Dodaj do ulubionych

śledzie po kaszubsku - jak to zrobic??? albo wogóle jakiekolwiek śledzie...

IP: *.* 27.10.02, 23:33
Mój mężczyzna dzisiaj stwierdził, że "uwielbia śledzie po kaszubsku". A ja mam problem, bo chciałabym uszczęślić Go tym przysmakiem, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Podobno są tam rodzynki itp. Wogóle słyszałam wiele róznych nazw: "śledzie po parysku", "po hawajsku" (te to są chyba z ananasem), a ja nie umiem zrobić żadnych... :((((Czy ktoś może mi pomóc??? Bede wdzięczna za jakikolwiek przepis...Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: Behemot Re: śledzie po kaszubsku - jak to zrobic??? albo wogóle jakiekolwiek śledzie... IP: *.* 30.10.02, 22:06
      Śledzie po kaszubsku:1kg świeżych śledzi2 cebule1/2 szkl olejuzalewa: 1/4 szkl octu 10%1 1/2 łyżki soli1 liść laurowy1/2 łyzeczki ziela angielskiego i tyle samo pieprzu ziarnistego1/2 łyżeczki goździkówzalewę zagotować o ostudzić Śledzie odfiletowane włożyć do zalewy na conajmniej 24 godz. Cebulę obrać i pokroić w talarki,wyjąć śledzie z zalewy, odsączyć i pokroić na małe kawałkiukladać w słoiku warstwy: śledzie i cebulę, zalać wszystko olejem i pozostawić w lodówce na 2-3 dni. Można przechowywać ok tygodnia. Smacznego.Mam fajne dwa przepisy na śledzie nieco słodkawe moim zdaniem przepyszne. Chcesz?:hello: Gina
      • Gość edziecko: atzumi Re: śledzie po kaszubsku - jak to zrobic??? albo wogóle jakiekolwiek śledzie... IP: *.* 31.10.02, 08:33
        Dziekuję :))A na te słodkowawe śledzie to też poproszę przepis :)
    • Gość edziecko: 1966.02.05 Re: śledzie po kaszubsku - jak to zrobic??? albo wogóle jakiekolwiek śledzie... IP: *.* 30.10.02, 23:33
      A ja proponuję taki oto przepis:Kupujesz śledzie MARYNOWANE( takie na wagę, z wiaderka), tyle płatów, na ile masz ochotę. Obierasz ze skórki, kroisz na kawałki, mniejsze, większe, jak chcesz.Bierzesz cebulę(tyle ile lubisz), kroisz w kostkę i podsmażasz na oleju ale tylko tyle aby się zeszkliła. Dodajesz dobry keczup, jaki lubisz,i już.Teraz tylko do salaterki cebula, śledzie, cebula, i w chłodne miejsce aby się "przegryzło".Proste i naprawdę pyszne.Milka
      • Gość edziecko: atzumi Re: śledzie po kaszubsku - jak to zrobic??? albo wogóle jakiekolwiek śledzie... IP: *.* 31.10.02, 08:37
        Dziękuję :)))Mam tylko pytanie: czy można to przechowywać, czy szybciutko zjeść? Mi się raczej śledzie kojarzą z dłuuuugą egzystencją w lodówce...
        • Gość edziecko: 1966.02.05 Re: śledzie po kaszubsku - jak to zrobic??? albo wogóle jakiekolwiek śledzie... IP: *.* 31.10.02, 12:55
          Jeśli pytasz o te śledzie marynowane to ja je robię zazwyczaj na Wigilię, przygotowuję rano a wieczorem znikają.Nie wiem więc jak długo mogłyby postać.M.
    • Gość edziecko: ulcik Re: śledzie po kaszubsku - jak to zrobic??? albo wogóle jakiekolwiek śledzie... IP: *.* 31.10.02, 09:31
      Hej :)Zobacz tu:http://www.kuchnia.com.pl/DiD/ryby_sledzie.htmlA jakby co to mam książkę 100 potraw ze śledzi mogę ci zrobić xero i przesłać :)pozdrawiamulla - anty rybna :(
      • Gość edziecko: ulcik Re: śledzie po kaszubsku - zobacz tutaj !! IP: *.* 31.10.02, 09:49
        odkryłam właśnie http://kuchnia.gery.pl/k4.phpulcik
    • Gość edziecko: Behemot Re: śledzie - no to na słodko IP: *.* 31.10.02, 18:16
      Parę lat temu byłam w Danii i tamtejsze śledzie na słodko (zdaje się, że nie mają innych) mnie wprost zachwyciły. Szukałam przepisów na takowe, ale się nie udało. Te dwa jednak są najbliższe ideałowi:Matiesy w czerwonym winie50 dag filetów ]2-3 białe lub czerwone cebule 1 litr mlekazalewa:szkl czerwonego wytrawnego wina4 łyżki octu winnego20 dag cukru lub nieco mniej4-6 ziarenek czarnego pieprzu1 laska cynamonu3 goździkiZalewę zagotować i gotować na małym ogniu jeszcze 5 min, ostudzićCebulę pokroić w cienkie talarkiFilety moczyć w mleku 3-4 godz następnie odsączyć i opłukać, przekroić w poprzek i pokroić w ukośne paski. Ułożyć warstwami w słoiku przełożyć cebulą, zalać zimną zalewą i jeść po 3 dniach. Przechowywać oczywiście w lodówce można 2 tygodnie. Ja i moja rodzina uwielbiamy je.Teraz po norwesku: 8 filetów matiasów pokroić w dzwonka1/2 szkl śmietany 30 %cebulakwaśne jabłkopuszka kukurydzysok z cytrynycukiermusztardacurrypieprzśmietanę ubić ze szczyptą cukru (ja daję nieco więcej)dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojone w drobną kostkę jabłko oraz kukurydzę. Dobać do smaku przyprawy. Jeść szybko po jedzeniu. Nie nadaje się do przechowania.Staraj się robić te danka ze śledzi dobrych jakościowo. Takich jak mają w Danii niestety nie znajdziemy....Pozdrawiam. Gina

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka