IP: *.* 20.02.02, 08:58
E-Mamy ratunku! Kupiłam avocado w celu spróbowania. Byłam przekonana,ze bez problemów znajdę na to jakiś prosty przepis i niestety zawiodłam się srodze. Jeśli któraś z Was ma jakiś prosty i sprawdzony sposób jak mozna avocado przyrządzić to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: wiesia Re: avocado IP: *.* 20.02.02, 09:41
      Kiedyś, w dawnych czasach kupiłam avocado i nie wiedziałam , że tego się nie jada jak jabłko. Ugryzłam więc i... z obrzydzeniem wyrzuciłam jak najdalej - rzecz się działa na świeżym powietrzu. A potem dopiero dowiedziałam się, że to nie tak.Zwykle podaje się avocado przekrojone, posolone, posypane pieprzem i wypełnione sosem "tysiąca wysp" i krewetkami, jak ktoś nie lubi krewetek może być sam sos "tysiąca wysp", a w ostateczności dobry majonez (czyli "kielecki").Można też z avokado przyrządzić dip- czyli zmiksować powyższe i wsadzać w to chipsy, mięsko z grilla lub surowe warzywa.
    • Gość edziecko: Elik Re: avocado IP: *.* 20.02.02, 13:10
      Ja najbardziej lubię z żółtym serem i pieprzem, to znaczy tak jak jarzynkę do kanapki. Szkoda,że jestem na diecie bezmlecznej. Avocado dojrzałe jest dość miękkie to znaczy jak się skórka nieco ugina pod palcami. Uwielbiam avocado, te z bardzo ciemną i chropowatą skórką, jest takie bardziej tłuste do zielonego. Najlepsze jest dojrzałe na słońcu, ups przepraszam rozmarzyłam się a miały być przepisy. Mam coś w domu, podesłać?
    • Gość edziecko: ganga Re: avocado IP: *.* 20.02.02, 14:51
      Mam bardzo prosty przepis na avokado, który bardzo lubię. Przekrawam na pół dojrzałe (ważne!) avocado, wyjmuję pestkę, posypuję solą i wyjadam łyżeczką środek. To wszystko :) . Moja koleżanka dodaje sobie do tego pieprz i sok z cytryny (no i sól). Smacznego
    • Gość edziecko: Elik Re: avocado IP: *.* 27.02.02, 16:45
      Odpisuję na forum, bo nie pamiętam kto mnie prosił o przepisy, chyba Basia? , ale nie jestem pewna. Małżonek szanowny robił porządki w skrzynce i wszystko mi powycinał, perfidawinkSałatka z awocado:3 czerwone strąki papryki1 łyżka neutralnego w smaku oleju, sól,125 g dobrze odciśniętego twarogu25 dag ziołowego serka (gotowy produkt)świeżo zmielony czarny pieprz2 gałązki tymianku,2 ząbki czosnku,3 łyżki oliwy z oliwek2 avocado, 250 dag zółtych maleńkich pomidorów(gdzie jej kupić to nie mam pojęcia)Strąki papryki posmarować olejem i opiec na grillu ze wszystkich stron na brązowo. Strąki posolić, przykryć wilgotną ściereczką, po chwili obrać ze skórki. Miąższ pokroić w długie paski i ułożyć w salaterce.Twaróg wyrobić z ziołowym serkiem, solą i pieprzem, dłońmi uformować z twarogu kulki.Tymianek umyć i oberwać listki. Czosnek obrać i drobno posiekać.2 łyżki soku cytrynowego wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem czosnkiem i olejem.Awocado przekroić na pół, miąższ pokroić w wąskie cząstki i rozłozyć je między paskami papryki w salaterce. Avocado skropić resztą soku cytrynowego. Pomidorki umyć przekroić na pół rozłożyć w salaterce. Sałatkę skropić przyrządzonym dressingiem,ugarniturować kulkami z twarogu.Pastaq awocadowo-pietruszkowa składniki na 4 porcje:2 pęczki pietruszki 1 awocado1/2 cytrynysólświerzo zmielony pieprzPrzyrządzanie : Pietruszkę umyć i usunąć grube łodyżki.Awocado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżeczką .Wycisnąć sok z cytryny i dodać razem z pozostałymi składnikami do awocado - dokładnie zmiksować i przyprawić do smaku.
    • Gość edziecko: Alka Re: avocado - jeszcze jedna sałatka IP: *.* 25.04.02, 09:07
      Składniki: 2 owoce avocado, 15 dag sera feta, 4 twarde pomidory, 2 małe cebule, kilka liści sałaty, 2 ząbki czosnku, pół cytryny, kilka gałązek melisy, 3 łyżki oliwy, cukier, pieprzOliwę przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem, odrobiną cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Cebule posiekać. Pomidory i ser pokroić w grubszą kostkę. Avocada obrać, wyjąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny. Sałatę porwać na mniejsze kawłki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem, przełożyć do salaterki, udekorować listkami melisy i odstawić na godzinę.
    • Gość edziecko: AgusiaH Re: avocado IP: *.* 25.04.02, 09:42
      A ja przekrawam avokado na pół i do środka nalewam dobry winegret (oliwa, ocet balsamiczny - koniecznie, jest super, sól, pieprz, trochę dobrej musztardy - najlepsza słowacka). I wyżeram łyżeczką miąższ. Ubóstwiam!Chociaż przyznam, że gdy podałam avokado jako przystawkę na obiedzie rodzinnym, nikt poza moim mężem (przyzwyczajony) nie okazał zachwytu. A mnie smakuje wybitnie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka