elzbieta_1983 21.07.09, 10:35 może ktoś robi makaron w domu?? bo u mnie nigdy nie robiono i pojęcia nie mam jak a mała lubi i nie chcę dawać jej sklepowych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tym08 Re: jak zrobić kluchy na parze?? a przy okazji 21.07.09, 15:09 chodzi ci o buchty/ biale paczki? mam przepis ale nie wyprobowalam go jeszcze: ok 0,5 kg maki pszennej 1 szkl mleka 2 jaja 3 lyzki stopionego masla 3 dag drozdzy sol, cukier z mleka, drozdzy, niewielkiej ilosci maki i odrobiny cukru sporzadzic rozczyn o konsystencji gestej smietany. odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. z maki, jajek i rozczynu wyrobic ciasto. gdy bedzie odchodzic od brzegow miski dodac stopione maslo i szcypte soli i dalej wyrabiac. nakryc miske z ciastem i odstawic do wyrosniecia. gdy podwoi objetosc formowac kluski. gotowac na parze okolo 10 min. (garnek z woda obwiazac scierka i na niej klasc kluchy, przykryc miska) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jak zrobić kluchy na parze?? a przy okazji 21.07.09, 18:56 (garnek z > woda obwiazac scierka i na niej klasc kluchy, przykryc miska) mozna tez połozyc na garnku płaskie sitko, które uzywa sie do zasłaniania patelni by pryskający tłuszcz nie poparzył i nie pobrudził wszystkiego wokół..w marketach sa za kilka złotych, przykryć trzeba garnkiem o podobnej średnicy lub np. głęboka patelnią, pozatym mozna po prostu ugotowac je w parowarze, jest chyba nawet do nich specjalny program w niektórych Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 babciu 21.07.09, 20:38 hm.. no dobra to technicznie a praktycznie znaczy przepisowo?? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: babciu 22.07.09, 11:43 masz przepis wyzej..najpierw w wiekszym kubku rozpuszczasz w mleku z dodatkiem cukru rozkruszone drożdże i zostawiasz aż zaczną "pracować" czyli pojawi sie piana, korzuszek..to widać gołym okiem, ja ciasto wyrabiam w większej misce by nie upaprać wszystkiego dookoła..wsypujesz makę (dobrze by była przesiana psrzez sitko) robisz dołek do którego wbijasz jajka, dodajesz "zaczyn" rozdzowy i początkowo widelcem zagarniasz make do środka, potem wyrabiasz rękami, zagarniajac z zewnątrz i ugniatając, pewnie widziałaś jak to robia starsze kobiety w rodzinie lub w tv..pod koniec dodajesz roztopione masło i przyprawy, dalej wyrabiasz az ciasto będzie spręzyste, bedzie "odchodziło" od scianek miski i rąk..gdy jest zbyt kleiste dodawaj odrobine mąki..bo ilośc maki trudno precyzyjnie okreslic..zalezy od stopnia jej wysuszenia, wielkości jajek..gdy bez problemu bedziesz mogła utworzyc z niego sprężystą kulę, nakrywasz sciereczką i zostawiasz w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po podwojeniu objetości natłuszczonymi rekami formujesz kule i gotujesz na parze..ciasto wyrabia sie podobnie jak na pizzę, mozna tez zamiast pracowicie ugniatać (choc to dobre ćwiczenie na jędrny biust ) użyć odpowiedniej końcówki miksera, wyrobić ciasto w melakserze lub uzyc innego urzadzenia np. wspomnianej maszynki do chleba Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: babciu 22.07.09, 11:49 gdy bedziesz sama zagniatać ciasto lepiej to zrobić, gdy dziecko śpi lub jest ktoś do opieki, bo przez dobrą chwilę możesz mieć tak obklejone ciastem ręce, ze trudno je będzie natychmiast oczyścić gdybyś musiała podjąć jakąś interwencję, troche przesianej mąki przygotuj w kubku lub plastykowej miseczce oraz łyżkę by nie upaprać ciastem opakowania, pojemnika przy dosypywaniu Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: babciu 22.07.09, 15:26 aha! mleko do zrobienia zaczynu powinno być lekko ciepłe (ale nie gorące), dodaj płaska łyzeczkę cukru, mozesz dodac łyżke mąki, zamieszaj i zostaw na kilka minut w ciepłym miejscu.. i nie uzywaj całej jego ilości tylko pół szklanki lub 2/3..reszte mleka mozesz dodac gdyby ciasto wyszło dla odmiany zbyt suche i nie chciało się sklejać Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: babciu 22.07.09, 15:38 makaron robi sie podobnie tylko dodaje się make i jajka, troche soli..wyrabia az bedzie sprężyste, dzieli na poreczne kawałki pozostałą reszte nakrywając wilgotna ściereczką by nie schło, rozwałkowuje cienko podsypując mąką (wałek tez warto "natrzeć" mąką by sie nie kleił)potem składa ciasto lub zwija w rulonik tak by było go wygodnie kroić nożem, rozkłada się na suchej ściereczce lub dużej desce do lekkiego przeschnięcia, gotuje w osolonej wodzie, krócej niż "sklepowy". Dla dziecka mozna zrobic lane kluseczki, które wlewa się bezposrednio do zupy, mleka lub mozna ugotowac na wodzie, odcedzic i potraktowac jako dodatek np. do sosu. Bierze sie jajko i tyle mąki ile jajko "przyjmie" dodając po trochu, wyrabia sie w miseczce albo kubku wilecem lub łyżką po prostu krecąć i mieszając..ciasto musi miec konsystencje gestej śmietany..wylewa się ja bezpośrednio z kubeczka na wrzątek..do kluseczek mozna dodać natkę, koperek, a gdy maja byc kluseczkami do drugiego dania zabarwić odrobiną przetartego szpinaku lub sokiem z buraków, pasty pomidorowej albo odrobina kurkumy (ale bez przesady by nie zepsuc smaku)..będą miały ciekawy kolor zachęcający do jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś