anna.michal 30.08.03, 21:23 Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia? Niestety nie dysponuje piekarnikiem, a od czasu coś słodkiego bym przekąsiła. I to niekoniecznie z cukierni. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samanta_miller Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 30.08.03, 22:21 Ja takze prosze o przepisy na ciasto bez piekarnika Odpowiedz Link Zgłoś
maolga Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 03.07.04, 20:57 Jeszcze znalazłam to : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=13033113 Odpowiedz Link Zgłoś
kostruszka Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 30.08.03, 22:41 Oto przepis na sprawdzony sernik gotowany (a w ogóle gratuluję pomysłu wątku, sama miałam taki założyć,). Składniki: 1 kg sera, 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki mleka, 4 jajka, 1 budyń (np. śmietankowy, ale wszystkie pasują), 1 kostka masła lub margaryny, rodzynki, paczka herbatników lub biszkoptów. Sposób wykonania: ser zmielić, rozpuścić tłuszcz w dużym naczyniu na małym płomieniu, wsypać zmielony ser, jajka, cukier i stale mieszając (to ważne) podgrzewać (musi zacząć leciutko "pyrczeć"). Gdy malutko pyrczy, rozpuścić budyń w 1/3 szklancki mleka, wlać do sernika i zagotować (musi mocno i wyraźnie pyrczeć), wsypać rodzynki. Wyłożyć formę biszkoptami, wylać masę serową i zostawić do całkowitego wystygnięcia (musi się stęgnąć, gdy trochę ostygnie, dobrze włożyć do lodówki na kilka godzin). Na zimny sernik można dać galaretkę, polewę czek. i nne pyszności. Naprawdę jest mniam mniam i wcale się go długo nie robi. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
inteina Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 03.09.03, 13:47 Podaje przepis na przepyszne ciasto Rafaello, znalazłam go na stronie mniammniam.pl i gorąco polecam. Składniki: 1/2 l mleka, 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki maki pszennej, 1 mały cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, paczka krakersów, 25 dag masła, 25 dag wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami, ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i 20 dag wiórek. Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką. Zostawić w lodówce na conajmniej 7 godzin. Gwarantuję sukcesu i... życze smacznego Beata Odpowiedz Link Zgłoś
claire Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 04.09.03, 13:18 Czy te krakersy mogą być słone czy chodzi o jakieś inne? Ja beztalencie kulinarne jestem i to pytanie jest pewnie dziwne,ale mimo to proszę o radę bo wychodzi mi na to,że może moje "umiejętności" pozwolą na zrobienie tego ciasta Pozdrawiam claire. Odpowiedz Link Zgłoś
inteina Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 05.09.03, 09:44 Chodzi o krakersy słone. I jeszcze raz gorąco polecam, to nie moze sie nie udac! Beata Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 05.09.03, 09:57 A ja podałam link dokładnie do tego samego przepisu ...ludzie to jest największy przebój internetu ostatnich tygodni. Autorka przepsiu załuguje na kulinarnego Nobla- poczytajcie sobie opinie pod przepisem- wejście przez link . Odpowiedz Link Zgłoś
marzennak Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 06.09.03, 21:09 Zrobiłam wczoraj na urodzinki Zuzi (to jutro). Jest pyszne, wszyscy myśleli,że kupne, bo tak ładnie wygląda. Następnym razem dam mniej cukru, bo szklanka to 200 czy 250 ml? Ja dałam 250. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 07.09.03, 11:27 Ciasto super. Bałam się użyć krakersów, że jednak ich specyficzny smak będzie wybijał i wykorzystałam herbatniki. Szklanka cukru to jak dla mnie troche zadużo. I rzeczywiście 18 godzin to takie minimum, które powinien placek odstać. Dzisiaj (po 36) był lepszy niż wczoraj i efekt jest taki, że już go wiele nie zostało. I wszyscy zachwyceni. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
eszulczewska Rafaello - pytanko 07.09.03, 20:51 A w czym ucieracie to wszystko? Nie mam tzw. makutry, wiec w garnku da rade? I czym, taka drewniana kula? Ewa, mama Oli Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: Rafaello - pytanko 08.09.03, 10:55 eszulczewska napisała: > A w czym ucieracie to wszystko? Nie mam tzw. makutry, wiec w garnku da rade? Ależ tam żadnego ucierania nie ma- po prostu miksujesz budyń z kostką miękkiego masła, wsypujesz torebkę wiórek i już. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Rafaello - pytanko 08.09.03, 10:57 E, tam od razu makutrą - nie mam jej na stanie, a pewnie nawet gdybym miała to by mi się nie chciało(chroniczny brak czasu i super aktywny pomocnik- 16miesięcy). Margarynę wrzuciłam do garnka, w którym gotowałam budyń i utarłam mikserem. (mam odłożony jeden garnek do bliskiego kontaktu z mikserem, ale przeważnie ucieram w plastikowych miskach) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
eszulczewska Re: Rafaello - pytanko 08.09.03, 10:59 Dzieki. To "ucieranie" w przepisie skojarzylo mi sie jednoznacznie z tym, co moja mama zawsze robila. A o mikserze nie pomyslalam! Dzieki raz jeszcze. Ewa, mama Oli Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 08.09.03, 11:08 anna.michal napisała: > Bałam się użyć krakersów, że jednak ich specyficzny smak będzie wybijał i > wykorzystałam herbatniki. I wszyscy zachwyceni. następnym razem zrób z krakersami, odczekaj 24 godziny i gwarantuję ,że będą jeszce bardzije zachwyceni )) Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 21.09.03, 22:09 Wczoraj zrobiłam na krakersach (lajkonik). Super - rzeczywiście w ogóle nie czuć, że to były słone krakersy a nie herbatnki. A pierwsza próba smakowa była po jakiś 17 godzinach. Herbatniki po tym czasie jeszcze się odznaczały w smaku. Pozdrowienia Ania Odpowiedz Link Zgłoś
claire Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 24.09.03, 21:45 Ja,beztalencie kulinarne zrobiłam i wyszło mi przepyszne.Odczekałam całe 24 h (oj,ciężko było)Jestem za Noblem Pozdrawiam claire. Odpowiedz Link Zgłoś
kinkad Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 07.07.04, 13:18 muszą być słone robiłam to kiedyś-pycho.Po zrobieniu włóż do lodówki najlepiej na całą noc Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 08.09.03, 11:01 inteina napisała: >> Zostawić w lodówce na conajmniej 7 godzin. Po 7 godzinach to jest jeszcze do niczego. Prawie wszyscy (poczytajcie opinie pod przepisem z linku) twierdzą ,że dopiero po 18-24 godzinach ciasto nabiera prawdziwego smaku. Dopiero wtedy słony smak krakersów przegryza się ze słodką masą i całość robi się smakowita. Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 03.09.03, 17:22 Moje najnowsze odkrycie. Wprost genialne! www.mniammniam.pl/pu.php?p=51 Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 14:45 Mam trzy pytania: czy ma być 25 dag masła czy cała kostka (bo na mniamniam jest mowa o kostce margaryny)? Ile czasu należy gotować budyń ? Czy budyń przed dodaniem do niego masła ma być jeszcze ciepły, chłodny, czy zupełnie zimny ? Przepraszam za, być może, idiotyczne pytania, ale w kuchni jestem kompletnym głąbem kapuścianym nie obrażając poczciwego warzywa ))) Monika Odpowiedz Link Zgłoś
jakel Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 15:14 Myślę, że ilość masła nie jest aż tak ważna. Parę dag w tą lub tamtą nie gra roli. Budyń musi być chłodny, bo inaczej masło będzie się rozpuszczało w budyniu. Jedyna moja uwaga ważna, budyń wg przepisu wyszedł chyba zbyt gęsty i po utarciu z masłem i wiórkami masa była bardzo gęsta, ciężko ją było nałożyć na krakersy. EJ Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 17:22 Droga Jakel, dzięki serdeczne za tak szybką odpowiedź. Co do ilości masła - tutaj w przepisie podane jest 25 dag, a kostka masła ma 200. A tak przy okazji, jeśli chodzi o wiórki kokosowe - 25 dag - ile to będzie łyżeczek do herbaty ? Jesoo, ja oszaleję z tymi przepisami ) Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 19:56 Ja dałam kostkę masła i 1/4 drugiej (na oko) A wiórka udało mi się kupić w torbie 250g. Potem sypałam też na oko. A oto odpowiedź na Twoje pytanie: wiórki kokosowe - łyżeczka - 5g, łyżka - 10g. Nie ważyłam , jest to informacja ze strony www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=8 Nawiasem mówiąc bardzo ją lubię (cały serwis) a tą stronę z przelicznikami w szczególności. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 20:51 Bardzo dziękuję za pomoc ) Ciasto chłodzi się w lodówce, trochę za słodkie mi wyszło mimo, że nie wsypałam całej szklanki cukru. Ale i tak jest pyszne i pomimo tego, że jeszcze "nie doszło do siebie" ciągle łażę do lodówki i podjadam Pozdrawiam łasuchy )) Monika Odpowiedz Link Zgłoś
ganga Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 12.09.03, 13:18 a jakiej wielkosci blachy uzywacie do tego przepisu? Odpowiedz Link Zgłoś
justok1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 12.09.03, 21:23 Takiej prostokatnej jak do szarlotki, sernika itp. - wlasnie zrobilam i chlodzi sie juz 2 godzinki... ale jakos tak malo tej masy - ewiesiu - moze zrobic z wiekszej ilosci mleka ten budyn? A moze mniejsza blache? Pozdrawiam wszystkich lasuchow Justyna, mama Uli (15.10.2001) Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 16.09.03, 08:52 justok1 napisała: > Takiej prostokatnej jak do szarlotki, sernika itp. - wlasnie zrobilam i > chlodzi sie juz 2 godzinki... ale jakos tak malo tej masy - ewiesiu - moze > zrobic z wiekszej ilosci mleka ten budyn? A moze mniejsza blache? Nie stresuj się - przepis na placek to nei przepis na lekarstwo i nie musi być dokłądnie co do grama Mnie akurat budyń wychodzi tak gęsty jak trzeba i masy nie brakło, wręcz przeciwnie , brakło mi 6 krakersów. Jeśi chcesz więcej masy- to zrób, zakazu nie ma . Co do gęstości , t przecież łyża "czubata" łyżce "czubatej" nierówna - albo sama łyżka inna nieco ,albo czuby różne. Tak samo masła- są miękie (z dodatkiem oleju) i twarde...ja akurat wolę asę twardszą. To czy wiórek będzie 20 czy 25 gkg tez nie ma wielkiegoznaczenia- ja zresztą na wierzchu posypała nie wiórkami tylko płatkami migdałów, bo w końcu Rafaeelo ma mogdał środku. Takie rozwiąanie wybrało też kilka innych osóbi wszystkie są zadowolone. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 13.09.03, 00:03 Ja to wrzuciłam na szklaną ok. 22 x 30 cm i było w sam raz. Chociaż można by się zastanowić nad zwiększeniem. Najlepiej razem z formą, bo jest pyszne i tak szybko się kończy. BUUUUUUUUUUU ((((((((((( Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 13.09.03, 14:08 Mhmhmhmmmmm BOSKIE Rafaello! Kto to wymyślił? Tylko czemu to tyle kalorii ma? Ale za to ten niebiański smak......... Odpowiedz Link Zgłoś
anmala Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 18.09.03, 13:06 Mam przepis na ptasie mleczko: 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego ok 250ml; 2 galaretki o tym samym smaku (np:poziomkowa) 1 galaretka w innym smaku (cytrynowa); świerze owoce: maliny, truskawki, poziomki lub 1 puszka brzoskwiń, ananasa jak kto lubi. Wykonanie: 2 galaretki tego samego smaku rozpuścić w dwóch szklankach niepełnych gorącej wody (tak jak na galaretkę) w lecie dodaje się mniej wody aby ciasto się trzymało. Galaretki muszą być zimne ale płynne. Do wystudzonych galaretek pomału wlewać mleko skondensowane i miksować. Jak już wszystko dobrze wymieszany, na wierzchu powinna być pianka, przelewamy do tortownicy (musi być szczelna, ale nie wolno jej niczym smarować), wstawiamy do lodówki i czekamy jak ciasto zastygnie. Następnie wykładamy owoce, jeżeli są z puszki to trzeba poczekać aż odciekną i zalewamy zimną galaretką np cytrynową. Wierzchnią galaretkę można przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu galaretki, lub dodać nieco mniej wody, wtedy jest bardziej ściśnięta. Do ciasta nie nadaje się kiwi, gdyż galaretka źle zastyga. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
ahonia A może tiramisu? 24.09.03, 11:18 Bardzo smaczne tiramisu! Potrzebne składniki na formę o średnicy 26 cm: 25 dag sera mascarpone + 25 dag chudego serka homogenizowanego (lub tylko ten homo.) 3 łyżeczki żelatyny, 30 biszkoptów, 50 g startej gorzkiej czekolady, 1 szklanka zimnej kawy espresso, kakao lub czekolada w proszku, 2 łyżki amaretto, sok z 1 pomarańczy, 10 dag cukru Przygotowanie: Wwymieszać mascarpone + serek z sokiem z pomarańczy, cukrem i 1 łyżką amaretto, Połowę biszkoptów ułożyć na dnie formy. Czekoladę zetrzeć na tarce. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę i po ostudzeniu dodać do masy serowej. Zimną kawę wymieszać z pozostałą łyżką amaretto i nasączyć tym biszkopty (te w formie). Na wierzch nałożyć połowę masy serowej i posypać połową startej czekolady. Ułożyć kolejna warstwę biszkoptów i postępować analogicznie j.w. Zostawić trochę czekolady na później. Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny (najlepiej jednak na całą noc). Przed podaniem posypać kakao (lub czekolada rozpuszczalną) i startą gorzką czekoladą. Życzę smacznego! Honorata mama Oli (01.06.2001) i Julki (22.07.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak A może tiramisu-ale inne? 04.07.04, 02:34 Proponuję orginalny przepis. 500 g mascarpone 4 jajka około 3/4 szklanki cukru pudru 2 duże paczki podłużnych biszkoptów najlepiej "SAN" 1,5 szklanki bardzo mocnej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej 0,5 szklanki amretto ( lub rumu, żubrówki czy też zwykłej wódki) kakao do posypania gorzka czekolada (niekoniecznie) żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą mascarpnowo - żółtkową. Do przygotowanej wczesniej kawy dodać wódkę. Przygotować prostokątne naczynie o wymiarach około 20x30 cm. Najlepiej ceramiczne. Maczać na chwilkę biszkopty w kawie i wykładać nimi dno naczynia. Następnie wyłożyć połowę masy na piszkopty i posypać kakao ( i ewentualnie utartą czekoladą), Powtórzyć czynność z biszkoptami, drugą częścią masy oraz kakao ( czekoladą). Wstawić do lodowki. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
kajami1 Coś dobrego z TV 22.06.04, 14:19 Ciutkę odświeżam wątek Trufle czekoladowe - Są maleńkie, słodkie i pyszne. Robi się je bardzo, bardzo szybko. I jeszcze szybciej zjada. Produkty potrzebne do przepisu 500 g gorzkiej czekolady kakao do obtoczenia trufli 2 łyżki kawy mocnej (jak szatan) 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka 4 żółtka Na 6 osób: Czas przygotowania: 15 min. Jak to zrobić: 1. Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Czyli do kąpieli wodnej. 2. Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się jedna czekoladowa masa. 3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady. 4. Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie. 5. Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika na 10 min., żeby stwardniała. 6. Na dno następnej foremki wysyp kakao. 7. Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. i obtaczaj w kakao. (Dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie ci się kleić do dłoni). 8. Na koniec trufle wędrują na kilka godzin do lodówki. Bon appetit! Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
monika_j Re: Rafaello - super pomysł dziewczyny 23.06.04, 09:47 Naprawdę rewelacyjny. W dodatku w przygotowaniu go radzi sobie nawet 4-latek. Oczywiście budyń ugotowałam sama, a dziecku dałam już zimny i kostkę masła i miksował zawzięcie, potem sypał wiórki. A córa 1,5-roczna układała krakersy. Na blaszkę wychodzi ok.1,5 paczki krakersów. Reszte wyjedliśmy z dzieciakami, które masę nabierały krakersami prosto z miski. Słodkie toto niemiłosiernie, więc w przyszłości raczej zmniejszymy proporcje do 1/2 szklanki cukru. Słuchajcie dziewczyny obok laurki, ramki z aktualnym zdjęciem naszej pareczki rafaello zostało wręczone tatusiowi dzisiaj rano na talerzyku (wręczał synek "tylko mamo ukroj mały kawałek bo jest bardzo słodkie". Naprawdę uadał nam się poranek, synek był bardzo dumny, że zrobił ciasto na Dzień Taty. Odpowiedz Link Zgłoś
kajami1 Re: Rafaello - super pomysł dziewczyny 23.06.04, 17:06 W naszym domciu Rafaello zagościło już na dobre Znalazłam teraz jeszcze jeden przepis, jeszcze nie robiłam ale brzmi smacznie. Rafaello też mi tak brzmiało i się nie pomyliłam No to wklejam przepis: Szarlota brzoskwiniowa Produkty potrzebne do przepisu · 8 łyżek cukru · 2 łyżki cukru pudru · 8 jajek (potrzebne będzie 8 żółtek i 4 białka) · paczka podłużnych biszkoptów · puszka brzoskwiń w syropie · 1 szklanka śmietanki 36% · 50 ml winiaku · 1 torebka żelatyny Jak to zrobić: Oddziel żółtka od białek i ubij je na puszysty kogel-mogel z 8 łyżkami cukru. W osobnej miseczce ubij 4 białka na sztywną pianę. W trzeciej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Wymieszaj ją delikatnie z cukrem pudrem. Odsącz brzoskwinie z zalewy (nie wylewaj jej) i w dużej misce zmiksuj je na puree. Rozpuść żelatynę w ¼ szklanki wody i zmieszaj z owocami. Do brzoskwiń dodaj kogel-mogel i delikatnie wymieszaj. (Sztuka polega na tym, żeby masa nie opadła.) Teraz przełóż bitą śmietankę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj puchatą pianę z białek i znów delikatnie mieszaj. Do syropu z brzoskwiń wlej alkohol. Z biszkoptów odkrój okrągłe końcówki. Każdy biszkopcik zanurz na chwilę w syropie brzoskwiniowym. Weź średnią tortownicę i wokoło ułóż biszkoptową palisadę. Dno formy również wyłóż moczonymi w syropie ciasteczkami. Następnie przełóż puszysty krem brzoskwiniowo–koglomoglowo-śmietankowy do tortownicy i wygładź. Krem powinien przeniknąć w szczeliny między ciasteczkami. Wstaw do lodówki na 4-6 godz. Szarlota stanie się sztywna i można ją kroić jak tort. Bon Appetit! Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kajami1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 23.06.04, 17:11 No i zapomniałam, znalazłam gdzieś (może i tu na forum) wersję Rafaello dla nielubiących wiórek kokosowych (aż dziw bierze, że tacy się zdarzają To także wkleję: (a co mi tam) Napoleonki na krakersach 1. Mieszamy: 3/4 szklanki mleka, szklankę cukru, szklankę mąki pszennej i 4 żółtka. 2. Zagotowujemy: 3 szklanki mleka z 1 kostką masła i dwoma cukrami waniliowymi. Do tego po zagotowaniu dodajemy mieszaninę z punktu 1. i mieszamy gotując na małym gazie aż zgęstnieje. Na dużej prostokątnej blasze rozkładamy ściśle jeden przy drugim krakersy (tradycyjny smak, broń boże cebulowe). Na to wylewamy gorący krem budyniowy zrobiony jak wyżej. Na wierzch w ten sam sposób układamy krakersy tak żeby się pokrywały z tymi w dolnej warstwie. (Ciastka wyznaczają porcje) Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Ps. Na napoleonki potrzeba dwie paczki krakersów. Odpowiedz Link Zgłoś
guga74 Napoleonki bez pieczenia-rewelacyjne 26.06.04, 17:36 Mieszamy: 3/4 szklanki mleka, szklankę cukru, szklankę mąki pszennej i 4 żółtka. 2. Zagotowujemy: 3 szklanki mleka z 1 kostką masła i dwoma cukrami waniliowymi. Do tego po zagotowaniu dodajemy mieszaninę z punktu 1. i mieszamy gotując na małym gazie aż zgęstnieje. Na dużej prostokątnej blasze rozkładamy ściśle jeden przy drugim krakersy (tradycyjny smak, broń boże cebulowe). Na to wylewamy gorący krem budyniowy zrobiony jak wyżej. Na wierch w ten sam sposób układamy krakersy tak żeby się pokrywały z tymi w dolnej warstwie. (Ciastka wyznaczają porcje) Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. NIEBO W GĘBIE! Jak któraś wypróbuje niech da znać czy smakowało Ps. Na napoleonki potrzeba dwie paczki krakersów. Odpowiedz Link Zgłoś
guga74 Znaczy... krakersy raz jeszcze :))) 26.06.04, 17:41 O, widzę że te krakersy już ktoś inny polecił, ale w wersji Rafaello. Na pewno wypróbuję, smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
maolga Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 03.07.04, 20:21 Bardzo fajny wątek. A może ktoś jadł szyszki z ryżu i krówek? W garnuszku topi się pokruszone krówki z odrobiną masełka, dosypujesz ryżu prep. i ulepiasz szyszki. Trzeba uważać bo robi się to na ciepło-gorąco. W lodówce zastyga a potem się to je. Robiłam to jako dziecko-smakowało mi to choć było bardzo słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 09.07.04, 19:04 A może ekspresowy torcik alkoholowy? Opakowanie ciemnego biszkopta gotowego (3 krążki) smarujemy bitą śmietaną ( z pół litra kremówki, bez cukru) i każdą warstwę polewamy od serca advokatem. Na wierzchu smarujemy także grubo bitą śmietaną i robimy szprycką szczelny rancik. Wylewamy grubo advokata (tak z 5-7 mm ma stać lustro cieczy) i wsadzamy do lodówki. Kroimy przy gościach, advokat z wierzchu troszkę wiąże się ze śmietanką, trochę malowniczo ścieka po trójkąciku ciasta... Bardzo stylowe. Do tego mocna kawa albo szok-mok (pół kawa, pół kakao) i dobra psiapsiółka. Pycha!!! Ambitne moga upiec same biszkopt czekoladowy. Gdy moje dzieci pieką figurki z masy solnej, ja szybko robie maleńki torcik coby piekarnik pusto nie chodził (3 całe jajka, pół szklanki cukru ubijam razem mikserem lub w tremomiksie, do tego 3/4 szklanki mąki pszennej pół na pół z zmeimniaczaną, łyżeczke proszku do pieczenia i 1/3 szklanki oleju. Do małej tortownicy - mam taka ultramałą chyba z 17 cm średnicy - i do pieca 160 st na pół godzinki, jeśli grzeje z dołu to do nagrzanego, jeśli z góry - do zimnego. Po upieczeniu sprawdzam patyczkiem. Używam na krem 250 ml śmietanki. Czasem robię też niby Czarnylasek - na ten sam biszkopt daję konfiturę wiśnioiwą Łowicz wymieszana ze spirytusem do smaku. Plus bita śmietana. Profanacja? Ale jakie pysne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
beta75 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 16.07.04, 13:17 Rolada "Salceson" Ciasto: 1 szklanka śmietany 5 łyżek cukru 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 4 paczki herbatników 2 sztuki wafli Wykonanie: Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki. Smietanę, margarynę, cukier i kakao zagotować. Do gracej masy wsypać pokruszone herbatniki i wymiesszać. Masę podzielić na dwie część. Jedną połowę wyłożyć na jeden wafel potem przykryć drugim waflem. Pozostałóą masę włożyć na drugi wafel. Wszystko zwinąć w rulon ja roladę, schłodzić .Smaczengo Odpowiedz Link Zgłoś
magda1711 Rafaello jest rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.07.04, 09:58 Po prostu pychota! Przeczytałam wczoraj przepis zamieszczony tutaj, mo i wieczorkiem je zrobiłam (przez noc stało w lodówce),a dziś rano troszkę z mężem go podjedliśmy Jest EXTRA! Myśłałam że z takimi słonymi krakersami to będzie dziwnie smakować ale w ogóle tegonie czuć ze one są słone. No i ładnie wygląda!Jak najbardziej nadaję się na jakieś rodzinne uroczystości jako poczęstunek dla gośći!Mniami ) Odpowiedz Link Zgłoś
magduniar3 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 09.08.04, 17:15 A ja lubię wafle przekładane masą z mleka skondensowanego. Puszkę mleka wstawiam do garnka z wodą i gotuje na małym ogniu 1-2 godziny. Cały czas dolewam wody i robię 2 małe dziurki w puszce, bo boję się wybuchu. Kiedy mleko jest gotowe - czyli jasno brązowe, studze, ucieram z masłem (kostka) i dodaje 10-15 dkg chałwy. Taką masą przekładam wafle - przyciskam czymś ciężkim i zostawiam na kilka godzin. Magda Odpowiedz Link Zgłoś