Dodaj do ulubionych

co na śniadanie dla 14 mcy

06.09.05, 17:17
drogie mamy?
co można jeszcze podawać na śniadanie bo nie mam już pomysłów dotychczas
podaję np. serek danio, bakusie, paróweczki, jajecznica, kanapeczka z
wędlinką lub żółtym serem bo lubi , niunia ma 5 zębów....
Obserwuj wątek
    • renataas Re: co na śniadanie dla 14 mcy 06.09.05, 20:46
      Na Boga, moja ma prawie 18 mcy i gdyby jadła to co Twoje dziecię to byłabym
      szczęśliwa. Na pierwsze śniadanie tak ok. 120-130 mleczka mod. z kaszką, ok. 9
      tak z ćwierć pomidora + 2 maciupeńkie kosteczki kanapeczki z serkiem +
      skubnięcie z łyżeczki twarożku (to jadłospis z dzisiaj, ale generalnie wygląda
      to podobnie) ok. 12 znów 120 mleczka z kaszką popitą tak z 100-150 wody (co
      zresztą ma miejsce przy każdym "mleczku" full popitki), obiadku ze trzy łyżki
      zupki (4 od herbaty), bo jak gęstsze to się robi "chomik", kolacja podobnie jak
      1 śniadanie.... ręce i nogi opadają, a niektórzy mówią, że trzeba się pogodzić
      z niejedzeniem dziecka..... no ja chyba jakaś chora jestem....
      • bea-ta Re: co na śniadanie dla 14 mcy 07.09.05, 08:44
        Omlet (maka, jajo, mleko modyf.) na słodko z przecierem owocowym( rozmrażam
        kilka truskawek, dodaje maliny i rozgniatam w garze, dodaje ogrobine wody i
        gotuje, jak zdrobi sie dżemik, zestawiam z ognia i dodaje pół łyżeczki masełka
        -to może byc tez dodatek do kaszek u nas hit z manna) lub warzywno-mięsnym(
        kawałki szyneczki, pomidorek, marchew z groszkiem, natka pietruszki itp dodane
        do ciasta), racuszek ( ciasto z kefirem i jajem+ mąka maczane plasterki jajka,
        po usmażeniu odsączone na ręczniku jednor.), pasty - jajo tarte z białym
        serkiem+szczypiorek, biały serek+rybka wędzona+koperek, serek granulowany z
        tartym ogórkiem, pomidorkiem i koperkiem, jogurt+płatki kukurydz+kawałeczki
        owoców, rodzynki spażone wrzatkiem. Smażone rzeczy daje raz na jakis czas, bo
        jest to danie ciężkostrawne. Dośc często kanapeczki jak nie z szynka włąsnej
        roboty( czoskuje kawałek i duże na wodzie z zielem angielskim, listkiem laurowym
        i kilkoma zairenkami kolorowego pieprzu), serek żółty, mięsko słoiczkowe gerbera
        - jako pasztet z ogórkiem kiszonym obranym ze skórki( mały uwielbia ogórka
        takiego). Smaże tylko na odrobinie oliwy z oliwek. Rybki wedzonej dla synka daje
        niewiele - dla smaka w paście, bo zawiera duzo soli, ale na paste jak
        najbardziej może być - makrelka lub ryba maślana. Syn nie jest alergikiem i
        wszystko co daje bylo wczesniej sprawdzone. Pozdr., Beata
          • bea-ta Re: to nie polot :-) 12.09.05, 10:18
            ...tylko kupuje wszystkie wydania typu: "Karmimy malucha", "Mały smakosz" i
            wiekszość gazet z poradami dla rodziców np. Dzieckosmilejak widac ściągi sie
            przydająsmileBoże co ja bym bez tego zrobiła?!?!Beata
              • bea-ta Re: to nie polot :-) 14.09.05, 10:10
                Niestety nie mam. Co prawda znalazłam coś w ksiegarni( Karmienie małego
                dziecka), ale nic szczególnego tam nie było. Korzystam z dodatków wydawanych
                przez gazety - Dziecko, Mama i ja itp. Poza tym kupuje wszystkie gazetki co
                miesiąc właśnie ze względu na przepisy, grzebie po necie, ale nic zwalającego z
                nóg co dawaloby spokojna glowe w układaniu jadłospisu dla smyka nie znalazłam.
                Niektóre sa tak wyszukane , że ręce opadaja np. pulpety z ryby z cukrem ,
                płatkami migdałów itp. - nie wiem czy mój Igor skusi sie na tak wyrafinowana
                kuchniesmile))Włąśnie ma zamiar poszukac w necie jakies książki o żywieniu -
                gdzies widziałam kilka pozycji, ale zabij mnie nie wiem gdzie. Jak cos znajde to
                dam znac, przy czym o zawartości bedzie mozna przekonac sie po zakupiesmileBeata
                • kmyczek Re: to nie polot :-) 14.09.05, 10:43
                  mam podobny problem, szukam i szukam ale zazwyczaj potrawy sa tak wyszukany ze
                  szkoda gadac.
                  ja moge sie z wami podzielic przepisami, ktore kiedys gdzies tu znalazlam(sa to
                  bardziej przepisy obiadowe ale to tez sie czasem przydaje):
                  od 6 miesiaca:
                  KLUSKI ŚLASKIE:
                  •Ziemniaki ugotowane
                  •Mąka ziemniaczana
                  Ziemniaki ugotowane przepuscic przez maszynke albo przez praske, albo przetrzec
                  przez sitko, włozyc ziemniaki do miski, wyciagnac z miski dokladnie 1/4
                  ziemniakow, wsypac do miski tyle maki ziemniaczanej, zeby zasypac dziure po
                  wyciagnietej 1/4 ziemniakow wrzucic 1/4 ziemniakow spowrotem do miski, zagniesc
                  wszystko.
                  Z tego formować malenkie kuleczki z dziurką. Im mniejsze tym ciekawiej.
                  Ugotowac w osolonej wodzie.
                  Mozesz dodac jeszcze mniej maki ziemniaczanej, kluski beda delikatniejsze.

                  KROKIECIKI ZIEMNIACZANE

                  Pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić
                  przez maszynkę do mięsa. Na 1 średni ugotowany ziemniak 2 łyżeczki wody, 1
                  łyzeczkę Nestle Sinlac, łyżkę mąki ryżowej do obtoczenia kulek. Należy
                  wymieszać Sinlac z wodą i masę połączyć z roztartymi ziemniakami, szczyptą
                  soli. Formować kuleczki,obtaczać w mące ryżowej i smażyc na gorącym oleju na
                  złoty kolor. Leciutko posolić. Może być jako dodatek do mięs -mój mały woli
                  same.

                  PLACUSZKI
                  •2 kopiaste łyzki maki,
                  •kopiasta miarka nutramigenu,
                  •płaska
                  •wody tak zeby masa była gesta i dały sie kłaść placuszki.
                  W mlynku do kawy (nieuzywanym juz) miele razem kasze gryczana i kaszę jaglana,
                  proporcje rózne, na oko, czasem wiecej jaglanej czasem gryczanej.( mąka)
                  patelnie rozgrzewam, smaruje oliwa i krotko smaze placuszki z dwóch
                  stron. Kłade łyzeczka takie malutkie o srednicy 2-3 cm.

                  BUDYŃ
                  •szklanka wody,
                  •2 kopiaste łyzki maki,
                  W mlynku do kawy (nieuzywanym juz) miele razem kasze gryczana i kaszę jaglana,
                  proporcje rózne, na oko, czasem wiecej jaglanej czasem gryczanej.
                  Wlewam wode do garnuszka, w zimnej jeszcze rozprowadzam make (w goracej robia
                  sie grudki), dodaje na koniec miarke mleka i łyzke fruktozy i gotowe. Nie
                  wyglada on zbyt apetycznie, ale moja mam twierdzi ze jest dobry. Mozna
                  domieszac na koniec jablka ze słoika, albo inny owoc jak dziecko może.

                  GALARETKA Z TAPIOKI
                  Tapiokę zalać dużą ilością wody, potem gotować aż perełki całkowicie rozpadną.
                  Dodać cukier lub glukozę i sok z owoców, które maluch toleruje. Ostudzić.

                  PLACUSZKI
                  •250 ml wody
                  •200 ml kleiku kukurydzianego
                  •czubata łyżka mąki kukurydzianej
                  •czubata łyżka mąki ziemniaczanej
                  •sól
                  •olej do smażenia
                  Do miski lub garnka wlać wodę, osolić ją do smaku, dodać kleik, całość wymieszać
                  z obydwoma gatunkami mąki. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką masę, każdy
                  placek wygładzić na patelni. Smażyć po obu stronach na nie przywierającej
                  patelni, aż się przyrumienią.

                  ---od 7 miesiaca:

                  ZUPA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
                  •2 duże marchewki
                  •4 małe ziemniaki
                  •pół małego pora
                  •kilka fasolek szparagowych
                  •3-4 szklanki wody
                  •sól
                  Warzywa umyj, obierz, pokrój na kawałki i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj
                  do miękkości. Można również podawać z ryżem lub makaronem bezglutenowym.

                  LEKKA ZUPKA POMIDOROWA
                  •1 kg pomidorów
                  •2 łyżki oleju
                  •1 łyżka cukru
                  •sól
                  Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i gotować pod przykryciem
                  bez wody, często mieszając. Gdy będą miękkie przetrzeć przez sito, dodać olej i
                  cukier. Podawać z ryżem lub makaronem bezglutenowym.

                  ZUPKA WARZYWNA
                  •1 średnia marchewka
                  •2 łyżki fasolki szparagowej lub 1 łyżka zielonego groszku
                  •1 cebula
                  •2 różyczki kalafiora
                  •plasterek średniego kabaczka lub cukini
                  •3-4 szklanki wody
                  •sól
                  •łyżeczka oleju lub margaryny bezmlecznej
                  Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącej wody. Gotować aż
                  będą miękkie. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Podawać z makaronem
                  bezglutenowym lub grzankami bezglutenowymi.

                  KASZKA KUKURYDZIANA
                  •100 ml wody
                  •łyżeczka kaszy kukurydzianej
                  •3 łyżeczki mleka następnego dla niemowląt
                  KOPYTKA:
                  •ugotowane ziemniaki
                  •mąka ziemniaczana
                  •1 jajko
                  Ziemniaki ugotowane przepuscic przez maszynke albo przez praske, albo przetrzec
                  przez sitko, włozyc ziemniaki do miski, wyciagnac z miski dokladnie 1/4
                  ziemniakow, wsypac do miski tyle maki pszennej, zeby zasypac dziure po
                  wyciagnietej 1/4 ziemniakow (Albo i mniej tej maki), wrzucic 1/4 ziemniakow
                  spowrotem do miski, zagniesc wszystko.
                  Z tego formować malenkie cienkiutkie węzyki
                  i posiekać drobniutko w bryły quasi-rombowe
                  Mozesz dodac jeszcze mniej maki i jajko - zwykle lub przepiorcze, kluski beda
                  delikatniejsze.
                  Gotowac w osolonej wodzie

                  KASZĘ GRYCZANĄ Z WARZYWAMI I DROBIEM:
                  -1 torebka kaszy gryczanej – ugotować
                  • na oliwie z oliwek udusić (podlewając w razie potrzeby wodą) do miękkości
                  brokuły (najlepiej), kalafior, marchewę (lub co kto może) - ja wykorzystuję
                  mrożonki, gdyż warzywa powinny być bardzo miękkie, a te z mrożonek szybko
                  dochodzą
                  •na parze bądź na oliwie usmażyć 2 piersi z indyka lub kurczaka i pokroić je w
                  kawałki (można też najpierw zmielić czy pokroić, a potem usmażyć)
                  Kaszę i mięsko dodać do uduszonych warzyw, wszystko wymieszać, doprawić solą i
                  bazylią (jak kto może). Danie na ok. 3 porcje.

                  DYNIA PIECZONA
                  Dynie przeciac, usunac lyzka pestki i wlokna. Pokroic na kawalki wielkosci
                  filizanki do herbaty. Ulozyc je na kawalkach folii aluminiowej. Z folii
                  uformowac „miseczki”, zeby sok sie nie wylal podczas pieczenia. (Nie wolno
                  owinac, bo wtedy dynia bedzie sie gotowac i bedzie mdla.) Piec w mocno
                  rozgrzanym piekarniku ok. godzine.
                  Pestki z dyni tez sa bardzo dobre. Luskane, prazone i solone mozna kupowac w
                  sklepach ze zdrowa zywnoscia. Z takich sklepow polecam jeszcze ciastka
                  ekologiczne bez jajek i przetworow mlecznych. Nie sa drozsze niz te z cukierni.

                  WZMACNIAJĄCY SYROP Z ARONII
                  Składniki
                  1 szklanka owoców aronii(mocno dojrzałych)
                  cukier do smaku
                  Umyte owoce zmiel,dolej 1,5 szklanki wody,pogotuj kilka minut.Odcedź i posłodź
                  do smaku,dodawaj po łyżeczce dziennie do herbatki lub soczku.Doskonały na
                  wiosnę i zimą.

                  JARZYNOWA Z MAKARONEM RYŻOWYM
                  Jarzynki dusić na oliwie przez kilka minut (będą miały wyraźniejszy smak).
                  Zalać wodą, posolić. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, przykryć. Dodać gdy
                  warzywa będą miękkie.

                  BUDYŃ BEZ MLEKA
                  •butelka soczku owocowego dla niemowląt (może być marchwiowy Hippa)
                  •1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy dziecko woli budyń
                  mniej czy bardziej gęsty)
                  •1 - 2 łyżki kleiku kukurydzianego
                  •1 łyżka wody
                  Soczek wlać do garnka i zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
                  Gotować, aż zgęstnieje. Odstawić na 15 minut. Wymieszać dokładnie z kleikiem.
                  Podawać na zimno.

                  od 8-miesiaca:
                  ZUPA OWOCOWA
                  Ugotowac jakies owoce - jednorodne lub mieszane (truskawki, wisnie, jalbka,
                  jagody) - w poslodzonej wodzie. Zagęścic calosc wodą zmieszaną z mąką
                  zmieniaczaną.
                  Podawac z ryzem lub makaronem.

                  RYŻ Z JABŁKAMI
                  Ugotowac ryz do miekkosci, zetrzec jalbka na tarce z grubymi oczkami
                  w naczyniu zaroodpornym ukladac warstwowo: ryz - jablka - ryz, mozna warstwy
                  przesypac cukrem i cynamonem, mozna tez posypac cukrem waniliowym, jeslid
                  dziecko moze.
                  Jesli dziecko moze - po wierzchu polac zoltkami (przepiorcze, kurze)
                  rozmieszanymi z cukrem (idealnie smakuje, gdy sie smietany doda, ale jak nie
                  mozna co sie lubi..
                  Zapiekac jakies 30 minut

                  ROLADA Z UDŹCA INDYCZEGO
                  Z udźca indyczego wyjmuję kość( nie musi być dokładnie obkrojona, bo
                  wykorzystuję ją do ugotowania rosołku dla malucha)Jeżeli jest gdzieś więcej
                  mięska,rozkrajam i rozkładam jak ksiażeczkę.Wszystko nacieram solą,
                  pieprzem,grubo krojonym czosnkiem z wszys

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka