paraga Re: Przepis na makaron cannelloni 13.11.06, 17:31 Cannelloni z farszem mięsnym 350 g mieszanego mięsa mielonego, 2 łyżki oleju. 1 cebula, 1 ząbek czosnku. 1/2 pęczka oregano, 200 g pokrojonych pomidorów (z puszki), 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz, 16 rurek cannelloni 250 g sera ricotta, 375 ml mleka. 4 łyżki startego parmezanu. Mięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać od gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem, posypać parmezanem. Cannelloni piec ok. 30 minut. Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym 500 g makaronu cannelloni 500 g leśnych grzybów (mogą być mieszane) 2 cebule 1 szklanka śmietany, przynajmniej 18 % 1 szklanka tartego żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek tłuszcz do smarowania formy sól, pieprz, tymianek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i dusić na wolnym ogniu ok. pół godziny, często mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem mniej więcej w połowie duszenia . W tym czasie przygotować cannelloni. Jeśli wymagają gotowania - wrzucić je do dużego garnka, do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, delikatnie mieszając, aby się nie posklejały. Odsączyć, przelać zimną wodą. Każdy rulonik nadziewać grzybami. Układać obok siebie (ale nie piętrowo) w formie do zapiekania, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Aby przygotować sos śmietankowy, stopić w rondelku masło. Wlać śmietankę i chwilę ją gotować, cały czas mieszając. Wsypać połowę szklanki startego sera. Połączyć ser ze śmietanką, nadal podgrzewając. Delikatnie doprawić do smaku. Cannelloni polać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypać natka pietruszki. Uwagi: Zamiast grzybów można - w ostateczności - użyć pieczarek, ale są one znacznie mniej aromatyczne Wegetariańskie cannelloni nadzienie: - 2 łyżeczki oliwy z oliwek, - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), - 2 pory (pokrojone w drobne plasterki), - 1 czerwona papryka (drobno pokrojona), - ok 500g szpinaku (drobno posiekanego, może być zmrożony), 200g sera żółtego (zetrzeć na tarce ), - 1 puszka kukurydzy, - 2 łyżeczki papryki w proszku. Sos pomidorowy: - 1 łyżeczka oliwy z oliwek, - 1 duża cebula (drobno pokrojona), - ok 440g pure z pomidorów (lub pomidory w puszce), - 2 łyżki białego wytrawnego wina. Jak przyrządzić? Sposób wykonania nadzienia: Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i pory, mieszaj przez ok 4 minuty lub aż por będzie miękki. Dodaj paprykę i szpinak, mieszaj az szpinak połaczy sie z resztą składników. Przesyp tak przygotowane warzywa do dużej miski, dodaj ser, kukurydze oraz papryke w proszku i dobrze wymieszaj. Nadziewaj tubki cannelloni łyżeczką i układaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym oliwą. Odstaw. Sos pomidorowy: Rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebule, smaż mieszjąc dopóki cebula nie bedzie miękka. Dodaj puree pomidorowe oraz wino i mieszjąc pogotuj na lekkim ogniu przez ok 5 minut. Polej sosem pomidorowym cannelloni, posyp serem mozarella, i piecz w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 45 minut, aż ser przyrumieni się. Uwagi: Zawsze wychodzi! możesz dawać warzywa w różnych proporcjach, np, 1 pora, a 2 papryki, ważna jest ilść szpinaku, bo stanowi bazę do nadzienia. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, nadmiar wody można odlać. Cannelloni z mięsem – Agnieszka (paraga) makaron cannelloni do posmarowania formy: oliwa z oliwek nadzienie: 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 słoiczek sosu pesto czerwonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz sos do polania przed zapiekaniem: 1 opakowanie Knorr sos 4 sery z brokułami – rozpuścić w 500 ml wody (rurki muszą być przykryte sosem) - ale UWAGA! makarony od różnych producentów różnie chłoną sos! Nie polecam Lubelli. do posypania na wierzchu (5-10 minut przed końcem pieczenia): ser Lazur albo parmezan albo mozzarella, tymianek zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni, 30 minut Odpowiedz Link Zgłoś
chupachups1 Re: Przepis na makaron cannelloni 13.11.06, 17:38 Jesteś prawdziwą skarbnicą przepisów na cannelloni Dzięki, ja też skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
paraga Re: Przepis na makaron cannelloni 13.11.06, 17:40 często robię, uwielbiamy, chociaż w biodra idzie jak nie wiem co... Co do ostatniego przepisu, mojego - wszystkie 3 sery daję na wierzch (i mniej wody jednak do sosu, jeśli wiem z doświadczenia, że makaron słabo chłonie) - jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
smx Re: Przepis na makaron cannelloni 13.11.06, 18:43 Paraga.... Czy ten ser który mieszamy z mlekiem ma być starty oraz czy można układać rurki na sobie?Chodzi mi o ten pierwszy przepis.Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
smx Re: Przepis na makaron cannelloni 13.11.06, 18:38 PARAGA WIELKIE DZIĘKI1. Mam zamiar dzisiaj przygotować pyszną kolacje dla męża i bardzo mi pomogła. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś