Dodaj do ulubionych

gotować czy podgrzewać mleko od krowy ?

12.07.08, 14:26
czy dla małego dziecka( 2 latka ) do chrupek można podać podgrzene
mleko z kartonu czy koniecznie trzeba zagotować ?
Obserwuj wątek
    • zebra12 Nie gotować! 12.07.08, 14:35
      Mleko po przegotowaniu traci swoje właściwości! Nigdy nie gotowałam mleka, nawet
      dla niemowląt. Zawsze daję surowe. Często też nie podgrzewam, daję chłodne, bo
      jest najsmaczniejsze.
    • truscaveczka Re: gotować czy podgrzewać mleko od krowy ? 12.07.08, 14:40
      Mleka UHT nie trzeba gotować, ale ja zwykle nie daję niegotowanego, które
      otworzyłam poprzedniego dnia, choć sama takie piję wink
      • zebra12 UHT, to w ogóle nie powinno się dawać dzieciom! 12.07.08, 16:18
        Mleko dla dzieci powinno być jak najmniej przetworzone! UHT jest już tak
        wysterylizowane, że nic poza białkiem nie ma w sobie. Lekarze nazywają je nawet
        "białą wodą". Najlepsze jest prosto od krowy, a skoro się takiego nie ma, to
        woreczkowe jest w miarę najmniej ulepszone.
        • mama_kotula Re: UHT, to w ogóle nie powinno się dawać dziecio 12.07.08, 17:14
          Dopóki młode piły mleko w większych ilościach, kupowałam pasteryzowane w
          kartoniku - wygodniejsze w użyciu niż w folii, smaczniejsze niż "wiejskie od
          krowy" (subiektywnie: błeeeee), z bardzo krótkim terminem ważności. Powinnam je
          była gotować, ale mi się nie chciało.
          Teraz kupuję różnie, najczęściej UHT 0,5% - i nie gotuję tongue_outP, ale to nie dla
          dzieci, tylko dla siebie, do kawy, bez smaku typowo "mlecznego" jest, ale daje
          mi efekt sugestywny, że piję kawę z mlekiem tongue_outPP

Teraz młode mleka prawie nie piją. A jak piją, to nie gotuję wink. Czasem
          podgrzewam, bo podgrzane do 80% robi się słodsze smile
        • delfina77 Re: UHT, to w ogóle nie powinno się dawać dziecio 13.07.08, 09:39
          No co ty? Ja gdzies czytalam, ze UHT jest prawie tak samo wartosciowe jak zwykle
          mleko a traci tylko 5% witamin przez pasteryzacje. Takie wlasnie mleko podaje
          corce, zageszczone kaszkami Bobovity, niegotowanesmile Sami tez takie pijemy
    • bj32 Re: gotować czy podgrzewać mleko od krowy ? 12.07.08, 19:16
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=579

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka