Dodaj do ulubionych

LISTA ZUP -

26.10.03, 16:28
Witam,
w pewnej mojej ulubionej restauracji czytałam sobie listę zup i naliczyłam
ich... 47!
Pomyślałam, że to objawienie. W moim rodzinnym domu odbywały się bowiem
często dyskusje - jaka zupa na jutro? I ich liczba, ku ubolewaniu rodziny,
zamykała się w granicach dziesiątki.

A zupki są pyszne, szczególnie teraz, gorące, pachnace, gdy wiatr i deszcz,
i zimno...

Więc taki mi pomysł przyszedł do głowy - dopisujcie swoje przepisy na zupy,
które Wam wychodzą najlepiej, zwykłe, wykwintne, ciepłe, zimne, szybkie, na
gwoździu... firmowe. Czytałam tu gdzieś przepis na "dziadowską" - mogłaby
otwierać pochód, tylko ja nie umiem wstawiać tych sprytnych czerwonych
odsyłaczy...

Jeśli Wam się spodoba, to może w tytule nazwę zupki... Potem sobie
wydrukujemy...
Obserwuj wątek
    • ewkka Re: LISTA ZUP - ŻUR 27.10.03, 16:01
      Potrzebujemy: wędzony boczek (wiecej) boczek surowy (dużo mniej) 2 cebule,
      pietruszka, marchewka, listek, ziele, majeranek, czosnek, butelka żurku.
      Do garnka wkładamy wędzony boczek, małą cebulę - przekrojoną na pół, pietruszkę
      i marchewkę zalewam wodą i gotuję. Gdy sie zagotuje, dodaję listek, ziele. Gdy
      boczek jest mięciutki wyjmuję, do wywaru wlewam żur z butelki. Boczek surowy
      wytapiam, na wytopionym tłuszczyku podsmazam pokrojony w grubszą kostke boczek
      wędzony wraz z cebulką i gdy wszystko bedzie pięknie rumiane - dodajemy do
      wywaru. Potem już wystarczy tylko dodac majeranek i czosnek roztarty z solą.
      Osoby lubiące zupy bardziej zawiesiste moga zagęścić żur mąką zmieszaną ze
      smietaną i z wystudzonym żurkiem. Podajemy oczywiście z jajkiem na twardo. ewkka
      • ewkka Re: LISTA ZUP - KRUPNICZEK BASIUNI 27.10.03, 16:12
        No to rozpoczne serię Basinych zup: bazą wszystkich jest rosołek drobiowy
        gotowany raz na dwa dni.stanowi to bazę wyjsciową do ulubionych zup mojej
        córeczki. Zacznę od krupniczku.
        1. baza, czyli rosołek z tzw. pałeczek, ugotowanych razem z marchewką,
        pietruszką (biała część i zielona)porem, selerem i przypieczona na płycie
        cebulką.)
        2. Do takiej bazy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i płatki jęczmienne
        błyskawiczne. Gdy to sie gotuje siekam marchewkę z rosołku i dużo natki i
        koperku. Gdy ziemniaki sa ugotowane, dodaje marchewkę z zieleniną. Solę na
        talerzu (czasami nie muszę bo do rosołku dodaję vegete)
        • ewkka Re: LISTA ZUP - OGÓRKOWA BASIUNI 27.10.03, 16:26
          1> Baza, czyli rosołek. Do wrzącego rosołku dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę
          i 1-2 łyżki kaszy manny a gdy są ugotowane starte ogórki kiszone. Gdy zupa
          jest przyjemnie kwaskowata, dodaje posiekaną marchewke z rosołu. Dosmaczam
          odrobiną cukru. Moje dziecię zjada taką zupkę z cieniutko pokrojona kiełbaską.
          • ewkka Re: LISTA ZUP - BARDZO KALAFIOROWA Zupa Basiuni. 27.10.03, 16:36
            1. Baza, czyli rosołek, marchewka, pietruszka duży kalafior.
            Doprowadzamy rosołek do wrzenia, dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki, startą
            na tarce jarzynowej marchewkę, pietruszkę i łodyżki kalafiora (tzw.głąb czy jak
            to się nazywa) W połowie gotowania ziemniaczków dodaję rózyczki z połowy
            kalafiora a resztę scieram na drobnej tarce. Dosmaczam odrobiną cukru.Taka zupę
            podaje ze smietanką lub bez i z dużą ilościa koperku. Zarówno do krupniku,
            ogórkówki jak i kalafiorowej dodaje troszeczke masła.Wiecej zup - jutro. ewkka
            • ivia Re: LISTA ZUP - KARTOFLANKA 30.10.03, 13:10
              Może to nie jest wielkie odkrycie, ale my się nią zajadamy.
              Najpierw robię wywar mięsny (najlepiej na kości). Kroję w kostkę ziemniaki,
              marchewkę, pietruszkę i gotuję aż będą na pół ugotowane. Dodaję dużo koperku
              suszonego lub świeżego, solę pieprzę do smaku.
              Robię kluseczki: do miseczki wsupuję mąkę, wbijam jedno jajko i wyrabiam to
              (najlepiej palcem). Ciasto musi mieć luźną konsystencję, przekładam na deseczkę
              i lekko rozciągam na niej. Zeskrobuję małe kawałeczki nożem prosto do gotującej
              zupy.
              Na koniec dodaję śmietanę. Pycha.
              Kluseczki można zrobić twardsze (wgnieść więcej mąki) i rwać palcami na małe
              kawałki, też dobre, ale nam takie smakują bardziej.

              Iwona
    • osemka8 Re: LISTA ZUP - 03.11.03, 14:24
      ja gotuje wegetarianska zupe z czerwonej soczewicy - jest pyyyyyszna i bardzo
      szybka w przygotowaniu

      czerwona soczewica ( ilosc w zaleznosci ile zupy chcecie ugotowac...zwykle
      wsypuje 3/4 paczki, zalewam woda i gotuje okolo 20 min, az bedzie miekka.
      dodaje czerwonych pomidorow( swiezych lub z puszki), mozna dodac ostra
      papryczke (jesli maja ja jesc dzieci to lepiej nie...smile)
      pogotowac znowu, przyprawic sola i swiezym pieprzem , dodac zielona pietruszke,
      lyzke naturalnego jogurtu, a na sam koniec pokroic w paski cebulke , podsamzyc
      ja lekko na patelni na masle, az bedzie miekka i lekko blyszczaca, ale nie
      spalona. Kiedy juz nalejecie zupe do talerza, wrzuccie cebule...taj jabyscie
      chcialy udekorowac nia zupe...
      zupa jest pyszna, bardzo pozywna i blyskawiczna
      smacznego
      osemka
    • edytka73 Re: LISTA ZUP - CEBULKOWA 03.11.03, 22:33
      Znam to pytanie "jaka zupa na jutro?", na co mój mąż: "a jaki mamy wybór?" -
      no comments...

      Najpierw baza: marchewka, pietruszka, seler, por, podsmażone na masełku 3-4
      cebule, sól, ziele angielkie, ziarno jałowca, szczypta gałki muszkatułowej,
      szczypta pieprzu - ugotować (ok.20 min.), zmiksować (po uprzednim wyjęciu
      ziela i jałowca!!!!)
      Starta marchewka + ziemniaczki w kosteczkę - do bazy i ugotować.
      Dodać słodką śmietankę 30% w ilosci ok. 2-3 łyżki, ewentualnie doprawić solą
      itd.
      Zrobić grzaneczki. Pycha. Mały (22 miesiace) się zajada - a niejadek!
      Ed.
      • aniask_mama Re: LISTA ZUP - z serka topionego 04.11.03, 16:14
        To ja dołożę zupę, którą ściągnęłam z któregoś z forów:

        1 litr wywaru (rosołu na mięsku lub wegecie) - podgrzewam i w to wkładam 3
        prostokątne serki topione (najlepiej jak to sie zmiksuje, wtedy na 100% się
        doskonale rozpuszczą). W plasterki pociąć pora, zalać wrzątkiem (żeby zmiękł),
        dodać do zupy, chwileczkę pogotować. Wszystko. Nie znam osoby, której ta zupa
        nie smakuje wink)
    • jorutka Re: LISTA ZUP - Dyniowa 06.11.03, 16:12
      Czesc,
      do bazy rosolkowej, dołączam włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, a jak
      się już trochę podgotują - pokrojoną w kostkę dynię. Na koniec gotowania dodaję
      vegety do smaku. Potem gniotę wszystko (dynia i tak się prawie rozpada) ale nie
      miksuję bo nie lubie kremów. Na koniec zaprawiam śmietaną. Akurat na czasie, bo
      na każdym straganie - Dynie, a wszyscy się dziwili, jaka pyszna.
      Smacznego, pozdrawiam
    • anmala Re: LISTA ZUP - Szybka cebulowa 09.11.03, 12:01
      Zupa cebulowa
      składniki
      50 dag cebuli
      4 szklanki bulionu (może być z kostki)
      1 łyżka masła
      4 łyżki oliwy
      1 łyżka mąki
      sól, pieprz
      gałka muszkatołowa
      natka
      grzanki lub groszek ptysiowy
      sposób przygotowania
      1, Cebulę obrać, pokroić w półplasterki (najlepiej w malakserze), zrumienić na
      oliwie z masłem. 2. Oprószyć mąką, zdjąć z ognia, rozprowadzić bulionem,
      gotować 15 minut. 3. Zupę zmiksować, doprowadzić do zagotowania, doprawić
      (ostrożnie z gałką). 4. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypaną
      natką. Bardzo dobra jest też posypana startym żółtym serem.

      Smacznego Ania



    • annkier Re: LISTA ZUP - Burakowa 09.11.03, 22:11
      3 średnie buraki pogotować w łupinie 15 min
      po ostygnięciu obrać nożem jak jabłko i zetrzeć na tarce do marchewki.Dodać to
      do bulionu z kostki rosołowej. Zgnieść 2 ząbki czosnku i też wrzucić do zupy.
      Dodać ocet,sól i cukier do smaku. Można też dodać fasole czerwoną z puszki pod
      koniec gotowania. Zaprawić zupę łyżką mąki wymieszanej w 1/2 szkl. mleka.
      Ugotować osobno ziemniaki pokrojone w kostkę.
      Podawać je w zupie lub osobno.
      Smacznego.

    • cegasia Re: LISTA ZUP - pomidorowo-cukiniowa. 09.11.03, 22:28
      Cześć.
      Ale fajny pomysł z tymi zupami. Moja Julka uwielbia zupy ale mój repertuar
      jest ubogi. Mamy jednak super ulubioną zupkę. Jest szybka, zdrowa i smaczna.
      Najpierw gotuję wywar z ćwiartki kurczaka i mrożonej włoszczyzny.Pod koniec
      dodaję makaronik - gwiazdki albo gotowe zacierki. W międzyczasie zalewam
      wrzątkiem pomidory, obieram, kroję na cząstki i rozgotowuję (mogą być z
      puszki). Potem obieram cukinię (najlepsza jest taka mała, żeby miała miękkie
      pestki, ale może być duża tylko trzeba wydrążyć), kroję w talarki i też
      rozgotowuję w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową. Dalej miksuję cukinię
      z pomidorami i dolewam wszystko do wywaru. I gotowa. My lubimy jeszcze dodać
      trochę masełka i śmietanki, ale nie jest to konieczne.
      Smacznego, póki można jeszcze kupić cukinię.
      Pozdrawiam - cegasia.
    • astomi25 Re: LISTA ZUP - 10.11.03, 14:25
      hej,
      i ja dolacze z przepisem na nasza ulubione zupe.
      Potrzebujemy o,5 kg miesa mielonego i 5-6 duzych cebul.Cebule drobno kroimy i
      razem z miesem zesmazamy na patelni.W osobnym garnku gotujemy bulion ,wystarcza
      oczywiscie kostki rosolowe,nie gotujemy bulionu na miesie!
      Potem zawartosc patelni wrzucamy do bulionu i niech sie nam to miesko z cebulka
      jakies 10 minut pogotuje.Potem dodajemy do garnka puszke kukurydzy i po jednej
      puszce fasoli bialej i czerwonej.I na wolnym ogniu gotujemy zupe jakies 30 do
      40 minut.Nastepnie przyprawiamy ziolami prowansalskimi (ale nie innymi ,gdyz
      wlasnie te ziola nadaja zupie specyficzny smak).Jeli ktos lubi mozna przyprawic
      koncentratem pomidorowym-byle nie za duzo.I jeszcze zostawiamy na ogniu ok 10
      minut.Poczym zupa jest gotowa.Jest pozywna i naprawde smaczna!

      pozdrawiam

      asia
      • pesteczka5 Re: LISTA ZUP - dwukolorowa odświętna 12.11.03, 23:20
        Wiecie co, każda jedna to rewelacja!!! I co dzień (no, co drugi) do
        wypróbowania, zupy je się w końcu codziennie...

        To ja z zupą odświetną dwukolorową, cukiniowo-marchewkową.

        Gotuje się dwie. W jednym garnku cebulka, por, trochę selera i/lub pietruszki,
        cukinia ( dużo) - poddusić na masełku, podlać bulionem warzywnym ( z kostki),
        niedużo, i pogotować do miękkości. Zmiksować na krem, jeśli trzeba, zagęścić
        serkiem topionym. Zawsze można dolać bulionu, gdy za gęsta. Doprawić
        ewentualnie pieprzem i kwaśną śmietaną.

        Marchewkowa - cebulkę, pietruszkę i dużo marchewki pokrojonej byle jak zalać
        niewielką ilością bulionu i udusić do miękkości, dodać sok pomarańczowy
        (dużo), ćwierć szklanki białego wytrawnego wina, pieprz, gałkę muszkatołową i
        także zmiksować na krem.

        Nalewać na talerz jednocześnie dwoma łyżkami wazowymi, żeby pół talerza było
        zielone, a drugie marchewkowe z linią graniczną przez środek. Udekorować
        roladką z sandacza (hi hi, niech zostanie w wyobraźni) albo grzaneczkami albo
        bitą śmietanką albo zakrętaskiem z oliwy z oliwek i gałązką koperku.

        Ściągnęłam ten przepis dawno temu z niemieckiej gazety, gdzie stanowił cześć
        wystawnego obiadu na barmicwę (!), dalej szedł faszerowany mostek barani i
        szarlotka za lodami i żyłkami z karmelu. Ale to już inna bajka...
        Wypróbowałam i - pycha! gdy tylko trochę się pobiedzimy nad zrównoważeniem
        smaku marchewkowej ( dosolić no i pieprz, takze ewentualnie biały).
        • mamongabrysi Re: LISTA ZUP - jeszcze raz dyniowa 13.11.03, 21:31
          Oj szczęśliwe mamy "jadków", my mamy niewielki repertuar przede wszystkim
          dlaatego, że jest kilka zupek na krzyż ktore łaskawie zjemy. Dorzucam swoją
          dyniową
          Baza rosołkowa. Na patelni zeszklimy jedną cebulkę, jedno jabłko, dwa
          ziemniaczki i ok. pół kilo dyni, wszystko mniej więcej pokrojone w kostkę albo
          w co komu wyjdzie. Wrzucamy do rosołku i gotujemy ok. 20 min potem
          dodajemyszklankę soku pomidorowego albo pulpę pomidorową albo trochę
          koncentratu. Słodzimy jak lubimy. Gotujemy jeszcze trochę, miksujemy i na
          talerzu dosypujemy groszek i kukurydzę oraz robimy kleks ze śmietany - jeśli
          lubimy. I już. Brzmi może skomplikowanie ale jest prostsze niż się wydaje.
          Smacznie pozdrawiam
          Ania
    • padma Re: LISTA ZUP - z czerwonej soczewicy 13.11.03, 21:52
      To ja dorzuce pyszna zupe z soczewicy. Soczewice zalac woda na noc (ja robie z
      polowy szklanki soczewicy, moze troche wiecej). Wloszczyzne (marchew,
      pietruszka, seler, por) ugotowac w calosci, bez krojenia, warzywa wyjac, a
      wywar zostawic. Namoczona soczewice wrzucic do wywaru, tymczasem ugotowane
      warzywa wrzucic na patelnie, na oliwe z oliwek, i powoli smazyc, rozduszajac je
      widelcem. Powinna z tego powstac taka ladnie wysmazona papkasmile Smazyc ja tak
      trzeba ok. 10-15 minut. Nastepnie wrzucic ta papke do wywaru i soczewicy, dodac
      kilka suszonych grzybkow i sliwek, jeden przecier pomidorowy, przyprawy (lisc
      laurowy, ziele ang., jalowiec, pieprz i co kto lubismile i z lyzke oliwy z oliwek)
      i gotowac ok. 15 minut, tak, zeby nie rozgotowac soczewicy. Troche moze jest z
      tym zachodu, ale warto, bo jest pyszna!
    • osemka8 Re: LISTA ZUP - chili con carne 24.11.03, 16:33
      ja dorzuce jeszcze jeden przepis - chili con carne, znacie to moze??jesli nie
      to polecam serdecznie...ze mnie jest nedzna kucharka, nie bardzo lubie gotowac,
      ale chili akurat uwielbiam ze wzgledu na efekt koncowy. szczegolenie polecam na
      zimowe, ziiiimne wieczory.
      potrzebyjemy:
      mieso mielone, czosnek (dużo!), pomidory (moga byc z puszki), marchewke
      (pokrojona w plasterki), cebule,czerwona fasolke, przecier pomidorowy i
      przyprawy:sol, pieprz swiezo zmielony, ostra papryke.
      podsmazamy czosnek i cebule na oliwce, dodajemy miecho, tez podsamazmy chwile,
      dodajemy reszte skladnikow o gotujemy powoli az wszystko bedzie miekkie, czyli
      okolo 40 min. I ja to robie na mocno ostro i pikantnie..Pychhhha!!!To gesta i
      bardzo pozywna zupa ( wlasciwie to juz chyba nie zupa...moze nie w tym watku
      powinnam o tym pisac???? smile))
      mozna serwowac ( ale tylko mezowi) z czerwonym winkiem..
      pozdrawiam
      osemka
    • cardamomo Re: LISTA ZUP - szybki krem z warzyw z ryżem 25.11.03, 19:06
      Do garnuszka wlewam 3-4 łyżki oliwy, wrzucam pokrojone warzywa (mogą być
      każde) np. marchewka, pietruszka, mały kawałek selera, kawałek białej kapusty,
      kawałek pora. Podsmażam chwilę, zalewam wodą, wsypuje kilka łyżek bulionu
      warzywnego, przyprawy: koperek, tymianek, estragon - co kto lubi.
      W tym czasie w drugim garnuszku zalewam wodą ryż pełnoziarnisty (gotuje się go
      ok. 40 min).
      Kiedy warzywa się zagotują, miksuję, wrzucam do nich puszkę pomidorów bez
      skóry (najlepiej valfruta); na oliwie podsmażam pół cebulki, siekam kilka
      gałązek koperku. Na końcu wrzucam ugotowany ryż.
      Smacznego!
      P.S. Tę zupę kochają dzieci!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka