      dziecku.

      kaszka ryżowa z mlekiem mleko modyfikowane następne ( Bebilon 2, Nan 2, Gerber
      2) w postaci płynnej 180ml 5 łyżeczek kaszki ryżowej błyskawicznej (10-12g) 1
      porcja = 180ml.Mleko przygotować należy według zaleceń na opakowaniu. Po
      odmierzeniu kaszki ryżowej dodać do mleka i wymieszać. Ostudzone podajemy
      dziecku

      kisiel mleczny 80ml mleko modyfikowane następne 4g mączka ziemniaczana 1 żółtko
      Mleko modyfikowane, przygotować zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta.
      W części zimnego mleka rozmieszać mąkę ziemniaczana i żółtko, wlać na pozostała
      ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel możemy podać polany
      sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu.

      kisiel mleczny z żółtkiem 20g mleko następne (Bebilon 2 Nan 2 Gerber 2) 100 ml
      wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g) 1 porcja = 150ml Wodę
      należy zagotować i po schłodzeniu rozprowadzić mleko. Następne w pozostałej
      ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie
      doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z
      sokiem owocowym.

      płatki kukurydziane na mleku 100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2,
      Nan2) 5g płatki kukurydziane 1 porcja=100g Wszystkie naczynia potrzebne do
      przygotowania mleka musza być umyte i wyparzone. Mleko modyfikowane,
      ewentualnie mleko w proszku rozcieńczone przygotować zgodnie z zaleceniem
      producenta. Do mleka dodać płatki kukurydziane i zagotować. Podawać dziecku
      łyżeczka schłodzone zaraz po przygotowaniu.
      obiadki

      mięso z kurcząt z jabłkiem 1 średnie jabłko (80g) 1 łyżeczka kleiku ryżowego
      (3g) 25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś) 1 łyżeczka świeżego masła (5g)
      6070ml wody porcja=150g + 20 g gotowanego mięsa (pierś z kurczaka) Jabłko
      płuczeny, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do
      zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy
      jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno
      siekamy i mieszmy z musem jabłkowym. Wszystko mieszmy z kleikiem ryżowym.
      Dodajemy masło i doprowdzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku
      łyżeczką.

      przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem 1 średnie jabłko 1 łyżeczka masła 3 łyżeczki
      kleiku ryżowego 15 g piersi kurczaka 20 ml wody Jabłko obieramy pozostawiając
      miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy
      mięso, po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso,
      kleik ryżowy, masło, wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania
      odpowiedniej konsystencji.

      przeciery owocowe

      kisiel żurawinowy 100g żurawin 20g cukru 10g mąki ziemniaczanej 200 ml wody
      Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem.
      Po krótkm czasie gotowania przeciermy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną
      rozprowadzamy w nirwielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do
      gotującej się wody. Gotujemy

      przecier z czarnych jagód 200 g czarnych jagód 34 łyżeczki przegotowanej wody
      (20 ml) 1 porcja=150g Jagody należy umyć, opłukać, następnie sparzyć wrzątkiem.
      Owoce rozcieramy na miazgę, dodajemy wodę mieszamy i przecieramy przez sitko

      przecier z jabłek 100g jabłek 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wody (10ml) 1
      porcja=100g Do przygotowania przecieru używajmy jabłek słodkich i soczystych.
      Myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz
      cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.

      przecier z malin 1/2 szklanki malin 2 łyżeczki kleiku ryżowego Miękkie dojrzałe
      owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie
      mieszając.

      przecier z truskawek 5-7 dojrzałych truskawek 1 łyżeczka kleiku ryżowego 2-3
      łyżeczki przegotowanej wody Dojrzałe owoce przebierz, opłucz sparz wrzątkiem.
      Rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez grube sitko i dodaj kleik ryżowy, 2
      łyżeczki wody. Rozmieszaj wszystko. Przecier podawaj dziecku zaraz po
      przygotowaniu.

      pure z jabłka i gruszki 1/3 dojrzałego jabłka (50g) 1/2 miękkiej gruszki (60g)
      2 łyżki przegotowanej wody 1 porcja=100g Owoce należy opłukać, obrać ze skórki,
      pozostawić jedynie miękisz i pokroić na cienkie plasterki. Po włożeniu do
      rondelka, dusić na wolnym ogniu z 2 łyżkami wody przez czas 10 minut. Po
      rozgotowaniu owoce rozetrzyj i zmiksuj. Podawane jako doskonały deser, jako
      dodatek do biszkopta lub kaszy manny.

      puree z jabłko i gruszki 1/3 jabłko (50g) 1/2 dojrzałej gruszki(50g) 12 łyżki
      przegotowanej wody 1 porcja=100 g Owoce myjemy, obieramy, oddzielamy miąższ.
      Jabłko kroimy w plasterki i z rozdrobnioną gruszką dusimy w niewielkiej ilości
      wody przez około 10 minut. Po rozgotowaniu owoce przetrzyj przez sitko lub
      zmiksuj. Ochłodzone podajemy dziecku jako deser. Możemy serwować z biszkoptem
      bądź jako dodatek do kaszy mannej.

      soki

      kompot owocowy 1/2 małego jabłka (50g) 1/2 średniej gruszki (50g) 2 płaskie
      łyżeczki cukru (10g) 80 ml wody 1 porcja=50g Owoce myjemy, obieramy i płuczemy
      a następnie kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do wrzącej wody z cukrem i
      doprowadzamy gotując do rozmiękczenia. Przecieramy przez sitko lub miksujemy.
      Możemy podawać jako dodatek do biszkopta.

      kompot z jabłek 1/2 średniego jabłka (75g) 2 płaskie łyżeczki cukru (10g) 100ml
      wody 1 porcja=150g Jabłko myjemy obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy z cukrem i
      dodajemy podrobione jabłko doprowadzając do rozmięknięcia. Następnie
      przecieramy przez sitko. Podajemy jako deser z biszkoptami do twarożku bądź
      jako napój gaszący pragnienie dziecka.

      sok marchwiowo- jabłkowy średnia marchew (80g) średnie jabłko (60g) 1
      porcja=50gMarchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy na
      tarce (jabłko jedynie miąższ). Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.

      sok pomidorowo jabłkowy soczyste słodkie jabłko (200g) 1/2 dużego dojrzałego
      pomidora (100g) 1 porcja=150g Po umyciu parzymy pomidor i zdejmujemy skórkę,
      kroimy w cząstki oraz przecieramy przez sitko. Jabłko myjemy obieramy i
      płuczemy, a następnie ścieramy na tarce. Przecier jabłkowy dodajemy do
      pomidorowego i mieszamy.

      ziołowa herbatka z kopru i rumianku łyżeczka kopru włoskiego i rumianku (3g)
      płaska łyżeczka cukru (5g) 200 ml wody 1 porcja=100ml Wymieszane zioła
      wsypujemy do kubka. Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy do zaparzenia na około 15
      minut pamiętając o przykryciu. Przecedzamy napar otrzymując klarowny napój,
      który należy posłodzić do smaku. Napój doskonale gasi pragnienie a dodatkowo
      wspomaga trawienie i łagodzi objawy kolki.

      zupki

      pierwsza zupa marchwiowa 1/2 średniej marchwi (60g) mały ziemniak (30g)
      łyżeczka oliwy lub świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
      100g wody 1 porcja=150gWarzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy
      drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy najlepiej około 30 minut
      pod przykryciem. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub
      miksujemy.
      • mamadawida1 Re: Przepisy dla 7,8-miesięczniaka w poniższym wą 12.10.04, 16:05
        c.d.
        Następnie łączymy z wywarem i kleikiem i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy
        oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.

        pierwsza zupka jarzynowa obrane warzywa (90g) 1/2 małej marchwi ( 40g) jeden
        mały ziemniak (30g) 1/4 korzenia pietruszki (15g) łyżeczka oliwy z oliwek lub
        oleju sojowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 150200 ml wody 1
        porcja=150g Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i
        gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30min). Uzupełniamy wodą podczas
        gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z
        wywarem oraz kleikiem ryżowym . Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po
        schłodzeniu podajemy dziecku.

        zupa jarzynowa z cielęciną 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego (5g) 20g surowego
        mięsa chuda cielęcina (po gotowaniu około 10g) 100g wody 1/5 małej marchwi
        (20g) 1/2 małego ziemniaka (20g) 1/2 małej pietruszki (20g) brokuły (20g)
        gałązka pokrojony seler (10g) 1 łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek 1
        porcja=150g + 10g gotowanego mięsa Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy a
        następne drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości
        (20min). Następnie miksujemy. Osobno ugotowane mięso cielęce drobno siekamy
        nożem. Następnie mięso kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z
        ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostudzeniu podajemy jako posiłek
        obiadowy.

        zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem 1/2 małej marchwi (50g) mały ziemniak
        (50g) 1/2 pietruszki (20g) 2 łyżeczki kleiku ryżowego (6g) łyżeczka świeżego
        masła (5g) 120 ml wody 20g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu 10g) Warzywa
        myjemy, obieramy, płuczemy. Mięso cielęce czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej
        wody gotując do miękkości. Osobno ugotowane warzywa posłużą do dodania do
        kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Po dodaniu masła ponownie gotujemy. Po
        ostudzeniu podajemy dziecku.

        zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i marchwią 1/2 małej marchewki (50g) 1/2
        małego ziemniaka (20g) 1/2 małej pietruszki (20g) 12 gałązki mrożonych brokułów
        (30g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (10g) 120 ml
        wody 1 porcja=180g Kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą
        30ml . Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy
        kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu
        miksujemy, dodajemy masło i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu
        podajemy dziecku.

        zupa jarzynowo fasolowa 1/4 małej marchwi (20g) 1/2 małego ziemniaka (20g) 1/4
        małej pietruszki (20g) 5 strączków fasolki szparagowej (20g) łyżeczka oliwy z
        oliwek lub oleju słonecznikowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
        100-120 ml wody 1 porcja=180ml Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy
        końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wkładamy do wrzącej wody gotując
        do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy.
        Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy
        przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10g gotowanego dobrze posiekanego
        mięsa chudego, pierś indyka, kurczaka lub cielęciny.

        zupa marchwiowa z mlekiem modyfikowanym 1/2 małej marchwi (50 g) średni
        ziemniak (70 g) łyżeczka kiełku ryżowego (3 g) 60 g mleka modyfikowanego
        następnego 60 ml wody 1 porcja=180g Warzywa po umyciu i obraniu pokrój w drobną
        kostkę. Włóż je do wrzątku i gotuj okoto dwudziestu minut. Miękkie warzywa
        zmiksuj, lub przetrzyj przez sitko, dodaj kleik i zagotuj, mieszając. Przygotuj
        mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu Zmiksowane warzywa dokładnie wymieszaj
        z mlekiem modyfikowanym i podgrzej zupę. Sprawdź temperaturę przed podaniem.

        zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem 1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1
        łyżeczka posiekanego pora (78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1
        łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g) 1 porcja=180g+10g żółtka
        Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno.
        Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko
        uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od
        żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie. Następnie do
        potrawy dodajemy kleik i masło, mieszamy i gotujemy a po schłodzeniu podajemy
        dziecku.

        deserki

        kisielek jablkowy lub bananowy (mozna max rozcienczyc przecier z owocow,
        nie bedzie wtedy tak intensywny).Gotujemy przetarte owoce i dodajemy
        rozcienczona w wodzie make ziemniaczana i kisielek gotowy.
        A moze deserki z ryzem lub kleikiem ryzowym.Wtedy deserek ma lagodniejszy smak.

        budyn
        przygotuj mleko wg przepisu w letniej wodzie, czesc zagotuj, a do drugiej
        czesci dodaj 2 lyzeczki maki ziemniaczanej, zoltko, rozmieszaj to dobrze i
        dodaj do gotujacego mleka. tak jak sie robi budyn, czy kisiel z proszku.
        zagotuj i juz.

        6 mirek mleka
        -180 ml wody
        -8g mąki ziemniaczanej
        -1/2 żółtka jajka
        -deserek owocowy
        Wodę ugotować i ostudzić. Mleko wymieszać z połową wody. Dodrugiej połowy dodać
        mąkę ziemniaczaną oraz żółtko i ciągle mięszając zagotować. Na koniec wlać
        mleko. Na wierzch położyć deserek owocowy.



Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka