Dodaj do ulubionych

Błagam o prosty przepis na święta

15.12.04, 16:04
Spędzimy święta w dużym gronie rodzinnym i wypada żebym i ja zrobiła jakąś
potrawę na wigilię. Problem polega na tym że ja kiepsko gotuję i nawet nie
wiem co miałabym przygotować. Bardzo proszę podajcie mi jakieś fajne
przepisy. Chciałabym zaskoczyć teściową!!!
Obserwuj wątek
    • umargos Re: Błagam o prosty przepis na święta 15.12.04, 16:08
      Wszystko zależy od tego co generalnie przygotowuje się Twoim domu lub w domu
      teściowej na Wigilię. Możesz też zapytać co mogłabyś przygotować, żeby pomóc.
      Jakiś przepis mogę podrzucić, ale lepiej wiedzieć na co?? Z moich ulubionych
      jest kapusta z grzybami i grochem i biały sos do ryby, ale przygotowywany
      bezpośrednio przed podaniem....Jakby co, pisz na umargos@wp.pl
    • anias01 Re: Błagam o prosty przepis na święta 15.12.04, 19:23
      Dla mnie najprostszym daniem jest kutia (mniam, uwielbiam i mogłabym jeść nie
      tylko z okazji wigilii). Trzeba ugotować trochę pęczaku (może być w torebkach,
      żebyś miała pewność, że się nie będzie lepić. Ja mam zawsze problem z
      gotowaniem kasz "na sypko"wink i wymieszać go potem ze słodkim makiem. Jeśli nie
      chce Ci się przygotowywać maku, możesz kupić taki gotowy, w puszce. Kosztuje
      około 8 złotych. Tylko uważaj, żeby nie dodać go za dużo - danie jest bardzo
      sycące, a przesłodzone może wywołać efekt przeciwny do zamierzonego, hihi.
      Przekładasz do fajnej miseczki, posypujesz rodzynkami i co tam Ci artystyczna
      dusza podpowie i już.
      Pozdrawiam!
      Ania
      • umasumak Kutia 16.12.04, 09:30
        Do oryginalnej kuti daje się ziarna przenicy. Trzeba namoczyć na kilka godzin i
        ugotować do miękkości. No i nie powinno się używać gotowego maku w puszce,
        ponieważ nie dodają tam prawdziwego miodu, tylko sztuczny.
        Czyli trzeba kupić mak do zmielenia, zagotować go w gorącym mleku i zostawić
        pod przykryciem najlepiej na noc. Rano go zmielić kilkakrotnie, albo przpuścić
        przez maszynkę do maku, dodać miód, cukier, wanilię, posiekane migdały,
        orzechy, rodzynki, sliwki kalifornijskie, skórkę pomarańczową itp, Pzdr
    • anek.anek Re: Błagam o prosty przepis na święta 15.12.04, 19:53
      To zrób barszczyk czerwony. Możesz nawet na bazie koncentratu Krakusasmile Nikt
      się nie poznasmile
    • koleandra Re: Błagam o prosty przepis na święta 15.12.04, 20:59
      Mogę podac przepis na Rybę po Grecku, jesli oczywiście u Was sie to je w
      Wigilię.
      • fasolka99 Ryba po grecku 16.12.04, 09:58
        Ja bardzo prosze o przepis jesli jest prosty smile) Dzieki!
        • koleandra Re: Ryba po grecku 16.12.04, 10:20
          Składniki:
          1kg ryby
          2 pietruszki
          por i seler
          2 liscie laurowe
          4 ziarna ziela ang.
          sok z cytryny
          3 duuuże marchewki
          3-4 łyzki koncentratu pomidorowego
          łyżeczka mielonej słodkiej papryki
          cukier i sól do smaku
          pół szklanki oleju

          Przygotowanie:
          Jarzyny zetrzec na grubej tarce, włożyc do rondla z mocno rozgrzanym olejem,
          podlac kilkoma łyżkami wody.
          Dodać liście laurowe, ziele, cukier, sól i dusic na wolnym ogniu 15-20 minut.
          Dodać koncentrat, 3 łyzki wody i gotowac 10 minut. Przyprawić sokiem z cytryny
          i mieloną papryką.

          Rybę oczyścic, umyć, pokroić w dzwonka, włożyć do rondla, podlac niewielka
          ilością wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości.

          Ułożyc wszystko razem. Podawac na zimno.
          • kasia_de Re: Ryba po grecku 16.12.04, 11:47
            Karp wigilijny w ciemnej galarecie

            Duży karp (ok. 1,5 kg), 2 cebule, mały seler, średnia pietruszka, duża marchew,
            3 dag rodzynków, łyżeczka cukru, 2 dag żelatyny, pół cytryny, łyżeczka vegety,
            pół łyżeczki pieprzu, sól

            Karpia oskrobać, dobrze oczyścić, umyć i odciąć głowę, pokroić na dzwonka.
            Posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa
            umyć, obrać, pokroić w słupki i w talarki. W płaskim naczyniu ułożyć warstwę
            warzyw, a na nich promieniście dzwonka karpia. Wszystko zalać ostrożnie litrem
            wody (powinna lekko zakrywać rybę), zagotować. Szczelnie przykryć naczynie i
            gotować ok. godziny, nie dopuszczając do wrzenia (w trakcie gotowania dodać
            sól, cukier i vegetę). Po godzinie dodać rodzynki, pieprz i żelatynę namoczoną
            w 2-3 łyżkach zimnej wody i delikatnie wymieszać. Zakryć szczelnie naczynie i
            gotować jeszcze ok. 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Odstawić do zastygnięcia.
            Ułożyć porcje karpia na półmisku wyłożonym sałatą i przybrać plastrami cytryny.


            Śledzie po litewsku

            SKŁADNIKI:
            filety z 4 osolonych śledzi;
            30 g suszonych grzybów;
            2 cebule;
            łyżka koncentratu pomidorowego;
            1/8 l oleju;
            2 korniszony;
            kilka ziaren pieprzu;
            majeranek;
            cukier;
            sól;
            pieprz mielony

            Śledzie opłukać i jeśli są bardzo słone, wymoczyć w mleku przez ok. godzinę.
            Następnie wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w dzwonka.
            Grzyby umyć, zalać niewielką ilością wody i zostawić na 1,5 – 2 godz. Gdy będą
            miękkie, wyjąć je osączyć i drobno posiekać.
            Cebulę obrać, posiekać, sparzyć i wymieszać z grzybami i pokrojonymi w kostkę
            korniszonami. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem,
            majerankiem i cukrem.
            W słoju układać śledzie na przemian z sałatką grzybową i polewać olejem.
            Odstawić na 2-3 dni. Śledzie podawać obłożone cebulą i grzybami.


            SAŁATKA POLSKA

            2 solone śledzie, 1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki, 2 jaja ugotowane
            na twardo, duże winne jabłko, 1 - 2 korniszony, 2 - 4 marynowane grzybki, 2 - 3
            marynowane śliwki, pół szklanki majonezu, łyżeczka soku z cytryny, natka
            pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz;

            Dobrze wymoczone śledzie odfiletować (lub użyc filetów) i pokroić w drobną
            kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w kostkę, połączyć ze śledziem
            i fasolką. Drobno pokrojone grzybki, śliwki i korniszony dodać do śledzi, polać
            majonezem, doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i lekko
            ochłodzić.
            Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki oraz jednym jajem, a
            ćwiartkami drugiego przybrać sałatkę.

            Pozdrawiam
            Kasia
          • kasiaibasia Re: Ryba po grecku 18.12.04, 16:52
            W wersji uproszczonej dla leniuszków i cierpiących na brak czasu: zamiast
            scierać warzywa na tarce używamy warzyw mrożonych pt.Warzywa w paski lub
            Włoszczyzna w paski (hortex lub bonduel wg uznania). KOlosalnie skraca czas
            przygotowania potrawy i wysiłek w to włożony.
    • barb42 Re: Błagam o prosty przepis na święta 15.12.04, 21:35
      Jeśli chcesz podam Ci przepiś na śledzie ze śliwkami oraz ciasto orzechowe z
      jabłkami,oba przepisy proste w robocie a potrawy smaczne,mojej teściowej
      przypadły do gusty a teściu śledziki w słoiczku zabiera jeszcze do domu.Podaję
      adres: barb42@NOSPAM.gazeta.pl
      Udanej wigilii i pozdrawiam!
    • marghe_72 Re: Błagam o prosty przepis na święta 15.12.04, 21:52
      zajrzyj na forum Kuchnia...
      • allija Re: Błagam o prosty przepis na święta 16.12.04, 00:41
        Sama ten przepis wzięłam z gazety w zeszłym roku, uważam, że jest bardzo
        prosty, orginalny no i typowo wigilijny bo rybny. Są to szaszłyki ze śledzi.
        Produkty:
        - 4 filety z matjesów
        - 4 marynowane pieczarki
        - 8 marynowanych szalotek
        - strąk czerwonej papryki
        - 4 zielone oliwki
        - 8 winogron
        - 2 łyżki oleju
        - łyżka soku z cytryny
        - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
        Filety pokroić wzdłuż na połowę. Pieczarki podzielić na pół. Paprykę umyć,
        usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kwadraciki, oliwki wzdłuż na pół.
        Na szpadki / ja zrobiłam na drewnianych/ nadziewać zrolowane śledzie i
        pozostałe składniki. Olej połączyć z sokiem z cytryny i słodką papryką. Sosem
        polać szaszłyczki. Odstawić na godzinę do lodówki przed podaniem.
        Smacznego.
    • guga74 Re: Błagam o prosty przepis na święta 18.12.04, 11:11
      Polecam ci śledzie, pracy niewiele, a wrażenia smakowe nizapomniane. U mnie śledzie tak przygotowane znikają ze stołu na każdej imprezie w błyskawicznym tempiesmile
      ŚLEDZIE smile
      Potrzebujemy:
      1. kilo śledzi zielonych (filety, nie solone!)
      2. Gotujemy zalewę:
      1 szkalnka wody
      1/2 szklanki oleju
      1/2 szklanki octu
      2 duże łyżki cukru
      1 duża łyżka vegety
      1 duża łyżka maggi
      1 duża łyżka majeranku
      1 mała łyżeczka gorczycy
      1 mała łyżeczka ziół prowansalskich
      po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
      6 ziaren ziela angielskiego
      2 liście laurowe
      2 duże cebule (pokrojone w "piórka")
      Wszystko zagotować, do tego wrzucić kawałki śledzi i jeszcze razem gotować ok 5 minut. Podawać na zimno. Pychota!

      Pozdrawiam - Aga, mama Błażeja
      Błażejek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9769494

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka