janet3 06.06.05, 20:58 No własnie dziewczyny jak w tytule czy ktoś wie jak zrobić canelloni z mięsem mielonym i pieczarkami???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: Kto zna przepis na canelloni z mięskiem????? 06.06.05, 21:22 Jako ze moi mezczyzni barzdo lubia to danio, mam wprawe Cebule pokrojona w kostke podsmazasz na patelni, na to wrzucasz mieso mielone, przyprawiasz sola i pieprzem, podsmazasz. Dorzucasz pieczarki, smazysz jeszcze chwile. Tak przygotowanym farszczem nadziewasz makaron. Ja pieke cannelloni w soku pomidorowym (takim z kartonu, najlepszy, moim zdaniem, jest Fortuny)- doprawiam go sola, pieprzem i oregano. Dno naczynia zaroodpornego wylewam sokiem, na to ukladam makaron, posypuje startym zoltym serem, zalewam reszta soku (tak, zeby makaron byl dokladnie przykryty), pieke okolo 35-40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kto zna przepis na canelloni z mięskiem????? 06.06.05, 21:22 e_r_i_n napisała: > Jako ze moi mezczyzni barzdo lubia to danio, mam wprawe Ale mi sie udalo poprawki - "bardzo" i "danie" Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.kasia Re: Kto zna przepis na canelloni z mięskiem????? 06.06.05, 21:22 www.gotowanie.wkl.pl/przepis3513.html Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: przepis a'la Lubella 06.06.05, 21:47 Na opakowaniu Lubelli (mąż kiedyś pracował i miałam tego masę)był kiedyś przepis - teraz jest chyba ze szpinakiem. Robiłam najczęściej z mięskiem wg tego przepisu - pychota. Oto składniki i przepis: - dwie cebule - 1 jajko - mielone 600gr (w zależności od potrzeb) - ser żółty (40 dkg) - sos pomidorowy w kartonie (0,5 litra do kupienia w marketach, cena ok. 3zł) - przyprawy - pieprz, sól, oregano Przysmażasz dwie cebule pokrojone w małe kawałki - połowę odlewasz do garnka, a do reszty dodajesz mielone i smażysz. Jak wystygnie dodajesz żółtko i mieszasz (wg przepisu też parmezan, ale ja nie dawałam - nieraz troszkę stratego sera żółtego). W garnku z cebulą umieszczasz sos pomidorowy, ja dodaję mały jeszcze przecier, tak pół szklanki wody (wedle gęstości sosu), dużo oregano, soli i pieprzu, łyżeczkę cukru - na wyczucie, do smaku lekko pikantego. Gotujesz sosik około 20 minut - konsystencja powinna być średniej gęstości. Wylewasz sos do naczynia żaroodpornego - tak żeby pokrył spód i polewasz boki. Wykładasz nadziewane rurki farszem - proponuję jedną warstwę, bo inaczej często źle się dopieka. Całość lejesz resztą sosu i na koniec sypiesz potartym serem - ja uwielbiam, więc daję duuużo. Zresztą najczęściej tobie dwa naczynia - tak to lubimy. PYCHOTKA. Ser posypujesz dla ozdoby np. oregano i finito. Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 dzięki dziewczyny:)))) 06.06.05, 22:19 Czyli nie kłaść 2 warstw tych rurek????Jutro robie pierwszy raz to canelloni i mam nadzieję że będzie smakować,jeszcze raz bardzo dziękuję))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: dzięki dziewczyny:)))) 06.06.05, 22:52 U mnie zazwyczaj sa dwie warstwy i piecze sie ok Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 06:39 Hm - w przepisie była jedna warstwa i tak robiłam zawsze. Znajome zrobiły dwie i makaron odpowiednio nie zmiękł. Tymbardziej, że jak daję dużo sera żółtego na górę to jest to dosyć wysokie. No i tak jak pisałam - z porcji farszu jaka mi wyjdzie ładuję maksymalnie dużo rurek. Aha - nie wiem jak inne łakomczuszki ale ja używam tylko Lubelli Cannelonii (chyba m.in. Carrefour ma w ofercie). Niektóre dziewczyny mówiły, że podgotowują makaron wcześniej - ja nie. Pieczenie trwa ok. 45 minut na 200st. Powodzenia i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
e_madziq Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 07:39 WOW!! Dzięki dziewczyny. Wstyd pzyznac, ale do dziś nie wiedziałam o takim daniu a wszystko co jest z makaronem i z roztopionym żłótym serem-uwielbiam! Na dziś i jutro obiad juz mam, ale może za kilka dni spróbuję. Jeszcze raz dzięki, magda Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 07:44 Hmm, a ja zawsze robię dwie warstwi i nigdy nie mam problemu z niedopieczeniem. Po prostu - odpowiednia ilosc sosu, ktory super cały makaron zmiekcza. Wychodzi za kazdym razem, a srednio raz na dwa tygodnie te potrawe serwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 może głupie, ale 07.06.05, 08:41 czy makaron trzeba ugotowac wcześniej?? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: może głupie, ale 07.06.05, 08:51 Nie trzeba, zreszta mniej wygodnie by sie go wowczas nadziewalo.Grunt to duzo sosu, ktory makaron wchlonie. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 08:48 Oczywiscie- podstawowa sprawa jest odpowiednia ilosc sosu, ktorego musi byc duzo, bo makaron go wchlania.Zawsze robie warstwowo i jest ok.Tylko caly makaron musi byc zalany sosem.Dodam, ze smak farszu bardzo zyskuje po dodaniu natki pietruszki, najbardziej tez lubie z mozarella, bo sie fajnie rozpuszcza. Taki sam farsz robie do lasagne, dodatkowo polewam beszamelem. Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 10:49 Podobnie jak lola też daję dużą ilość posiekanej natki pietruszki, do farszu dodaję przecier pomidorowy i gałkę muszkatałową canelloni kładę tylko jedną warstwę a polewam sosem beszamelowym po upieczeniu, na talerzu beszamel ładnie się miesza z farszem i całość ma super konsystencję trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić beszamelu smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: z beszamelem:-) mniam 07.06.05, 14:35 Z beszamelem nie robiłam. Musze spróbować. Łoj!!! A sos robisz sama?? Gałkę dodajesz?? A farsz jest mięsny czy coś innego?? Ach!! Będzie jutro obiadek!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka32 Re: ja właśnie zrobiłam 07.06.05, 14:52 koło 20 rurek, jeszcze mi farsz został. Jest bardzo dobre. Sos robiłam sama: miałam robione soki pomidorowe w słoikach, 3 słoiki zużyłam takie średniej wielkości, dodałam tylko mąkę i przyprawy i gotowy. Natomiast do farszu dorzuciłam pieczarek, jajko, natkę pietruszki, oregano, wegetę, zioła prowansalskie i dużo mięsa mielonego , aha i pomidorek. Mnie smakuje. Ale czekam jeszcze na męża. On oceni. Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 15:45 Ja dziś robię wieczorkiem a sos kupiłam knora w słoiku,mam nadzieję ze będzie z tego pychota))) Odpowiedz Link Zgłoś
a.m.a Re: Kto zna przepis na canelloni z mięskiem????? 07.06.05, 14:59 dziewczyny, ale mnie zaczaroalyscie tymi rurkami, tez kupilam i jutro robie Ale sie mezulek zdziwi, bo jeszcze takiej potrawy mu nie serwowalam Dzieki za przepisy i pozdrawiam. Szczegolne podziekowania dla zalozycielki watku Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: Kto zna przepis na canelloni z mięskiem????? 08.06.05, 15:12 Przygotowałam wczoraj. Dziś jak tylko przyjdę z pracy - blacha do piekarnika i degustacja Ciekawe jak wyjdzie. Ja zrobiłam farsz mięsa, cebuli, pieczrek i cukini. Odpowiedz Link Zgłoś
kmyczek Re: Kto zna przepis na canelloni z mięskiem????? 08.06.05, 16:28 witam ja gotuje kluski przed zrobieniem oczywiscie al dente zeby latwo sie nadzialy, poniewaz nie przepadam za plywajacym sosem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
epjasa Re: Kto zna przepis na canelloni z mięskiem????? 11.06.05, 12:21 Ja już też zrobiłam Pycha. Ale muszę jeszcze poprawić: 1. Kupiłam Lubellę, i już po pół godziny było gotowe. Może dlatego, ze piekłam w 210 stopniach? 2. Farsz mi trochę powypadał z rurek, już podczas pieczenia. Czy nie należy upychć ich mięsem na ful? Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama