Dodaj do ulubionych

Obiad w kwadrans

07.08.09, 15:46
fajne, podoba mi sie



Obserwuj wątek
    • zayed w temacie krtytykuja danie gotowe. 07.08.09, 15:46
      w temacie krtytykuja danie gotowe a potem mowia :
      dodaj pomidory z puszki,
      i fasole z puszki???
      lol

      Typowa mentalnosc postepowcow.
    • ritsuko Obiad w kwadrans 07.08.09, 15:48
      Tiaaa obiad w kilkanaście minut i brązowy ryż smile))) Tak samo z
      marynowaniem...
    • misiowa83 Obiad w kwadrans 07.08.09, 16:19
      przepisy pani Kręglickiej są super...ale tylko od święta.Bo kogo
      stać na te wszystkie wyszukane składniki??
      • kabja Re: Obiad w kwadrans 07.08.09, 17:30
        Właśie,właśnie! To już chyba taniej wychodzi zamówienie pizzy przez telefon!
        • cafe_tee Re: Obiad w kwadrans 08.08.09, 00:22
          "Na patelni podsmaż posiekane ząbki czosnku, rodzynki i orzeszki piniowe"

          Czy ona wie, ile kosztują orzeszki piniowe???

          "Na patelni usmaż białe kiełbaski razem z cząstkami cebuli i kwaśnych jabłek.
          Podrzucaj i mieszaj w czasie smażenia. Podaj na grillowanych pajdach żytniego
          chleba"


          ...to grill też mam dokupić?? i gdzie go rozpalić - na balkonie? Bo na
          elektryczny mnie nie stać - poza tym nie mam już miejsca w kuchni.


          "Dopraw papryką (dla dorosłych - chile chipotle adobado z puszki)"

          jaką papryką????? jak zapytam u mnie w sklepie - ekspedientka padnie.

          Poza tym - fast foody są niezdrowe - ale puszki już tak?

          Szkoda czasu ...
          • babcia47 Re: Obiad w kwadrans 08.08.09, 11:01
            > ...to grill też mam dokupić??
            ja mam żeliwna patelnię grilową..mozna jej używac na kuchni
            elektrycznej i gazowej..w wielu piekarnikach a nawet mikrofalówkach
            jest grill lub opcja grilowania..

            > Poza tym - fast foody są niezdrowe - ale puszki już tak?
            niektóre dobre poszki nie sa złe, szczególnie w zimowej porze, mozna
            sie tez nimi "podeprzeć" czasem w sezonie, gdy własnie trzeba
            ugotować posiłek w 15 minut lub na wakacjach, gdzie mozliwości
            kucharzenia bywaja ograniczone. Wnetrza puszki sa obecnie laminowane
            specjalna powłoka, którz sprawia, ze zawartośc nie styka się z
            metalem, nie ulega utlenianiu, nie zmienia smaku..a reszta to
            kwestia czytania składu na etykiecie..pozatym np w przypadku
            krojonych pomidorów wole takie zima użyć do leczo czy zupy niż
            przecieru lub "szklarniowych", bo są zbierane i konserwowane w
            sezonie, więc są dojrzałe i nie sa poddawane tak intensywnej obróbce
            jak przecier, mają tez wiecej smaku. Do wielu potraw wolę też po
            opłukaniu z zalewy dodać fasolę z puszki niż pracowicie moczyć i
            gotować suszoną, która czasem zdradza zresztą ślady długiego i
            niezbyt prawidłowego przechowywania (zażółcona skórka,
            rozwarstwianie sie ziaren juz w czasie moczenia)..mając świerze
            warzywa, mieso i dwie puszki fasoli moge fasolówkę ugotować w
            godzinę zamiast bawić sie z nią dwa dni, dodać jedną do barszczu,
            mieszanek warzywnych lub sałatek..sporo osób uzywa do potraw
            puszkowanego groszku i kukurydzy..i nie ma takich dylematów
          • jop Re: Obiad w kwadrans 04.03.10, 19:59
            > Czy ona wie, ile kosztują orzeszki piniowe???

            Kilkanaście złotych. I nie zużywa się ich kilogramami, trochę sypie na potrawę.
            To nie są trufle, naprawdę.

            >...to grill też mam dokupić??

            Mnie się jakoś udaje wszystko grillować w piekarniku, na kratce.
          • magdalaena1977 Re: Obiad w kwadrans 04.03.10, 23:10
            cafe_tee napisała:
            > ...to grill też mam dokupić?? i gdzie go rozpalić - na balkonie? Bo na
            > elektryczny mnie nie stać - poza tym nie mam już miejsca w kuchni.
            Nie wiem, jak z miejscem, ale grill elektryczny kosztuje ok. 100 zł i jest to
            wydatek na lata.
    • jaad33 Re: Obiad w kwadrans 13.08.09, 13:09
      Jeśli ktos te tortille z fasolą zrobi w kwadrans, osobiście wystrugam mu medal z ziemniaka i mianuję Kulinarnym Mistrzem Pierwszej prędkości Kosmicznej.
      tongue_out
      • babcia47 Re: Obiad w kwadrans 13.08.09, 13:53
        zacznij strugać!! spokojnie da się w 15 minut..fasola, pomidory
        (pokrojone bez skórki), tortilla to "gotowce", tarty ser mozna
        wszędzie kupić, puszek nie trzeba kroic nożykiem, bo
        mają "zawleczki"..trzeba tylko cebulę z czosnkiem obrać i poddusić
        (mały pikuś), odkroić pietkę z cebuli, przekroić na pół, zdjąć
        zewnętrzne łuski (schodza jak skarpetka), naciąć wzdłuż a potem w
        poprzek trzymając za ogonek, czosnkowi odciąć pietkę uderzyc przez
        płaską częśc noża na desce kuchennej..i łuska sama odpada a zabek
        jest zmiażdżony..tortille podgrzac na osobnej patelni z serem a
        kukurydzę w mikrofali w naczyniu żaroodpornym z małą ilością wody
        (zawsze tak robie kukurydzę, w 15 min.), zakładam, ze rzodkiewka
        czeka umyta w lodówce, pokroić avocado w plasterki to sekund pięć,
        nie trzeba nawet obierać, wystarczy przekroić na pół wyciagnąc nożem
        pestkę, nakroić w plastry od srodka, wywinąć skórkę i odkroić od
        niej..
        • jaad33 Re: Obiad w kwadrans 13.08.09, 14:32
          No masz... To teraz zamiast machnąć obiad w kwadrans będę musiał pół godziny strugać tego ziemniaka....
          smile
          • babcia47 Re: Obiad w kwadrans 13.08.09, 14:55
            smile))
            przy braku drugiej patelni tortillę z serem mozna podpiec w
            mikrofali jeżeli ma opcję grilowania..bez tej opcji też się
            da..wystarczy 1-1,5 minuty..moje młode czesto robią ale w tortillę
            zawijają paski wędliny lub pieczonego mięsa, czasem rybę lub
            anchowies, troche posiekanej kapusty pekińskiej, papryki, avokado,
            tartego sera, kiełki, oliwki.. zresztą co im pod ręke wpadnie..
            potem dodają jakiś ostry sosik na bazie majonezu lub keczup
            (gotowiec) i do mikrofali na mikrofalowanie kombinowane
            (grill+mikrofale)..taką to się robi jeszcze szybciej
            strugaj, strugaj tego kartofla smile)
            • magdaaa567 Re: Obiad w kwadrans 16.08.09, 17:42
              Zastanowilabym sie troche nad ta mikrofala "i do mikrofali na
              mikrofalowanie kombinowane(grill+mikrofale).."
              Umrzec nie umrzesz ale jezeli juz sie z niej korzystć to
              sporadycznie i ustawiac na niska moc.
              • babcia47 Re: Obiad w kwadrans 17.08.09, 08:17
                madziu..kiedys przed samochodem musiał iść człowiek powiewający
                wielka czerwoną chorągwią.. zeby ostrzegac ludzi..krowy miały
                stracić mleko a kury się nieść..
                Kupując mikrofalówkę warto wydać na nią trochę więcej pieniedzy, nie
                kupowac najtańszej, bo może być kiepskiej jakosci..a pozatym
                emitowane przez nią promieniowanie nie wydobywaja się na zewnąrz
                (nie powinny przy zamkniętych drzwiczkach a przy otwartych nie da
                sie uruchomic emisji mikrofal, chyba że jest uszkodzona) a w zwiazku
                z tym niska moc mikrofali ma wpływ jedynie na tempo podgrzewania
                potrawy..podobnie jak w innych kuchenkach, i nie kumulują się w
                cudowny sposób w potrawie
              • azalia1970 Re: Obiad w kwadrans 28.01.10, 16:51
                lepiej tortille podgzać po postu w mikofali, bo w piekaniku wysycha,
                a przy zawijaniu może się łamać
              • anettchen2306 Re: Obiad w kwadrans 28.01.10, 19:57
                taaaa ... ciekawe dlaczego sa buteleczki (uznanych i rekomendowanych
                przez pediatrow firm) do mleka, ktore mozna sterylizowac w
                mikrofali smile Na odziale noworodkowym podgrzewano gotowe porcje
                mleka (takie jednorazowe, np. dla wczesniakow) tez w mikrofali smile
                zauwazylam jednak, ze potrawy podgrzane w mikrofali traca szybciej
                cieplo. Zupa podgrzana na kuchence jest o wiele dluzej ciepla niz ta
                z mikrofali sad Ja tortille podgrzewalam jak nalesnika na patelni
                bez tluszczu.
      • d.o.s.i.a Re: Obiad w kwadrans 04.03.10, 23:40
        Dla mnie tez strugaj. Maksymalnie 15 minut:
        cebula i pokrojona papryka na patelnie, siup
        pokrojona piers z kurczaka na patelnie, siup
        puszka refried beans, siup
        sosu pomidorowego, zeby powstala gesta ciapa, siup
        kapke przyprawy do torilli, siup
        kladziemy porcje na 4 torillach, posypujemy serem, zawijamy i siup na minutke na
        patalnie

        Podaje z kwasna smietana. Rewelacja.

        ---------

        A po co tu jakaś logika, racjonalizm, konkrety? Katolikowi styka jak jest
        patetycznie i lekko mrocznawo.
    • e_rubi Re: Obiad w kwadrans 23.10.09, 16:46
      a mnie sie te przepisy podobaja

      sama gotuje podobnie, przygotowanie posilku rzadko kiedy zajmuje mi
      dluzej niz pol godziny. wszystko jest kwestią dobrej organizacji w
      kuchni i odpowiedniego doboru skladnikow.

      zgodze sie z jednym, niektore skladniki nie sa tanie (jak wspomniane
      orzeszki piniowe), ale w kuchni z powodzeniem zamiennie uzywam
      prazonego slonecznika, pestek dyni albo orzechow i tez jest pysznie

      a tortille z fasolą spokojnie można zrobic w kwadrans, na kilka
      róznych sposobów smile
      i nie porownywalabym fasolki z puszki do fast foodow smile
      • marti_de Re: Obiad w kwadrans 04.03.10, 16:58
        No właśnie kwadrans to się te warzywa przygotowuje, myje i tnie.
        Kolejny 15 może przygotowuje. To już się robi pół godziny. Do tego
        potem ogarnąć pole bitwy- kolejne 15 minut. W sumie 45 minut roboty,
        doliczając czas dodatkowy na nieprzewidziane przerwy wychodzi godzina
        jak w mordę strzelił... Prawdziwy obiad w 15 minut to się ma, jak się
        go sobie ugotuje poprzedniego wieczora jak już dzieci śpią. Co do
        składników rozumiem, że są to pomysły "awaryjne" ale gotowce tortille
        mają w sobie tyle gównianych składników, że się odechciewa kupować.
        • babcia47 Re: Obiad w kwadrans 05.03.10, 16:58
          niekoniecznie..mozna wykorzystać mrozone warzywa na patelnię,
          wystarcza im 15 minut by były gotowe do jedzenia.. a same mrozonki
          sa uważane za prawie równie wartościowe co warzywa świeże..co prawda
          nieco drozsze od kupowanych w warzywniaku ale własnie nie ma
          odpadków, nie trzeba obierac, myc..więc w sumie wychodzi sie na to
          samo..do tego wystarczy dodać piersi kurze pokrojone w paski, bekon
          lub dobrą wedlinkę
    • groma_00 Obiad w kwadrans 04.03.10, 16:56
      To jeszcze mi powiedzcie ile każde danie kosztuje, ile trzeba się nachodzić za
      tymi produktami i ile trzeba potem zmywać garów......
      • hela6 Re: Obiad w kwadrans 04.03.10, 17:28
        Po co, wystarczy że ugotujesz pęczak w 15 minut /łącznie z przygotowaniem garnka
        i podgrzaniem wody do wrzenia/.
        Smacznego big_grin
    • basia_pi Obiad w kwadrans 04.03.10, 22:58
      Do wszystkich krytyków artykułu: traktowałabym ten tekst nie tylko jako spis przepisów ale przede wszystkim jako zachętę do gotowania nawet gdy mamy naprawdę mało czasu i jesteśmy zmęczeni, bo wyjdzie nam to tylko na dobre. A co do kosztów: pól kilo polędwiczek wieprzowych to 10-14 zł, do tego mozna zamiast kuskusu podać kaszę gryczaną (1,5 zł/ 2 woreczki) plus marchewki i jabłko na surówkę. Razem poniżej 20 zł za składniki na dobre drugie danie dla 4 osób. Zamiast zupy można podać podgrzany sok pomidorowy z grzankami lub podprażonymi pestkami słonecznika (max 4 zł /4 osoby – czyli taniej niż bezwartościowe odżywczo zupki z proszku! Powodzenia w zamawianiu pizzy za te pieniądze! Dla dbających o koszty – zamiast pieczenia w piekarniku proponuję mięso usmażyć na minimalnej ilości oleju na patelni teflonowej – mniej za gaz zapłacicie no i szybciej będzie gotowe. To wszystko jest naprawdę do zrobienia w kwadrans i ze składników dostępnych w każdym (!) sklepie. A jak się wam nie chce trzeć surówki to wręczcie domownikom po obranej marchewce – nich sobie schrupią i szczęki poćwiczą przy okazji.
      • d.o.s.i.a Re: Obiad w kwadrans 04.03.10, 23:49
        Przepisy fantastyczne. Nareszcie nie schabowy, hurra! Dodalam do ulubionych.

        I nie wiem co widzicie w nich drogiego. Ja tam widze duzo kasz i warzyw
        straczkowych, pysznych, zdrowych, sycacych i TANICH jak barszcz. Na pewno tansze
        to od kawalka miecha na talerzu dzien w dzien. Zreszta wole zjesc drozsza rybe
        dwa razy w tygodniu niz 5 razy schabowego.

        Co do puszek. Puszkowanie to bardzo dobra metoda przechowywania zywnosci. W
        puszkach nie ma absolutnie nic niezdrowego. No moze sol. Ale potrawe i tak
        trzebaby dosolic nie?

        Ja mam oprocz tortilli jeszcze dwa ekspresowe dania. Chinszczyzna (ale nie wiem
        czy da sie w Polsce wszedzie kupic gotowe kluski udon), oraz kurczak z warzywami
        (obsmazyc kurczaka na zloto, odlozyc, wrzucic ulubione warzywa (np. marchewka,
        bob, cebula, fasolka) na patelnie, przysmazyc, poddusic z kurczakiem, w
        miedzyczasie ryz i gotowe w 15 minut).

        ---------

        A po co tu jakaś logika, racjonalizm, konkrety? Katolikowi styka jak jest
        patetycznie i lekko mrocznawo.
        • mgla_jedwabna Re: Obiad w kwadrans 05.03.10, 01:33
          Uwielbiam "ekspresowe" przepisy w rodzaju "dodaj pokrojoną marchewkę" (pokroiły ją zapewne krasnoludki, że o umyciu i obraniu nie wspomnę), "posyp startym kozim serem" (czy ktoś widział w sklepie STARTY kozi ser? Parmezan się zdarza, ale kozi?), "zapiecz w piekarniku" (nagrzeje się w czasie dążącym do zera?)

          Poza tym trochę jest tam składników egzotycznych, nie do dostania w mniejszych miejscowościach albo w sklepach osiedlowych. Wiem, ze można się po nie wyprawić trochę dalej, ale ekspresowy przepis powinien chyba zawierać dostępne składniki?

          Bo takie "ekspresowe" przepisy, jak te w artykule, to ja tez potrafię podawać:

          wrzuć japoński makaron gryczany na wrzątek, w drugim garnku nagrzej wywar z suszonych ryb i warzyw, dodaj podsmażone krewetki i pędy bambusa z puszki.

          Zapewniam, ze jak się mieszka w Wwie, w okolicach sklepu z azjatycką żywnością, a ponadto ma w kuchni armię krasnoludków od obierania, krojenia i podsmażania, to jest danie na 5 minut, nawet nie 15. A w dodatku jakie zdrowe i smaczne!
          • d.o.s.i.a Re: Obiad w kwadrans 05.03.10, 16:53
            A ja uwielbiam malkontentow.

            > Uwielbiam "ekspresowe" przepisy w rodzaju "dodaj pokrojoną
            marchewkę" (pokroiły
            > ją zapewne krasnoludki, że o umyciu i obraniu nie wspomnę),


            Umycie, 5 sekund. Nigdy marchewki nie obieram, po co?!!? Pokrojenie
            15 sekund. W sumie max pol minuty kroje ta marchewke i wliczam w to
            czas wyjecia deski i liczbe krokow ktore musze wykonac w tym czasie
            po kuchni.


            (czy ktoś widział w sklepie STARTY kozi ser?

            Wyjecie tarki i starcie kawalka sera? Toz to 20 sekund roboty! Nie
            moge!

            > "zapiecz w piekarniku" (nagrzeje się w czasie dążącym do zera?)

            Wlaczasz go przed wyjeciem produktow z lodowki. W ciagu 5 minut
            zdarzy sie nagrzac.

            > Zapewniam, ze jak się mieszka w Wwie, w okolicach sklepu z
            azjatycką żywnością,
            > a ponadto ma w kuchni armię krasnoludków od obierania, krojenia i
            podsmażania,
            > to jest danie na 5 minut, nawet nie 15. A w dodatku jakie zdrowe i
            smaczne!

            Przesadzasz. Wiekszosc z tych produktow mozna kupic normalnie:
            wszelkie rodzaje kasz, czy puszek z warzywami straczkowymi sa
            ogolnie dostepne. Zamiast obco brzmiacych papryczek i przypraw mozna
            kupic zwykla papryczke chili i tez bedzie dobrze. Naprawde nie wiem
            czego sie czepiacie. Czy dlatego, ze jedna osoba nie moze kupic
            koziego sera oznacza, ze w przepisach powinny pojawiac sie tylko
            schabowe i ziemniaki?
    • darkraj Czy toto nadaje się do jedzenia i najedzenia? 05.03.10, 01:06
      ================ Dla mnie są to po części egzotyczne "wynalazki", które wcale
      nie muszą oznaczać "światowego" poziomu wyżywienia.
      Niejednokrotnie jest to zwykły snobizm "puszkowych" kucharzy, faszerujących
      dania przyprawami niedogotowane potrawy, ruinujące przy okazji nasze
      nieprzystosowane to tych "smakołyków" układy trawienne.
    • krzynia.c Otwórz trzy puszki, wybełtaj razem= obiad w 15min. 05.03.10, 05:33
      Chyba dla psa.
    • default Obiad w kwadrans 05.03.10, 07:37
      Obiad w kwadrans to może lekka przesada, ale sporo dań da się zrobić
      w ok. pół godziny. Głównie makaronowe, chociaż taki klasyczny kotlet
      (czy to schabowy, czy z piersi kurzęczej) z ziemniakami i surówką
      też mieści się w czasie gotowania ziemniaków, czyli ok. 20 minut.
      Grunt to organizacja, np. najpierw wstawia się ziemniaki albo wodę
      na makaron, potem szybko klepie się kotlety, panieruje i rzuca na
      patelnię - lub w przypadku makaronu - wrzuca się składniki sosu do
      gara. Zanim co, jest jeszcze czas na zrobienie surówki. Jeśli chodzi
      o sosy do makaronu - naprawdę robi się z wszystkiego co pod ręką i
      orzeszki piniowe nie są konieczne smile
      • d.o.s.i.a Re: Obiad w kwadrans 05.03.10, 16:56
        > (czy to schabowy, czy z piersi kurzęczej) z ziemniakami i surówką
        > też mieści się w czasie gotowania ziemniaków, czyli ok. 20 minut.

        Coz z tego, ze ani to smaczne, ani zdrowe, nie?


        > orzeszki piniowe nie są konieczne smile


        W ogole czlowiek moze sie odzywiac chlebem i woda...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka