Dodaj do ulubionych

Ryby - poszukuję przepisów

IP: *.* 07.12.02, 22:35
Dziewczyny - jak w temacie. Uwielbiam ryby, ale nie wiem jak je dobrze zrobić. Możecie podsunąć jakieś przepisy?
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: żona Re: Ryby - poszukuję przepisów IP: *.* 08.12.02, 22:15
      Też lubię ryby, ale nie lubię smrodu smażonych ryb roznoszącego się po całym domu. Dlatego zawsze duszę je w folii. Jest to rzecz najprostsza pod słońcem. Nie biorę do tego ryb w kostkach - bo sie rozlatują, tylko filety rybne - najlepiej bez skóry, wyjątek to pstrąg. Bierzesz rybkę, posypujesz ziołami albo lekko samą solą, na to odrobinkę masła i gałązka koperku na wierzchu. Zawijasz w folię (ale zostaw sporo miejsca) i do piekarnika. 150 st. na 15-20 minut to zależy od ryby. I gotowe. Życzę smacznegodanka
    • Gość edziecko: Alka Re: Ryby - poszukuję przepisów IP: *.* 09.12.02, 14:21
      KLOPSIKI RYBNESkładniki:4 kostki mrożonego morszczuka1 pęczek zielonej pietruszki1 jajo3-4 łyżki tartej bułkisól, pieprz, tymianekRybę posiekać, dodać jajo, posiekany pęczek pietruszki, sól, pieprz, szczyptę tymianku i tartą bułkę - wymieszać, formować klopsiki, obtaczać w tartej bułce i smażyćPSTRĄG JULIENNESkładniki: 4 pstrągi po około 30 dagduża marchewczerwona paprykaduża cebulaśredni porpół szklanki oliwyszklanka białego wytrawnego wina2 liście laurowe4 ząbki czosnkusól, pieprzFilety skropić sokiem z cytryny i zostawić.Marchew, cebulę, pora, paprykę pokroić na kawałki niewiele większe od zapałki. Bardzo krótko obsmażyć na gorącej oliwie, wrzucając je po kolei na patelnię w odstępach około pół minutowychDo naczynia wysmarowanego oliwą włożyć połowę warzyw, na to pstrągi, skórą do dołu, delikatnie je posolić i posypać świeżo zmielonym, białym pieprzem. Na pstrągi położyć resztę warzyw, zalać to wszystko szklanką białego, wytrawnego wina i by nadać całości korzennego aromatu, dodaję dwa liście laurowe i kilka rozgniecionych ząbków czosnku - koniecznie nie obranych, bowiem wtedy zachowują całe bogactwo aromatu.By ryba się ugotowała, a nie zapiekła, przykryć ją folią aluminiową, jednak niezbyt dokładnie, by sos trochę odparował.Naczynie z pstrągami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 30 minutach danie jest gotowe.PSTRĄG W MIGDAŁACHSkładniki:po 1 pstrągu na osobęna każdego pstrąga:sok z 0,5 cytrynyłyżka masła2 łyżki migdałów1 łyżeczka tymiankusól, pieprzPstrągi polewamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy posypujemy tymiankiem i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy mało i rumienimy na nim migdały. Przygotowaną rybkę układamy na wytłuszczonym naczyńku żaroodpornym, równiutko pokrywamy migdałami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na jakieś 15-20 minut.RYBA PO JAPOŃSKUSkładniki:1 kg morszczuka1,5 szkl. mleka1,5 szkl. mąki2 jaja4 duże cebule4 duże ogórki konserwowe1 duża papryka2 szkl. wody3 łyżki octu0,5 szkl. oleju1 mały przecier pomidorowysól, pieprzZ mleka, mąki i jaj zrobić ciasto. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na oleju. Cebulę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać. Z wody, octu, oleju i przecieru pomidorowego zrobić zalewę – doprawić. W wysokim naczyniu układać na przemian ryby z mieszanką warzywną, na wierzchy położyć warzywa i wszystko zalać zalewą. Odstawić na 24 h. Można jeść na zimno lub ciepło.RYBA PO KRAKOWSKUSkładniki:1,2 kg ryby (karp, mintaj, sum, itp)30 dag włoszczyzny0.75 szkl. śmietany2 łyżki masła3-4 duże jabłka5 łyżek tartego chrzanusok z cytrynyłyżeczka cukrusól, pieprzRybę oczyścić, umyć i pokroić w dzwonka. Z włoszczyzny przygotować wywar i gotować w nim rybę 10 min., następnie przełożyć ją do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Jabłka pokroić w ćwiartki (nie obierać) i, po usunięciu gniazd nasiennych, zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z chrzanem i śmietaną. Doprawić sos solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać sosem rybę i dusić na średnim ogniu 10 min. Podawać z białym pieczywem.I przepisy na śledziki z Mniammniama.plŚLEDZIE W ZALEWIE WINNEJ Z ZIELONYM PIEPRZEMO SMAKU MOCNO CYTRYNOWYMSkładniki:25 dag matiasów1/2 szkl wytrawnego wina1 liść laurowyłyżka zielonego pieprzu2 czerwone cebule2 ziarenka ziela angielskiego1/2 łyżeczki cukrusól, pieprz2 cytryny2 łyżki oliwyMatiasy przez godzinę moczyć w wodzie. Dwa, trzy razy ją zmieniając. Dokładnie je osuszyć i pokroić na 3 cm kawałki. Cebule pokroić bardzo drobno. Cytryny pokroić na bardzo cienkie plasterki. Zalewa: do rondelka wlać wino, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, cukier, odrobinę soli, pół łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu. Gotować 2 minuty od momentu wrzenia. Z zalewy wyrzucić liść laurowy i ziele angielskie, wystudzić. W słoiczku układać warstwami śledzie, cebulę i kilka ziarenek zielonego pieprzu oraz około dwóch plasterków cytryny. Wszystkie składniki powinny być raczej luźno ułożone. Wszystko zalać zalewą, a na wierzch wlać oliwę, by się utworzyła około półcentymetrowa warstwa. Słoik wstawić do lodówki na około 2 dni.ŚLEDZIE W OLEJU I MUSZTARDZIESkładniki:50 dag matiasów5 cebule5 łyżki musztardy np. miodowejolejFilety kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Obraną cebulę drobno pokroić w plasterki, wymieszać z musztardą. Śledzie ciasno ułożyć w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą z musztardą i polewając niewielką ilością oleju.ŚLEDZIE KRÓLOWEJ SYLWIISkładniki:50 dag matiesów6 łyżek siekanych kaparów6 łyżek siekanej cebuli5 łyżek siekanych korniszonów6 łyżek siekanych grzybów z octu2 słodkie jabłka1 filiżanka gęstej śmietany1/2 filiżanki majonezucukier pudersól, pieprzpieprz cayenneOczyszczone oraz wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki (2-3 centymetrowe), ułożyć na półmisku. Posiekać drobno kapary, cebulę, jabłko, grzyby i korniszony. Ubić trzepaczką śmietanę ze szczyptą soli, cukru i pieprzu. Wymieszać z majonezem i posiekanymi dodatkami. Polać sosem śledzie, udekorować np. gałązkami koperku.ŚLEDZIE W KOŻUCHUSkładniki:4 duże buraczki6 jajek4 duże solone śledzie1/2 słoika dużego majonezu1 opakowanie jogurtu naturalnegoBuraczki ugotować w lekko osolonej wodzie, a gdy będą miękkie obrać i utrzeć na tarce na dużych oczkach (można kupić w słoiczku całe buraczki i one się świetnie do tego nadają). Jaja ugotować na twardo, następnie pokroić w kostkę. Śledzie namoczyć krótko w wodzie, wyjąć, skropić cytryną i pokroić w paseczki. Majonez rozprowadzić z taką ilością jogurtu aby powstał gęsty sos. Składniki układać w SZKLANEJ misce nie mieszając w następującej kolejności: buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki, majonez itd. Ostatnią warstwą tej sałatki powinny być jajka. ŚLEDZIE RUSKIE, CZERWONESkładniki:6 matjasów3-4 cebulekoncentrat pomidorowysól, pieprz, papryka ostra i łagodnaŚledzie wymoczyć w wodzie z octem, podzielić na małe kawałki. Cebule drobno pokroić, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, dusić, przyprawić. Układać warstwami w słoiku, przetrzymać w lodowce ze dwa dni.ŚLEDZIE PO PROWANSALSKUSkładniki:matjasyczerwona cebulaskórka z cytrynyliście lauroweoliwaocet winnyzioła prowansalskiepieprzMatjasy umyć, moczyć w mleku dwie godziny. Pokroić na kawałki (jakie kto lubi). Przygotować sobie: cebulę pokrojoną w półkrążki, startą skórkę z cytryny, liście laurowe, młynek z pieprzem, oliwę, ocet winny i bardzo, bardzo dużo ziół prowansalskich. Do dzieła! W naczyniu układać: cebulkę, skropić oliwą i octem, posypać świeżo zmielonym pieprzem, rozrzucić trochę skórki cytrynowej, posypać ziołami i ułożyć kilka listków laurowych, na to warstwę śledzi i znów oliwa, ocet itd. potem znów cebula... Zakończyć cebulą i oczywiście przyprawami. Ważne, żeby między każdą warstwą były przyprawy. Takie cudo trzeba wstawić do lodzi na przynajmniej 4 dni. Ma to swoją dobra stronę, bo można je zrobić kilka dni przed świętami, czy imprezą. Są bardzo aromatyczne i naprawdę wspaniałe.TATAR ZE ŚLEDZISkładniki:50 dag matjasów2 cebule1 ogórek kiszony15dag grzybków marynowanych2 żółtka2 łyżki oliwysól, pieprzŚledzie posiekać i popieprzyć. Cebulę i ogórek obrać wraz z grzybkami drobno posiekać. Dodać śledzie, żółtka, doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać z oliwa.ŚLEDZIE W OLEJU Z MAJERANKIEMSkładniki:matjasycebulamajeranekcukierpieprzsłodka paprykaoliwaWymoczone śledzie pokroić na ma
    • Gość edziecko: Alka Re: Ryby - poszukuję przepisów IP: *.* 09.12.02, 14:21
      łe kawałki, cebulę w kosteczkę. Ułożyć na przemian śledzie i cebulę w słoiku, przesypując warstwy ogromną ilością majeranku. Na każdą warstwę cebuli posypać jeszcze 1/2 łyżeczki cukru, trochę świeżo zmielonego pieprzu i sporo słodkiej papryki. Zalać oliwą i odstawiam na 1 dzień do lodówki. Naprawdę są pyszne!PozdrófkaAlka
    • Gość edziecko: wiesia Re: Ryby - poszukuję przepisów IP: *.* 11.12.02, 20:20
      RYBA W CIEŚCIE FRANCUSKIM ( danie, które było podane jako główne na moim weselu, tylko jedna knajpa w Kielcach wyraziła zgodę na zrobienie czegoś według mojego przepisu zamiast tradycyjnego fileta w panierce)1.Filety w kostce z mintaja (te mi raczej nie śmierdzą) opłukać, oprószyć przyprawą do ryb lub solą i lekko skropić sokiem z cytryny2. Ciasto francuskie (gotowe mrożone-komu by się chciało robić) rozmrozić, pokroić w prostokąty takie by nimi owinąć filet ( dodać zapas za zlepienie brzegów)3. Sos grzybowy ( pieczarkowy lub w wersji bogatszej z dodatkiem borowików czy innych aromatycznych grzybów) dość gęsty4. Piekarnik mocno nagrzać ( 200-210stopni). Jednocześnie gotować ryż ( ja tu preferuję mieszankę paraboliczny-dziki).5. Filet owinąć ciastem francuskim, boki zlepić, ambitni mogą w tak powstały "woreczek" wlać sos grzybowy, i wstawić do gorącego piekarnika na około 15-20min. Mniej ambitni analogicznie , tyle , ze sos pozostaje na stole i jest użyty do polania upieczonej ryby w cieście.6. Podać z ugotowanym ryżem i delikatną surówką np. z kapusty pekińkiej, sałaty, pomidora itp. (kiszona kapusta odpada, bo zabije delikatny smak ryby i do grzybów raczej nie pasuje).RYBA DUSZONA W PORACHFilety (lepsze całe, bo kostki trochę się rozlatują), namoczyć w mleku, potem skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą lub przyprawą do ryb i mąką i podsmażyć na tłuszczu na patelni.W rondlu zagotować trochę mleka i pokrojone w plasterki jasne części pora (zielone będą za twarde i w ogóle nie pasują do tego dania) , poddusić aż pory zmiękną. Dodać nieco śmietany.Do rondla wrzucić podsmażone filety, dusić razem . Doprawić do smaku ( przyprawa do ryb, biały pieprz), jeśli sos jest za rzadki zagęścić mąką, można dodać nieco białego wina. W razie wątpliwości i szczegółów dzwonić do ciocia Helen z Australia, bo dokładnie nie pamiętam....
      • Gość edziecko: Kachna29 Re: Ryby - poszukuję przepisów IP: *.* 14.12.02, 22:06
        Dzięki dziewczyny,przepisy mniam mniam :-)Poradźcie mi tylko czy zamrożone kostki lub filety rozmrażacie najpierw czy nie?
    • Gość edziecko: wiesia Re: Ryby - poszukuję przepisów IP: *.* 16.12.02, 16:33
      Ja wybieram wyjście pośrednie tj. przed pieczeniem /duszeniem nieco rozmrażam poprzez polanie gorącą wodą, lub/ i zamoczenie w mleku na kilka minut i skropienie sokiem z cytryny

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka