Dodaj do ulubionych

menu na chrzciny-podrzućcie pomysły

13.07.05, 11:03
24 lipca chrzcimy swojego synka. Przyjęcie robimy w domu, będzie ok. 16
dorosłych osób i czworo dzieciaków. No i nie mam żadnych ciekawych pomysłów,
co przygotować do jedzenia. Co u was się sprawdziło?
Chciałabym na pewno ciepłe danie, bo przyjęcie będzie akurat w porze
obiadowej, jakies przystawki, ciasta...
Pozdrawiam cieplutkosmile
Obserwuj wątek
    • inia25 kilka przepisów 13.07.05, 11:41
      przepis na pycha kurczaka z warzywami

      kilka udek kurczaka (lub same pałeczki), kilka marchewek, pietruszek
      pokrojonych w paski, male rozyczki kalafiora i brokuł wkładamy do naczynia
      zaroodpornego. wszystko przyprawiamy rozmarynem (to wazna przyprawa), czosnkiem
      (wycisnietym), pieprzem, sola (jarzynką) i papryka. zlewamy to bulionem (kostka
      rosołowa rozpuszczona we wrzatku w jednej szklance). wstawiamy do lodowki do
      nastepnego dnia (idealem sa 24h w lodowce). pozniej wyjmujemy, dokrajamy do
      tego ziemniaki w kostke. Taki mix wstawiamy do piekarnika i pieczemy (okolo
      godzinki - tak jak kurczak bedzie mieciutki). Po upieczeniu wykladamy na
      talerze i wsuwamy tak az nam sie uszy trzęsąsmile PYCHA

      Żeberka w czerwonym / białym winie:

      żeberka (pokrojone w porcje)przyprawione pieprzem, czosnkiem obsmażamy na
      patelni. w garnku z wodą (nie za dużo nie za mało) gotujemy warzywa (marchew,
      pietruszka, por) pokrojone w paseczki (mozna uzyc mrozonki hortexu). jak
      obsmazymy zeberka wrzucamy je do warzywek. Co jakiś czas dolewamy po troszku
      czerwonego wina (może być tez biale) Doprawiamy solą jak juz miesko zacznie
      robic sie miekkie(jesli zrobimy to wczesniej, mieso bedzie twarde). Jak mięsko
      i warzywka beda odpowiedni miekkie to podajemy do jedzonka. Najlepiej smakuje z
      ziemniakami pieczonymi w piekarniku w folii aluminiowej : ziemniaki cale,
      nieobrane ale umyte owijamy w folie i pieczemy.

      Sałatka z bambusa:

      1 słoik bambusa
      1 puszka groszku
      2 jajka
      3 ogórki konserwowe
      szynka drobiowa (taka w kiełbasce najlepiej)
      ser żółty (nie duży kawałek)
      bambus, ser, szynkę kroimy w paseczki, jajo w kostkę, ogórki też. Wszystko
      mieszmy, solimy, pieprzymy, dodajemy majonezu. Można wzmocnić smak odrobiną
      czosnku


      Sałatka z selera

      1 słoik selera marynowanego
      1 puszka kukurydzy
      ½ puszki ananasa
      szynka drobiowa w kiełbasce
      ananasa i szynkę drobno kroimy, mieszamy z kukurydzą i selerem. Doprawiamy
      solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Mieszamy z majonezem.


      Fajnie wyglądają też malutkie kanapeczki, które robimy z ciemnego chleba
      (najlepiej pumpernikiel) kładziemy na nie różne rzeczy i później przekrajamy po
      przekątnych (tak w x) żeby powstały trójkąciki. W kanapeczki wbijamy
      wykałaczki, żeby było łatwiej wcinać Im bardziej będą kolorowe tym lepiej.
      Można kłaść ser żółty z przyprawami – taki kolorowy, wszystkie wedliny, ogorki,
      jajka itp. Itd.

      Małe kanapeczki kolorowe można robić na krakersach – urozmaicenie. Na
      krakersach też super wyglądają rózne pasty kolorowe (do kupienia w sklepach
      jajeczna, kawiorowi, łososiowa).

      Kolejna przekąska to kalafior i pomidorki koktajlowe w różowym sosie. Na
      talerzu czy tacy rozkładamy różyczki kalafiora na zmianę z pomidorkami
      koktajlowymi przekrojonymi na pół. Wcześniej tacę czy ten talerz wylewamy
      różowym sosem, który robimy tak: majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy sól
      pieprz i odrobinę soku z cytryny (dla polepszenia smaku można dodać odrobinkę
      koniaku). I w tym zrobionym sosie układamy nasze warzywka (aha kalafior ma być
      surowy). Pysznie się to chrupie. A i w pomidorki wbijamy wykałaczki, żeby można
      było łatwo złapać.

      Kolejna przekąska to paluszki krabowe podziobane wzdłuż włókien polane ww sosem
      różowym. Też pychota

      Sernik na zimno:

      serki homogenizowane waniliowe. 2 galaretki w różnych kolorach. Galaretki
      rozpuszczamy w wodzie według przepisu. Studzimy. Mieszamy każdą z dwoma
      serkami. Pierwszy kolor wlewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki. Jak troszkę
      stężeje to wlewamy powolutku drugi kolor, żeby powstały dwie warstwy. I
      wstawiamy do lodówki, żeby stężało do końca. Jak już stężeje to przyozdabiamy
      bita śmietaną i owocami.

      SKRZYDEŁKA W SOSIE SEZAMOWO SOJOWYM

      kupujemy kilka(naście) skrzydełek. odcinamy te najkrotsze czesci (te co prawie
      mieska nie maja). solimy i pieprzymy. Robimy sos sojowy wymieszany z sezamem. w
      tym sosie moczymy skrzydełka cała noc (lub caly dzien + noc). Nastepnego dnia
      wkladamy do piekarnika w naczyniu zaroodpornym razem z tym sosem i pieczemy (w
      trakcie pieczenia polewamy sosem). Druga wersja jest taka, ze na drugi dzien
      skrzydelka panierujemy (tak jak schabowe) i pozniej w tym sosie obtaczamy i tak
      samo pieczemy. A i na tych odcietych czesciach mozna troche zupy ugotowac.

      ZRAZY ZAWIJANE NA SŁODKO W WERSJI LIGHT:
      piers z indyka tniemy na kotlety (wzdłóż włókien). Rozbijamy na bardzo cienko.
      Na rozbita piers układamy kawałęk ananasa, brzoskwini i zółtego sera) Wszystko
      to zawijamy tak jak zrazy (w rulon) i okrecamy nitk, lub nadziewamy szpilki.
      Wrzucamy to do garnka z małą ilością wody i dusimy. Mozna dodac do wody curry
      lub kurkumy zeby sosik miał żółty kolor.

      ZRAZY ZAWIJANE STANDARD :
      wszystko robimy podobnie jak wyżej, tylko zamias drobiu - wołowe miesko,
      zamiast owoców - kawałek boczku i ćwiartka ogórka. No i te zrazy przed
      duszeniem trzeba obsmażyć na patelni - i solimy pod koniec, zeby nam wczesniej
      nie zrobiły się twarde.

      SPOSÓB NA PYSZNEGO PIECZONEGO KURCZAKA:
      żeby kurczak był wilgotny i pyszniutki, trzeba go piec na butelce z woda
      (najlepiej butla po piwie). do takiej butelki wlewamy wode, przyprawionego
      kurczaka smarujemy grubo masłem z wierzchu i nadziewamy na butelke. Pionowo
      wkładamy do piecyka i tak pieczemy (czas w zaleznosci od wielkosci kurczaka). w
      trakcie pieczenia co jakis czas kure polewamy tym sosem ktory wyplywa do
      naczynia zaroodpornego (bo w tym naczyniu wstawiamy butelke z kurakiem do
      piecyka).
    • asmsdg1 Re: menu na chrzciny-podrzućcie pomysły 13.07.05, 12:12
      To ja Ci podam przepis na bardzo proste ,szybkie....i pyszne ciasto

      RAFAELLO



      BISZKOPT:

      ^ 6 jajek(całe); +1 i 1/3 szkl.cukru ubić do białości,dodać 1i2/3 szkl mąki
      pszennej(krupczatki) ,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dobrze wymieszać.Wylać na
      dużą blachę i piec ok 50 min w temp 180`


      KREM:

      Ugotować budyń w następujący
      sposb: Do większego
      garnka wlać 2 szkl mleka+pół szkl cukru i 1 cukier waniliowy-ugotować
      razem.
      Do szklanki wsypać torebkę budyniu waniliowego +dopełnić
      krupczatką do pełnej szklanki,tę całą mąkę z budyniem rozmieszać w szklance
      zimnego mleka i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając(jak
      budyń).Pozostawić budyń do wystygnięcia.Mikserem rozrobić paczkę masła(może być
      margaryna)i dodawać powoli zimny budyń

      KOKOS:

      15 dkg kokosu+pół paczki margaryny+1 cukier waniliowy-wszystko na patelnię i
      prażyć do zezłocenia mieszając. Biszkopt rozkroić na pół ,przelożyć kremem,na
      wierzchu posmarować odrobiną budyniu i posypać prażonym kokosem


    • wejkra Re: menu na chrzciny-podrzućcie pomysły 13.07.05, 22:57
      Dzięki kobietki! Na pewno wykorzystam niektóre z Waszych pomysłów, bo wydają
      się i smaczne i w miarę łatwe,a ja w kuchni to tak sobie...
      Czekam na następne wpisy.
      Aha, a w jakiej kolejności podawać? Najpierw zupa i drugie,na pewno, potem co?
      czy wędlinę i przystawki różne od razu stawiać na stole? a ciasta, kiedy je
      podac? bo z uwagi na upał nie moga stac za długo.

      Najprościej byłoby zrobić w jakiejś restauracji, ale niestety finanse...Dlatego
      muszę radzic sobie sama.

      Pozdrawiam.
    • olusia_a Re:barszczyk 15.07.05, 16:47
      witaj, ja mialam na chrzcinach barszczyk w filizankach i do tego krokiety z
      miesem...po co bawic sie w zupe i drugie danie...polecam

      paulinka.fajnafotka.pl
      Niunia Paulinka

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka