05.09.09, 20:58
Czy znacie może dobry przepis na karpatkę?Ja próbowałam dziś upiec-ale wyszedł
mi tylko zakalec.Ciasto początkowo ślicznie wyrosło,ale potem opadło i było
glinowate.Fakt,w sklepie można kupić gotowy półprodukt,ale ja bym chciała piec
ją od podstaw.Może macie dobry,sprawdzony przepis?!I tu moje pytanie:jak długo
piec i najważniejsze,jak wyjąć,by nie klapło,czy zostawić piekarniku?czy
położyć w ciepłym miejscu?Poradźcie,proszę.smile
Obserwuj wątek
    • 18_lipcowa1 Re: karpatka 05.09.09, 21:09
      kup tego gotowca
      wychodzi naprawde pyszny
      • umasumak Re: karpatka 05.09.09, 21:12
        Marta, a której firmy kupujesz gotowca?
        • wespuczi Re: karpatka 05.09.09, 21:14
          jako marta odpowiem delecty najlepsza tongue_out
        • 18_lipcowa1 Re: karpatka 05.09.09, 22:18
          umasumak napisała:

          > Marta, a której firmy kupujesz gotowca?


          Karpatka robilam z Delecty.
          Zolte pudelko. Wyszla naprawde swietna.
          Nie ma co sie szarpac zeby wszystko bylo super domowe.Zwlaszcza w
          moim przypadku gdzie nigdy nie wiadomo co mi wyjdzie wink

          • karra-mia Re: karpatka 05.09.09, 22:38
            prawda
            karpatka z delecty najlepsza
            nikt się nie połapał, ze to gotowiec
      • bebe52 Re: karpatka 05.09.09, 21:23
        Przepis na ciasto:

        1/4l wody (1szkl.)
        125g margaryny
        4-5 jaj(w zależności od wielkości)
        1 szklankę mąki

        Przygotowanie:
        Zagotować wodę z margaryną,dodać mąkę i dalej gotować,
        rozcierając masę (powinna powstać taka jakby kula).
        Po wystudzeniu masy wbijać do nie kolejno jaja i miksować ok. 5min.
        do uzyskania jednolitej,gładkiej konsystencji.
        Ciasto rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach ok. 32,5/36 cm.
        Wstawić do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i piec w tej
        temperaturze do uzyskania złocistego koloru (ok. 35 min.)
        Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie części,jedną część ciasta
        wysmarować kremem przykryć drugim kawałkiem.
        Ciasto najlepiej podawać po schłodzeniu,udekorowane cukrem pudrem.

        Ja zazwyczaj dzielę ciasto na dwie części i piekę je osobno krem wtedy fajnie
        między tymi górami wygląda.

        Pozdrawiam i smacznego
        • slonko1335 Re: karpatka 05.09.09, 21:46
          Nie kupuj gotowca jak masz ochotę na robienie samodzielne i pieczenie, ja to
          robię czasami bo nienawidzę piec ale gotowiec nawet się nie umywa do robionego.
          Jak nie zapomnę to w poniedziałek poproszę mamę o przepis, tyle że jej tez nie
          zawsze wychodzi to krem za gęsty to za rzadki, czasami nie wyrośnie tak pięknie
          jak powinno no ale w 80 procentach jest rewelacja.
    • gazeta_mi_placi Re: karpatka 05.09.09, 22:20
      Nie polecam gotowca.Raz,że ciasto i tak nie wyszło,dwa-połowa kuchni w kremie uncertain
      • gku25 Re: karpatka 05.09.09, 22:26
        Mam odwrotne odczuciasmile Kuchnia czysta, ciacho wychodzismile
    • emilkasz93 karpatka 05.09.09, 22:36
      Dzięki za przepis bebe52-wypróbuję go na pewno!!!.Czekam też na przepis od słonka1335.
      Ja lubię czasami coś upichcić-jeśli tylko moja Niunia na to mi pozwoli smile
      • beniusia79 moja karpatka juz gotowa! 05.09.09, 22:45
        przez was, zamiast brac sie za chlop, wzielam sie o 22 za
        pieczenie. karpatka wyszla super, wlasnie sie chlodzi. krem
        rewelacyjny. zaraz go polze na moje gorki...mniam, mniam, mniam....
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka