Dodaj do ulubionych

przepis na udany tort! Pomożecie?

17.03.09, 09:14
Hej!
Dziewczyny w niedzielę mam urodziny córeczki. Tort robiła nam znajoma, ale w
tym roku nie ma czasu. Na 1 urodziny kupiłam tort ze zdjęciem w jedynej u nas
cukierni i poza tym że kosztował krocie wcale pyszny nie był.Znajomej są
pyszne,ale cóż prosić nie będę bo pewnie by nie odmówiła- wiem z pewnego
źródła ze nie ma czasu na wiele spraw więc ja z tym tortem nie chce jej głowy
zawracać>
Więc prośba do Was.
Czy macie sprawdzony przepis na biszkopt i krem- chciałabym z bitej śmietany
bo taki wszyscy goście lubią, ale boję się że żelatyny dam albo za mało albo
za dużo ( an litr śmietany ile tej zelatyny mam rozpuścić?).
Myślałam o dekoracji i zrobię z owoców a na środku parkę misiów z masy.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • faq Re: przepis na udany tort! Pomożecie? 17.03.09, 09:22
      a nie chcesz pojsc na latwizne? ja bylam w 9. miesiacu, corka 3. urodziny
      ostatnia rzecz jak chcialam robic to utknac w kuchni.
      Kupilam gotowe krazki ciemnego biszkoptu, masa czekoladowa - chyba delekty, plus
      powidla do przelozenia, nasaczylam, przelozylam - tylko dekoracje z masy
      cukrowej zrobilam - masa kupiona - bo tort mial byc z rowerkiem na lacewink
      wyszedl pyszny, nawet dziecie jadlo - bo normalnie to uwielbia piec i mi pomaga,
      tyle ze potem nie jesmile chyba ze czekoladowe muffinki, nawet brownie jak krojony
      to nir ruszy..
    • gemmavera Re: przepis na udany tort! Pomożecie? 17.03.09, 09:27
      Najłatwiejszy tort na świecie - jeśli mi wychodzi, to Tobie tez wyjdzie. smile

      Biszkopt:
      4 jajka, 4 łyzki wrzątku, 20 dag cukru, 20 dag mąki i 1 łyżeczka proszku do
      pieczenia.
      Jajka miksujesz z cukrem, dodajesz po drodze 4 łyżki wrzątku i ucierasz, aż masa
      będzie jasna i gęsta (robisz po prostu kogel mogel).
      Potem dodajesz mąkę i proszek, znów miksujesz, a potem pieczesz przez jakieś 40
      minut w 200 stopniach.

      Kiedy wystygnie, przekrajasz na 3 krążki.

      Masa:
      Bita śmietana 30% w kartoniku (ja kupuję dwa półlitrowe kartoniki, bo resztą
      smaruję cały tort), 3 lub 4 śmietan-fixy Dr Oetkera. Do tego puszka brzoskwiń w
      syropie.

      Śmietanę miksujesz razem ze śmietan-fixem, możesz dodać trochę cukru
      waniliowego. Zwykłego cukru już nie dodajesz. MIksujesz, aż będzie gęsta. Nie
      trzeba dawać żadnej żelatyny, bo śmietana spokojnie się trzyma, nie podcieka. Ja
      robię tort dzień wcześniej, bo jak odstoi swoje w lodówce, jest lepszy. smile

      Krążek biszkoptu nasączasz syropem z puszki, na to kładziesz pokrojone w
      niewielkie kawałki brzoskwiń, wszystko przykrywasz dość grubą warstwą śmietany.
      Potem kładziesz drugi krążek i robisz to samo. Na górę ostatni krążek, a potem
      smarujesz cały tort - wierzch i boki - śmietaną, no i ozdabiasz jak chcesz.

      Zaletą tego tortu jest to, że jest lekki, pyszny, nie jest mdły i jest bez
      alkoholu (a więc nadaje się dla dzieci).
      No i naprawdę łatwo go zrobić. smile
      • moofka Re: przepis na udany tort! Pomożecie? 17.03.09, 09:34
        mm pomysl z masa i brzoskwiniami kupuje i wyprobuje przy najblizszej okazji wink
        ale ten biszkopt mnie zastanawia
        mi najlepsze zaczely wychodzic odkad piane z cukrem bije wprzody
        kazdy inny mi opadal smile

        ja dzieckowe torty robilam jak dotad z kremami budyniowymi albo czekolada
        zdobione z wierzchu roztopiona czekolada
        te masy plastyczne jakos mi sie niejadliwe wydaja
        • gemmavera Re: przepis na udany tort! Pomożecie? 17.03.09, 09:46
          moofka napisała:

          > mm pomysl z masa i brzoskwiniami kupuje i wyprobuje przy najblizszej okazji wink
          > ale ten biszkopt mnie zastanawia
          > mi najlepsze zaczely wychodzic odkad piane z cukrem bije wprzody
          > kazdy inny mi opadal smile

          Moof, ten biszkopt jest pancerny - nie ma szans opaść. big_grin
          Ja mam stary, dziwny piecyk i muszę się nakombinować, żeby ciasto się z jednej
          strony nie przypaliło. Kombinowanie polega na kręceniu tortownicą - a ten
          biszkopt nawet przy takich manewrach nie klapnie.
          Dopiero po wypróbowaniu tego przepisu zaczęłam robić torty sama, wcześniej nie
          było szans. Wszystkie ciasta z ubijanymi białkami opadały.
    • aniuta75 Re: przepis na udany tort! Pomożecie? 17.03.09, 09:38
      Biszkopt:
      6 jaj, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, i
      kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju (serio serio), 1 łyżkę
      wody, 1 łyżkę octu.
      Białka miksować z cukrem, potem żółtka, olej, wodę z octem. Mąki i proszek
      wymieszać i dodawać powoli i mieszać łyżką delikatnie.

      Masa z bitej śmietany:
      1l śmietany 30%
      2 łyżeczki żelatyny
      3 łyżki cukru pudru
      Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (dosłownie odrobinka smile), ostudzić. Śmietanę
      ubić z cukrem pudrem ale nie przesadzić z miksowaniem bo zacznie się oddzielać
      masło smile. Na koniec zmiksować z rozpuszczoną przestudzoną żelatyną i gotowe smile.
    • moofka Re: przepis na udany tort! Pomożecie? 17.03.09, 09:48
      najlepszy przepis na biszkopt jest taki
      4 jajka, 4 kopiaste łyżki dobrej, suchej ,tortowej maki ,4 kopiaste łyżki cukru,
      pół łyzeczki proszku do pieczenia
      białka ubić na sztywno z cukrem, do tego dodać żółtka, lekko wymieszać powoli
      dodawać mąkę i proszek, powoli mieszać.
      ciasto do tortownicy niczym nie smarowanej - jedynie wylozonej papierem
      wtedy rosnie rowno
      piekarnik do 180 stopni ,piec 20-30 minut, nie otwierać wczesniej piekarnika,po
      wyłączeniu studzić w piecu
      bez zadnego tluszczu
      ciasto z olejem moze i jest smaczne
      ale na pewno niejest to biszkopt smile
    • anettchen2306 Re: przepis na torcik raffaello 17.03.09, 14:21
      Ja robie torcik Raffaello bez zelatyny, ze smietana, nutella i
      mandarynkami (swieze obrane ze skorki albo gotowce z puszki).
      Biszkopt:
      4 jajka
      6 lyzek maki
      1 lyzeczka proszku do pieczenia
      1 cukier waniliowy
      200 g cukru
      szczypta soli
      Bialka oddzielic od zoltek, bialka zmiksowac ze szczypta soli na
      sztywna piane. powoli ubijac dalej dodajac stopniowo cukier
      zmieszany z cukrem waniliowym. dodajemy zoltka i lekko mieszamy
      LYZKA! przesiewamy do masy make z proszkiem i tez delikatnie
      przemieszamy lyzka. dno totrownicy wykladamy papierem - bokow nie
      natluszczac! piec ok 20 min w temp 160-180. wyrosniety biszkopt
      przed wyjeciem nakluc patykiem, gdyz czas pieczenia zalezy od pieca.
      wystudzony biszkopt przekroic na 3 krazki.
      do nadzienia i dekoracji:
      800 ml kremowki
      2 smietan-fixy z oetkera- usztywnia mase, nic nie bedzie przeciekac
      2 cukry waniliowe
      2 male puszki mandarynek
      4-5 lyzek nutelli (najlepiej wlozyc szklanke z nutella do naczynia z
      ciepla woda, wtedy latwo sie smaruje nia delikatny biszkopt)
      kulki Raffaello
      wiorki kokosowe

      mandarynki odcedzic na sicie - sok zebrac i skropic nimi ciasto
      (skropic a nie namoczyc smile). pierwszy krazek posmarowac nutella, na
      nutelle warstwa bitej smietany i przelozyc nastepnym krazkiem. na
      ten znowu smietana i mandarynki. na mandarynki znow warstwa smietany
      i wierzch tortu. caly tort obsmarowac smietana, obsypac wiorkami
      kokosowymi (LUB TARTA CZEKOLADA JEZELI KTOS KOKOSOW NIE LUBI). na
      wierzchu dookola tortu robimy szpryca rozyczki z bitej smietany -
      nie musza byc piekne i ksztaltne, bo sluza jedynie jako podporka do
      kulek raffaello. torcik jest lekki i pyszny. ja z papieru wycinam
      jakis dzieciecy motyw, klade na obsypany wiorkami wierzch i posypuje
      to kakao przez sitko od herbaty - powstaje ladny wzorek. szablon
      sciagam i wtedy dekoruje torcik kulkami raffaello.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka