Dodaj do ulubionych

Bardzo łatwe ciasta

IP: *.* 22.09.02, 19:35
Otwieram nowy wątek i proszę o przepisy, bo niezbyt zdolny ze mnie cukiernik. Myślę, że wiele dziewczyn ma podobny problem. Zaczniemy od ĆWIBAKa :-4 jaja-szklanka cukru-szklanka mąki-pół szklanki bakalii Bakalie namoczyć, odcisnąć, osuszyć. Białka ubić mikserem, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka, ubijać, dodać mąkę, a na koniec bakalie. Wylać ciasto do podłużnej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. ok.220 st.przez godzinę. Tyle oryginalny przepis. Ja dałam 5 jajek, bo były malutkie i trochę mniej cukru. Nie miałam bakalii, więc dałam troszkę włoskich orzechów. Wyszedł bardzo dobry, w sam raz na słodką niedzielę. Bo moje dzieci jedzą słodycze tylko tego dnia.
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: jaha Re: Bardzo łatwe ciasta IP: *.* 25.09.02, 12:37
      Ja mam przepis na inne smaczne. Jako ze jestem na diecie i moge jesc tylko gruszki to z gruszkami ale moga byc inne owoce lub bez.5 jajek1 szkl. cukru250g masla (lub innego tluszczu, ja uzywam bezmlecznej Tiny)1 szkl. maki pszennej 1 szkl. maki ziemniaczanejzoltka ubic z cukrem i tluszczem, do tego dodac maki, do tego ubita piane z bialek i posiekane owoce. Piec w temp. 180 stopni jakies 45 min.PychaAga
    • Gość edziecko: Alka Re: Bardzo łatwe ciasta IP: *.* 26.09.02, 09:22
      Pozbierane przepisy z innych postów, wszystkie wypróbowane i naprawdę trudno o łatwiejsze :-)BABKA MAJONEZOWASkładniki:1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru4 jaja1/2 szklanki majonezu2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystko wrzucić razem do naczynia i zmiksować ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił), wylać do natłuszczonej foremki keksowej i piec 50 min w 175CModyfikacje:1. można dodać 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych2. jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej to na wierzchu można ułożyć np. jabłka. CIASTO BANANOWESkładniki:4 banany1 szkl. cukru1,5 szk mąki pszennej1 jajko4 łyżki masłagarść orzechów włoskich1 łyżeczka sodyszczypta soliWszystko zmiksować, wsypać orzechy i wymieszać. Foremki posmarować masłem, posypać bułką i wlać ciasto. Piec około 50 min. w piekarniku nagrzanym do 200C.CIASTO CZEKOLADOWESkładniki:2 szklanki cukru1,75 szklanki mąki0,75 szklanki kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody1 łyżeczka soli2 jaja1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju2 łyżeczki esencji waniliowej1 szklanka wrzącej wodyPiec nagrzać do 175C. Wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek dopieczenia, sodę i sól w dużej misce. Dodać jaja, mleko, olej i wanilie, ubijać 2 minuty mikserem. Dodać wodę. Wylać ciasto do formy. Piec 30-40 min.PLACEK CYTRYNOWYSkładniki:2 szkl. mąki2 szkl. cukru3 jaja25 dag tłuszczu2 łyżeczki proszku do pieczenia5 cytrynCytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. 1 szklankę cukru i pozostałe składniki włożyć do garnka i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę i piec w temp. 175C na złoty kolor. Gorące ponakłówać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.SERNIK GOTOWANYSkładniki:1 kg twarogu25 dag tłuszczu1,5 szkl. cukru4 jaja4 łyżki mączki ziemniaczanej0,5 szkl. mleka6 paczek herbatników lub 2 kruche spodyTłuszcz rozpuścić w garnku, wsypać cukier – wymieszać, dodać zmielony twaróg wymieszany z żółtkami i gotować dalej ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Teraz wlać wymieszaną z mlekiem mączkę ziemniaczaną - gotować jeszcze chwilkę i dodać ubite na pianę białka - gotować dalej ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Wylać na wyłożoną herbatnikami blaszkę i przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozsmarować (jak masa się już ściągnie) polewę czekoladową. Do masy serowej można oczywiście dodać bakalie: rodzynki, orzechy i co kto lubi w serniku.SZARLOTKA „REKLAMOWA”Składniki:1 szklanka maki pszennej1 szklanka kaszy manny1 szklanka cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczeniatorebka cukru waniliowegoponad 1kg jabłekMąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia - wszystko razem wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypywać warstwami kolejno – mieszankę z mąką, jabłka, mieszankę z mąką i jabłka. Warstwy nie mogą być grube. Na wierzchu cienka warstwa mieszanki z mąką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 50-60 min.KREMÓWKA Z KRAKERSÓWSkładniki:Mieszanka nr 12 szkl mleka1 budyń waniliowy1 szkl mąki 4 żółtka (niekoniecznie) Mieszanka nr 23 szkl mleka1 cukier waniliowy1 kostka masła1 szkl cukruMieszankę 1 – hmmm – wymieszać. Mieszankę 2 - wszystko zagotować ciągle mieszając, kiedy się zagotuje, wlać mieszankę 1. Mieszać na małym ogniu aż dobrze zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na jedną warstwę krakersów i przykryć drugą i lekko docisnąć.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka