hellious 06.03.09, 10:46 Bo ja roznicy nie widze, ale moja babcia owszem Mam jej kupic pulpety w sloiku, bron boze nie klopsiki! Jak dla mnie to to samo Ktos mnie oswieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa1 dla mnie niczym. 06.03.09, 10:51 ale w sumie ja nie jestem wyrocznia kuchenna. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 11:00 pulpety po uformowaniu mięsa wrzuca sie na wywar i w nim gotuje, klopsiki najpierw się obsmaża, potem ewentualnie dodaje do sosu lub je bez Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 11:02 I myslisz babciu, ze te sloikowe tez? Bo jakos mnie sie nie wydaje Ale babcia chce, to jej kupie, bo jeszcze nie zje Albo sie obrazi ze nie slucham Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 11:05 ale te słoikowe mogą się różnić firmą, sosem, wielkością, a to dla babci może mieć znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 11:07 Ale konkretnej firmy nie podala Tylko maja byc te, a nie tamte i w sosie pomidorowym, bron boze nie grzybowym Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 11:07 widziałam słoikowe klopsiki i pulpety..ale te drugie rzadziej, będziesz się musiała trochę naszukać Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 11:12 w ostateczności odklej w ciepłej wodzie naklejkę i powiedz, ze odpadła ) w sumie słoikowe to i tak jedne i drugie w smaku podobne i tak samo niedobre..babcia tak dba, żeby smażonego nie jeść ale końserwanty jej nie przeszkadzają, troche mielonego, wywar drobiowy, warzywa paski, mrozone, cebulka, troche przypraw i mały przecier ..i babcia szybko sama moze zrobić pulpetki Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 11:16 heh, moja babcia ma dosc dziwne upodobania kulinarne do sloikowych miesnych kulek kupila wieeelkiego brokula, z ktorym zapewne nie bedzie wiedziala co zrobic Ostatnio tak wlasnie bylo Kupila, lezal i lezal w lodowce az zrobilam z niego sos do makaronu, bo juz zwiedlo mu sie troche. Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 12:46 chyba pulpety są z drobniej mielonego mięsa, przynajmniej w wersji słoikowej. Ech, lata studenckie mi się przypomniały Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 12:55 dla mnie niczym ale z definicji klops (niem. Klops) 1. potrawa z pieczonego mielonego mięsa; pieczeń rzymska. 2. pot. duży problem; fiasko. pulpet (wł. polpetta od polpa ‘mięso’ z łc. pulpa ‘mięsista część zwierzęcia’ 1. spoż. lm. pulpety – pochodząca z Włoch potrawa w postaci gotowanych małych kulek z mielonego mięsa, tartej bułki, jajek i przypraw, spożywanych jako samodzielne danie lub jako dodatek do zup. 2. pot. grubasek. Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 14:31 Czyli babcia woli grubaski od problemów..... w sumie rozsądnie Odpowiedz Link Zgłoś
beata.bancewicz Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 21:48 O ile dobrze pamietam ze szkoły to klopsiki się piecze. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa-1 Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 06.03.09, 22:10 Tak jak napisała Babcia47, klopsiki najpierw się obsmaża na tłuszczu, a następnie gotuje w wywarze bądź w sosie, a pulpety od razu po uformowaniu się gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
beata.bancewicz Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 08.03.09, 21:55 Racja racja, to klopsy się piecze ;p Odpowiedz Link Zgłoś
jaktosik Re: Czym sie roznią klopsiki od pulpetow? 14.03.09, 20:52 W końcu się dowiedziałam jaka jest różnica pomiędzy klopsami a pulpetami! Już tylu osób pytałam i nikt nie wiedział Odpowiedz Link Zgłoś