Dodaj do ulubionych

Ciasta bez pieczenia - przepisy

30.08.03, 21:23
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia?
Niestety nie dysponuje piekarnikiem, a od czasu coś słodkiego bym przekąsiła.
I to niekoniecznie z cukierni.

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • samanta_miller Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 30.08.03, 22:21
      Ja takze prosze o przepisy na ciasto bez piekarnika
      • maolga Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 03.07.04, 20:57
        Jeszcze znalazłam to :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=13033113
    • kostruszka Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 30.08.03, 22:41
      Oto przepis na sprawdzony sernik gotowany (a w ogóle gratuluję pomysłu wątku,
      sama miałam taki założyć,). Składniki: 1 kg sera, 1 szklanka cukru, 1/3
      szklanki mleka, 4 jajka, 1 budyń (np. śmietankowy, ale wszystkie pasują), 1
      kostka masła lub margaryny, rodzynki, paczka herbatników lub biszkoptów.
      Sposób wykonania: ser zmielić, rozpuścić tłuszcz w dużym naczyniu na małym
      płomieniu, wsypać zmielony ser, jajka, cukier i stale mieszając (to ważne)
      podgrzewać (musi zacząć leciutko "pyrczeć"). Gdy malutko pyrczy, rozpuścić
      budyń w 1/3 szklancki mleka, wlać do sernika i zagotować (musi mocno i wyraźnie
      pyrczeć), wsypać rodzynki. Wyłożyć formę biszkoptami, wylać masę serową i
      zostawić do całkowitego wystygnięcia (musi się stęgnąć, gdy trochę ostygnie,
      dobrze włożyć do lodówki na kilka godzin). Na zimny sernik można dać galaretkę,
      polewę czek. i nne pyszności. Naprawdę jest mniam mniam i wcale się go długo
      nie robi. Pozdrawiam Kasia
    • inteina Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 03.09.03, 13:47
      Podaje przepis na przepyszne ciasto Rafaello, znalazłam go na stronie
      mniammniam.pl i gorąco polecam.

      Składniki:

      1/2 l mleka,
      2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
      2 płaskie łyżki maki pszennej,
      1 mały cukier waniliowy,
      1 szklanka cukru,
      paczka krakersów,
      25 dag masła,
      25 dag wiórek kokosowych

      Sposób przygotowania:

      Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami,
      ugotować budyń.
      Wystudzić, utrzeć z masłem i 20 dag wiórek.
      Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów
      krakersy i reszta masy.
      Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką.
      Zostawić w lodówce na conajmniej 7 godzin.

      Gwarantuję sukcesu i... życze smacznego
      Beata
      • claire Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 04.09.03, 13:18
        Czy te krakersy mogą być słone czy chodzi o jakieś inne? Ja beztalencie
        kulinarne jestem i to pytanie jest pewnie dziwne,ale mimo to proszę o radę bo
        wychodzi mi na to,że może moje "umiejętności" pozwolą na zrobienie tego ciastawink
        Pozdrawiam
        claire.
        • inteina Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 05.09.03, 09:44
          Chodzi o krakersy słone.

          I jeszcze raz gorąco polecam, to nie moze sie nie udac!
          Beata
          • ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 05.09.03, 09:57
            A ja podałam link dokładnie do tego samego przepisu ...ludzie to jest
            największy przebój internetu ostatnich tygodni. Autorka przepsiu załuguje na
            kulinarnego Nobla- poczytajcie sobie opinie pod przepisem- wejście przez link .
            • marzennak Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 06.09.03, 21:09
              Zrobiłam wczoraj na urodzinki Zuzi (to jutro). Jest pyszne, wszyscy myśleli,że
              kupne, bo tak ładnie wygląda. Następnym razem dam mniej cukru, bo szklanka to
              200 czy 250 ml? Ja dałam 250.
            • anna.michal Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 07.09.03, 11:27
              Ciasto super.
              Bałam się użyć krakersów, że jednak ich specyficzny smak będzie wybijał i
              wykorzystałam herbatniki.
              Szklanka cukru to jak dla mnie troche zadużo.
              I rzeczywiście 18 godzin to takie minimum, które powinien placek odstać.
              Dzisiaj (po 36) był lepszy niż wczoraj i efekt jest taki, że już go wiele nie
              zostało.
              I wszyscy zachwyceni.

              Ania
              • eszulczewska Rafaello - pytanko 07.09.03, 20:51
                A w czym ucieracie to wszystko? Nie mam tzw. makutry, wiec w garnku da rade? I
                czym, taka drewniana kula?

                Ewa, mama Oli
                • ewiesia1 Re: Rafaello - pytanko 08.09.03, 10:55
                  eszulczewska napisała:

                  > A w czym ucieracie to wszystko? Nie mam tzw. makutry, wiec w garnku da rade?

                  Ależ tam żadnego ucierania nie ma- po prostu miksujesz budyń z kostką
                  miękkiego masła, wsypujesz torebkę wiórek i już.
                • anna.michal Re: Rafaello - pytanko 08.09.03, 10:57
                  E, tam od razu makutrą - nie mam jej na stanie, a pewnie nawet gdybym miała to
                  by mi się nie chciało(chroniczny brak czasu i super aktywny pomocnik-
                  16miesięcy).

                  Margarynę wrzuciłam do garnka, w którym gotowałam budyń i utarłam mikserem.
                  (mam odłożony jeden garnek do bliskiego kontaktu z mikserem, ale przeważnie
                  ucieram w plastikowych miskach)

                  Ania
                  • eszulczewska Re: Rafaello - pytanko 08.09.03, 10:59
                    Dzieki. To "ucieranie" w przepisie skojarzylo mi sie jednoznacznie z tym, co
                    moja mama zawsze robila. smile
                    A o mikserze nie pomyslalam! smile
                    Dzieki raz jeszcze.

                    Ewa, mama Oli
              • ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 08.09.03, 11:08
                anna.michal napisała:

                > Bałam się użyć krakersów, że jednak ich specyficzny smak będzie wybijał i
                > wykorzystałam herbatniki. I wszyscy zachwyceni.


                następnym razem zrób z krakersami, odczekaj 24 godziny i gwarantuję ,że będą
                jeszce bardzije zachwyceni smile))
                • anna.michal Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 21.09.03, 22:09
                  Wczoraj zrobiłam na krakersach (lajkonik).
                  Super - rzeczywiście w ogóle nie czuć, że to były słone krakersy a nie
                  herbatnki. A pierwsza próba smakowa była po jakiś 17 godzinach. Herbatniki po
                  tym czasie jeszcze się odznaczały w smaku.

                  Pozdrowienia

                  Ania
            • claire Re: Ciasta bez pieczenia - przepis doskonały 24.09.03, 21:45
              Ja,beztalencie kulinarne zrobiłam i wyszło mi przepyszne.Odczekałam całe 24 h
              (oj,ciężko byłowink)Jestem za Noblemsmile
              Pozdrawiam
              claire.


        • kinkad Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 07.07.04, 13:18
          muszą być słone robiłam to kiedyś-pycho.Po zrobieniu włóż do lodówki najlepiej
          na całą noc
      • ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 08.09.03, 11:01
        inteina napisała:

        >> Zostawić w lodówce na conajmniej 7 godzin.

        Po 7 godzinach to jest jeszcze do niczego. Prawie wszyscy (poczytajcie opinie
        pod przepisem z linku) twierdzą ,że dopiero po 18-24 godzinach ciasto
        nabiera prawdziwego smaku.

        Dopiero wtedy słony smak krakersów przegryza się ze słodką masą i całość robi
        się smakowita.
    • ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 03.09.03, 17:22
      Moje najnowsze odkrycie. Wprost genialne!
      www.mniammniam.pl/pu.php?p=51
    • truskawkam73 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 14:45
      Mam trzy pytania: czy ma być 25 dag masła czy cała kostka (bo na mniamniam jest
      mowa o kostce margaryny)? Ile czasu należy gotować budyń ? Czy budyń przed
      dodaniem do niego masła ma być jeszcze ciepły, chłodny, czy zupełnie zimny ?
      Przepraszam za, być może, idiotyczne pytania, ale w kuchni jestem kompletnym
      głąbem kapuścianym nie obrażając poczciwego warzywa smile))) Monika
      • jakel Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 15:14
        Myślę, że ilość masła nie jest aż tak ważna. Parę dag w tą lub tamtą nie gra
        roli. Budyń musi być chłodny, bo inaczej masło będzie się rozpuszczało w
        budyniu. Jedyna moja uwaga ważna, budyń wg przepisu wyszedł chyba zbyt gęsty i
        po utarciu z masłem i wiórkami masa była bardzo gęsta, ciężko ją było nałożyć
        na krakersy. EJ
    • truskawkam73 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 17:22
      Droga Jakel, dzięki serdeczne za tak szybką odpowiedź. Co do ilości masła -
      tutaj w przepisie podane jest 25 dag, a kostka masła ma 200. A tak przy okazji,
      jeśli chodzi o wiórki kokosowe - 25 dag - ile to będzie łyżeczek do herbaty ?
      Jesoo, ja oszaleję z tymi przepisami smile)
      • anna.michal Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 19:56
        Ja dałam kostkę masła i 1/4 drugiej (na oko)
        A wiórka udało mi się kupić w torbie 250g. Potem sypałam też na oko.
        A oto odpowiedź na Twoje pytanie:
        wiórki kokosowe - łyżeczka - 5g, łyżka - 10g.
        Nie ważyłam wink, jest to informacja ze strony
        www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=8
        Nawiasem mówiąc bardzo ją lubię (cały serwis) a tą stronę z przelicznikami w
        szczególności.

        Pozdrawiam

        Ania
    • truskawkam73 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 11.09.03, 20:51
      Bardzo dziękuję za pomoc smile) Ciasto chłodzi się w lodówce, trochę za słodkie
      mi wyszło mimo, że nie wsypałam całej szklanki cukru. Ale i tak jest pyszne i
      pomimo tego, że jeszcze "nie doszło do siebie" ciągle łażę do lodówki i
      podjadam smile Pozdrawiam łasuchy smile)) Monika
    • ganga Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 12.09.03, 13:18
      a jakiej wielkosci blachy uzywacie do tego przepisu?
      • justok1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 12.09.03, 21:23
        Takiej prostokatnej jak do szarlotki, sernika itp. - wlasnie zrobilam i
        chlodzi sie juz 2 godzinki... ale jakos tak malo tej masy - ewiesiu - moze
        zrobic z wiekszej ilosci mleka ten budyn? A moze mniejsza blache?

        Pozdrawiam wszystkich lasuchowsmile
        Justyna, mama Uli (15.10.2001)
        • ewiesia1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 16.09.03, 08:52
          justok1 napisała:

          > Takiej prostokatnej jak do szarlotki, sernika itp. - wlasnie zrobilam i
          > chlodzi sie juz 2 godzinki... ale jakos tak malo tej masy - ewiesiu - moze
          > zrobic z wiekszej ilosci mleka ten budyn? A moze mniejsza blache?

          Nie stresuj się - przepis na placek to nei przepis na lekarstwo i nie musi być
          dokłądnie co do grama wink Mnie akurat budyń wychodzi tak gęsty jak trzeba i
          masy nie brakło, wręcz przeciwnie , brakło mi 6 krakersów.

          Jeśi chcesz więcej masy- to zrób, zakazu nie ma smile. Co do gęstości , t
          przecież łyża "czubata" łyżce "czubatej" nierówna - albo sama łyżka inna
          nieco ,albo czuby różne. Tak samo masła- są miękie (z dodatkiem oleju) i
          twarde...ja akurat wolę asę twardszą.

          To czy wiórek będzie 20 czy 25 gkg tez nie ma wielkiegoznaczenia- ja zresztą
          na wierzchu posypała nie wiórkami tylko płatkami migdałów, bo w końcu Rafaeelo
          ma mogdał środku. Takie rozwiąanie wybrało też kilka innych osóbi wszystkie
          są zadowolone.

          Powodzenia.

      • anna.michal Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 13.09.03, 00:03
        Ja to wrzuciłam na szklaną ok. 22 x 30 cm i było w sam raz. Chociaż można by
        się zastanowić nad zwiększeniem. Najlepiej razem z formą, bo jest pyszne i tak
        szybko się kończy. BUUUUUUUUUUU sad(((((((((((

        Ania
        • mamadwojga Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 13.09.03, 14:08
          Mhmhmhmmmmm BOSKIE Rafaello! Kto to wymyślił? Tylko czemu to tyle kalorii ma?
          Ale za to ten niebiański smak.........
    • anmala Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 18.09.03, 13:06
      Mam przepis na ptasie mleczko:
      1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego ok 250ml;
      2 galaretki o tym samym smaku (np:poziomkowa)
      1 galaretka w innym smaku (cytrynowa);
      świerze owoce: maliny, truskawki, poziomki lub 1 puszka brzoskwiń, ananasa jak
      kto lubi.
      Wykonanie: 2 galaretki tego samego smaku rozpuścić w dwóch szklankach
      niepełnych gorącej wody (tak jak na galaretkęsmile) w lecie dodaje się mniej wody
      aby ciasto się trzymało. Galaretki muszą być zimne ale płynne. Do wystudzonych
      galaretek pomału wlewać mleko skondensowane i miksować. Jak już wszystko dobrze
      wymieszany, na wierzchu powinna być pianka, przelewamy do tortownicy (musi być
      szczelna, ale nie wolno jej niczym smarować), wstawiamy do lodówki i czekamy
      jak ciasto zastygnie. Następnie wykładamy owoce, jeżeli są z puszki to trzeba
      poczekać aż odciekną i zalewamy zimną galaretką np cytrynową. Wierzchnią
      galaretkę można przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu galaretki, lub
      dodać nieco mniej wody, wtedy jest bardziej ściśnięta.
      Do ciasta nie nadaje się kiwi, gdyż galaretka źle zastyga.

      Smacznego
    • ahonia A może tiramisu? 24.09.03, 11:18
      Bardzo smaczne tiramisu!
      Potrzebne składniki na formę o średnicy 26 cm:

      25 dag sera mascarpone + 25 dag chudego serka homogenizowanego (lub tylko ten
      homo.)
      3 łyżeczki żelatyny,
      30 biszkoptów,
      50 g startej gorzkiej czekolady,
      1 szklanka zimnej kawy espresso,
      kakao lub czekolada w proszku,
      2 łyżki amaretto,
      sok z 1 pomarańczy,
      10 dag cukru

      Przygotowanie:
      Wwymieszać mascarpone + serek z sokiem z pomarańczy, cukrem i 1 łyżką amaretto,
      Połowę biszkoptów ułożyć na dnie formy. Czekoladę zetrzeć na tarce.
      W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę i po ostudzeniu dodać do
      masy serowej. Zimną kawę wymieszać z pozostałą łyżką amaretto i nasączyć tym
      biszkopty (te w formie). Na wierzch nałożyć połowę masy serowej i posypać
      połową startej czekolady.
      Ułożyć kolejna warstwę biszkoptów i postępować analogicznie j.w. Zostawić
      trochę czekolady na później.
      Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny
      (najlepiej jednak na całą noc).
      Przed podaniem posypać kakao (lub czekolada rozpuszczalną) i startą gorzką
      czekoladą.

      Życzę smacznego!
      Honorata mama Oli (01.06.2001) i Julki (22.07.2003)
      • umasumak A może tiramisu-ale inne? 04.07.04, 02:34
        Proponuję orginalny przepis.

        500 g mascarpone
        4 jajka
        około 3/4 szklanki cukru pudru
        2 duże paczki podłużnych biszkoptów najlepiej "SAN"
        1,5 szklanki bardzo mocnej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej
        0,5 szklanki amretto ( lub rumu, żubrówki czy też zwykłej wódki)
        kakao do posypania
        gorzka czekolada (niekoniecznie)

        żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać serek mascarpone, dokładnie
        zmiksować. Następnie ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą
        mascarpnowo - żółtkową.
        Do przygotowanej wczesniej kawy dodać wódkę. Przygotować prostokątne naczynie o
        wymiarach około 20x30 cm. Najlepiej ceramiczne. Maczać na chwilkę biszkopty w
        kawie i wykładać nimi dno naczynia. Następnie wyłożyć połowę masy na piszkopty
        i posypać kakao ( i ewentualnie utartą czekoladą), Powtórzyć czynność z
        biszkoptami, drugą częścią masy oraz kakao ( czekoladą). Wstawić do lodowki.
        Najlepsze na drugi dzień. Smacznego
    • kajami1 Coś dobrego z TV 22.06.04, 14:19
      Ciutkę odświeżam wąteksmile

      Trufle czekoladowe

      - Są maleńkie, słodkie i pyszne. Robi się je bardzo, bardzo szybko. I jeszcze
      szybciej zjada.

      Produkty potrzebne do przepisu
      500 g gorzkiej czekolady
      kakao do obtoczenia trufli
      2 łyżki kawy mocnej (jak szatan)
      1 kostka masła
      1/2 szklanki mleka
      4 żółtka

      Na 6 osób:
      Czas przygotowania: 15 min.

      Jak to zrobić:
      1. Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą.
      Czyli do kąpieli wodnej.
      2. Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się
      jedna czekoladowa masa.
      3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady.
      4. Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie.
      5. Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika
      na 10 min., żeby stwardniała.
      6. Na dno następnej foremki wysyp kakao.
      7. Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z
      zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. i obtaczaj w kakao.
      (Dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie ci się kleić do dłoni).
      8. Na koniec trufle wędrują na kilka godzin do lodówki.

      Bon appetit!

      Pozdrawiam
      Kasia
      • monika_j Re: Rafaello - super pomysł dziewczyny 23.06.04, 09:47
        Naprawdę rewelacyjny. W dodatku w przygotowaniu go radzi sobie nawet 4-latek.
        Oczywiście budyń ugotowałam sama, a dziecku dałam już zimny i kostkę masła i
        miksował zawzięcie, potem sypał wiórki. A córa 1,5-roczna układała krakersy. Na
        blaszkę wychodzi ok.1,5 paczki krakersów. Reszte wyjedliśmy z dzieciakami,
        które masę nabierały krakersami prosto z miski. Słodkie toto niemiłosiernie,
        więc w przyszłości raczej zmniejszymy proporcje do 1/2 szklanki cukru.
        Słuchajcie dziewczyny obok laurki, ramki z aktualnym zdjęciem naszej pareczki
        rafaello zostało wręczone tatusiowi dzisiaj rano na talerzyku (wręczał
        synek "tylko mamo ukroj mały kawałek bo jest bardzo słodkie". Naprawdę uadał
        nam się poranek, synek był bardzo dumny, że zrobił ciasto na Dzień Taty.
        • kajami1 Re: Rafaello - super pomysł dziewczyny 23.06.04, 17:06
          W naszym domciu Rafaello zagościło już na dobresmile
          Znalazłam teraz jeszcze jeden przepis, jeszcze nie robiłam ale brzmi smacznie.
          Rafaello też mi tak brzmiało i się nie pomyliłamsmile
          No to wklejam przepis:

          Szarlota brzoskwiniowa
          Produkty potrzebne do przepisu
          · 8 łyżek cukru
          · 2 łyżki cukru pudru
          · 8 jajek (potrzebne będzie 8 żółtek i 4 białka)
          · paczka podłużnych biszkoptów
          · puszka brzoskwiń w syropie
          · 1 szklanka śmietanki 36%
          · 50 ml winiaku
          · 1 torebka żelatyny
          Jak to zrobić:
          Oddziel żółtka od białek i ubij je na puszysty kogel-mogel z 8 łyżkami cukru.
          W osobnej miseczce ubij 4 białka na sztywną pianę.
          W trzeciej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Wymieszaj ją delikatnie
          z cukrem pudrem.

          Odsącz brzoskwinie z zalewy (nie wylewaj jej) i w dużej misce zmiksuj je na
          puree. Rozpuść żelatynę w ¼ szklanki wody i zmieszaj z owocami.
          Do brzoskwiń dodaj kogel-mogel i delikatnie wymieszaj. (Sztuka polega na tym,
          żeby masa nie opadła.) Teraz przełóż bitą śmietankę i ponownie wymieszaj. Na
          koniec dodaj puchatą pianę z białek i znów delikatnie mieszaj.

          Do syropu z brzoskwiń wlej alkohol.

          Z biszkoptów odkrój okrągłe końcówki. Każdy biszkopcik zanurz na chwilę w
          syropie brzoskwiniowym. Weź średnią tortownicę i wokoło ułóż biszkoptową
          palisadę. Dno formy również wyłóż moczonymi w syropie ciasteczkami.

          Następnie przełóż puszysty krem brzoskwiniowo–koglomoglowo-śmietankowy do
          tortownicy i wygładź. Krem powinien przeniknąć w szczeliny między ciasteczkami.

          Wstaw do lodówki na 4-6 godz. Szarlota stanie się sztywna i można ją kroić jak
          tort.

          Bon Appetit!

          Pozdrawiam
          Kasia
    • kajami1 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 23.06.04, 17:11
      No i zapomniałam, znalazłam gdzieś (może i tu na forum) wersję Rafaello dla
      nielubiących wiórek kokosowych (aż dziw bierze, że tacy się zdarzająsmile

      To także wkleję: (a co mi tambig_grin)

      Napoleonki na krakersach
      1. Mieszamy: 3/4 szklanki mleka, szklankę cukru, szklankę mąki pszennej i 4
      żółtka.
      2. Zagotowujemy: 3 szklanki mleka z 1 kostką masła i dwoma cukrami waniliowymi.
      Do tego po zagotowaniu dodajemy mieszaninę z
      punktu 1. i mieszamy gotując na małym gazie aż zgęstnieje.

      Na dużej prostokątnej blasze rozkładamy ściśle jeden przy drugim krakersy
      (tradycyjny smak, broń boże cebulowe). Na to wylewamy
      gorący krem budyniowy zrobiony jak wyżej. Na wierzch w ten sam sposób układamy
      krakersy tak żeby się pokrywały z tymi w dolnej
      warstwie. (Ciastka wyznaczają porcje) Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

      Ps. Na napoleonki potrzeba dwie paczki krakersów.
    • guga74 Napoleonki bez pieczenia-rewelacyjne 26.06.04, 17:36
      Mieszamy: 3/4 szklanki mleka, szklankę cukru, szklankę mąki pszennej i 4 żółtka.
      2. Zagotowujemy: 3 szklanki mleka z 1 kostką masła i dwoma cukrami waniliowymi. Do tego po zagotowaniu dodajemy mieszaninę z
      punktu 1. i mieszamy gotując na małym gazie aż zgęstnieje.

      Na dużej prostokątnej blasze rozkładamy ściśle jeden przy drugim krakersy (tradycyjny smak, broń boże cebulowe). Na to wylewamy
      gorący krem budyniowy zrobiony jak wyżej. Na wierch w ten sam sposób układamy krakersy tak żeby się pokrywały z tymi w dolnej
      warstwie. (Ciastka wyznaczają porcje) Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
      NIEBO W GĘBIE! Jak któraś wypróbuje niech da znać czy smakowałosmile
      Ps. Na napoleonki potrzeba dwie paczki krakersów.
    • guga74 Znaczy... krakersy raz jeszcze :))) 26.06.04, 17:41
      O, widzę że te krakersy już ktoś inny polecił, ale w wersji Rafaello. Na pewno wypróbuję, smacznegosmile!
    • maolga Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 03.07.04, 20:21
      Bardzo fajny wątek.

      A może ktoś jadł szyszki z ryżu i krówek?
      W garnuszku topi się pokruszone krówki z odrobiną masełka, dosypujesz ryżu
      prep. i ulepiasz szyszki. Trzeba uważać bo robi się to na ciepło-gorąco.
      W lodówce zastyga a potem się to je. Robiłam to jako dziecko-smakowało mi to
      choć było bardzo słodkie.
      • pesteczka5 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 09.07.04, 19:04
        A może ekspresowy torcik alkoholowy?

        Opakowanie ciemnego biszkopta gotowego (3 krążki) smarujemy bitą śmietaną ( z
        pół litra kremówki, bez cukru) i każdą warstwę polewamy od serca advokatem. Na
        wierzchu smarujemy także grubo bitą śmietaną i robimy szprycką szczelny rancik.
        Wylewamy grubo advokata (tak z 5-7 mm ma stać lustro cieczy) i wsadzamy do
        lodówki. Kroimy przy gościach, advokat z wierzchu troszkę wiąże się ze
        śmietanką, trochę malowniczo ścieka po trójkąciku ciasta... Bardzo stylowe. Do
        tego mocna kawa albo szok-mok (pół kawa, pół kakao) i dobra psiapsiółka.
        Pycha!!!

        Ambitne moga upiec same biszkopt czekoladowy. Gdy moje dzieci pieką figurki z
        masy solnej, ja szybko robie maleńki torcik coby piekarnik pusto nie chodził
        (3 całe jajka, pół szklanki cukru ubijam razem mikserem lub w tremomiksie, do
        tego 3/4 szklanki mąki pszennej pół na pół z zmeimniaczaną, łyżeczke proszku do
        pieczenia i 1/3 szklanki oleju. Do małej tortownicy - mam taka ultramałą chyba
        z 17 cm średnicy - i do pieca 160 st na pół godzinki, jeśli grzeje z dołu to do
        nagrzanego, jeśli z góry - do zimnego. Po upieczeniu sprawdzam patyczkiem.
        Używam na krem 250 ml śmietanki.

        Czasem robię też niby Czarnylasek - na ten sam biszkopt daję konfiturę
        wiśnioiwą Łowicz wymieszana ze spirytusem do smaku. Plus bita śmietana.
        Profanacja? Ale jakie pysne!!!!
        • beta75 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 16.07.04, 13:17
          Rolada "Salceson"
          Ciasto:
          1 szklanka śmietany
          5 łyżek cukru
          1/2 kostki margaryny
          2 łyżki kakao
          4 paczki herbatników
          2 sztuki wafli
          Wykonanie:
          Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki. Smietanę, margarynę, cukier i kakao
          zagotować. Do gracej masy wsypać pokruszone herbatniki i wymiesszać. Masę
          podzielić na dwie część. Jedną połowę wyłożyć na jeden wafel potem przykryć
          drugim waflem. Pozostałóą masę włożyć na drugi wafel. Wszystko zwinąć w rulon
          ja roladę, schłodzić .Smaczengo
    • magda1711 Rafaello jest rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.07.04, 09:58
      Po prostu pychota!
      Przeczytałam wczoraj przepis zamieszczony tutaj, mo i wieczorkiem je zrobiłam
      (przez noc stało w lodówce),a dziś rano troszkę z mężem go podjedliśmysmile
      Jest EXTRA!
      Myśłałam że z takimi słonymi krakersami to będzie dziwnie smakować ale w ogóle
      tegonie czuć ze one są słone.
      No i ładnie wygląda!Jak najbardziej nadaję się na jakieś rodzinne uroczystości
      jako poczęstunek dla gośći!Mniami smile)
    • magduniar3 Re: Ciasta bez pieczenia - przepisy 09.08.04, 17:15
      A ja lubię wafle przekładane masą z mleka skondensowanego. Puszkę mleka
      wstawiam do garnka z wodą i gotuje na małym ogniu 1-2 godziny. Cały czas
      dolewam wody i robię 2 małe dziurki w puszce, bo boję się wybuchu. Kiedy mleko
      jest gotowe - czyli jasno brązowe, studze, ucieram z masłem (kostka) i dodaje
      10-15 dkg chałwy. Taką masą przekładam wafle - przyciskam czymś ciężkim i
      zostawiam na kilka godzin.
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka