Dodaj do ulubionych

Jak przyrządzić BROKUŁY?

09.10.03, 22:31
Hej!
Mam problem. U mnie w domu rodzinnym brokułów nigdy nie było. To bardzo
zdrowe i podobno smaczne warzywo... Chętnie wprowadziłabym je do naszego
jadłospisu, ale nie wiem jak najlepiej je zrobić. Nie chcę brać z książki,
wolałabym sprawdzone przez was przepisy. Podobno dobre są gotowane jak
kalafior i podane z masełkiem? Poradźcie coś.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • lillap Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 09.10.03, 23:10
      Ja bardzo lubie zapiekane z pomidorami, baklazanem i mozarella.
      Baklazany w plasterki, posolic i odstawic na 1/2h, potem splokac sok (
      chodzi o to by nie byly gorzkie). Pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic
      w kawalki, brokuly podzielic na rozyczki. Dodac pare lisci swiezej bazyli,
      sol, pieprz, wymieszac razem i wlozyc do zaroodpornego naczynie. Polac
      jogurtem/smietana wymieszana z jajkiem i oblozyc plastrami mozarelli. Zapiekac
      w temp. 180C az ser sie zrumieni Pyszne!!!!Pozdr i smacznego.
    • anmala Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 10.10.03, 10:09
      A ja przyrządzam jak kalafiora, a wodę po zagotowaniu i osoleniu lekko słodzę
      brokuł ma wtedy ładny zielony kolor. Na koniec polewam masłem i bułką tartą.
      Tak lubimy, a może tak szybciej.
      Ania
    • santta Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 10.10.03, 10:14
      Ja podgotowuje brokuły w osolonej wodzie, ale tylko trochę,zeby się nie
      rozsypywały, a potem polewam bułka tartą przyrumienioną na maśle.
      Albo lekko podgotowane różyczki zanurzone w cieście naleśnikowym, bądź
      panierowane w jajku i bułce podsmażam na patelni.
    • neco Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 10.10.03, 14:56
      Brokuły zawsze gotuję na parze i staram się, aby raczej były lekko twardawe niż "rozmamłane", bo wtedy są smaczniejsze i podobno najzdrowsze. Jadamy je jak się da, a głównie jako dodatek do kotleta (bo to jedno z nielicznych warzyw jakie zjada moje dziecko w całości i bez przemycania) bez "okraszania" masłem, ale jak kto lubi. Bardzo dobra jest zupa krem z brokułów przyrządzana jak krem z kalafiora, zresztą najlepiej właśnie traktować brokuły tak jak kalafiora i eksperymentować.
      Smacznego i powodzenia.
    • mamamoni Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 10.10.03, 17:14
      Hej! Bardzo wam dziękuję. Dziś zaopatrzyłam się w średnią sztukę tego warzywa
      i........... rozpoczynam eksperymenty!
      Kalafior uwielbiamy, więc zakładam, że to też będzie uczta.
      Jeszcze raz dzięki!
      Agnieszka
      ( mama Moniki 17.12.2000)
    • mamadwojga Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 10.10.03, 18:23
      Polecam ten przepis

      www.mniammniam.pl/p.php?p=1319
      Kiedy wyjechał mąż to jadłam to przez cały tydzień i mi się nie znudziło.
      Warto poszukać w sklepach wszystkich składników bo mhmhmhmhmmmm pychotka
      niemożliwa.
      • 11ulla Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 11.10.03, 19:02
        a ja bardzo lubie brokuły pod każdą postaciąsmile oczywiście nie może być
        rozgotowany!

        dodam jeszcze przepis na sałatkę:
        lekko ugotowane brokuły+ jaja gotowane na twardo pokrojone w kawałki+ majonez+
        sól do smaku
        obżeram sie tym!
        ulla
    • mamamoni Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 12.10.03, 23:06
      Dziś zjedliśmy gotowany na parze z oliwą z oliwek. jak dla mnie - pycha. Taki
      delikatny kalafiorek. Tylko córcia niestety nawet spróbowac nie chciała.
      Powiedziała, że nie lubi kwiatków...
      Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam
      Aga
      • anlenki Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 13.10.03, 10:13
        Dla dziecka : zrób zielone pure, ziemniaki z rozgniecionym brokulem.
        Ja uwielbiam gotowane brokuly, i salatke: ugotowany brokul podzielony na
        różyczki, ziemniak pokrojony w grubą kostkę, sos - jogurt z musztardą. Pyszna,
        prosta i niskokaloryczna.
    • agniecich Re: Jak przyrządzić BROKUŁY? 20.10.03, 11:11
      Polecam brokuły w sałatce:
      Sredniej wielkości brokuł - lekko obgotować
      ser feta - pokrioć w kostkę
      płatki migdałowe - zrumienić na patelni bez tłuszczu
      Całość delikatnie wymieszać i polać oliwą z odrobiną Vegety.

      Pozdrawiam
      Aga
    • przemyslawpawlowski Brokuły 01.12.15, 11:31
      Ja osobiście robię je jak kotlety po prostu robię je w panierce i smarze na patelni
      czasami trę je i powstaje pasta całkiem dobra jeżeli chodzi o brokuły warto się zapoznać bliżej z tym produktem w tym artykule www.ecocafe.pl/brokuly-zdrowie-na-talerzu
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka