Dodaj do ulubionych

A ja tak ni z gruchy, ni z pietruchy;)

19.02.08, 11:37
Jak zawsze zresztasmile.
Macie jakis prosty i dobry przepis na gulasz? Wrzucilam do gara mieso wieprzowe i wolowe i co dalej? Hm?
Obserwuj wątek
    • renkag Re: A ja tak ni z gruchy, ni z pietruchy;) 19.02.08, 11:42
      Ja tam wrzucam zawsze jeden rodzaj mięsa, bo wydaje mi się, że mają
      różny czas przyrządzania (wołowe dłużej). Podsmażam najpierw na
      patelni a potem do gara, zalewam wodą, przykrywam i duszę. Potem
      dodaję jakąś wegetę i warzywka, albo koncentrat pomidorowy,
      paprykę, pieczarki, zależy na co mam smaka. Ale ja sie tam na
      kuchni nie znam smile
    • kotbehemot6 Re: A ja tak ni z gruchy, ni z pietruchy;) 19.02.08, 12:33
      jak mniemam zanim dorzuciłas do posoliłas popierzyłaś( mięso!!!) i
      popaprykowałas???smile0 Podsmaż z cebulką, dodaj czosnku, grzybka suszonego..a
      dalej w/gustu:papryka, pieczarki, konserwowy ogórek i tak wogóle z fantazjąsmile0
      Dodac możesz koncentratu pomidorowego, ciupinke musztardy....jak lubisz to
      Vegete czy coś..osobiście nie używam . staram się jak najmniej chemii....
    • kasper68 Re: A ja tak ni z gruchy, ni z pietruchy;) 19.02.08, 12:37
      Dodaj przesmażoną cebulę, piwo, kromkę rozdrobionego razowego
      chleba, odrobię kminku i łyżeczkę słodkiej sproszkowanej papryki.
      Potem dopraw solą i pieprzem. duś około godziny. Jest to co prawda
      przepis na gulasz wieprzowy ale gdy wołowina jest w miarę młoda to
      może też wyjdzie.
      • l.e.a Re: A ja tak ni z gruchy, ni z pietruchy;) 19.02.08, 13:07
        Hmm, no więc gulasz powinien zawierać bardzo duzo cebuli i papryki,
        i dobry gulasz robi się na smalcu.

        Na poczatek szkli sie samą cebulkę tak długo aż zmięknię samą w
        przypadku,że za szybko wrzucisz inne dodatki cebulka juz nie
        zmięknie tak jakbys tego oczekiwała, sszklacą się cebulkę zasyp
        sproszkowaną papryką - sporo.

        Potem wrzuć pokrojone w kostke posolone i popieprzone sproszkowane
        papryka mięso, należy je podsmażyć w celu wypuszczenia soków i
        pozatykania naczyń krwionośnych ( wówczas mięso będzie wśrodku
        kruche ) Kiedy zmienia kolor i zaczyna puszczać soki, dolej wywaru,
        dodać przyprawy które sie dodaje do gulaszu- ja wrzucam gorczycę,
        kminek, ziele angielskie, niedużo gałki muszkatołowej, liśc laurowy
        i czosnek oraz jałowiec. Dusisz pod przykryciem. Możesz ale ine
        musisz dodać sparzone pomidory i paprykę skrojoną w kostkę.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka