Dodaj do ulubionych

zbliżają się Święta - podzielmy się przepisami

10.03.05, 09:34
Zbliżają się Święta trzeba będzie coś przygotować (upiec, ugotować). Mam
propozycję podzielmy się sprawdzonymi przepisami na ciasta, sałatki, itp.
Ja ze swej strony polecam:
ANANASOWIEC
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywno, dodać cukier, dodawać po żółtku, dosypać mąkę i
proszek
do pieczenia, ciągle ubijając. Wlać olej i mleko, delikatnie wymieszać.
Przełożyć na dużą blaszkę i piec w średniogorącym piekarniku.
Kokos:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 dkg wiórków kokosowych
5 białek ubić na sztywno, dodać jedną szklankę cukru pudru, wsypać wiórki
kokosowe - wymieszać,przełożyć na blaszkę wyłożoną dobrze natłuszczonym
pergaminem (ewentualnie folią aluminiową). Upiec na złoty kolor.
Krem:
- 1 duża lub 2 mnejsze puszki ananasów
- 1 kostka masła
- 5 żółtek
- 1 budyń śmietankowy
- 5 łyżek cukru
Z ananasów odlać sok, uzupełnić wodą do 2 szklanek. Odlać pół szklanki na
poncz. Z reszty ugotować budyń: w połowie szklanki soku roztrzepać 5 żółtek i
budyń śmietankowy, szklankę soku zagotować dodając 3 łyżki cukru- wlać do
gotującego się soku, zagotować mieszając, ostudzić. Masło utrzeć z
wystudzonym
budyniem, dodać pokrojone w kawałeczki ananasy.
Na biszkopt nasączony sokiem z ananasów wyłożyć krem, na to placek kokosowy,
delikatnie docisnąć.
Szybko się robi (1-1,5h), niezbyt trudny, pyszny i super wygląda.
POZDROWIENIA
Obserwuj wątek
    • beataaas Re: zbliżają się Święta - podzielmy się przepisam 10.03.05, 09:38
      Przepraszam w masie jest błąd w wykonaniu powinno być 5 łyżek cukru (chyba że
      budyń w torebce jest już z cukrem wtedy można troszkę mniej dodać).
    • zaga25 Re: zbliżają się Święta - podzielmy się przepisam 10.03.05, 10:20
      Faktycznie to ciasto jest pyszne. My robimy także z gruszek i brzoskwiń.
    • zaga25 Re: zbliżają się Święta - podzielmy się przepisam 10.03.05, 10:26
      Nasze ulubione sałatki:

      Z kapusty pekińskiej:
      1 mała kapustapekińska
      2 op. zupki chińskiej z kurczaka(1 łagodna, jedna pikantna)
      2 piersi z kurczaka
      puszka kukutydzy
      Majonez, sól i pieprz do smaku

      Kapuste pokroić w grubsze kawałki, dodać ugotowaną w przyprawach z zupek pierś,
      makaron sparzyć wrzątkiem i potrzymać w nim ok. 10 min, dodać do sałatki razem
      z kukurydzą. Doprawić i wymieszać z majonezem.

      Z ananasem

      Puszka konserwowego seleru
      ugotowana pierś z kurczaka
      puszka ananasów pokrojonych w kostkę,
      puszka kukurydzy
      2 jajka
      majonez
      sól i pieprz do smaku

      Wszystko razem wymieszać. Pychotka.
      • jusiaz Sałatki 11.03.05, 23:54
        Na początek sałatka wielowarstwowa z tuńczyka
        I warstwa- białko pokrojone w kostkę z 4 jajek
        II w. - ser żołty starty w wiórki (ja lubię dużo sera)
        III w. - tuńczyk (ja kupuję w sosie własnym w kawałach i rozdrabniam)
        IV w. -por w krążki lub półkrążki
        V - starte żółtko z 4 jaj
        I na każdej warstwie majonez
        Nie przyprawiam i jest pyszna

        Sałatka wielowarstwowa
        1. seler konserwowy
        2. kukurydza
        3.ananas kostka
        4. pół pora w plastry (biały i zielony)
        5. marchew gotowana w kostkę
        6. 4 jaja na twardo
        7. może być wędlina (lepiej bez)
        Na wierzch majonez bezpośrednio przed podaniem


        I jeszcze

        kotlety w waflu
        1/2 kg mięsa mielonego
        1/2 kg pieczarek
        1 cebula
        Wszystko podsmażamy
        2 jajka
        bułka namoczona w mleku - mieszamy razem z mięsem
        włożyć na wafel , przykryć drugim pokroić w kwadraty. Czekać aż zwilgotnieje
        (sprawdzać czy są miękkie)

        3/4 szkl. mleka, 3 jajka - rozbić i połączyć
        kotlety maczamy i obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Są pyszne

        i słodkości
        wafle i mleko skondensowane w puszce
        mleko w puszce gotojemy długo na b. małym ogniu. Wyciagamy i masą przekładamy
        wafle i czekamy aż zastygnie.


        Wesołych świąt i smacznego

        Justyna

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka