Dodaj do ulubionych

Cukinia- czy ktoś zna przepisy???

IP: *.* 15.07.02, 22:10
Drogie emamy!Mam działkę pod miastem i warzywka na grządce, moja mama tak z rozpędu wyhodowała cukinie, z których jak dotąd robiłyśmy leczo i bigos.No właśnie, i poza tymi dwoma daniami (pysznymi, to prawda), nie znam już żadnych innych przepisów na pyszne jedzonko z cukinią.Myślę, że są mamy, które znają kilka dobrych przepisów i "podeślą". Bardzo proszę i z góry dziękuję.Interesują mnie dania obiadowe, może kolacyjki, sałatki?Osobiście wymyśliłam tylko nadzienie do kurczaka z cukinią, no i tu w zasadzie kończy się moja wirtuozeria...A cukinia rośnie... ;)
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: Alka Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 16.07.02, 12:53
      Ahoj!Ja jeszcze robię cukinię marynowaną - do marynaty dodaję odrobinkę cukru, soli troszku więcej, kawłek papryczki ostrej, gorczycy i czosnek lub cebulę lub marchewkę, pieprz - w zależności od tego jaki smak mam zamiar uzyskać. A wodę do octu w sosunku 6:1.Poza tym tnę w dużą kosteczkę i gotuję z odrobinką soli i cukru tak by były jeszcze twardawe, doprawiam oliwą i podaję jako warzywko gotowane do mięs.I jeszcze robię sosy do spagetti - al to komponuję "na gorąco" z aktualnie zaposiadanych :-) produktów.Pozdrófka :hello:Alka
    • Gość edziecko: Bea Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 16.07.02, 13:50
      Cukinia jest u nas na talerzach codziennie ,bo mój Jędrek ją po prostu uwielbia -oczywiście tnę w kosteczkę do każdej zupy albo do sosów wszelakich (często najpierw lekko na oliwie smażę ),no i do pizzy ,a jeszcze do drożdżowych bułeczek z jarzynowo-szynkowym nadzieniem .Rewelacyjne są też placki cukiniowo-ziemniaczane ( zetrzeć należy na większych oczkach , dodać tylko mąki ,soli i pieprzu białego).Hej -Bea
    • Gość edziecko: ganga Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 16.07.02, 20:05
      Oto moje dwa ulubione przepisy z uzyciem cukini. Używa się w nich małych cukini. W ogrodzie zazwyczaj hoduje się ogromne, więc ja do tych przpisów kupuję w sklepie takie z importu, 8-10 centymetrowe.Cukinie duszone ze świeżym tymiankiem (4 osoby)4 cukinie4 łyżki masła2 łyżki drobno posiekanych listków tymiankuCukinie kroimy w plasterki grubości 2 cm. gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku ok. 5min. W suchym garnku rozpuszczamy masło, uważając by się nie zarumieniło, dodajemy tymianek, dobrze odcedzone cukinie, sól i pieprz. dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Podajemy gorące lub letnie.Makaron wstązki (tagliatelles) z cukinią i serem gorgonzola (4 os.)150 g sera gorgonzola320 g tagliatelles300 g cukini (tej malutkiej 8-10 cm)1 cebula1 łyżka masła, sól, pieprzCukinię i cebulę pokrojona w drobą kosteczkę wrzucić na patelnię z masłem. Dusić z odrobiną wody (2 łyzki) około 5 minut pod przykryciem, Posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną gorgonzolę i wymieszać (ser masię rozpuścić). Makaron ugotować al dente i dodać do niego sos. Podawać na ciepłoPolecam też placki z cukinią. Przepis jest w wątku "lista placków". Przepyszne!
      • Gość edziecko: q1313q Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 17.07.02, 17:59
        Ja tez kocham cukinie!Nikt nie wspomnial o faszerowanej!Cukinie kroimy w plastry (ok 2 cm), wydlubujemy srodek z nasionami, nadziewamy farszem, np. z miesa mielonego z przyprawami. Posypujemy startym zoltym serem i pieczemy w piekarniku (najlepiej w naczyniu zaroodoprnym, natluszconym)Mozna tez zamiast w plastry ,ja przepolowic i wydrazyc i dalej postapic jak wyzej.Moze byc tez do makaronu, najprostszy dodatek: Mloda i cienka kroje w plasterki i smaze na oliwie (a najlepiej na oleju z pestek winogron), z czosnkeim i ziolami. I robie tez salatk: Mloda i cienka cukinie kroje cieniutkie plasterki, sole, chwile odczekuje, az pusci sok, dodaje pokrojone w kostke pomidory, ziola i olej z pestek winogron. Pycha i takie light!Moja mama robi tez ja w jakis dziwny sposob,w syropie ,z dodatkiem zapachu ananasowego i smakuje toto potem jak ananas z puszki. Jak ktos bedzie chcial przepis to niech da znac, zapytam wtedy.Pozdrawiam.
          • Gość edziecko: q1313q Re: Cukinia a"la ananas IP: *.* 18.07.02, 18:05
            Prosze bardzo;Cukinie obrac ze skory, wyjac gniazda nasienne, pokroic jak sie komu podoba (krazki, kostki, slupki) i wrzucic do zalewy.Zalewa:1kg cukru1 szklanka octu1 olejek ananasowywszystko zagotowac i wrzucic cukinie. Gotowac 20 minut (od momentu zagotowania)Na goraco pakowac do sloikow.Jest calkiem niezla i podobna da ananasa :-), zwlaszcza jak jest w krazkach.
        • Gość edziecko: wiesia Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 20.08.02, 13:04
          To ja pociagne wątek cukinii (kabaczka) faszerowanego.Poniżej mój osobisty pomysł na kabaczek lub cukinię w wielu wariantach:1.Kabaczek lub cukinię przeciąć na pół, usunąć środek z ziarnami. Resztę lekko osolić2. Mięso mielone, przysmażona cebulka, namoczona bułka, jajko, przyprawa - czyli przygotować masę jak na mielone. 3. Masę wsadzić w wydrążony środek kabaczka ( cukini) 4. Całość zawinąć w folie aluminiową i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Zapiec.5. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówkąWarianty: - ryż można dodać bezpośrednio do masy ( coś jak nadzienie na gołąbki)- zamiast mięsa mielonego można użyć granulatu sojowego ( ugotowanego oczywiście)- do masy można dodać posiekane podsmażone pieczarki- do masy mięsnej polecam przyprawę "do mięsa mielonego" firmy Kamis, a do granulatu sojowego specjalną przyprawę do potraw z soji.- pod koniec można zapiekania odwinąć kabaczek, na wierzch ułożyć nieco żółtego sera i wstawić do piekarnika na dalsze 2-3minuty
          • Gość edziecko: PETRA Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 19.10.02, 13:39
            Wiesiu,mam nadzieję, że akurat jestes przy komputerze :DWłasnie robię cukinię wg Twojego pomysłu i nie wiem jak długo zapiekać je w piekarniku i w jakiej temperaturze :(...Własnie grzeję piekarnik - jesli się nie odezwiesz, to spróbuję 170-180 stopni przez około godzinkę - mam nadzieję, że nie zepsuję.Pozdrawiam,Petra
            • Gość edziecko: wiesia Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 22.10.02, 20:35
              Odpowiedź trochę poniewczasie ...Nie mam w domu stałego łącza i teraz ściągam posty zwykle co drugi dzień, odpisuję i dopiero przy następnym wejściu wysyłam swoje posty. Dlatego czasami ma opóźnienie o kilka dni w stosunku do reszty forum.Wracając do meritum: Ja piekę "na oko" w temperaturze 150-180stopni przez 45-50 minut zależnie od wielkości cukini i ilości farszu. Ostatnio robię to samo na parze - przez 45- 50 minut. Gotowanie na parze ma tę przewagę, że cukinia nie przypali się i nie zniekształci .
        • Gość edziecko: kocurek Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 19.07.02, 19:00
          Proszę bardzo, mój przepis na leczo:SKŁADNIKI:1 duża cukinia2 papryki świeże2 duże cebule2 łyżki masła4-5 pomidorów lub przecier pomidorowy2 cienkie plastry wędzonego boczkupół laski kiełbasy (typu toruńska)przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, liść laurowy, ziele angielskieWYKONANIE:Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i sparzone, obrane ze skórki pomidory (jeśli robimy z przecierem, to dajemy go na końcu), oraz liść laurowy, ziele angielskie (5-6 kulek), sól.Kolejno dodajemy kiełbaskę, paprykę pociętą na wąskie paski i cukinię pokrojoną w kostki. Gotujęmy pilnując, by cukinii nie rozgotować. Doprawiamy na ostro papryką i pieprzem.BIGOS Z CUKINII:SKŁADNIKI:1 cukinia2 cebuleszklanka rosołu/kostka rosołowa + woda5 parówek lub kiełbaska j.w.4 pomidoryprzyprawyWYKONANIE:Cebulę lekko zeszklić na maśle lub oliwie, dodać pomidory obrane ze skórki, podlać rosołem, zagotować. Dodać szczyptę kminku, liść laurowy, sól i odrobinę pieprzu. Następnie dodać cukinię, lekko rozgotować. Na końcu wrzucić parówki pokrojone w plasterki.Smacznego! :hello:Kicia
    • Gość edziecko: Alka Re: Cukinia- czy ktoś zna przepisy??? IP: *.* 18.07.02, 08:43
      Ahoj!Pytanie wprawdzie nie było do mnie, ale i tak odpowiem :-) jak robię bigos (bo lecza z cukinii ni erobie i też chętnie się dowiem).A bigosik to robię tak:biorę 2 średnie kabaczki, 4 cebule dość duże, 1 papryka czerwona, garść grzybów suszonych, olej, kiełbasa w ilościach jakie kto lubi, 3 liście laurowe, 5 ziarnek ziela angielskiego, 5 ziarenek jałowca, sól, pieprz, ewentualnie przecier pomidorowy i wino,Grzyby zamoczyć we wrzątku. Kabaczki obrać ze skórki, przeciąć na 4 części wzdłuż i wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić (lub zetrzeć) na plasterki ok. 1-2 mm grube. Udusić na odrobinie oleju z listkami, zielem i jałowcem. UWAGA: z objętości zostaje 0,25!!! Cebulę przeciąć na pół wzdłuż i potem w plasterki grube dość, paprykę w słupeczki i podsmażyć to to na szklisto w odrobinie oleju a potem wrzucić w to posiekane grzyby razem z ich zalewą i dusić aż zmiękną (grzyby znaczy się). Teraz połączyć z uduszonym kabaczkiem – tego już dalej nie dusimy. Kiełbasę pociąć w plasterki i obsmażyć. Jeśli chcemy dodać wino i inne to dolewamy do tej kiełbasy i dusimy chwilkę po czym mieszamy z kabaczkiem i resztą. Właściwie to potrawę należy spożywać dopiero następnego dnia, ale czy dotrwa?Pozdrófka :hello:Alka
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka