Dodaj do ulubionych

Kto zna przepis na canelloni z mięskiem?????

06.06.05, 20:58
No własnie dziewczyny jak w tytule czy ktoś wie jak zrobić canelloni z
mięsem mielonym i pieczarkami????
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: Kto zna przepis na canelloni z mięskiem????? 06.06.05, 21:22
      Jako ze moi mezczyzni barzdo lubia to danio, mam wprawe smile
      Cebule pokrojona w kostke podsmazasz na patelni, na to wrzucasz mieso mielone,
      przyprawiasz sola i pieprzem, podsmazasz. Dorzucasz pieczarki, smazysz jeszcze
      chwile.
      Tak przygotowanym farszczem nadziewasz makaron.
      Ja pieke cannelloni w soku pomidorowym (takim z kartonu, najlepszy, moim
      zdaniem, jest Fortuny)- doprawiam go sola, pieprzem i oregano.
      Dno naczynia zaroodpornego wylewam sokiem, na to ukladam makaron, posypuje
      startym zoltym serem, zalewam reszta soku (tak, zeby makaron byl dokladnie
      przykryty), pieke okolo 35-40 minut.
    • krasulas Re: przepis a'la Lubella 06.06.05, 21:47
      Na opakowaniu Lubelli (mąż kiedyś pracował i miałam tego masęsmile)był kiedyś
      przepis - teraz jest chyba ze szpinakiem. Robiłam najczęściej z mięskiem wg
      tego przepisu - pychota. Oto składniki i przepis:
      - dwie cebule
      - 1 jajko
      - mielone 600gr (w zależności od potrzeb)
      - ser żółty (40 dkg)
      - sos pomidorowy w kartonie (0,5 litra do kupienia w marketach, cena ok. 3zł)
      - przyprawy - pieprz, sól, oregano

      Przysmażasz dwie cebule pokrojone w małe kawałki - połowę odlewasz do garnka, a
      do reszty dodajesz mielone i smażysz. Jak wystygnie dodajesz żółtko i mieszasz
      (wg przepisu też parmezan, ale ja nie dawałam - nieraz troszkę stratego sera
      żółtego). W garnku z cebulą umieszczasz sos pomidorowy, ja dodaję mały jeszcze
      przecier, tak pół szklanki wody (wedle gęstości sosu), dużo oregano, soli i
      pieprzu, łyżeczkę cukru - na wyczucie, do smaku lekko pikantego. Gotujesz sosik
      około 20 minut - konsystencja powinna być średniej gęstości. Wylewasz sos do
      naczynia żaroodpornego - tak żeby pokrył spód i polewasz boki. Wykładasz
      nadziewane rurki farszem - proponuję jedną warstwę, bo inaczej często źle się
      dopieka. Całość lejesz resztą sosu i na koniec sypiesz potartym serem - ja
      uwielbiam, więc daję duuużo. Zresztą najczęściej tobie dwa naczynia - tak to
      lubimy. PYCHOTKA. Ser posypujesz dla ozdoby np. oregano i finito.
        • krasulas Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 06:39
          Hm - w przepisie była jedna warstwa i tak robiłam zawsze. Znajome zrobiły dwie
          i makaron odpowiednio nie zmiękł. Tymbardziej, że jak daję dużo sera żółtego na
          górę to jest to dosyć wysokie. No i tak jak pisałam - z porcji farszu jaka mi
          wyjdzie ładuję maksymalnie dużo rurek. Aha - nie wiem jak inne łakomczuszkismile
          ale ja używam tylko Lubelli Cannelonii (chyba m.in. Carrefour ma w ofercie).
          Niektóre dziewczyny mówiły, że podgotowują makaron wcześniej - ja nie.
          Pieczenie trwa ok. 45 minut na 200st. Powodzenia i smacznegosmile
          • e_madziq Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 07:39
            WOW!! Dzięki dziewczyny. Wstyd pzyznac, ale do dziś nie wiedziałam o takim daniu
            a wszystko co jest z makaronem i z roztopionym żłótym serem-uwielbiam! Na dziś i
            jutro obiad juz mam, ale może za kilka dni spróbuję. Jeszcze raz dzięki, magda
          • e_r_i_n Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 07:44
            Hmm, a ja zawsze robię dwie warstwi i nigdy nie mam problemu z niedopieczeniem.
            Po prostu - odpowiednia ilosc sosu, ktory super cały makaron zmiekcza. Wychodzi
            za kazdym razem, a srednio raz na dwa tygodnie te potrawe serwuje.
            • lola211 Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 08:48
              Oczywiscie- podstawowa sprawa jest odpowiednia ilosc sosu, ktorego musi byc
              duzo, bo makaron go wchlania.Zawsze robie warstwowo i jest ok.Tylko caly
              makaron musi byc zalany sosem.Dodam, ze smak farszu bardzo zyskuje po dodaniu
              natki pietruszki, najbardziej tez lubie z mozarella, bo sie fajnie rozpuszcza.
              Taki sam farsz robie do lasagne, dodatkowo polewam beszamelem.
              • malgog Re: dzięki dziewczyny:)))) 07.06.05, 10:49

                Podobnie jak lola też daję dużą ilość posiekanej natki pietruszki,
                do farszu dodaję przecier pomidorowy i gałkę muszkatałową

                canelloni kładę tylko jedną warstwę
                a polewam sosem beszamelowym

                po upieczeniu, na talerzu beszamel ładnie się miesza z farszem i całość ma
                super konsystencję
                trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić beszamelu

                smacznego
                  • paulinka32 Re: ja właśnie zrobiłam 07.06.05, 14:52
                    koło 20 rurek, jeszcze mi farsz został. Jest bardzo dobre. Sos robiłam sama:
                    miałam robione soki pomidorowe w słoikach, 3 słoiki zużyłam takie średniej
                    wielkości, dodałam tylko mąkę i przyprawy i gotowy. Natomiast do farszu
                    dorzuciłam pieczarek, jajko, natkę pietruszki, oregano, wegetę, zioła
                    prowansalskie i dużo mięsa mielonego , aha i pomidorek.
                    Mnie smakuje. Ale czekam jeszcze na męża. On oceni.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka