Dodaj do ulubionych

przepisy na nadzienie do wielikch rur makaronowych cannelloni

IP: *.* 23.01.03, 13:41
Dziewczyny, mam takie własnie rury, które leżą w szafce nie wiem od kiedy.Brakuje mi przepisu na nadzienie do nich, (tylko nie ze szpinakiem).Jadłam kiedys , chyba cos w ten desen u kolezanki. Mianowicie, naleśniki z czymś tam, parówkami chyba i pieczarkami, moze jakimś serem, to wszystko pozwijanew rulony, na brytwannie ściśle poukładane, polane sosem pomidorowym(?), posypane serem i ziołam prowansalskimi. Ale było to bardzo dawno temu i nie wiem, czy takie nadzienie i pózniejsza obróbka pasuje do makaronu cannelloni.Wiem, że cos wymyślicie i podzielicie się przepisami.Dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: kasia75 Re: przepisy na nadzienie do wielikch rur makaronowych cannelloni IP: *.* 24.01.03, 07:34
      Cześć! ja robię nadzienie takie jak do lasagne lub spaghetti.Tzn. mięsko mielone+pieczarki+papryka+cebula+sos do spaghetti Napoli Knorr"a+przyprawy włoskie np.oregano.Wszystko to duszę do miękkości w proporcjach różnych (w zależności kto co bardziej lubi)i nadziewam rury.Układam je na blaszce,jeszcze nakładam na nie sos i posypuję serem.Nie wiem czy to prawdziwy przepis, ale ja tak robie i wszystkim smakuje.Pa!
    • Gość edziecko: ruda Re: przepisy na nadzienie do wielikch rur makaronowych cannelloni IP: *.* 24.01.03, 12:26
      Na moim opakowaniu rur byl przepis z serami (z tego co pamietam, to bryndza, parmezan i chyba mozarella, ale nie pamiętam wszystkiego i proporcji). Mogę sprawdzić jeśli mam opakowanie.NAtomiast ja zawsze robię mięsko z pomidorami (bez pieczarek, bo mi jakoś do mielonego nie pasują), dużo pomidorów i czorsnku oraz oregano. I jeśli rury niepogotowane, to musi być dużo sosu pomidorowego na wierzch, żeby się zapiekły.Podobno jakiś oryginalny przepis na canelloni mówi o miesie wołowym i kiesyś takie jadłam - dobre było.kasia
    • Gość edziecko: MKatarynka Re: przepis na nadzienie do wielikch rur makaronowych cannelloni - dla wielbicieli szpinaku IP: *.* 24.01.03, 15:17
      500 g szpinaku mrożonegocebula2 ząbki czosnkużółtko80 g sera feta60 g parmezanułyżka masłasół gałka muszkatołowapieprzlistki bazylii (niekoniecznie)szklanka sosu beszamelowegoPosiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na maśle (ale tak, żeby się czosnek nie przypalił bo będzie gorzki) potem dodać szpinak i smażyć aż do odparowania wody. Przestudzić. Wymieszać z żółtkiem, fetą i połową parmezanu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Napchać do canelloni. Do żaroodpornego naczynia wlać połowę beszamelu i ułożyć na nim rury. Posypać resztą parmezanu i polać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku około 30 minut w temp. 210 stopni. Przed podaniem można posypać listkami bazylii.Danko pyyyyszne. Mniam.Życzę smacznego.MKatarynkaAcha, ja tam się nigdy nie przejmuję gramaturą tylko walę wszystkiego na oko. Różne smaki z tego wychodzą ale jak się doda więcej fety to trzeba uważać przy soleniu bo jak wiadomo, feta słona jest... :lol:
    • Gość edziecko: Rafaelka Re: przepisy na nadzienie do wielikch rur makaronowych cannelloni IP: *.* 25.01.03, 00:08
      A ja bardzo lubię cannelloni w sosie pomidorowym. Podsmażam cebulkę z czosnkiem na złoty kolor. Potem dodaję pokrojone w kostkę pomidory (teraz w zimie korzystam z puszek). Doprawiam bazylią, oregano, solą, pieprzem,czasem odrobiną cukru. Całość gotuję ponad kwadrans.Nadzienie: znowu podsmażam cebulkę (albo dwie). Dodaję ok. 30-40 dag mięsa mielonego, doprawiam i podsmażam ok. 10 min. Gdy mięso jest już gotowe, należy zestawić patelnię z ognia i całość ostudzić. Potem dodaję zółtko, 3 łyżki żołtego sera lub parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Przygotowaną masą należy nadziać cannelloni i układać je do naczynia żaroodpornego (tylko jedną warstwę, oczywiście :) ). Polać sosem , posypać żółtym serem. Piec w rozgrzanym piekaniku ok. 30-40 min. Do tego jeszcze dobre czerwone wino. Niebo w gębie...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka