Dodaj do ulubionych

dobre przepisy

IP: *.* 11.10.01, 08:19
hej!!!Czyżby temat się wyczerpał? Zakładam nowy i liczę na duuuuży odzew!Dzielcie się swoimi przepisami na ciasta, pizze, kluski itp. Zaczynam-podaję przepis na pyszne ciasto raffaello. Uwaga bez "przekładki" kokosowej jest ciasto kruche na np. szarlotkę (również wypróbowane!)RAFFAELLO:RAFAELLOSkładniki: 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg mąki, 1 szklanki cukru, margaryna, do masy: 1 słodkiej śmietany, 2 paczki (80 gram) wiórków kokosowych, 3 szklanki cukruWykonanie kruchego ciasta: 1 kg mąki, 1 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 1 margaryna - to wszystko zagnieść, potem podzielić na dwie części i jedną z nich zamrażać (mniejszą część) a drugą część schować do lodówki.Masa: 1 litra słodkiej śmietany, 3 szklanki cukru zagotować i w trakcie dodać 2 paczki wiórków kokosowych (80 gram), wystudzić, dodać ubite białka do masyCiasto układamy na blachę (posmarowaną i posypaną bułką tartą) i dodajemy masę z wiórek a na wierzch ścieramy na jarzynowej tarce zamrożone ciasto.Piec 45 minut
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 11.10.01, 16:44
      Ojej, ja też licze na duży odzew, bo przydało by mi się kilka sprawdzonych przepisów. oto ciasto, które zaesze wychodzi i jest smaczne. Nie jakieś rarytasy, ale ...Biszkoptowe z jabłkami2 duże jajka12 dkg mąki12dkg cukrułyżeczka proszku do pieczenia3/4 kg jałekjajka rozbić z cukrem, dodać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w ósemkiułożyć na małej tortownicy i zalać ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku ok 45 minut, sprawdzić patyczkiem, czy wystarczyposypać cukrem pudremsmacznegogaja
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 21.10.01, 21:34
      Sałatka jesienna-1 objętość ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków-pół z tego objętości buraków ugotowanych i pokrojonych w kostkę-tyle samo co buraków obranych i pokrojonych w kostke jabłek-pół z tego objętości ogórków kwaszonych lub konserwowych pokrojonych w kostkę-trochę majonezu,sól,pieprzWszystkie składniki delikatnie wymieszać i smacznego!
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy - szarlotka dla mam na diecie IP: *.* 24.10.01, 09:53
      Oto przepis na szarlotke dla mam na diecie, zadnych jajek i mleka.1 szklanka maki pszennej1 szklanka kaszy manny1 szklanka cukru1/2 lyzeczki proszku do pieczeniatorebka cukru wanilinowegoponad 1kg jablekmaka+kasza manna+cukier+cukier wan.+proszek do pieczenia - to wszystko raze wymieszac. Jablka zetrzec.Tortownice wysmarowac tluszczem i wysypywac warstwami kolejno -wymieszana make z cukrem itp i jablka, wymieszana maka i jablka. warstwy nie moga byc grube. Na wierzchu z wlasnego doswiadczenia albo bardzo cienka warstwa maki - ale zapieka sie i jest taka maka cukrowa albo lepiej jablka. piec w temp. 180 stopni przez ok. 50-60 min.Pycha,Aga
      • Gość edziecko: asia_t Re: dobre przepisy - szarlotka dla mam na diecie - a teraz Wiedenski strudel! IP: *.* 16.01.02, 15:26
        Robilam wczoraj te szarlotke, az mnie ssalo od braku slodyczy, odstawilam nabial i jajka co prawda dopiero 2 dni temu, ale sama mysl, ze nie moge juz jakies zsanie w zoladku powoduje... :-( Ciasto wyszlo pyszne! A teraz cos ode mnie:Wiedenski strudel (powinien byc z jablkami, ale mozna dac chyba wszystko!) 200 g mąki75 ml wody50 g rozpuszczonej margaryny lub 3 lyzki olejuwszystko to mieszamy ze szczyptą soli, zawijamy w pergamin i nakrywamy gorącym garnkiem (zagotować w nim wodę) na pół godziny. Nadzienie: 1 kg jabłek, do tego aromat, rodzynki, masło (może być margaryna i bez rodzynek), jabłka kroimy na cienkie plasterki. Ciasto rozciągnąć (najpierw rozwałkować, a potem położyc na dłoni i rozciągać az będzie przezroczyste, jak pizze w pizzerii), posmarować masłem, posypać bułką tartą (50g), położyć jabłka, posypać cukrem waniliowym. Potem zawijamy w rulonik zawijając brzegi (jak naleśnik), smarujemy masłem. Piec w temp. 160 stopni ok. 45 min. to jest pyszne, mozna zrobic z miesem, grzybami... a ten prawdziwy strudel podaje sie na gorąco, z lodami! :-) PYCHApozdrawiam wszystkie mamusie "dietetyczne"AsiaT
      • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy do Marty IP: *.* 05.11.01, 10:52
        Malgosiu. Pieklysmy to ciasto z mama, bardzo mialysmy na niego ochote ale od poczatku cos nam sie nie widzialo.Pierwsza sprawa to ciasto, zrobilysmy po swojemu, bo moja mama uznala ze nijak nie zrobi ciasta z kila maki rozrobione tylko 5 zoltkami. Dalysmy mniej maki i dodalysmy smietany. Potem masa. Wedlug przepisu wylalysmy wlasnie taka rzadka mase. Jak przepis to przepis. Potem byl dylemat czy aby tarte ciasto bedzie na wierzchu. Nie utonelo.Po wyjeciu z piekarnika o dziwo ciasto dalo sie kroic. Je sie go lyzeczka, bo i przeciez masa rafaello jest w sumie rzadka. Drugi raz jak bede piekla to dam mniej cukru do masy bo ta jest pieronsko slodka, a ja takiej slodyczy nie lubie. I wtedy to bedzie PYCHA placek.
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 05.11.01, 10:30
      W szklanej salaterce układamy warstwami:Pomidory pokrojone w ósemki (posypujemy tymiankiem albo bazylią albo oregano)Ser feta w kostkęOgórek zielony pokrojony w słupkiJajka pokrojone w ósemkiOliwki czarneBrokuły lekko ugotowane na pół-twardo (różyczki)Między brokuły paseczki kolorowej papryki.Skropić oliwką z oliwek.Wszystko polać tuż przed konsumcją sosem: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego + kilka łyżek majonezu najlepiej "kieleckiego"(wtedy nie trzeba doprawiać)+(jeśli ktoś lubi) ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Bardzo dekoracyjna i przede wszystkim - smaczna.Smacznego!
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy-SAŁĄTKA ZIEMNIACZANA IP: *.* 05.11.01, 13:46
      Po prostu pycha!!!! Najlepiej pasuje do smażonych mięsi grilla, ale może też byc do zwykłych kanapek.Składniki:1. 8 dużych, najlepiej jednakowej wielkości ziemniaków2. 6-7 jaj.3. Jedno średnie jabłko.4.Majonez duży słoik5. Świeże ogórki - duże:2, małe :5Przygptowanie:Ziemniaki ugotować w łupinkach, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki, a te jeszcze przekroic na pół. Jajka ugotować na twardo, pokroić nie za bardzo drobno. Ogórki pokroić tez w plasterki przekrojone na pół, jabłko bez skórki pokroić na bardzo cienkie plastry, posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. MOżna dodać jeszcze pora dla zaostrzenia smaku.PolecamKIKA
      • Gość edziecko: iwonaw Re: dobre przepisy-SAŁĄTKA ZIEMNIACZANA IP: *.* 25.02.02, 12:43
        oto mój przepis na sałatkę ziemniaczaną:ziemniaki - ile się chce jogurt naturalny 0% ( w zależności od ilości ziemniaków) + czosnek (2-3 ząbki) wyciśnięty przez praskę + sól + pieprz + estragon.Ziemniaki gotuję w mundurach. Kroję na plasterki, czekam aż ostygną. Następnie zalewam je jogurtem z przyprawami i wkładam do lodówki. Sałatka jest naprawdę dobra. Spróbujcie. Smacznego
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy-pyszne krokiety IP: *.* 06.11.01, 10:30
      Hej babki :)A może macie apetyt na przepyszne krokiety? Wczoraj robiłam, niebo w gębie, a poza tym jest to niedrogie danie.Składniki na nalesniki:2 szklanki mąkijajkoniecaly litr mlekaodrobina soliwszystkie skladniki mieszamy i smazymy nalesnikiNadzienie:20 dag pieczarek20 dag zera żółtegocebulaPieczarki kroimy w kostkę, cebulę też i dusimy razem na patelni. Wykładamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy do pieczarek potarkowany zółty ser i mieszamy. Nadzienie smarujemy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki, obtaczamy w jajku i bulce tartej smazymy i zajadamy poki sa cieple i ser sie ciagnie. Do popicia mozna przygotowac sobie barszczyk.Smacznego :)
      • Gość edziecko: mostrowska Re: dobre przepisy-pyszne krokiety IP: *.* 23.03.03, 08:19
        One sa rzeczywiście pyszne!!!. JA robię nieco inaczj, bo na obtaczanie i podstamazanie nie starcza mi cierpliwości - po prsostu zawijam usmażone nalesniki farszyk i wkładam do naczynka zaroodpornego i opiekam sobie w piekarniku !!!- Mniej babrania a smakują też pysznie !!!!pozdrawiam serdecznie(a barszczyk z karonika - wtedy mam naprawde wolne- :)
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy-kruche ciasto z bakaliami IP: *.* 06.11.01, 20:38
      Kruche ciasto z bakaliami50 dkg mąki, 30dkg margaryny, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek. Zagnieść wszystko na kruche ciasto i schłodzić. Ciasto rozłożyć na blasze piec 20 minut w 200 stopni. Potem posmarować powidłami śliwkowymi i posypać gęsto bakaliami: rodzynki, posiekane orzechy, migdały, pokrojone owoce suszone, sezam. Jak kto lubi! Ubić piane z białek (4-5) dodać pół szklanki cukru. Wymieszać z 200 g wiórków kokosowych. Rozsmarować to na bakaliach. I piec jeszcze kilkanaście minut.A to ciasto jest super i można je zamrażać.
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 07.11.01, 09:31
      Czesć!Ale zawaliłam kilo mąki! Jasne że pół kilo i cholera jeszcze parę poprawek bo zamiast 1/2 zrobiło się 1 i wyszło kilo mąki, zamiast 3/4 wyszło 3 itp. PRZEPRASZAM, podaję jeszcze raz przepis, tym razem sprawdzam czy nie obcięło końcówek w lini!Ciasto jest dobre, robiłam je nie raz, a zamiast raffaello może być zwykła szarlotka, jak ktos się nie chce paprać z wiórkami to zamiast masy wiórkowej tylko samo kruche a na to jabłka. Sorki jeszcze raz!RAFAELLOWykonanie kruchego ciasta: 1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 1 margaryna - to wszystko zagnieść, potem podzielić na dwie części i jedną z nich zamrażać (mniejszą część) a drugą część schować do lodówki.Masa: 1/2 litra słodkiej śmietany, 3/4 szklanki cukru zagotować i w trakcie dodać 2 paczki wiórków kokosowych (80 gram), wystudzić, dodać ubite białka do masyCiasto układamy na blachę (posmarowaną i posypaną bułką tartą) i dodajemy masę z wiórek a na wierzch ścieramy na jarzynowej tarce zamrożone ciasto.Piec 45 minut
      • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 03.01.02, 15:13
        Cholera! Przepraszam, ale kja już dość dawno temu wydrukowałam sobie tę wcześniejszą wersję Raffaello, wkleiłam do zeszytu z przepisami i czekałam na dobrą okazję, aby wypróbować. Chybna byłam zbyt łatwowierna. Mimo, że mam doświadczenie w kuchni zrobiłm ciasto według tamtego przepisu.I co z tego wyszło?Ciasto było sypkie (bardzo) już od początku wydawało mi się, że mąki jest za duż, ale cóż robię, za nic nie chce się sklejać, zaczęłam już myśleć, że powinnam był margarynę rozpuścić czy co?Dodałam trochę śmietany i jakoś się skleiło.Masa od początku była pyszna przesłodka i coś za bardzo płynna, ale myślę sobie moż zgęstniej kiedu ostygnie. Zastanawiałam sie tylko w jaki sposób sama śmietana i cukier mają ostygnąć, chyba byłam naiwna.Nic to jakoś zrobiłam, ciasto ledwo położyłam do blachy, a na nie wylałam masę i piekłam tak jak trzeba i miałam nadzieję, że stwardnieje. Niestety nadzieje były złudne.Masa spłynęła pod ciasto i wyszedł krem mleczno-kokosowo-cukrowy pod ciastem. Ciasto samo w sobie nawet niezłe, wiórki zostały pomiędzy warstwami ciasta, a masa to coś na kształt maczanki. Właśnie skończyliśmy konsumpcję(3.01) tego ciasta - od Świąt.Mam nadzieję, że teraz już wyjdzie!Ewa mama Michała
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 07.11.01, 22:16
      Mam dwa rewelacyjne przepisy, sztuką byłoby zepsuć którąkolwiek z potraw.Pierwsza to sałatka warstwowa, układamy od dołu (najlepiej w przezroczystej misie):6 jajek na twardo, pokrojonych w kostkę20 dkg szynki gotowanej pokrojonej w paseczki1 słoiczek selera w zalewie1 mała puszka ananasa pokrojonego w małe trójkącikiok. 15 cm białej części pora- pokroić, nasolić i odcisnąć0,5 majonezu hellmans0,5 kieleckiegokilka łyżek śmietany zmieszać i polać po wierzchu sałatkiDrugi przepis jest na coś co trudno nazwać ciastem, może to bardziej deserKremówka z krakersówmieszanka nr 1 2 szkl mleka1 budyń waniliowy1 szkl mąki 4 żółtka (niekoniecznie)To wszystko dokładnie wymieszaćmieszanka nr 23 szkl mleka1 cukier waniliowy1 kostka masła1 szkl cukruto wszystko zagotować ciągle mieszając, kiedy się zagotuje, wlać mieszankę nr1Mieszać na małum ogniu aż dobrze zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na jedną warstwę krakersów i przykryć drugą i lekko docisnąć. smacznego
        • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 06.12.01, 11:48
          Dziewczyny!!zrobiłam sobie ściągę z przepisów i mogę się z Wami podzielić (wybrane przepisy umieszczone na edziecko).Jest ich trochę.CIASTAZEBRA4 całe jajka, 1 ½ szklanki cukru, 2 ½ szklanki mąki, 2łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 szklanka gorącej wody, 3 łyżki kakaojajka + cukier ubić dodać mąkę, proszek do pieczenia, 1 szklankę gorącej wody, 1 szklankę oleju. Wymieszać. Potem podzielić na 2 części do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać. Wlewać na zmianę 2 łyżki ciemnego i jasnego. Piec ok. 45 minutSmacznego! Szybko się robi i szybko zjada.RAFFAELLO:RAFAELLOSkładniki: 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg mąki, 1 szklanki cukru, margaryna, do masy: 1 słodkiej śmietany, 2 paczki (80 gram) wiórków kokosowych, 3 szklanki cukruWykonanie kruchego ciasta: 1 kg mąki, 1 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 1 margaryna - to wszystko zagnieść, potem podzielić na dwie części i jedną z nich zamrażać (mniejszą część) a drugą część schować do lodówki.Masa: 1 litra słodkiej śmietany, 3 szklanki cukru zagotować i w trakcie dodać 2 paczki wiórków kokosowych (80 gram), wystudzić, dodać ubite białka do masyCiasto układamy na blachę (posmarowaną i posypaną bułką tartą) i dodajemy masę z wiórek a na wierzch ścieramy na jarzynowej tarce zamrożone ciasto.Piec 45 minut Biszkoptowe z jabłkami2 duże jajka12 dkg mąki12dkg cukrułyżeczka proszku do pieczenia3/4 kg jabłekjajka rozbić z cukrem, dodać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w ósemki ułożyć na małej tortownicy i zalać ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku ok 45 minut, sprawdzić patyczkiem, czy wystarczyposypać cukrem pudremSZARLOTKAdla mam na diecie, żadnych jajek i mleka.1 szklanka maki pszennej1 szklanka kaszy manny1 szklanka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniatorebka cukru waniliowegoponad 1kg jabłekmąka +kasza manna + cukier +cukier wan. + proszek do pieczenia - to wszystko razem wymieszać. Jabłka zetrzeć.Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypywać warstwami kolejno -wymieszana mąkę z cukrem itp i jabłka, wymieszana mąka i jabłka. warstwy nie mogą być grube. Na wierzchu z własnego do świadczenia albo bardzo cienka warstwa maki - ale zapieka się i jest taka mąka cukrowa albo lepiej jabłka. piec w temp. 180 stopni przez ok. 50-60 min.Pycha,Kruche ciasto z bakaliami50 dkg mąki, 30dkg margaryny, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek. Zagnieść wszystko na kruche ciasto i schłodzić. Ciasto rozłożyć na blasze piec 20 minut w 200 stopni. Potem posmarować powidłami śliwkowymi i posypać gęsto bakaliami: rodzynki, posiekane orzechy, migdały, pokrojone owoce suszone, sezam. Jak kto lubi! Ubić pianę z białek (4-5) dodać pół szklanki cukru. Wymieszać z 200 g wiórków kokosowych. Rozsmarować to na bakaliach. I piec jeszcze kilkanaście minut.A to ciasto jest super i można je zamrażać. Czesć!Ale zawaliłam kilo mąki! Jasne że pół kilo i cholera jeszcze parę poprawek bo zamiast 1/2 zrobiło się 1 i wyszło kilo mąki, zamiast 3/4 wyszło 3 itp. PRZEPRASZAM, podaję jeszcze raz przepis, tym razem sprawdzam czy nie obcięło końcówek w lini!Ciasto jest dobre, robiłam je nie raz, a zamiast raffaello może być zwykła szarlotka, jak ktos się nie chce paprać z wiórkami to zamiast masy wiórkowej tylko samo kruche a na to jabłka. Sorki jeszcze raz!RAFAELLOWykonanie kruchego ciasta: 1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 1 margaryna - to wszystko zagnieść, potem podzielić na dwie części i jedną z nich zamrażać (mniejszą część) a drugą część schować do lodówki.Masa: 1/2 litra słodkiej śmietany, 3/4 szklanki cukru zagotować i w trakcie dodać 2 paczki wiórków kokosowych (80 gram), wystudzić, dodać ubite białka do masyCiasto układamy na blachę (posmarowaną i posypaną bułką tartą) i dodajemy masę z wiórek a na wierzch ścieramy na jarzynowej tarce zamrożone ciasto.Piec 45 minut ROGALE na św. Marcina 3 szklanki mąki ,kostka dobrej margaryny lub masła5 dag drożdży½ szklanki mleka 1 łyżka czubata cukru2 jajkaPowidła na nadzienie.Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z cukrem, po wyrośnięciu dodać jajka, tłuszcz i mąkę. Na co najmniej dwie godziny włożyć do lodówki. Rozwałkować, kroić na kwadraty (lub trójkąty), kłaść nadzienie, zwijać w rogaliki.Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.Dla mam na diecie bezmlecznej - drożdże na ciepłej wodzie też rosną.Przepyszne, zawsze robię z podwójnej porcji. Jako nadzienie kładę też wydrylowane wiśnie, krem czekoladowy. Przepis sprawdzony przez wiele osób - zawsze się udaje!:1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1 szklanka cukru, 4 jaja, 1/2 szklanki majonezu (polecam dekoracyjny Winiar lub babuni - helmans, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - wszystko wrzucić razem do naczynia i zmiksować ok 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił), wylać do natłuszczonej foremki keksowej i piec 50 min w 175 st.CModyfikacje:1. można dodać 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych2. jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej to na wierzchu można ułożyć np. jabłka. CIASTECZKA DROŻDŻOWESkładniki:5 dag drożdży1 szkl. mleka8 łyżek cukru3 szkl. i 2 łyżki mąki2 jaja /całe/13 dag tłuszczuDrożdże + 0,5 szkl. ciepłego mleka /ok. 30-40C/ + 2 łyżka cukru + 2 łyżki mąki - rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym otoczeniu /ja wstawiam miseczkę z rozczynem do większej miski z gorącą wodą/.Jaja + pozostały cukier + ciepłe mleko - miksować aż do rozpuszczenia cukru, + roztopiony i przestudzony tłuszcz + rozczyn drożdży + mąka - wyrabiać łyżką /lub ręką/ aż ciasto zacznie się "rwać" /można dodać łyżkę spirytusu lub innego mocnego alkoholu/. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia /powinno przynajmniej 2x zwiększyć objętość/. Wymieszać, rozwałkować, pociąć na kawałki /mogą być kwadraty zawijane w "sakiewkę" lub trójkąty zawijane w "rogalik"/, na każdy nałożyć nadzienie, np. kawałek jabłka /bądź brzoskwini, bądź marmolady lub inne tym podobne/ zwinąć i ułożyć na formie wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 175oC ok. 20 min.Kruche ciasteczkaPrzepis podstawowy:250 g tłuszczu (ja używam KASIĘ, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru zagnieść szybko. Formować ciasteczka dowolnego kształtu i piec na rumiano.Można to ciasto rozwałkować pociąć np. na kwadraty posmarować marmoladą i w jakiś sposób zwinąć, lub położyć owoc np. kawałek jabłka i też wa jakiś sposób zwinąć. Można też podzielić na dwie części do jednej dodać jakiś smak (kakao, kawa, orzechy itp.) potem rozwałkować osobno obie części położyć jedną na drugą, zawinąć jak roladę lekko dociskają i ciąć na krążki - w ten sposób powstaną ciasteczka-ślimaczki dwu smakowe. Murzynek - szybkie i zawsze wychodzi!!!!!!!!Potrzeba: 1 margaryna Kasiapół szklanki mleka4 jajkałyżeczka proszku do pieczenia4 czubate łyżki zwykłego kakao1 szklanka cukru2 szklanki mąkigarść rodzynektrochę wiórków kokosowych do przybraniaMargarynę, mleko, kakao i cukier wrzucamy NA RAZ do nieco większego garczka, na mały ogień i czekamy, aż się rozpuści - rozpuszcza się i łączy bez mieszania SAMO. Odlewamy pół szklanki i czekamy, aż wystygnie - można przygotować wieczorem a robić na drugi dzień, można też wstawić do zimnej wody czy wystawić na dwór - szybciej wystygnie.Po wystygnięciu włączmy mikser - oddzielamy białka od żółtek, zótka do garczka, stopniowo mąkę, proszek, na końcu ubitą pianę i rodzyn
        • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 06.12.01, 11:48
          ki. Wlewamy w formę, i do piekarnika na jakieś 45 minut (200-220stopni).Powinien ładnie wyrosnąć i popękać.Jak lekko przestygnie, polewamy tym, co odlałaś do szklanki, posypujesz wiórkami i można nawet ciepławe jeść. Straszna pycha!!!!!!!!!!!!!!!!! Tanie, szybkie i smaczne2 i 1/2 szklanki mąki2 łyżeczki sody1/2 szklanki oleju2 łyżki kakao1/2 słoiczka dżemuniecała szklanka cukru4 nieduże jaja1 łyżeczka cynamonu1 szklanka śmietany kwaśnejSuche składniki wymieszać. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę z dodatkami. Dodać śmietanę a na koniec dżem. Życzę smacznego TORCIKpotrzeba : 1kg jabłek , galaretka cytrynowa , cukier waniliowy, wiórki kokosowe, smietan-fix, śmietana do ubicia oraz gotowy spod tortowyjabłka obrać zetrzeć na tarce i poddusić w garnku na małym ogniu (można dodać łyżeczkę cukru), do gorącego wsypać galaretkę wymieszać i zostawić aż troszkę ostygnie potniej nałożyć na blat tortowy i do lodowy.Ubić bita śmietanę nałożyć na torcik i posypać wiórkami. Podawać od razu po nałożeniu bitej śmietany.Pycha i szybko się robi. Ciasteczka z płatków owsianych150 g mieszanych owoców suszonych70 g rodzynek100 g miękkiego masła3 łyżki miodu200 g płatków owsianych50 g siekanych migdałów (ja użyłam te łuseczki migdałowe)50 g wiórek kokosowych100 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaSuszone owoce i rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, po 1 godz. osączyć, lekko osuszyć, pokroić na kawałeczki 0,5 cm. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni. Wszystko wymieszać dokładnie, od powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i potem je rozpłaszczać na prostokąty 2cm/5cm. Układać na blasze i papierze do pieczenia. Piec na środkowej półce piekarnika ok. 20 min. Studzić na siatce, przechowywać w zamkniętym pudełku, jeśli dłużej to w lodówce.Ciasteczka ryżowe "kokosanki" (bezglutenowe) 1/2 margaryny, 1/2 masła (lub 1 masło roślinne)4 jaja1 szklanka cukru kryształu1 sypki kleik ryżowy Bobovita2-3 łyżki wiórków kokosowych-------------------------------------Mikserem mieszamy masło, cukier i żółtka (dość długo, ale cukier może "zgrzytać").Ubijamy na sztywno białka. Na przemian dodajemy do masy pianę z białek i kleik oraz kokos (można mieszać łyżką lub zmienić w mikserze na widełki do mieszania).Z tej masy plastycznej lepimy ciastka- kulki ( najlepiej malutkie), robimy palcem wgłębienie i dajemy doń wiśnie z konfitury lub inne.Pieczemy w tem. 200-220 st. ok. 20-25 minut, aż się zrumienią.Uwaga!1. Ciasteczka układamy na blasze w większej odległości a nie jedno koło drugiego.2. Gdy wyjmujemy ciastka z blachy są one "giętkie", ale zaraz stają się kruche, gdy tylko przestygną.Przepis jest naprawdę łatwy, a ciasteczka smaczne i długo utrzymują świeżość, trzeba je tylko schować przed łasuchami.PIWOSZKI0,5 szklanki piwa jasnego1 kostka margaryny "Kasia"3 szklanki mąki pszennej pozn.Do mąki utrzeć na tarce zimną margarynę, dodać piwo i ciasto wyrobić, aby było gładkie(jest to przepis dla tych, co im zwykle nie wychodzi wyrabianie - tu jest b. łatwe), w razie potrzeby dosypać troszkę mąki lub "kapnąć" piwa.Ciasto zostawić NA NOC W LODÓWCE. Rano wyjąć, a gdy się chwilę ociepli , rozwałkować na ok. 0.5 cm. Można wycinać kółka i sklejać powidłem, i na blachę.Ja wycinam kwadraty, nakładam wiśnie lub marmolade z różą, składam w trójkąty i widelcem dociskam 2 sklejane brzegi(potem ładnie wyglądają takie pazurki).Po wierzchu smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem i piekę w temp. 200-220 st., aż będą rumiane (20 min.).Piwa w tych ciastkach nie czuć, nie ma w nim jaj i cukru, wiec jest ono chyba składnikiem, na którym ciastka rosną, prawie jak półfrancuskie. \r\nSernik na zimnoProdukty:- 4 różne galaretki- biszkopty lub małe herbatniki- 2 serki homogenizowane (najlepiej "bezsmakowe" lub waniliowe)- owoce (prawie każde się nadają: truskawki, brzoskwinie, jagody, maliny).Na dno tortownicy układamy biszkopty. Pierwszą galaretkę gotujemy w połowie wody podanej na opakowaniu (czyli szklance). Dodajemy do tego cały serek. Można spokojnie wrzucić do ciepłej galaretki. Studzimy i wlewamy odrobinę na biszkopty, czekamy trochę, aż stężeje i znowu nalewamy trochę. Nie można wlewać całości od razu, gdyż biszkopty wypłyną na wierzch. Przygotowujemy kolejną galaretkę. Gdy pierwsza warstwa stężeje wylewamy druga warstwę. Trzecią warstwę, podobnie jak pierwszą, przygotowujemy z serkiem (połowa wody). Następnie układamy owoce i znowu, jak w przypadku biszkoptów, zalewamy po troszku, albo owoce nie wypłynęły. Całość można udekorować bitą smietaną lub wiórkami czekoladowymi. Przepis jest bardzo prosty i można go do woli modyfikować. I zapewniam, że jest przepyszny. Miłego gotowania. Aneta -pyszny deser polecam, robiłam, bardzo proste wykonanie i b. szybko znika!TIRAMISU 5 jaj, 6 łyżek cukru pudru, 500 gram sera mascarpone, 180 gram biszkoptów, 2 łyżki dobrej kawy, 1/3 szklanki wina Marsala all uovo lub likieru np. Amaretto, 1 łyżka kakao5 żółtek utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać ser mascarpone i miksować dalej aż do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubić na sztywno 5 białek i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą serową.Zaparzyć 1/3 szklanki b. mocnej kawy, dodać do niej taką samą ilość likieru i ostudzić.Przygotować płaskie naczynie (najlepiej przezroczyste, żaroodporne) i jego dno pokryć dokładnie biszkoptami namoczonymi w mieszaninie kawy z likierem. Posmarować biszkopty połową masy serowej. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych w likierze i kawie i przykryć je resztą kremu. Całość delikatnie posypać przesianym przez sitko kakao. Gotowy deser trzeba wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.PS biszkopty trzeba porządnie namoczyć, tak żeby były miękkie, kakao na wierzch do posypania musi być gorzkie a poza tym można wziąć trochę więcej cukru pudru!Naprawdę pyszne, szybko się robi i szybko zjada, smacznego!!!!!!!!!!!!!! Hej,Ja robiłam swego czasu trochę inna wersje a właściwie to pewnie cos innego z tym, że podobne składniki -może tylko bardziej rodzinna wersja bo bez alkoholu.Biszkopty, kawa(może być inka jeśli to dla dzieci), maliny (świeże ew puszka malin w sosie własnym),mascarpone(czasem zamiast używałam bitej śmietany a raz wypróbowałam nawet taka mieszankę utartego z cukrem masła z dodatkiem serka homo i bitej śmietany -wazy się nieco i trzeba wstawić do lodówki a później znowu zmiksować ale jest nieźle).Inna wersja to masa budyniowa taka jak do napoleonki i wszelkie kombinacje bitej śmietany i(czy) mascarpone.I dalej już jak u Marty: biszkopty mocze leciutko w nieco przestudzonej kawie, układa na dnie. Na to warstwa mascarpone czy co tam będzie.Na to odcedzone i swobodnie rozrzucone maliny(moga byc tez inne owoce np jeżyny)>Na to kolejna warstwa biszkobptow. Na to bita śmietana z cukrem(ew fruktoza).Na koniec przesiewam odrobinę kakao wymieszane w fruktoza(cukrem pudrem).Można tez ozdobić reszta owoców.. BANOFFI(a la tesciowa.Herbatniki-takie specyficzne które tutaj podają do herbaty a nazywają się `digestive`- przy pokruszeniu szuje się tłustość na dłoniach a zamoczone rozpływają się bardzo ładniejakieś 10-15 sztuk. tych herbatników2 łyżki margaryny2-3 banany1 puszka słodzonego mleka skondensowanego1/2 szkl śmietany(tłustej).Puszkę się wkłada do garnka z woda i podgrzewa w prawie gotującej wodzie przez 1,5-2 godz.Herbatniki kruszymy dość dokładnie i wsypujemy do rondla z rozpuszczona margaryna. Mieszamy dokładnie.Przekładamy na dno szklanego płaskiego naczynia ugni
        • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 06.12.01, 11:48
          atając dokładnie. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę.Puszkę wyjmujemy-lepiej odczekać jakieś 10 min przed otwarciem. Otwieramy ostrożnie. Wyjmujemy masę, która powinna przypominać trochę toffi. Rozprowadzamy dokładnie. Na to układamy pokrojone w plasterki banany. zalewamy dokładnie śmietaną. Wstawiamy do lodówki -najlepiej na noc.Jest okrutnie słodkie ale pyszne - w małych ilościach.Te sama masę herbatnikową można używać również do serników na zimno -można ja tez wzbogacić bakaliami choć i tak ma lekko orzechowy smak Podaje mój własny przepis, który zawsze wychodzi. Jak zrobię ciasto to w 5 min. już go nie ma.W pojemnik lub blaszkę(20cm na 20cm) układam biszkopty (podłużne na wzór włoski z lukrem na wierzchu). Następnie nasączam je polowa szklanki (mocnej kawy z tradycyjnego włoskiego expresu + 2 kieliszki rumu ciemnego, polecam Matusalem).Obok mieszam opakowanie 250g mascarpone z pól szklanki ciemnego cukru i 5 żółtkami. Na koniec dodaje pianę z 2 białek i wkładam masę na nasączone biszkopty. Po wierzchu tre gorzka czekoladę (najmniej 70% kakao oryg. w środku) i wstawiam zakryte folia (żeby nie przeszły zapachy) do lodówki na dobre 5 godzin. Najlepsze jest na następny dzień tylko ze najczęściej już nic nie zostaje...Obiecuje, ze na 100% uda się Wam to ciasto !!!Po dzisiejszej wizycie u Basi stwierdziłam, że nie warto się męczyć z przyrządzaniem tak skomplikowanego (całe mnóstwo wersji) specjału, tym bardziej że niektórzy narzekają. Wystarczy iść do sklepu i kupić Tiramisu Delecty, 1/2 litra mleka i 3 jaja...EXXXXXtra! Kremówka z krakersów - desermieszanka nr 1 2 szkl mleka1 budyń waniliowy1 szkl mąki 4 żółtka (niekoniecznie)To wszystko dokładnie wymieszaćmieszanka nr 23 szkl mleka1 cukier waniliowy1 kostka masła1 szkl cukruto wszystko zagotować ciągle mieszając, kiedy się zagotuje, wlać mieszankę nr1Mieszać na małym ogniu aż dobrze zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na jedną warstwę krakersów i przykryć drugą i lekko docisnąć. SmacznegoSkładniki na biszkopt:6 jaj,1/2szkl.cukru,1 cukier waniliowy,3/4szkl.mąki pszennej,3/4szkl.mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie:jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym(ja ubijam zawsze wszystko razem mikserem dodając szczyptę soli i 6 łyżek wody i zawsze się udaje),mąki przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Jaja po ubiciu wymieszać delikatnie z mąką.Wylać na blachę i upiec -45min.Składniki na krem:3 śmietany kremówki,2 śmietany Śnieżki,2 białe czekolady,2 paczki wiórków kokosowych(po100gram)1 paczka migdałówWykonanie: czekoladę rozpuścić, roztopioną czekoladę wymieszać z jedną kremówką, pozostałe kremówki ubić ze Śnieżką. Następnie wymieszać ubite śmietany z rozpuszczoną czekoladą(wymieszaną z kremówką) i ubijać wszystkie śmietanki razem. Do ubitej śmietany wsypać wiórki i migdały. Przełożyć kremem biszkopt i posmarować wierzch, ozdobić wiórkami, rodzynkami i orzechami.POPROSTU PYCHOTA.: Ciasto z bananamiSkład- 4 banany- 1 szkl. cukru- 1,5 szk mąki pszennej- 1 jajko- 4 łyżki masła- garść orzechów włoskich- 1 łyżeczka sody- szczypta soliDo foremek: 1 łyżka masła, bułka tartaPraca (hihihihi!)Wszystko zmiksować i wsypać orzechy. Foremki posmarować masłem, posypać bułką i wlać ciasto.Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Bardzo dobre.PS. ja sobie wydrukowałam i będę starała się je po trochu wprowadzać do mojej kuchni.Pozdrawiam
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy- rogaliki IP: *.* 10.11.01, 18:08
      W Poznaniu jutro imieniny św. Marcina i wielkie objadanie się rogalami. Ja moje robiłam od rana i jak znam życie do jutra ich nie starczy :)3 szklanki mąki ,kostka dobrej margaryny lub masła5 dag drożdży½ szklanki mleka 1 łyżka czubata cukru2 jajkaPowidła na nadzienie.Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z cukrem, po wyrośnięciu dodać jajka, tłuszcz i mąkę. Na co najmniej dwie godziny włożyć do lodówki. Rozwałkować, kroić na kwadraty (lub trójkąty), kłaść nadzienie, zwijać w rogaliki.Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.Dla mam na diecie bezmlecznej - drożdże na ciepłej wodzie też rosną.Przepyszne, zawsze robię z podwójnej porcji. Jako nadzienie kładę też wydrylowane wiśnie, krem czekoladowy.
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy - babka majonezowa IP: *.* 12.11.01, 11:01
      Przepis sprawdzony przez wiele osób - zawsze się udaje!:1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1 szklanka cukru, 4 jaja, 1/2 szklanki majonezu (polecam dekoracyjny Winiar lub babuni - helmans, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - wszystko wrzucić razem do naczynia i zmiksować ok 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił), wylać do natłuszczonej foremki keksowej i piec 50 min w 175 st.CSmacznego!Modyfikacje:1. można dodać 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych2. jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej to na wierzchu można ułożyć np. jabłka.
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 12.11.01, 21:38
      Przepis na SOS SEROWY do steków z polędwicy wołowej i frytekTo mój osobisty wymysł więc nigdzie tego nie znajdziecie, ale jest rewelacją wśród rodziny i znajomych, a i kilka dziewczyn z forum już go przetestowało tylko uprzedzam - BOMBA KALORYCZNA!!!-łyżkę masła rozpuścić w rondelku i dolać do tego -kubek gęstej śmietany następnie wpakować w to-cztery topione serki /takie zwykłe kremowe nie jakieś wynalazki - ważne! /-łyżeczka od herbaty suszonego estragonu-łyżeczka od herbaty granulowanego czosnku /nie świeży bo wtedy sos jest zbyt ostry i traci smak/wszystko na bardzo malutkim ogniu gotować ok 5 minut cały czas mieszając. /porcja dla 4 osób/Gorącym sosem obficie polać steka i maczać fryty SMACZNEGO!
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 14.11.01, 09:57
      Czesc.Uwielbiam eksperymentowac w kuchni, polecam Wam Danie chinskie oto przepis:1/2 filetow drobiowych2 lyzki wody2 lyzki wodki2 lyzki maggi2 lyzki maki ziemniaczanej1 lyzeczka imbiru(niekoniecznie , ja akurat nie dodaje)1/2 lyzeczki papryki ostrej1/2 lyzeczki pieprzu2 lyzeczki cukru1 lyzeczka soli do smakuMieso pokroic w paseczki, wymieszac z ww przyprawami i odstawic na 1-1,5 godz.Po tym czasie podsmazyc na oleju do zrumienienia. Dodac przyprawe do potraw chinskich (np KNOOR) zrobiona wg przepisu.1/2 kg pieczarek -poddusic i dodac do miesa, oraz 1 swieza papryke czerowna pokrojona w paseczki.Wszystko razem gotowac 10 minut. Mieszac , aby sie nie przypalilo. Podajemy z ryzem na sypko ,Robilam ostatnio na urodziny i bylo pycha, moze wyglada to dziwnie- te przyprawy , ale mieso pozniej swietnie smakujePozdrawiam Chetnie skorzystam z Waszych przepisow
        • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 14.11.01, 10:57
          Rozumiem, że mają to być drobne ciasteczka - takie na jeden kęs?Pytanie ile czasu chcesz lub możesz poświęcić na ich zrobienie. Jeśli dużo to polecam drożdżowe kieszonki z owocami (puszyste)CIASTECZKA DROŻDŻOWESkładniki:5 dag drożdży1 szkl. mleka8 łyżek cukru3 szkl. i 2 łyżki mąki2 jaja /całe/13 dag tłuszczuDrożdże + 0,5 szkl. ciepłego mleka /ok. 30-40C/ + 2 łyżka cukru + 2 łyżki mąki – rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym otoczeniu /ja wstawiam miseczkę z rozczynem do większej miski z gorącą wodą/.Jaja + pozostały cukier + ciepłe mleko – miksować aż do rozpuszczenia cukru, + roztopiony i przestudzony tłuszcz + rozczyn drożdży + mąka – wyrabiać łyżką /lub ręką/ aż ciasto zacznie się „rwać” /można dodać łyżkę spirytusu lub innego mocnego alkoholu/. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia /powinno przynajmniej 2x zwiększyć objętość/. Wymieszać, rozwałkować, pociąć na kawałki /mogą być kwadraty zawijane w „sakiewkę” lub trójkąty zawijane w „rogalik”/, na każdy nałożyć nadzienie, np. kawałek jabłka /bądź brzoskwini, bądź marmolady lub inne tym podobne/ zwinąć i ułożyć na formie wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 175ºC ok. 20 min.Jeżeli mniej czasu to kruche:Przepis podstawowy:250 g tłuszczu (ja uzywam KASIĘ, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru zagnieść szybko. Formować ciasteczka dowolnego kształtui piec na rumiano.Można to ciasto rozwałkować pociąć np. na kwadraty posmarować marmoladą i w jakiś sposób zwinąć, lub położyć owoc np. kawałek jabłka i też wa jakiś sposób zwinąć. Można też podzielić na dwie części do jednej dodać jakiś smak (kakao, kawa, orzechy itp.) potem rozwałkować osobnoobie części położyć jedną na drugą, zawinąć jak roladę lekko dociskają i ciąć na krążki - w ten sposób powstaną ciasteczka-ślimaczki dwusmakowe.Życzę owocnych wypieków i smacznego.Alina
          • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 14.11.01, 14:04
            I jeszcze jeden przepis, dzieciaki siostry pochlaniaja ten placek wciagu jednego wieczora.5 jajek1 szkl maki1 szkl cukru cukier waniliowy 1 lyzeczka proszku do piecz.4-5 jablekJablka obrac i pokroic w osemkiBialka ubic na sztywno , dodac cukier, cukier waniowy, zoltka , na koncu make z proszkiem. Do tej masy dodac jablka , wymieszac, wlac do tortownicy z kominkiem.
          • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy-a moze cos z bananow - łatwe! IP: *.* 29.11.01, 22:34
            Skład- 4 banany- 1 szkl. cukru- 1,5 szk mąki pszennej- 1 jajko- 4 łyżki masła- garść orzechów włoskich- 1 łyżeczka sody- szczypta soliDo foremek: 1 łyżka masła, bułka tartaPraca (hihihihi!)Wszystko zmiksować i wsypać orzechy. Foremki posmarować masłem, posypać bułką i wlać ciasto.Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Bardzo dobre.Basia
            • Gość edziecko: Malgossia Re: dobre przepisy-ja też mam coś z bananów!!! IP: *.* 26.02.02, 17:38
              POLECAM pyszne danko obiadowe SZYBKIE, ŁATWE I NAPRAWDĘ SMACZNE!!!Porcja dla dwóch osób:2 piersi z kurczaka (średnie lub duże)4 banany3-4 łyżki mąki2 łyżeczki przyprawy curry (najlepiej Kamisa)szklanka bulionu3 łyżki śmietanykilka łyżek olejusól, pieprz, cukierszczypiorek Najpierw obsmażyć piersi wcześniej posypane solą i pieprzem; potem pokroić 2,5 banana na plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem; obsmażone piersiaczki ułożyć na plasterkach; pozostałą połówkę banana przekroić na pół wzdłuż i położyć te kawałki na kurczaczku. Teraz trzeba zrobić sos: do oleju pozostałego po smażeniu piersi dodać jeszcze kapkę, podgrzać, a następnie wsypać mąkę i curry; wymieszać dokładnie; potem dodać ciepłego bulionu (cały czas trzymamy rondelek na ogniu), wymieszać i wrzucić śmietanę; doprawić do smaku cukrem (byle nie przesadzić!!!) i pieprzem; polewamy potrawę czekającą w naczyniu żaroodponym przygotowanym sosem i wszystko razem ładujemy do piekarnika (jakieś 150 stopni C) na około 40 minut. Podajemy z ryżem posypując obficie szczypiorkiem i dekorując plasterkami banana.SMACZNEGO!!!
              • Gość edziecko: IlonaCz Re: dobre przepisy-ja też mam coś z bananów!!! IP: *.* 25.09.02, 20:43
                Ja też dam Wam przepis. Ciasto nazywa się BANANOWIEC, jest bardzo łatwe do zrobienia, pyszne i zawsze się udaje.BANANOWIECA: -pół kostki masła-galaretka cytrynowa-galaretka agrestowa-pół szklanki cukru pudru-3-4 banany z zależności od wielkości.Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody. Rozgnieść widelcem dwa banany. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostudzoną galaretkę cytrynową i rogniecione banany (proszę nie dziwić się konsystecją masy :)) Okrągłą blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Masę przelać do blachy, następnie włożyć do zamrażalki aż do stęgnięcia. Następnie pozostałe banany pokroić w plasterki i poukładać na masie. Galaretkę agrestową rozpuścić również w szklance wody i po ostudzeniu zalać nią masę w blaszce. Ponownie włożyć do zamrażalki aby się stęgło. Jest pyszne i co chyba najważniejsze niewiele kosztuje.Myszka.
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 16.11.01, 09:04
      Polecam mało znane, a proste i jak dotąd wywołujące same zachwyty danie: rybę po krakowsku.Składniki:1,2 kg ryby (karp, mintaj, sum, itp)30 dag włoszczyzny0.75 szkl. śmietany2 łyżki masła3-4 duże jabłka5 łyżek tartego chrzanusok z cytrynyłyżeczka cukrusól, pieprzRybę oczyścić, umyć i pokroić w dzwonka. Z włoszczyzny przygotować wywar i gotować w nim rybę 10 min., następnie przełożyć ją do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Jabłka pokroić w ćwiartki (nie obierać) i, po usunięciu gniazd nasiennych, zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z chrzanem i śmietaną. Doprawić sos solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać sosem rybę i dusić na średnim ogniu 10 min. Podawać z białym pieczywem.SMACZNEGOAlina
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 16.11.01, 09:34
      To może i ja coś dorzucę:Ziemniaczane placuszki to tani i bardzo prosty w wykonaniu, i smaczny dodatek do miesa. Mozna też podawać jako samodzielne danie z sosami (np. grzybowym)1/2 kg mączystych ziemniaków 5 dag mąki2 jaja2 łyżki śmietanyolej i 1 łyżka masła do smażeniasól i starta gałka muszkatołowaZiemniaki (obrane) ugotowac w osolonej wodzie, potem rozgnieść praską do ziemniaków. Dodać mąkę, śmietanę sól,gałkę muszkatołową i 2 żóltka. Białka lekko osolić i ubić na sztywną pianę. Domieszać do ziemniaków. na rozgrzanym oleju z masłem smażyć niewielkie placuszki na jasnozłoty kolor.Naprawdę pycha - nawet bez gałki muszkatołowej.
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 29.11.01, 10:46
      ZEBRA4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru, 2 1/2 szklanki mąki, 2łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 szklanka gorącej wody, 3 łyżki kakaojajka + cukier ubić dodać mąkę, proszek do pieczenia, 1 szklankę gorącej wody, 1 szklankę oleju. Wymieszać. Potem podzielić na 2 części do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać. Wlewać na zmianę 2 łyżki ciemnego i jasnego. Piec ok. 45 minutSmacznego! Szybko się robi i szybko zjada.
      • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 29.11.01, 14:35
        Dziewczyny,polecam coś pysznego na obiad lub kolację. Polędwiczki wieprzowe z rokpolem. Ja je uwielbiam!Polędwiczki (1 na osobę)miód płynny, olej, ulubione zioła, czosnek, pieprz, sól, ser rokpol.W polędwiczkach wydrążyć dziury wzdłuż całości. Są miękkie, więc łatwo to zrobić (palcem np.). Ser pokroić w wąskie słupki i wkładać do środka polędwiczek. Mięso obwiązać nitką, szczególnie od strony otworu, żeby ser nie wypłynął.Przygotować marynatę. Wymieszać miód, zioła i olej (oliwę)sól, pieprz. Wkładać w to polędwiczki i dokładnie wysmarować. Odłożyć na 2 godz lub na całą noc. Piec w piekarniku ok. 30 min (180 stopni). Co jakiś czas podlewać wytworzonym sosem. Na koniec można je przykryć folią alu, żeby "doszły" w środku. Podawać na sałacie z ziemniakami, albo z czym tam lubicie.Jeśli ktoś nie lubi rokpola, można dać ser żółty.
      • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy - zapiekanka z brokułów - łatwe i szybkie IP: *.* 29.11.01, 22:42
        Rozpuscić na patelni 3 łyżki tłuszczu, dodać pokrojona cebulę (lub jak ktoś nie lubi albo jest uczulony czosnek) i zarumienić. Dodać trochę mąki, zrobić zasmażkę. Następnie dodać szklankę bulionu (kosta rosołowa na szklankę gorącej wody). Gdy się zagotuje dodać 250 ml śmietany, sól, pieprz i 15 dag żółtego sera.W tym czasie ugotować makaron i podgotować brokuły.W naczyniu żaroodpornym ułozyć makaron, brokuły, makaron, polać sosem z patelni, można też posypać migdałamiZapiekać w piekarniku w 150-180 stopniach.REWELACJA!!! Przebój na moim osiedlu!Basiaps. Zamiast brokułów można dać inne ważywo, np. kalafior.
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy-inny przepis na Rafaello IP: *.* 30.11.01, 09:42
      Witam wszystkich! Postanowiłam dodać też coś od siebie.Był już przepis na Rafaello,ale mój jest inny.Mówię wam pyszny.:bic:Oto przepis:Składniki na biszkopt:6 jaj,1/2szkl.cukru,1 cukier waniliowy,3/4szkl.mąki pszennej,3/4szkl.mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie:jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym(ja ubijam zawsze wszystko razem mikserem dodając szczyptę soli i 6 łyżek wody i zawsze się udaje),mąki przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Jaja po ubiciu wymieszać delikatnie z mąką.Wylać na blachę i upiec -45min.Składniki na krem:3 śmietany kremówki,2 śmietany Śnieżki,2 białe czekolady,2 paczki wiórków kokosowych(po100gram)1 paczka migdałówWykonanie:czekoladę rozpuścić,roztopioną czekoladę wymieszać z jedną kremówką,pozostałe kremówki ubić ze Śnieszką.Następnie wymieszać ubite śmietany z rozpuszczoną czekoladą(wymieszaną z kremówką) i ubijać wszystkie śmietanki razem.Do ubitej śmietany wsypać wiórki i migdały.Przełożyć kremem biszkopt i posmarować wierzch,ozdobić wiórkami,rodzynkami i orzechami.POPROSTU PYCHOTA.:spookie:Kuki
      • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy-tym razem serniczek IP: *.* 02.12.01, 22:43
        To może jeszcze jeden przepis:Serniczek na szybko:upiec biszkopt j/w w przepisie,składniki na masę serową:1 śmietana kremówka-30%-250ml1 galaretka cytrynowa1 kostka sera śmietankowego-ok 250 gr1.5 łyżki cukru pudruWykonanie:ser utrzeć z 1 łyżką cukru pudru,śmietanę ubić z 0.5 łyżki cukru pudru.Do ubitej śmietany wlać rozpuszczoną w1 szkl.wody galaretkę i dalej chwilę miksować(wyjdzie pianka).Do utartego sera dodawać stopniowo piankę i chwilę jeszcze miksować.Następnie masę wylać szybko na przekrojony biszkopt i przykryć drugą częścią.Na wierzch zrobić lukier.Zapewniam PYSZNY!!!:spookie:Smacznego!Kuki
          • Gość edziecko: wiesia Re: dobre przepisy-inny przepis na Rafaello - do Kuki IP: *.* 11.03.02, 12:37
            Kuki, zrobiłam to rafaello w ostatnią niedzielę. Faktycznie jest pycha, ale... tak to tłuste i słodkie , że po jednym małym kawałku człowiek ma dosyć, jest totalnie zamulony.Dlatego pomyślałam o modyfikacji na następny raz: Po pierwsze: wydaje mi się , że skoro w użyciu są śnieżki to śmietana nie musi być tak tłusta, a może ją nawet cześciwo zastąpić mlekiem?Po drugie: biszkopt pasowałoby nasączyć czymś kwaskowatym, żeby ożywić smak- może choćby ponczem z herbaty z wyraźnym dodatkiem soku z cytryny?Po trzecie: a gdyby tak zatąpić biszkotp waflami, przełożyć kilka wafli masą i pokroić na małe kwardaty? Wtedy człowiek jadłby małe porcyjki i zamulił się tak szybko.Co o tym sądzisz Kuki?
            • Gość edziecko: AnnaM Re: dobre przepisy-inny przepis na Rafaello - do Kuki IP: *.* 13.03.02, 13:52
              Witam!Cieszę się,że ci smakowało.I już odpowiadam:ja zawsze robię ze śmietany kremówki,być może jakbyś zastąpiła ją jakąś chudszą to też by było dobrze-trzeba spróbować.Po drugie-faktycznie zapomniałam napisać,że czasami jak biszkopt jest zbyt suchy to nasączam go wodą z dodatkiem soku z cytryny,jest wtedy fajny-mokry.Po trzecie-o waflach ,fakt nie pomyślałam a może by było całkiem całkiem.Tak więc wszystko przed nami trzeba próbować.Placuszek jest bardzo syty ale dla mnie to nawet lepiej,bo na dłużej starcza,haha.Jak zrobię inny placek w sobotę do południa to muszę chowac,by coś starczyło do niedzielnej kawki-takie z nas słodkie.....Pozdrawiam i daj znać jak wyszło w innej wersji.Kuki
      • Gość edziecko: Ewusiek Re: dobre przepisy-ja też podaję przepis na Rafaello (inny) IP: *.* 20.01.03, 19:12
        Ciasto:5 jajekszklanka cukru pudruszklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytrynycukier wniliowyszczypta solijajka rozbić, żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.Mąkę z proszkiem do pieczenia połączyć z masą żółtkową i sokiem z cytryny. Dodać białka ubite ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min w 180 *C.Masa:3 szkl. mleka1/2 szkl. mąki tortowej3/4 szkl. cukru1 margaryna1 olejek śmietankowy2 szkl. mleka zagotować z cukrem, w trzeciej rozpuścić mąkę, dodając do do gotującego mleka, ugotować tak jak budyń. Po ostyggnięciu dodać margarynę i olejek.Ciasto przekroić na pół i przłłożyć 2/3 masy. A pozostałą część zostawić do posmarowania na wierzch.Wiórki:10 dag wiórek2 łyżki cukru1 łyżka masłaCukier, margarynę rozpuścić, dodać wiórki, zrumienić na żółty kolor.Wystudzonymi wiórkami posypać ciasto.Schować do lodówki.Smacznego :).(u nie właśnie w lodówce stoi resztka ciasta)Ewa
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 06.12.01, 19:45
      Widzę że przodują tutaj słodkości.Więc ja postanowiłam podać Wam przepis na szybką i smaczną pizzę. U mnie jest przebojem całego bloku.Tak więc proszę:3 szklanki mąki1 szklanka mleka1/2 szklanki oleju3 łyżeczki proszku do pieczeniasólSkładniki wymieszać i gotowe ciasto rozprowadzić na blachę.Posypać odrobiną żółtego sera. Położyć na to dodatki.Ja osobiście najlepiej lubię szynkę kukurydzę i ananasa. Ale polecam także pieczarki cebulkę tyńczyka. Kto co lubi.Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa sera żółtego.Piec w temperaturze 200 - 220 stopni, przez około 20 minut.Życzę wszystkim smacznego. Pozdrawiam.
      • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 10.12.01, 08:35
        Dziewczyny, to forum to rewelacja! Od kilku tygodni wspomagam się przepisami stąd, zrobiłam już np. rybę po krakowsku, ciasto bananowe, murzynka z dżemem, chińszczyznę (trochę przerobioną) i wszystko pychota! Dziękuję wszystkim za wkład! W tym tygodniu przymierzę się na pewno do tiramisu
    • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy IP: *.* 11.12.01, 16:44
      Dziękuję za super przepisy!!! :bounce:Może skorzystacie z mojego - na żeberka po chińsku - oj nie mają przykrego smaku!!! :crazy:S o s :2 cebule zeszklić na oleju, dodać ketchup (ok. 150 ml.), 2 łyżki bazylii, sok z 1 cytryny, łyżeczkę musztardy, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki chili, 4 łyżki cukru, 4-5 łyżek wody.Ż e b e r k a posolić i podpiec w wysokiej temperaturze przez ok. 1 godzinę, następnie polać sosem, zmniejszyć temperaturę i dalej zapiekać przez 1-1,5 godz.Polecam to danie, bo jest pyszne i niepracochłonne.Najczęściej podaję je z ryżem i surówką z białej lub pekińskiej kapusty.Na tę porcję sosu kupuję zazwyczaj trochę ponad 1 kg. żeberek.Smacznego. :hello: Mira.
      • Gość edziecko: guest Re: dobre przepisy - a może pączki IP: *.* 09.01.02, 23:32
        Proponuję Nowy Rok zacząć pysznymi pączkami z ziemniakamimoże nietypowe ale bardzo dobreSKŁADNIKI1kg. mąki70dag ugotowanych ziemniaków1kostka drożdży3/4szkl. cukru4 jajka 1kostka margarynyWYKONANIECiepłe ziemniaki zmielić z kostką drożdżydodać mąkę cukier,jajka i rozpuszczoną margarynęWszystko razem zagnieść.Formować pączki,nadziewać marmoladkąPiec jak normalne pączki.Posypać cukrem pudrem.Życzę smacznegoBASIA
        • Gość edziecko: sylwias Re: sałatka makaronowa IP: *.* 19.02.02, 09:01
          makaron w wersji jak najdrobniejszej (najlepsze są malutkie muszelki), kurczak wędzony, ogórek świeży, rzodkiewki, jajka gotowane, groszek zielony (proporcje dowolne w zalezności od upodobań), do tego zgnieciony ząbke czosnku (albo nawet dwa), sos winegret z bazylią i oregano. Mniam, mniam. Inna wersja to to samo (lub zamiana ogórka świeżego na kiszony) ale zamiast czosnku i winegret, soso majonezowy (majonez plus jogurt naturalny plus pieprz). sylwia
          • Gość edziecko: Malgossia Re: sałatka makaronowa IP: *.* 26.02.02, 17:45
            Makaron świderki - pół opakowania (może być kolorowy, lepszy efekt) + puszka tuńczyka w oleju + papryka czerwona (w kostkę) + 3 ząbki czosnku (drobno posiekać) + pół puszki groszku zielonego (może być więcej oczywiście), sól, pieprz, szczypta curry, 2 łyżki majonezu i gotowe. Można też dodać trochę startego sera zółtego. Moi znajomi zawsze na tę sałatkę czekają :)Jest superszybka i naprawdę pyszna. SMACZNEGO
            • Gość edziecko: Bachotek Re: sałatka makaronowa IP: *.* 26.02.02, 21:33
              Fajne przepisy podajecie. Ponieważ jestem makaronojadem to dorzucę się;Makaron byle duży i z semoliny (malma niebieska, jakkolwiek włoski) należy po prostu ugotować.Sos:posiekać orzechy włoskie (ilość zależy od porcji), przecisnąć 3-4 ząbki czosnku ale na tyle dużo by było czuć dość intensywnie, posiekać natkę pietruszki, gorąca woda, oliwa z oliwek, łyżeczka cukru, trochę rodzynek.Ja sos robię następująco. Do miski wlewam wrzącą wodę, mieszam z cukrem i oliwą, dodaję czosnek, wsypuję orzechy rodzynki, pietruszkę, mieszam. Konsystencja powinna być raczej niezbyt gęstego sosu. I to wszystko.Makaron mieszam z sosem, jak mam to posypię parmezanem i gotowe. Może składniki są dziwne ale polecam warto spróbować a praca minimalna (i mało zmywania).Pozdrawiam Kasia
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka