Dodaj do ulubionych

macie przepisy na niedrogie jedzenie i dobre?

26.02.07, 17:43
Maż lubi jedzenie bezmięsne, ale dziecko lubi mięsko. Co proponujecie
niedrogiego, wiem ze temat był wałkowany, ale doraxcie coś, co można za nie
duże pieniadze zrobic. Coś domowego i nie pochłaniającego czasu.
Obserwuj wątek
    • denea Re: macie przepisy na niedrogie jedzenie i dobre? 26.02.07, 21:21
      Ale dla dziecka, znaczy się ? Bo jak mięsne może być to polecam gulasz z indyka
      z warzywami. Zdradzę Ci źródła - gulasz w PoloMarket za 10 zeta/kg a warzywa na
      patelnię z Biedronki za niecałe 4 zł 750 dag. Mięso pokroić drobniej niż jest i
      porządnie przydusić a na koniec dodać owe jarzynki. Przyprawy oczywiście dodać
      już do mięsa na początku. Mniammmm
      Jak niemięsne to może zapiekanka z makaronu ? Przekładasz ugotowany makaron
      czym tam chcesz + stary żółty ser. Można zrobić np. z tuńczykiem i oliwkami.
    • demarta bezmięsne 26.02.07, 21:27
      uwielbiamy maccaroni con broccoli, czyli makaron z brokułami.
      ja gotuję penne, osobno brokuły (do penne i brokułów dodaję po kostce knorra z
      oliwą z oliwek i bazylią). na patelni zagrzewam śmietanę 22% (nie mniej!)
      dodaję łyżeczke, dwie pesto, rozdrobniony czosnek. śmietany nie wolno
      zagotować!!! do sosu wrzucam penne i brokuły wcześniej odkrojone, tzn. "odnóża"
      odkrajam, same zakończenia różyczek zostawiam. wrzystko mieszam na patelni,
      wrzucam na talerze. każdy wg gustu dodaje sobie starty parmezan i natkę
      pietruszki. świeża bazylia bardzo wskazana! lampka wina do tego....mmmiodzio wink)
      • agatha_mama Re: bezmięsne 26.02.07, 22:07
        Ale to maccaroni con broccoli to do tanich przepisów raczej nie należy, samo
        pesto w małym słiczku kosztuje ok 10 zł, plus o tej porze brokuły to tez 6 zł,
        plus kostki knora, śmietana, makaron wyjdzie ze 20 zł i najeśc się tym nie da
        rady, ale fakt pysznie smakuje wink)
    • caresi Re: macie przepisy na niedrogie jedzenie i dobre? 26.02.07, 21:28
      ja też wrzucę przepis z mięsem danie jest pyszne i tanie
      -0,5 kg mielonego mięsa
      - duża kapusta pekińska
      - 3 jajka
      -3/4 szkl. kaszy manny

      Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku
      wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka
      więdnie i w całości łączy się z mięsem,) do tego 3 jajka, kaszę mannę i
      przyprawy wedle uznania. z takiej gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i
      obsmażamy na patelni (w niczym nie obtaczamy ) obsmażone pulpety wrzucamy do
      garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 30-
      40minut. Pod koniec wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy papryke w proszku,
      do smaku; ja dodaje jeszcze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego ,żeby był
      bardziej wyrazisty smak i kolor.Klopsiki mają smak podobny do gołąbków,
      pychotka, polecam , robi sie je szybciutko i sporo wychodzi z tych proporcji
      • redmiss Re: macie przepisy na niedrogie jedzenie i dobre? 27.02.07, 10:39
        caresi napisała:

        > ja też wrzucę przepis z mięsem danie jest pyszne i tanie
        > -0,5 kg mielonego mięsa
        > - duża kapusta pekińska
        > - 3 jajka
        > -3/4 szkl. kaszy manny


        Caresi, mam nadzieję, że to jest pyszne (brzmi smacznie smile). zrobię dzis, ale
        jak mnie nie będzie wieczorem to znaczy, że mnie chłop z domu wyrzucił ;P
          • redmiss Re: macie przepisy na niedrogie jedzenie i dobre? 27.02.07, 21:53
            caresi napisała:

            > nie wyrzuci Cię jak lubi tradycyjne gołąbki to będzie mu smakowało, napisz
            jak
            > zrobisz> A wrazie czego możesz zamieszkać u mnie smile)


            hehe, nie skorzystam... (narazie)
            więc, jestem, żyję, nie potruliśmy się ;P
            wyszły pyszne, troszkę zmodyfikuje je następnym razem, bo mi się lekko
            rozwalały, nie były takie zwarte... dodam więcej kaszy, albo trochę ryżu,
            ewentualnie jajko... i trochę więcej soli, bo chyba się bałam przesolić smile))

            ale ogólnie pyyycha smile przysłowiowy "chłop" chciał dokładkę! razem zjadł 7
            sporych klopsików smile
            polecam.
    • demarta mięsne 26.02.07, 21:32
      niby meksykańskie chilli con corne, ale w bardzo sprywatyzowanej formie wink)))
      mięso mielone (z dobrego sklepu śiweżo zmielone, broń boże pakowane made in
      real!)zesmażam z cebulką. zalewam puszką czerwonej fasoli razem z zalewą (ale
      tylko dobrej firmy, w tych tanich jest sama woda!) duszę razem, nie za długo,
      bo się fasola rozmięknie wink) dorzucam kukurydzę z puszki, duszę jeszcze
      chwilkę. wrzucam bulion w kostce i obsypuję sowicie przyprawą " chilli con
      corne". zalewam przecierem pomidorowym, najchętniej "valfrutta". duszę jeszcze
      chwilę, dodaję skrojony czosnek i natkę pietruszki. podaję z penne lub samo.
      • mesia2508 Re: mięsne 26.02.07, 21:41
        a autorka prosiła o tanie przepisy... bo jak liczę to dość drogo wychodzi...
        takich fikuśnych potraw, co się godzinkę stoi w kuchni to jest cała masa.
        a mój mąż lubi tak: w ugotowany (odcedzony) makaron wbić jako i
        zasmarzać+trochę wyzłoconego wcześniej boczku. Dobre, szybkie i tanie surprised)
        • weronikarb Re: mięsne 27.02.07, 10:10
          Mesia to mam dzis na obiad smile Nie daje tylko boczku

          Jak taie lubi to pycha jest ugotowany makaron, odcedzony, ale nie zalany zimna
          woda - cieply musi byc.
          Wkruszyć do niego bialego sera i dodac tluszcz z podsmazona cebula, posolic do
          smaku i wymieszac. PYCHOTKA MNIAM
      • krasulas Re: uwielbiam:-) 27.02.07, 13:35
        Również podpisuję się pod chilli con carne - przyprawę Kotanyi bodajże za 1,70
        kupujesz.
        Ja robię w jeszcze bardziej okrojonej wersji - mielone dobre ok. pół kg
        zesmażam dodając do tego 2-3 cebule pokrojone w paseczki. To wszystko
        przyprawiam solą, pieprzem i sporą ilością tejże przyprawy ww - 3/4 paczuszki.
        To wszystko podsmażam ok. 10 minut. Przerzucam do gara - zalewam dobrą fasolą
        czerwoą wraz z sosem (1 puszka), dodaję mały przecier pomidorowy, doprawiam do
        smaku i duszę - około godziny.
        Potrawa bardzo szybka - ale należy pamiętać o podduszeniu. Koszt ok. 10zł.
        Podaję ze świeżą bagietką, bułą - piwko do tego i pkiny wieczórbig_grin

        A co do przepisu demarty - w najbliższym czasie tak właśnie zrobię - kukurydza
        itp (bałam się, że kukurydza przesłodzi potrawę).
        Pozdrawiam
        Ania
    • demarta po krytyce......;) 26.02.07, 22:11
      dodam jeszcze jedno ostatnio ulubione przez nas danie bezmięsne. ziemniaki
      obieramy, kroimy w cieniutkie talarki, wrzucamy na rogrzany olej i SMAZYMY -
      nie dusimy! w połowie smażenia obsypujemy sowicie przyprawą "zioła
      prowansalskie", a na sam koniec, tuż przed wysypaniem na talerz solimy
      (wcześniej dodana sól rozwala ziemniory na kawałki). można wbić jedno jako i
      dosmażyć razem. wywalamy na talerze (najdroższe na rynku!!! wink)) wy uwielbiamy
      kefir do picia do tego. smacznego smile))
    • fergie1975 zapiekanka "meksykanska" 26.02.07, 22:43
      1. wersja podstawowa:
      ziemniaki w kostke pokroic i gotujesz 10 minut, zeby bylo szybciej.
      potem te ziemniaki do naczynia zaroodpornego ale zeby sie nie porozpadalo,
      troche oleju na dno, w to sie wrzuca kielbase w kostke i ser w kostke i
      przyprawy. mozna warstwami mozna byle jak tzn pomieszac. i 20 minut w pieco 200-
      220 st.C
      2. wersja wzbogacona
      jak sie ma puszke fasoli bialej, czerwonej, fasolki szparagowej, kukurydzy -
      jak kto lubi.
      • weronikarb Re: zapiekanka "meksykanska" 27.02.07, 10:13
        Fergie robie podobnie
        Ziemniaki w talarki(surowe) do brytfanny, do tego wrzucam w kostke pokrojoną
        kielbase (resztki wszystkie z lodowki), jakies mieso, cebule i przyprawiam do
        smaku
        Jak sie troche to podpiecze dodaje duzo pietruszki lub koperku - popijamy
        kefirem lub zakwasem. Nieraz jeszcze do tego np. jajko sadzone
        • krasulas Re: Cannelloni 27.02.07, 13:48
          to ja jeszcze jeden przepis - stymże bardziej czasochłonnysad
          Najczęściej w Carrefourze jest Cannnelloni Lubelli - charakterystyczne
          niebieskie opakowanie - cena ok. 3,80zł. Nie trzeba gotować. Do tego ok. pół kg
          mielonego, sporo sera żółtego, cebula, sos pomidorowy, przecier.
          Również robię tą potrawę w wersji okrojonej - tak jakoś lubięsmile

          Podsmażam mielone - drobiąc je na drobno (żeby móc je powciskać do rurek),
          dodaję jedną cebulę wcześniej podsmazoną - w kosteczkę i przyprawiam. Wg
          przepisu dodawać powinno się żółtko/jajko - ja nie dodaję, bo moja Panna na
          jajo uczulona. Dodaje sporo pieprzu, oregano.
          Osobno w garze przygotowuję sos - w kartoniku Volfruta lub inny. Dodaje do
          niego troszkę wody, przecier pomidorowy - często duży. Do tego jedna lub wie
          małe cebule wcześniej podsmażone w kostkę. Pakuję do gara oregano, pieprz, sól,
          łyżeczkę cukru - do smaku wedle uznania i gotuję - musi być go sporo i powinien
          być średniej gęstości.
          Brytfanę zalewam na dnie i skraplam po bokach sosem - tak na 1cm wysokości.
          Układam rzędem makaron nadziewany mielonym (łyżeczką wkładam mielonesmile).
          Staram się, żeby była to jedna warstwa - nie dopiecze się dobrze przy dwóch...
          Zalewam wszystko sosem - tak, żeby makaron w całości był zalany. Posypuję dużą
          ilością żółtego sera i troszkę oregano.
          Zapiekam 45 min na nierozgrzanym piekarniku z termoobiegiem - 180stopni.
          Najczęściej kupuję ok. 0,7kg mielonego, duuużo sera, dwa sosy i robię dwie
          brytfany - mam na dwa dni... Łakoma chyba jestem
          pzdr
          Ania
      • kura17 omlet meksykanski 27.02.07, 13:47
        pokrojone w kostke ziemniaki gotujesz ok 10 minut (lub bierzesz resztki z
        poprzedniego dnia smile. na patelnie, mozna dodac dowolne warzywa, np resztki
        fasolki, groszku, kukurydzy, jakas kielbaske, miesko, co sie ma - taki smietnik
        smile ja zawsze dodaje cebulke. na to wylewamy kilka rozbeltanych z mlekiem/woda
        jaj. i smazymy jak omlet. jak sie dol zetnie, i gora troche tez, trzeba
        przewrocic. najlepiej zdjac na talerz i potem druga strona na patelnie smile
    • moninia2000 Re: macie przepisy na niedrogie jedzenie i dobre? 27.02.07, 15:40
      Hej!
      Pewnie wiele juz masz przepisow, najczestsze sa z zmieniakow lub makaronu, w
      sumie chyba najtaniej co?
      JA tez chcialam z makaronu podac, nie wiem czy jest sens wsrod tylu smakolykow,
      ale oto one:ZAwsze makaron musi byc al dente, do niego sa rozne warianty sosow.
      Moj tata oczywiscie najb.uwielbia z jajem sadzonym i sosem pomidorowym z
      koncentratu, ale maz i dzidzia lubia: z sesem z serkow topionych i czosnku plus
      mozna dodac becon.
      Robie tak:
      smaze na oliwce cebulke lub nie, czosnekdrobniutko pokrojony i boczek np.i
      dodaje oregano, jak sie usmazy juz ladnie dodaje cala pake serkow trojkacikow
      topionych i ciut mleka sojowego albo zwyklego, tak zeby za geste nie bylo i
      ladnie mieszam. Mmmmm. Oczywiscie sol i oregano i makaron wrzucam potem i
      mieszam, jest gotowe.
      Moze tez byc z sosem z warzyw, ja wale na patelnie czosnku, cebuli, kabaczka i
      marchew plus moga byc pomidory bz skorek lub nie i jak sie udusi, miksuje jest
      gesty sosik pycha, dodaje tunczyka z puszki i mieszam wrzucajac makaron, ready.
      Poza tym z samym tunczykiem i czosnkiem tez dobresmile
      No i tez serem tartym mm.
      Poza tym lubie robic sama pizze, choc pracochlonna, ale sa takie maki juz z
      dodatkiem drozdzy do pizzy specjalnie, nie wiem ile kosztuje w PL, tu jest
      tania. Wiec majac podstawe dodaje tylko dodatki jakie mam i chce i jest gotowa.
      Poza tym tez robie ziemniaki w mundurkach i obrane wrzucam pokrojone w talarki
      na rozgrany olej i dodaje ciut oregano i soli, smaze i slodkiej papryki
      np.obsmazam i pychotka dodac tez mozna ser tarty albo szyneki resztki..
      Poza tym tutaj sie robi sporo krokietow z kurczaczka. Mozesz zupe ugotowac na
      kurczaku np.pomidorowa i wyjac miesko, rozdrobnic i wymieszac z : sola, oraz
      sosem beszamelowym baaaardzo gestym, ktory sama zrobisz.Potem tez dodajesz
      przyprawy (jakie lubisz) i mozna np.groszku czy inne warzywko i juz. Mieszasz i
      formujesz kulki ktore rozplaszczasz lekko az waleczki wyjda i obtaczasz w bulce
      tartej Smazysz i gotowe.
      Poza tym np.mozna tez usmazyc kawalek szynki plus kawalek sera (w plasterkach)
      obtoczone w bulce tartej. W Hiszpanii je sie dosc czesto. dzieciaki lubia, choc
      my za smazonymi nie przepadamy, od czasu do czasu nic sie nie staniesmile
      Tortilla tez jest tania, ale aby dobrze wyszla...hm, trzeba wprawy.
      Podac przepis?
      No i wszelkie straczkowe (a zdrowe!) tutaj b.tanie, mozna samemu namaczac albo
      w sloiku kupic i robic z czym Ci sie spodoba.. Z kielbaska czy warzywami i w
      postaci jakby gulaszu...pycha.
      Moni

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka