Dodaj do ulubionych

Przepis na chrupiące bezy pilnie poszukiwany

IP: *.* 06.12.02, 14:36
Dziewczyny - poratujcie mnie. Mąż poprosił mnie bym upiekła mu bezy...ale takie chrupiące, a mi zawsze wychodzą jakieś takie ciągnące :craz: Czy któraś z was specjalizuje się w pieczeniu bezików? Bardzo proszę o przepis.Magda
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: Gosia1 Re: Przepis na chrupiące bezy pilnie poszukiwany IP: *.* 06.12.02, 15:25
      Madziu, nie wiem czy się specjalizuję, ale wychodzą mi CZASEM pyszne, chrupiące. A czasem nie...Najpierw biorę 4 białka (bo my lubimy olbrzymie ilości bezów), ubijam je mikserem na sztywno, potem nadal ubijając dodaję półtorej szklanki cukru. I tak długo ubijam aż będę lśniące a cukier cały rozpuszczony (czasem trwa to naprawdę długo...) - można sobie pomóc i ubijać masę na garnkiem z gotującą się wodą. Na blasze rozkładam pergamin i na ten pergamin wykładam łyżką małe beziki. I tu się zaczyna cała heca. Bezików się NIE PIECZE. Beziki się SUSZY. Ja mam piekarnik gazowy. Ustawiam płomień na jak najmniejszy, w drzwiczki wkładam pudełko od zapałek, aby były lekko (!) uchylone i nie zamknęły się. No i suszę je tak od 3 do 5 godzin...(gaz mam zryczałtowany!). Jak jestem zbyt niecierpliwa, to wychodzą ciągnące się, a jak wytrzymam to są przepysznie kruche. :-) Pozdrawiam Gosia
    • Gość edziecko: sugar Re: Przepis na chrupiące bezy pilnie poszukiwany IP: *.* 07.12.02, 12:55
      Gosiu, Dziękuję bardzo...właśnie jestem w trakcie ubijania piany :-)Magda
      • Gość edziecko: Gosia1 Re: Przepis na chrupiące bezy pilnie poszukiwany IP: *.* 07.12.02, 18:41
        Daj znać, jak Ci wyszły, dobrze? :-) Tylko pamiętaj - płomień ma być malusieńki, bo inaczej bezy zbrązowieją i będą mniej smaczne. Pozdrówka Gosia
    • Gość edziecko: sugar Re: Przepis na chrupiące bezy pilnie poszukiwany- do Gosi IP: *.* 24.12.02, 09:57
      Gosiu,Wyszły pyszniutkie :-). Wczoraj zrobiłam po raz drugi, tym razem dosypałam trochę mielonych orzechów laskowych...mniam, mniam, mniam....no już widzę jak ta moja pociążowa waga będzie sobie spadać ;-)Wesołych i pysznych świątMagda
      • Gość edziecko: lidka21 Re: Przepis na chrupiące bezy pilnie poszukiwany- do Gosi IP: *.* 14.01.03, 18:57
        JA TEZ TAK PIEKE BEZYsmile UBIJAM BIAŁKA Z ODROBiNA SOLI SZYBIEJ SiĘ UBIJAsmile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka