Dodaj do ulubionych

Co z brokułów?

IP: *.* 11.04.02, 13:15
Co można zrobić z brokułów? Może znacie jakieś przepisy np. na sałatkę???
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: grzegorz07 Re: Co z brokułów? IP: *.* 25.04.02, 14:44
      Witam okropnie smacznie,A co mysliś o czymś takim:Zielone brokuły pokreślone żółtym ananasemFeeria kolorów. Miłe połączenie zdecydowanego kwaskowatego smaku z melancholijnym aromatem brokułów. Poza tym oryginalne. duży brokuł5 plastrów ananasagarść łuskanych orzechów włoskichpół szklanki naturalnego jogurtusólpieprzsok z połówki cytrynypół łyżeczki cukru Brokuła podzielonego na różyczki, gotuję na parze przez kilka chwil - powinien być zdecydowanie twardy - lepiej by był prawie surowy niż rozgotowany. Kiedy brokuł się gotuje, najczęściej walczę z otwieraczem do puszki - znaczy się otwieram ananasa. Najczęściej, wcześniej się ugotuje brokuł, niż mi się uda pokonać puszkę.... Ostudzonego brokuła wrzucam do misy, na nim rozkładam ananasa pokrojonego w raczej nie za małe kawałki. Jogurt mieszam z solą, pieprzem i sokiem z cytryny i cukrem. Kiedy dobrze wymieszany, polewam nim brokuły z ananasem. Sałatę posypuję orzechami. Czas widelce brać w dłonie.Przepis pochodzi ze strony: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=85Mam nadzieję, że będzie smakowałoPozdrawiam okropnie smacznie i nie mniej serdeczniegrzesio
    • Gość edziecko: Alka Re: Co z brokułów? IP: *.* 26.04.02, 09:10
      Witaj Grzesiu! Miło, że się Tobie tutaj podoba :-)Polecam sałateczkę, z bokułem oczywiście:Składniki: 1 Duży brokuł, 1 kwaskowe jabłko, 1 średnia czerwona cebula, po pół czerwonej i żółtej papryki, 2 jaja na twardo, kilka gałązek natki pietruszki, ząbek czosnkuSos: po 3 łyżki jogurtu i majonezu, 1 łyżeczka musztardy, cukier, pieprz, sól.Brokuł podzielić na różyczki, paprykę na 4 części i oba warzywa wrzucić na 5 min. do wrzącej osolonej wody, odcedzić i ostudzić. Paprykę pokroić w paski. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, cebulę w talarki a jajka w ćwiartki. Pokrojone składnikilekko zmieszać i ułożyć w misce, na wierzchu polać sosem przygotowanym z podanych składników.Smacznego!
    • Gość edziecko: aga102 Re: Co z brokułów? IP: *.* 26.04.02, 14:21
      Cześć smakosze!mam rewelacyjny przepis na zupę-krem z brokułów. Nie dość że pyszna, to jeszcze szybka. Potrzeba 7 ziemniaków średniej wielkości, 2 ząbki czosnku, ok. 500g brokułów (oczywiście mogą być mrożone), liść laurowy i trochę śmietany. A robi się to tak: do gotującej sie wody (osolonej albo z dodatkiem kostki rosołowej) wrzuca sie pokrojone w kostkę ziemniaczki i liść laurowy, gotuje się to jakieś 15 min. Potem trzeba tylko wrzucić brokuły i posiekany czosnek i gotować ok. 5 min. Następnie miksujemy(nie wolno zapomnieć o wyjęciu liścia laurowego), dodajemy śmietanę (tudzież jogurt naturalny dla dbających o linię), przyprawiamy po swojemu i zajadamy. Smacznego!!!!!!!!!!!
    • Gość edziecko: ganga Re: Co z brokułów? - Quiche z brokułami i pieczarkami IP: *.* 29.04.02, 16:55
      Podaję przepis, który wczoraj wypróbowałam - na kolację na cztery osoby. Do tego sałata zielona z pomidorami. Bardzo wszystkim smakowało.Quiche z brokułami i pieczarkami250 g gotowego kruchego ciasta lub francuskiego (można kupić w supermarketach) 500 g brokułó podzielonych na różyczki30 g masła2 ząbki czosnku posiekane175 g pieczrek pokrojonych w plasterkisól, pieprz, mielona gałka muszkatałowa3 jaja2 żółtka350 ml mleka250 ml śmietanki kremówki60 g utartego parmezanuCiasto wyłożyć do okrągłej formy na tarty (średnica 26-28cm), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 min. Oziębione ciasto wyłożyć folią aluminiową, napełnić suszoną fasolą (lub innymi strączkowymi na tzw "fałszywy wypiek) i piec przez 15 min (200 st.). Następnie usunąć folię i ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 3-5 min.Z brokułów odciąć łodyżki i pokroić je na cienkie plasterki. Gotować razem z różyczkami przez 3-5 min. lub do czasu aż będą miękkie. Odsączyć, opłukać zimną wodą. Następnie rozgrzać masło na patelni, włożyć czosnek i pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Smażyć ok. 5 min aż płyn odparuje.Zmniejszyć temp. w piekarniku do 180 st. Do miski wlać jaja, żółtka, mleko i śmmietanę. Dodać parmezan, sól, pioprz i szczyptę gałki muszkatałowej i roztrzepać trzepaczką lub mikserem. Na cieście rozłożyć pieczarki, na wierzchu ułożyć brokuły. Polać roztrzepanymi jajami i piec ok. 30-35 min lub do czasu, aż quiche stężeje i sie zarumieni.Acha, przepis pochodzi z książki "101 praktycznych porad - warzywa w kuchni". Zrobiłam już z niej cztery dania i wszystko było dobre...Smacznego Ganga
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka