Dodaj do ulubionych

Przepisy na świąteczne potrawy

21.12.06, 14:44
Potrzebuję łatwych(i najlepiej nie wymagających wiele pracy)przepisów na
potrawy świąteczne. Nie znoszę gotować, w kuchni potrafię zrobić jedynie
proste dania. Od jedzenia wykwintnego jest mąż smile. Na święta jedziemy do
rodziców i chcemy im zawieźć domowe jedzenie, a nie kupne. Możecie mi coś
poradzić?
Obserwuj wątek
    • erka235 Re: Przepisy na świąteczne potrawy 21.12.06, 14:56
      A jakiś konkretny chcesz?
      • joasiiik25 Re: Przepisy na świąteczne potrawy:KUTIA 21.12.06, 14:59
        składniki:
        1 szklanka pszenicy (bez łusek)
        1/2 szklanki miodu
        1 szklanka maku (jeśli mielony to postępujemy zgodnie z instrukcją na
        opakowaniu)
        1 szklanka rodzynków
        1 szklanka orzechów mieszanych (migdały, orzechy włoskie i laskowe)


        . PSZENICA
        Pszenicę namoczyć przez noc. Następnego dnia gotujemy pszenicę do miękkości, co
        może trwać dość długo (np. 2 godziny) i wymaga dużej ilości wody, ale jeśli
        długo moczyliśmy to jest szansa, że ugotuje się i w 1 godzinę (tak było właśnie
        tym razem). Prawidłowo pszenicę powinniśmy gotować jak kaszę - do całkowitego
        wchłonięcia wody, ale darujmy sobie, bo skończy się spalonym garnkiem, to się
        nie może udać. W każdym razie pszenica do kutii musi być sucha, więc po
        ugotowaniu dobrze ją odsączamy.

        2. MAK
        Jeśli jesteśmy wyjątkowo staromodni i kupiliśmy mak w całości, to trzeba go
        zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Można to zrobić także poprzedniego
        dnia przy okazji namaczania pszenicy. Po takiej kąpieli spęcznieje i będzie się
        łatwo (miejmy nadzieję) ucierał w maszynce. Jak widać nie umiem ukryć mojego
        sceptycznego stosunku do mielenia maku, bo kiedyś się z tym nieźle napaprałem.
        Aha, mak mielimy oczywiście ze 3 razy wink, przed zmieleniem trzeba dobrze
        odcedzić! Tylko jakie trzeba mieć sito, żeby odcedzić coś tak drobnego jak mak?
        Dlatego jeszcze raz i szczerze odradzam całą tę zabawę, kupmy sobie zmielony
        mak - trzeba go chwile gotować, aż wchłonie wodę i już jest gotowy.

        3. KUTIA
        To już jest naprawdę łatwe: rodzynki namoczyć na 15-30 minut i odsączyć,
        orzechy rozdrobnić nożem, a następnie wszystkie składniki połączyć i dobrze
        wymieszać. Schłodzić i jeść na zimno, można kilka dni przechowywać w lodówce.


        smacznegosmilesmile

        pycha
        • joasiiik25 Re: barsz Wigilijny 21.12.06, 15:02
          1 kg buraków,
          1 kg cebuli,
          główka czosnku,
          1 łyżeczka majeranku,
          ocet do smaku,
          sól, pieprz,
          2 kostki bulionu warzywnego.

          Do wysokiego garnka wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki, cebule,
          majeranek, rozmiażdżony czosnek, ocet, sól i pieprz. Odstawiamy na dobe. Po
          upływie doby zalewamy uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym (lub mięsno-
          warzywnym). Doprowadzamy do wrzenia, nie gotujemy. Po upływie kolejnej doby
          zlewamy przez sito. Doprawiamy do smaku. Smacznego!
          Barszczyk jest czysty i niesamowicie klarowny.
        • ulfa Re: Przepisy na świąteczne potrawy:KUTIA 21.12.06, 15:04
          Dzięki, spróbuję zrobić. A może znasz jakieś dania,które można zrobić od
          podstaw w ciągu jednego dnia?
      • ulfa Re: Przepisy na świąteczne potrawy 21.12.06, 15:02
        Może być ciasto, może być coś obiadowego. Chodzi o to, żeby nie pojechać z
        pustymi rękoma, żeby było smaczne no i żeby w domu pachniało świętami
        • joasiiik25 Re: Przepisy na świąteczne potrawy 21.12.06, 15:03
          Jak co roku jedziemy do rodzicow na swieta i co roku robie kutiesmile
          • joasiiik25 Re: Przepisy na www-poszukaj 21.12.06, 15:09
            wigilia.home.pl/index.php/banners_left/banners_left/index.php?cid=4

            Swieta maja swoj urok i trzeba troche nie napracowac smile
            ja osobiscie nie odczuwam "tej pracy" bo jade na gotowe, ale nie z pustymi
            rekami.Warto troche "bo byc w kuchni" mimo,iz na codzien jestem tak tylko
            gosciemsmilesmilesmile
            • joasiiik25 Re: Przepisy na www-poszukaj 21.12.06, 15:10
              zamiast NIE mialo byc SIE
            • ulfa Re: Przepisy na www-poszukaj 21.12.06, 15:25
              Dzięki
    • erka235 Re: Przepisy na świąteczne potrawy 21.12.06, 15:26
      ryba po grecku
      >filety rybne rozmrozić
      >optoczyć pierw w jajku z przyprawami i bułce tartej
      >usmażyć z obu stron
      >zostawić do wystygnięcia
      >>sos
      >starkować warzywa{marchewke,pietruszke,seler,}
      >obsmażyć warzywa na łyżce masła i przyprawami podlać wodą i dusić do miękości
      >gdy będą miekkie dolać jeszcze trochę wody i przecier pomidorowy{doprawić do smaku}
      >gdy będzie wszystko zimne
      >do półmiska włoż rybe i zalej sosem{tak żeby sos zakrył rybe}
      >najlepsza jest zrobiona dwa dni przed podaniem
      >erka235@gazeta.pl
      • zojkaojka Ryba po grecku-szybciej :)))) 21.12.06, 19:59
        Zeszklić cebulkę na maśle , dorzucić włoszczyznę mrożoną (w słupki krojoną),
        podsmarzyć soląc i doprawiając.Filet z dorsza upiec na odrobinie oliwy i z
        korzeniem pietruszki w brytfannie. Rybę ostudzić i odłozyć do kamionki lub
        innego półmicha. Pietruchę posiekać i dodać do pozostałych warzyw ,zalać
        przecieranymi pomidorami z kartonika, zagotować i doprawić. Zimną rybę zalać
        sosem z warzywami i odstawić. Całość zajmuje jakieś 30 min. roboty + czas
        pieczenia i pyrkania warzyw na patelni
    • mamand śledzie z rodzynkami 21.12.06, 15:32
      śledzie (w oleju lub solone)
      sparzone rodzynki
      cynamon

      dobrze jest je zrobić co najmniej dzień wcześniej

      w naczyniu w którym podamy na stół (szklane i raczej wyższe niż szersze)
      układamy warstwę rodzynek, mocno posypujemy cynamonem, lekko polewamy olejem ,
      układamy warstwę pokrojonych w paseczki śledzi, na to rodzynki, cynamon, olej i
      znowu śledzie, rodzynki, cynamon, olej i tak do wyczerpania zapasów wink

      oleju nie za dużo, tyle, żeby cynamon namókł (suche nie są dobre)

      ja je uwielbiam smile
    • masumi2006 Re: Przepisy na świąteczne potrawy 21.12.06, 20:17
      ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU:
      przygotować sos po tatarsku
      - 8 jajek
      - 3/4 słoika ogórków kiszonych(nie konserwowych)
      - słoik pieczarek marynowanych
      -śmietana lub majonez
      -sól,pieprz
      Z tego zrobić sałatkę
      potem następne jajka ugotowane na twardo(ile jajek?to zależy od wielkości
      salaterki w jakiej przygotujesz danie)przekrawasz na pół i owijasz płacikiem
      śledzia-możesz go przekroić na pół,tzn wzdłuż jak jest szeroki.Te owinięte
      śledziem jajka układasz na sałatce,a na każdym z nich nakładasz majonez-tak na
      czubeczek noża,żeby przykleić jeden groszek konserwowy i gotowesmile

      Ryba w pieczarkach:
      kupujesz zamrożone płaty rybne
      na masełku zeszklić cebulkę,dodać pokrojone pieczarki,przyprawić i do tego
      włożyć zamrożone,ale pokrojne na mniejsze kawałki płaty rybne.Dusić pod
      przykryciem.Nie dusić wcześniej tych pieczarek,bo razem z rybką będą się
      odpowiednio długo dusiły,tzn jakieś 30-40 minut i gotowe.



Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka