Dodaj do ulubionych

Przepis na makaron cannelloni

13.11.06, 16:04
Obserwuj wątek
    • paraga Re: Przepis na makaron cannelloni 13.11.06, 17:31
      Cannelloni z farszem mięsnym

      350 g mieszanego mięsa mielonego,
      2 łyżki oleju.
      1 cebula,
      1 ząbek czosnku.
      1/2 pęczka oregano,
      200 g pokrojonych pomidorów (z puszki),
      1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz,
      16 rurek cannelloni
      250 g sera ricotta,
      375 ml mleka.
      4 łyżki startego parmezanu.

      Mięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w
      kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać
      od gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz,
      smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i
      pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i
      ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić
      solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć
      ser z mlekiem, posypać parmezanem. Cannelloni piec ok. 30 minut.


      Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym

      500 g makaronu cannelloni
      500 g leśnych grzybów (mogą być mieszane)
      2 cebule
      1 szklanka śmietany, przynajmniej 18 %
      1 szklanka tartego żółtego sera
      1 łyżka masła
      1 łyżka oliwy z oliwek
      tłuszcz do smarowania formy
      sól, pieprz, tymianek
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby
      i dusić na wolnym ogniu ok. pół godziny, często mieszając. Doprawić do smaku
      solą, pieprzem i tymiankiem mniej więcej w połowie duszenia .

      W tym czasie przygotować cannelloni. Jeśli wymagają gotowania - wrzucić je do
      dużego garnka, do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować zgodnie z
      przepisem podanym na opakowaniu, delikatnie mieszając, aby się nie posklejały.
      Odsączyć, przelać zimną wodą.

      Każdy rulonik nadziewać grzybami. Układać obok siebie (ale nie piętrowo) w
      formie do zapiekania, wysmarowanej wcześniej tłuszczem.

      Aby przygotować sos śmietankowy, stopić w rondelku masło. Wlać śmietankę i
      chwilę ją gotować, cały czas mieszając. Wsypać połowę szklanki startego sera.
      Połączyć ser ze śmietanką, nadal podgrzewając. Delikatnie doprawić do smaku.

      Cannelloni polać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać przez ok. 15 minut. Przed
      podaniem posypać natka pietruszki.

      Uwagi:
      Zamiast grzybów można - w ostateczności - użyć pieczarek, ale są one znacznie
      mniej aromatyczne

      Wegetariańskie cannelloni

      nadzienie:
      - 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
      - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
      - 2 pory (pokrojone w drobne plasterki),
      - 1 czerwona papryka (drobno pokrojona),
      - ok 500g szpinaku (drobno posiekanego, może być zmrożony), 200g sera żółtego
      (zetrzeć na tarce ),
      - 1 puszka kukurydzy,
      - 2 łyżeczki papryki w proszku.

      Sos pomidorowy:
      - 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
      - 1 duża cebula (drobno pokrojona),
      - ok 440g pure z pomidorów (lub pomidory w puszce),
      - 2 łyżki białego wytrawnego wina.

      Jak przyrządzić?
      Sposób wykonania nadzienia:
      Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i pory, mieszaj przez ok 4 minuty lub
      aż por będzie miękki. Dodaj paprykę i szpinak, mieszaj az szpinak połaczy sie z
      resztą składników. Przesyp tak przygotowane warzywa do dużej miski, dodaj ser,
      kukurydze oraz papryke w proszku i dobrze wymieszaj. Nadziewaj tubki cannelloni
      łyżeczką i układaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym
      oliwą. Odstaw.
      Sos pomidorowy:
      Rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebule, smaż mieszjąc dopóki cebula nie bedzie
      miękka. Dodaj puree pomidorowe oraz wino i mieszjąc pogotuj na lekkim ogniu
      przez ok 5 minut.
      Polej sosem pomidorowym cannelloni, posyp serem mozarella, i piecz w piekarniku
      nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 45 minut, aż ser przyrumieni się.

      Uwagi:
      Zawsze wychodzi! możesz dawać warzywa w różnych proporcjach, np, 1 pora, a 2
      papryki, ważna jest ilść szpinaku, bo stanowi bazę do nadzienia. Jeśli używasz
      szpinaku mrożonego, nadmiar wody można odlać.


      Cannelloni z mięsem – Agnieszka (paraga)

      makaron cannelloni

      do posmarowania formy: oliwa z oliwek

      nadzienie:
      500 g mięsa mielonego
      2 cebule
      1 słoiczek sosu pesto czerwonego
      2 ząbki czosnku
      sól, pieprz

      sos do polania przed zapiekaniem:
      1 opakowanie Knorr sos 4 sery z brokułami – rozpuścić w 500 ml wody (rurki muszą
      być przykryte sosem) - ale UWAGA! makarony od różnych producentów różnie chłoną
      sos! Nie polecam Lubelli.

      do posypania na wierzchu (5-10 minut przed końcem pieczenia): ser Lazur albo
      parmezan albo mozzarella, tymianek

      zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni, 30 minut

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka