mamaemmy 28.01.09, 23:34 Mąz własnie zjadł drugi kawałek Ja tylko spróbowałam,czy nie trujace i sie trzymam,bo miałam nic nie jeśc wieczorem.Zresztą mnie do słodkiego rzadko kiedy ciągnie. Ale ciasto niesamowite-częstowac się! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
net79 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 28.01.09, 23:51 fotę i przepis zarzuć, cobyśmy się zaśliniły na śmierć... satysfakcja gwarantowana Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 28.01.09, 23:54 prosze bardzo- wielkie-zarcie.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 28.01.09, 23:58 sama się prosiłam... hlap Odpowiedz Link Zgłoś
mysza9613 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 00:28 Co do przepisu polecam zamiast kremu budyniowego zrobić krem taki jak do karpatki , a mleko gotować w puszce 3 godziny , wtedy zrobi się pyszny karmel. A ciasto faktycznie pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 00:43 ja mam ciut inny bo mleka nie chciało mi sie gotowac i kupiłam juz z tego-gotową masę-krówkową.I tylko podgrzałam Odpowiedz Link Zgłoś
jola9932 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 00:44 oo to ja znam inną wersje 3bita pieczemy biszkopt na to masa bydyniowa, potem herbatniki i karmel, znów herbatniki i dżem wisniowy, na samą góre smietana 30% ubita i posypane płatkami migdałowymi, przepyszne i w biodra idzieD Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 01:16 a mnie sie ten przepis malo podoba. w linku podanym przez autorke jest margaryna i budyn, a wiec skladniki niezbyt dobrej jakosci. I tu bede bronic mojego mazka, ktory jest "ciastkarzem" z zamilowania - tylko prawdziwe maslo, recznie robiony udyn czy pudding, konfiutrka do tego domowa, a nie jakis dzem. I mozecie naskoczyc na mnie, ale zeby dodawac jeszcze ohydztwo sniezke? Fuj! To ciasto powinno byc zrobione na bazie masla, pudding domowej roboty, a bita smietana jak napisala JOla9932 - jaka sniezka???? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 01:26 a to ja sniezki nie dodawałam ;P Podałam pierwszy z brzegu 3bit z google ... Ubiłam normalnie smietane 30% jeszcze mi w czasie tego mikser się spieprzył i musiałam ręcznie Margaryne Kasie wzięłam,a w sumie mogłam masło,bo było dokładnie w tej samej cenie (80%,wiec prawdziwe masło )ale budyniu sama nigdy nie robiłam,a pewnie warto spróbowac : Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 01:33 Ja sie tak czepiam, ale moj malz jest zboczony pod wzgledem wyrobow cukierniczych, sie na tym zna bardzo dobrze. Zapytam sie go o ten pudding - czy ma patent na latwy, a dobry przepis na pudding do tego ciasta. Ja specjalnie nie przepadam za slodyczami, ciastkatmi - poza wybranymi wyrobami malza, wlasnie dlatego jezeli juz to tylko prawdziwe swieze maslo, czekolada, jajca, smietana a nie erzace. Tylko wiadomo - wtedy zrobienie ciasta zabierze wiecej czasu... Akurat ten przepis, ktory zalinkowalas, to jest low budget, bo latwiej i szybciej zrobic z polgotowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 01:45 "samodzielny" budyń niewiele bardziej pracowity..tyle, że zamiast masy z torebki dodaje się rozmieszane w małej ilosci zimnego mleka makę pszenną i ziemniaczaną oraz ew. zółtka na końcu wkręca do goracego budyniu juz bez gotowania..mleko zagotowywuje się z cukrem i prawdziwą wanilią lub cukrem waniliowym (najlepiej z prawdziwą wanilią) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 01:46 o widzisz, nie musze malza sie pytac bo babcia wie o! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 01:47 to tam chyba nic innego nie było tylko ta mąka ziemniaczana i pszenna ? dobrze wiedziec,czekam jeszcze na pudding męża emigrantki-ciekawe czy równie prosty Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 01:57 zapytam sie go jutro - zapisalam sobie na karteczce Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_gazete Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 09:50 Nie,dziękuję,nie chcę wymiotować dalej niż widzę Odpowiedz Link Zgłoś
biedro_neczka Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 09:57 www.mojeciasto.pl/zima/walentynki/3bit a może ten przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 15:27 no gdzie ten przepis na budyń ,hę ? Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 przepis na crème patissière 29.01.09, 15:59 no to niedokladnie budyn jest, tylko taka masa mozemy ja nazwac budyniowa. Masa tzw creme patisiere jest to baza do wielu kremow, innych mas, uzywana przy wyrobach cukierniczych o. A wiec potrzeba: mleko (nie UHT) - litr zoltka z 10 jajek wanilia (od biedy moze byc wanilia w proszku lub cukier waniliowy) przesiana maka - 100 gramow 250 gr cukru dwa rondelki miska (najlepiej metalowa), jak nie ma to szklana badz ceramiczna trzepaczka szpatulka Z tego wychodzi bardzo duzo kremu - spokojnie mozesz zmniejszyc proporcje o polowe Przygotowanie: Dwie laski wanilii przeciac wzdluz, wyciagnac nasiona. W rondlu gotowac na wolnym ogniu mleko z dwoma laskami wanilii. Uwazac zeby sie nie przypalilo. W miedzyczasie oddzielic zoltka od bialek (albo zrobic to wczesniej). W duzej misce wymieszac bardzo dokladnie zoltka z cukrem i utrzec w zasadzie na kogel mogel (masa musi byc prawie biala). Do utartych zoltek dodac przesiana make. Nastepnie wymieszac dokladnie. Gdy mleko sie zagotuje, usunac wanilie i wlac 1/3 do miski z utartmi zoltkami i maka. Mieszac caly czas bartdzo dokladnie trzepaczka. Nastepnie dodac kolejne 1/3 mleka i czynnosci powtorzyc, az zuzyjemy cale mleko. Caly czas mieszac dokladnie trzepaczka. Przelac mase do drugiego CZYSTEGO RONDLA (chodzi o to zeby sie nie przypalilo), gotowac na srednim ogniu mieszajac bardzo dokladnie szpatulka i uwazajhac zeby krem nie przywarl do dna gernka. Rownoczesnie ubijac trzepaczka. Gdy masa sie zagotuje, gotowac jeszcze piec minut caly czas mieszajac i uwazajac zeby krem sie nie przypalil. Nastepnie mase przelozyc do plastikowego pojemnika i rozprowadzic tak, aby powierzchnia byla gladka i plaska. Wziac kawaleczek swiezego masla i rozprowadzic je delikatnie po powierzchni masy - ma to zapobiegac wyschnieciu i powstaniu grudek. Przykryc dokladnie folia plastikowa (aby folia przylegala do may). Gdy masa ostygnie, wlozyc do lodowki na noc (nie jest to konieczne, ale jak malz twierdzi lepiej smakuje na drugi dzien). To jest przepis na podstwaowy creme patissiere. Podalam go bardzo dokladnie i przez to moze sie wydawac skomplikowany, chociaz w zasadzie nie jest. Sluzy on jako baza do wielu innych kremow, mas zarowno poddawanych potem obrobce termicznej, jak i na zimno. Np mozesz ten krem delikatnie wymieszac z ubita wczesniej bita smietana - na oko musisz ocenic czy podpada ci smak smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: przepis na crème patissière 29.01.09, 16:01 niezły Wypróbuje na pewno,tylko kiedy ja na wsi będę,żeby mleko zwykłe miec <myśli> Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: przepis na crème patissière 29.01.09, 16:16 wiesz co mleko moze byc pasteryzowane, wazne zeby UHT nie bylo - tego nie mozna przegotowac w sklepach poza tym mozesz dostac mleko "zwykle" - moze nie w kazdym, ale w niektorych jednak sa Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: przepis na crème patissière 29.01.09, 21:20 O tu jest jeszcze link ze zdjeciami, zeby mozna zobaczyc poszczegolne etapy, ale sam przepis wg malza to nie jest zbyt dobry, bo ma bialka (a powinny byc same zoltka) o www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/creme_patissiere_ill.html Odpowiedz Link Zgłoś
oklaska Re: Zapraszam na ciasto 3 bit !:) 29.01.09, 19:15 Podziwiam! Moje wszelkie próby wypieków zawsze kończą się jednym-lądują w koszu Odpowiedz Link Zgłoś