Dodaj do ulubionych

Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego?

03.08.11, 23:16
„Zgrzytem poprzedzającym uroczystości rocznicowe było legitymowanie przez policję kibiców Stilonu Gorzów, których na gorzowski cmentarz przybyło około 70. Policjanci ponoć twierdzili, że zgromadzenie jest nielegalne i nakazali, by grupy kibiców nie liczyły więcej niż 10 osób.”

rmg.fm/2011/08/rocznica-powstania-warszawskiego-obchody-w-gorzowie/
Pijany Aleksander Kwaśniewski potykał się o groby polskich oficerów w Charkowie pomordowanych przez radzieckie NKWD najzupełniej legalnie. Miro i Zbycho załatwiali nocą ciemne interesy na cmentarzu też legalnie. I jasne, że ciemne, gdyż po zachodzie słońca trudno o jakiekolwiek inne.
Pułkownik Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego Józef Różański, wrzucający do wybielonego dołu ciało generała Armii Krajowej Augusta Emila Fieldorfa „Nila” legalnie badał żrące działanie wapna, zaś niegdysiejszy nauczyciel matematyki, kapitan Służby Bezpieczeństwa Grzegorz Piotrowski, ciskając do Zalewu Wiślanego ciało księdza Jerzego Popiełuszki, pragnął legalnie i empirycznie dowieść skuteczności prawa Archimedesa. Józio i Grzesio pracowali wszak w legalnej służbie legalnego państwa, uznawanego przez wszystkie światowe mocarstwa, co z taką dumą akcentował w mediach lubuski eseldowski poseł Andrzej Brachmański, gdy wrogo usposobione do postępu i humanizmu siły wypomniały mu współpracę zeń.
Po 22 lipca nielegalny był zaś Rząd Polski w Londynie, a po 13 Grudnia „Solidarność”.
Włączając się w grupę tysięcy żałobników, żegnających na Starym Rynku w Krakowie Parę Prezydencką oraz na gdańskim cmentarzu „Srebrzysko” Annę Walentynowicz, nie przestrzegałem prawa, gdyż nie łączyłem ich w dziesięcioosobowe grupy, służąc godnym naśladowania obywatelskim przykładem . Ba, nie uczyniłem też tego z milionami opłakujących Jana Pawła II, lecz na swoje usprawiedliwienie dodam, że Plac Świętego Piotra wolny już jest od polskiej jurysdykcji. Tegoroczna godzina W uzmysłowiła mi więc, że nie wcielając się choćby w jedną dziesiątą starożytnego rzymskiego setnika, działam w ramach groźnej recydywy.

niezalezna.pl/14111-prowokacja-wobec-gorzowskich-kibicow
Obserwuj wątek
    • Gość: login_t Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.11, 07:53
      Byliśmy zaskoczeni, że nie pojawił się żaden przedstawiciel władz wojewódzkich i miejskich – dodał.

A co Akowcy zrobili dla Gorzowa?
      • Gość: Bernard AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.namao.albertacom.com 07.08.11, 01:50
        Hey login,
        Czasami nie jest tyle wazne co ktos "zrobil" dla miasta..
        Czasami wazniejsze jest to...czego nie zrobil...
        Mozliwe, ze sie myle, ale nie znam przypadku ktory by udowodnil, ze AKowcy zamordowali kogokolwiek w Gorzowie..
        Na wschodzie rzneli jakby jutra mialo nie byc, ale nie w Gorzowie..
        :):)
        PS. Sprawa Walczaka chyba jest wyjasniona.... Mam nadzieje...
        Istnieje ulica jego imieniem nazwana ...ale kto jego zycie "skrocil"...Cisza..
        :):):):)

• slawek_wieczorek Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... 07.08.11, 03:36
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> PS. Sprawa Walczaka chyba jest wyjasniona.... Mam nadzieje...
          > Istnieje ulica jego imieniem nazwana ...ale kto jego zycie "skrocil"...Cisza..
          > :):):):)
          >
          > :):):):)

Głośno!
          Krasnoarmiejscy!!!
          • Gość: Bernard Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: 199.19.221.* 07.08.11, 04:59
            Hey slawek,
            A wiec dlatego "wladza ludowa" uczcila jego pamiec nazywajac ulice jego imieniem?
            • Gość: Bernard Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: 199.19.221.* 07.08.11, 08:57
              Hey Slawek, na odpowiedz czekam...
              Ja cie roznymi "nazwami" atakowac moge...ale durniem cie nie nazwe....
              Odpowiedz......
              :):):)
              • slawek_wieczorek Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... 07.08.11, 23:31

> Hey Slawek, na odpowiedz czekam...

Franciszek Walczak został zabity przez żołnierzy radzieckich za parę butów, które oni upatrzyli sobie na jego nogach.
                Polecam artykuł z 1996 roku w Młodzieżowym Piśmie Poza Cenzurą "OSZOŁOM", w którym mój redakcyjny kolega, Janusz Kudlaszyk, szczegółowo opisał dzieje powojennego milicjanta. Egzemplarz znajdzie Pan w Bibliotece Wojewódzkiej.
                • Gość: Bernard Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.namao.albertacom.com 09.08.11, 06:54
                  Hey slawek,
                  Przepraszam, ale kupy sie nie trzyma...
                  Jesli w PRL-u rzadzili komunisci i komunisci zabili (dla butow) Walczaka, to jak to sie stalo ze ci sami komunisci nazwali Walczaka imieniem ulice?
                  Sie w pale nie miesci?
                  Komunisci uwieczniali "komunistyczne zbrodnie"???
                  Slawek, to wymaga dokladniejszych wyjasnen...
                  PS. Ja faktow nie znam ale ktos mi powiedzial, ze Walczak byl milicjantem PRL-u i za to ktos mu "przywalil"..
                  Oczywiscie ktos kto i komunistow i uich milicjantow nie lubil...
                  To ma ciut wiecej sensu...
                  Komunisci swoich nie zabijali...
                  Chyba ze masz jakas inna teorie..
                  • Gość: login_t Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.11, 08:20

> jak to sie stalo ze ci sami komunisci nazwali Walczaka imieniem ulice?
                    > Komunisci uwieczniali "komunistyczne zbrodnie"???

Adolf Warski, Bruno Jasieński, Władysław Kowalski...
                    We wrzesniu 37 roku Ruscy komuniści aresztowali i zabili prawie wszystkich polskich komunistów z KPP, a potem tą KPP zrehabilitowali.

> Sie w pale nie miesci?
                    Pały zamień miejscami.
                  • Gość: nicelus Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.11, 12:11
                    Bernard napisał:

> Komunisci swoich nie zabijali...

a co się stało z załogą pancernika aurora. jest odznaczony "bohaterski okręt aurora", a o załodze nic nie słychać. po wycofaniu się lenina z polityki rządził triumwirat - józef stalin, lew kamenew i grigori sinowjew. co się stało z dwoma kumplami stalina? co się stało z lwem trockim? co się stało z tymi towarzyszami, których żony spodobały się ławrientijowi berii? nie mówióc już o likwidacji polskich komunistów, to o czystkach stalinowskich w rosyjskiej partii komunistycznej i o likwidacji wykonawców tej czystki też nie słyszałeś?

albo taki drobny epizod:

W roku 1935 Beria stał się jednym z najbardziej zaufanych ludzi Stalina. Aby przypodobać się Stalinowi, zlecił kilku osobom przygotowanie zafałszowanej 206-stronicowej książki: Historia bolszewickich organizacji na Zakaukaziu, która przedstawiała Stalina jako najważniejszą postać ruchu bolszewickiego na Zakaukaziu. Książkę ową Beria przedstawił Stalinowi, a następnie opublikował jako własną, co przyczyniło się do jeszcze większej przychylności i uznania ze strony Stalina, współautorzy natomiast zostali zamordowani.

zresztą beria też nie umarł śmiercią naturalną.

• slawek_wieczorek Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... 09.08.11, 22:28
                      Im dalej było od śmierci Włodzimierza Lenina, tym mniej żałobników przy trumnie znajdowało się na zdjęciach zamieszczanych w radzieckich podręcznikach "historii". Niektórych, i to dosłownie, wycinano.
                      • Gość: nicelus Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.11, 00:14
                        slawek_wieczorek napisał:

> Niektórych, i to dosłownie, wycinano.

nie tylko przy trumnie lenina. na przykład jeżowa wycięto nad kanałem im. moskwy.

• Gość: Bernard Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: 199.19.221.* 11.08.11, 13:56
                          Hey slawek,
                          Ja historie znam..Mnie wiecej...
                          Wiem, ze rewolucje robja jedni ktorzy nastepnie sa "jako zdrajcy" zgladzani po to by "prawdziwi rewolucjonisci" mogli wladze przejac... Rewolucja w Rosji tro jedynie przyklad..
                          Nastepnym przykladem, ale tym razem nieudanej proby, byla akcja PiSu zdyskredytowania Solidarnosci wraz z Walesa i przejecia wladzy w kraju.. Nie ma roznicy pomiedzy metodami bolszewikow a pisowcow poza iloscia wymordowanych.. Bolszewicy wycinali milionami a PiSowcy wcale...Prawie..
                          Inne czasy...
                          Ale co to ma wspolnego ze smiercia milicjanta Walczaka w Gorzowie?
                          Jesli zabili go nie jacys "szabrownicy"....a jak twierdzisz...komunisci, to nazywanie ulicy jego imienie przez...wlasnie komunistow byloby jak...wieszanie glowy upolowanego dzika na scianie przez mysliwych.. Po prostu...trofeum..
                          PS. To sensu nie ma...
                          • Gość: nicelus Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 14:20
                            Bernard napisał:

> Ja historie znam..Mnie wiecej...

raczej mniej, niż więcej.

• slawek_wieczorek Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... 12.08.11, 00:03
                              Gość portalu: nicelus napisał(a):

> Bernard napisał:
                              >
                              > > Ja historie znam..Mnie wiecej...
                              >
                              > raczej mniej, niż więcej.

Indianie północnoamerykańscy liczyli:
                              1, 2, 3, mnóstwo.
                              Pan Bernard, pałający niebywałą miłością do czerwonych, zapomina, że we wzorcowych demokracjach trzymani są oni w rezerwatach.
                              Ale może dostał korą z wyrąbywanej sekwoi...
                          • slawek_wieczorek Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... 11.08.11, 23:58

> Jesli zabili go nie jacys "szabrownicy"....a jak twierdzisz...komunisci, to naz
                            > ywanie ulicy jego imienie przez...wlasnie komunistow byloby jak...wieszanie glo
                            > wy upolowanego dzika na scianie przez mysliwych

"Kapitaliści sprzedadzą nam sznur, na którym ich powiesimy"
                            Włodzimierz Ilicz Lenin
                            • Gość: nicelus faceci z innej wsi. IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.11, 10:41

> "Kapitaliści sprzedadzą nam sznur, na którym ich powiesimy"
                              > Włodzimierz Ilicz Lenin

lenin był takim samym lekarstwem na kapitalizm, jakim tusk jest na kaczyzm.

• Gość: nicelus Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 14:44

> Franciszek Walczak został zabity przez żołnierzy radzieckich
                  > za parę butów, które oni upatrzyli sobie na jego nogach.

to nie należało do rzadkości. słyszałem w radiu słuchowisko którego bohater również został przez żołnierzy radzieckich na ulicy zastrzelony. nie dlatego że go rozpoznali, tylko dlatego że miał ładne nowe oficerki na nogach.

• Gość: z Chrobrego Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 19:32
                    Ty nicelus, jak zwykle...
                    Ja też nie jedno w radio słyszałem a w telewizji...
                    Walczak był ( a może i jest?) symbolem walki o spokój w mieście Gorzowie.
                    Obecnie jest symbolem "napadniętego i zamordowanego Polaka przez ruskich, pijanych żąłdaków".
                    Nazwę ulicy zostawiamy czy przerabiamy na ul. Świętego cośtam, cośtam?
                    • Gość: nicelus obecnie jest patriotą męczennikiem? IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 21:14
                      z Chrobrego napisał(a):

> Obecnie jest symbolem "napadniętego i zamordowanego
                      > Polaka przez ruskich, pijanych żąłdaków".
                      > Nazwę ulicy zostawiamy czy przerabiamy ...

to typowo po polsku: zrobić ofiarą napaści wojsk radzieckich i zostawić!

podobne rozwiązanie problemu wymyślono w warszawie.

• Gość: Z Kosynierów Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.14, 08:29
                      Ty też jak zwykle bronisz komunistów i Armii Czerwonej uBeku
                      Gość portalu: z Chrobrego napisał(a):

> Ty nicelus, jak zwykle...
                      > Ja też nie jedno w radio słyszałem a w telewizji...
                      > Walczak był ( a może i jest?) symbolem walki o spokój w mieście Gorzowie.
                      > Obecnie jest symbolem "napadniętego i zamordowanego Polaka przez ruskich, pijan
                      > ych żąłdaków".
                      > Nazwę ulicy zostawiamy czy przerabiamy na ul. Świętego cośtam, cośtam?
                      • Gość: nicelus Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.08.14, 00:58
                        Gość portalu: z Chrobrego napisał(a):

> Walczak był ( a może i jest?) symbolem walki o spokój w mieście Gorzowie.

Spokoju pilnowali czerwonoarmiści. On tylko pomagał.
                  • slawek_wieczorek Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... 12.08.11, 00:10

>
                    > słyszałem w radiu słuchowisko którego bohater rów
                    > nież został przez żołnierzy radzieckich na ulicy zastrzelony. nie dlatego że go
                    > rozpoznali, tylko dlatego że miał ładne nowe oficerki na nogach.

"Polscy" żołnierze nie pozostawali dłużni:

"Cielecki, Wojciech
                    2006-12-12, ostatnia aktualizacja 2006-12-12 21:22

Zmarł 2 kwietnia 1982 r. 19-latek zastrzelony w Białej Podlaskiej przez pijanego żołnierza. Wcześniej dwaj pijani żołnierze zaczęli go bić i żądać alkoholu. Uciekł w bramę domu, ale wygonił go dozorca. Wówczas został zastrzelony.

Więcej... wyborcza.pl/1,77322,3788315.html#ixzz1UlE5gInQ

• Gość: nicelus Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.11, 00:42
                      alkohol, zegarki, rowery i buty, to były częste przyczyny zabójstw.

- 7 grudnia w powiecie lęborskim żołnierze AR zabili nauczycielkę Irenę
                      Wolską. Zamordowanej zabrali rower i buty.

• slawek_wieczorek Kodeks honorowy radzieckiego żołnierza 12.08.11, 00:58

> alkohol, zegarki, rowery i buty, to były częste przyczyny zabójstw.
                        >
                        > - 7 grudnia w powiecie lęborskim żołnierze AR zabili nauczycielkę Irenę
                        > Wolską. Zamordowanej zabrali rower i buty.

Moja Świętej Pamięci Babcia, która okres II wojny światowej spędziła na robotach przymusowych u bauera w Strasbergu, będącym obecnie przedmieściem Berlina, opowiadała mi, że w 1945 roku żołnierze radzieccy nie gwałcili jedynie kobiet z dziećmi. Na jakiekolwiek wypady na miasto zabierała więc mojego, wówczas dziesięcioletniego, Świętej Pamięci Ojca.
                        • Gość: gość do Sławka IP: *.gorzow.mm.pl 12.08.11, 07:28
                          Napisałeś kilka postów ale w żadnym nie wyjaśniłeś na jakiej podstawie twierdzisz, że Franciszka Walczaka zabili sowieci i to pijani.
                          • slawek_wieczorek Re: do Sławka 15.08.11, 20:50
                            Gość portalu: gość napisał(a):

> Napisałeś kilka postów ale w żadnym nie wyjaśniłeś na jakiej podstawie twierdzi
                            > sz, że Franciszka Walczaka zabili sowieci i to pijani.

Odsyłam do Biblioteki Wojewódzkiej i artykułu Janusza Kudlaszyka w Młodzieżowym Piśmie Poza Cenzurą OSZOŁOM, gdzie cała historia szczegółowo została opisana w powołaniu na źródła.
                            • Gość: gość Re: do Sławka IP: *.gorzow.mm.pl 16.08.11, 18:39

> Odsyłam do Biblioteki Wojewódzkiej i artykułu Janusza Kudlaszyka w Młodzieżowym
                              > Piśmie Poza Cenzurą OSZOŁOM, gdzie cała historia szczegółowo została opisana w
                              > powołaniu na źródła.

Skoro poruszasz ten temat i robisz rewolucję w historii Gorzowa to nie każ biegać do biblioteki aby szukać mało znaczącego pisemka o idiotycznym tytule tylko podaj te "źródła".
                              • Gość: gość2 Re: do Sławka IP: *.acs.pl 17.08.11, 18:07

> slawek_wieczorek napisał:
                                >
                                > > Odsyłam do Biblioteki Wojewódzkiej i artykułu Janusza Kudlaszyka w Młodzi
                                > eżowym
                                > > Piśmie Poza Cenzurą OSZOŁOM, gdzie cała historia szczegółowo została opis
                                > ana w
                                > > powołaniu na źródła.
                                >
                                > Skoro poruszasz ten temat i robisz rewolucję w historii Gorzowa to nie każ bieg
                                > ać do biblioteki aby szukać mało znaczącego pisemka o idiotycznym tytule tylko
                                > podaj te "źródła".

Popieram gościa.
                                Gość2
                                • Gość: nicelus do gości IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.11, 19:12
                                  gość2 napisał(a):

> Popieram gościa.
                                  > Gość2

to go zanieś do biblioteki.
                                  :)

ps. przy okazji niech zajrzy też do artykułu D. Rymara - "Franciszek Walczak" w Nadwarciańskim Roczniku Historyczno Archiwalnym nr 3 z 1996r.

• Gość: gość2 Re: do gości IP: *.acs.pl 17.08.11, 19:49

> gość2 napisał(a):
                                    >
                                    > > Popieram gościa.
                                    > > Gość2
                                    >
                                    > to go zanieś do biblioteki.
                                    > :)
                                    >
                                    > ps. przy okazji niech zajrzy też do artykułu D. Rymara - "Franciszek Walczak" w
                                    > Nadwarciańskim Roczniku Historyczno Archiwalnym nr 3 z 1996r.

I to jest konkret. Tak więc zamiast odsyłać forumowiczów do szukania jakiegoś pisemka wystarczyło podać, że źródłem są badania i publikacje dyrektora archiwum państwowego D.Rymara czy artykuł p. Koprowskiego i nie byłoby sprawy.
                              • slawek_wieczorek Re: do Sławka 17.08.11, 23:28

> Skoro poruszasz ten temat i robisz rewolucję w historii Gorzowa to nie każ bieg
                                > ać do biblioteki aby szukać mało znaczącego pisemka o idiotycznym tytule tylko
                                > podaj te "źródła".

To mało znaczące pismo brały na tapetę w przedinternetowych czasach "Gazeta Lubuska" i "Ziemia Gorzowska".
                                Poświęcę się dla Pana i podreptam do biblioteki.
                • Gość: nicelus Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.11, 19:38

> Franciszek Walczak został zabity przez żołnierzy radzieckich za parę butów,
                  > które oni upatrzyli sobie na jego nogach.
                  > Polecam artykuł z 1996 roku w Młodzieżowym Piśmie Poza Cenzurą "OSZOŁOM",
                  > w którym mój redakcyjny kolega, Janusz Kudlaszyk, szczegółowo opisał dzieje
                  > powojennego milicjanta. Egzemplarz znajdzie Pan w Bibliotece Wojewódzkiej.

"Z opowiadań mojego taty, (który w tym czasie również był milicjantem - nr służbowy 207/192) pamiętam, że zabili go Rosjanie, w pobliżu Białego Kościółka, tylko za to, że nie chciał im oddać eleganckich oficerek)." - gonia

• slawek_wieczorek Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... 17.08.11, 23:36

>
                    > "Z opowiadań mojego taty, (który w tym czasie również był milicjantem - nr s
                    > łużbowy 207/192) pamiętam, że zabili go Rosjanie, w pobliżu Białego Kościółka,
                    > tylko za to, że nie chciał im oddać eleganckich oficerek)." - gonia

>

Sowieci byli wyjątkowo łasi na dobra luksusowe. Już 17 września 1939 roku masowo rzucili się na polskie sklepy na okupowanych terenach, wyraźnie zdziwieni, że można w nich znaleźć znane już tylko z czasów przedrewolucyjnych cytrusy, kawę czy mydło.
                    • Gość: nicelus Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.11, 16:28
                      znana jest miejscowość, która przed nadejściem armii czerwonej podczas jednej nocy wyludniła się o 25%. jedna czwarta dzieci z tej fotografii została powieszona przez własne matki, które następnie się same powiesiły. z ok. 300 mieszkańców wsi następnego dnia pozostało jedynie trzy czwarte. jest wmurowana tablica pamiątkowa na kościele.

zainteresowanym historią tych okolic, a dokładnie pobytem armii czerwonej, zawsze polecam, a więc i tym razem, wspaniałą książkę bohdana korzenieskiego pt. "książki i ludzie", w której rozdział pt. "książki" poświęcony jest ziemi lubuskiej i rzuca trochę światła na ten okres. najlepiej pożyczyć w bibliotece, ale i w internecie są obszerne fragmenty.

• slawek_wieczorek Re: AKowcy nikogo w Gorzowie nie zamordowali... 19.08.11, 01:30

> znana jest miejscowość, która przed nadejściem armii czerwonej podczas jednej n
                        > ocy wyludniła się o 25%. jedna czwarta dzieci z tej fotografii została powiesz
                        > ona
                        przez własne matki, które następnie się same powiesiły. z ok. 300
                        > mieszkańców wsi następnego dnia pozostało jedynie trzy czwarte. jest wmurowana
                        > tablica pamią
                        > tkowa na kościele.

I dlatego kibice wywieszają na stadionach: "Lepiej być martwym, niż czerwonym."
    • Gość: nicelus ktoś bezczelnie kłamie... IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.11, 08:15
      "– Nawet przez myśl by mi nie przeszło, że można zrobić coś takiego. Nie mogę tego po prostu pojąć – powiedział „Gazecie Polskiej” Henryk Szulżycki, wiceprezes Okręgu Lubuskiego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej. Dodał, że sam zamieszczał w „Gazecie Lubuskiej” ogłoszenie, w którym kombatanci AK apelowali o liczne pojawienie się na uroczystościach Powstania. – Pisaliśmy, że prosimy o przybycie, szczególnie młodzież – podkreślił żołnierz AK."

że wojewoda żyje drabiną, a nie rocznicą powstania, mogę zrozumieć, bo taka jest linia nakreślona przez kierowniczą partię, tylko że pani wojewoda hatka twierdzi jakoby informacja o obchodach rocznicy powstania nie została upubliczniona, więc ewidentnie coś tu nie gra?

• Gość: nicelus Re: ktoś bezczelnie kłamie... IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 02:53
        to w końcu była informacja upubliczniona w gazecie lubuskiej, czy obchody były tajne jedynie dla wtajemniczonych?

• Gość: swt Piękne zdjęcia IP: *.privatedns.com 04.08.11, 09:33
      zwłaszcza pierwsze z gorzowskimi pseudo nazistami.Kolo na zdjeciu ma na koszulce matkę boska czy faszystowska wronę. Bo mi sie wydaje ze to drugie.
      • czysty_harry Re: Piękne zdjęcia 04.08.11, 11:55
        Poczekaj. Chłopaki się dorobią, to mundurki uszyją. Najpierw przygarną ich sfrustrowane własną impotencją niektóre środowiska polityczne, potem oni przygarną je. Normalna kolej rzeczy.
        • Gość: Hektor Re: Piękne zdjęcia IP: *.gorzow.mm.pl 04.08.11, 12:51
          Czasy są szalone!
          Teraz, już tylko informacja od oficjalnego organu rządzącej partii - powie nam - co i w jaki sposób obchodzić należy- oczywiście pod czujnym okiem służb i medialnych cenzorów.
          • czysty_harry Re: Piękne zdjęcia 04.08.11, 13:47
            Gratuluję dobrego smaku i towarzystwa.
          • Gość: Juras Re: Piękne zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 14:40
            Wraca stare. Komuna na całego.
            • Gość: emsiziomal Juras.... IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 23:03
              ..gdyby wróciła komuna to takie "coś" jak kibole . na pałkach zomo by rozniosła w dwie minuty!
              To nie kibice. To banda zadymiarzy, którzy nie mają pojęcia , nie tylko o kibicowaniu , ale takze o historii Polski. Bydło jest potrzebne do zadym ...cieszy to tylko jednego, małego , człowieka i jego popleczników pokroju SW.
              • slawek_wieczorek Re: Juras.... 04.08.11, 23:12
                Gość portalu: emsiziomal napisał(a):

> To nie kibice. To banda zadymiarzy, którzy nie mają pojęcia , nie tylko o kibic
                > owaniu , ale takze o historii Polski.

"Uczestniczący od lat w uroczystościach w Gorzowie podkreślają, że po raz pierwszy odśpiewano cztery zwrotki Hymnu Państwowego, a nie jak zwykle – jedną czy dwie. To za sprawą obecności kibiców, którzy znali jego tekst, w przeciwieństwie do niektórych oficjeli i urzędników państwowych."

niezalezna.pl/14111-prowokacja-wobec-gorzowskich-kibicow
                • Gość: emsiziomal Hymn IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 10:01
                  Wszyscy spiewali "póki' zamiast kiedy. Posłuchaj sobie hymnu w wykonaniu prezesa K......
                  Sławus ja byłem na cmentarzu, znam kilku "kibiców', TEKST hymnu znam.
                  Ale nie utożsamiam się z "takimi wami patriotami".
          • Gość: nicelus Re: Piękne zdjęcia IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 22:37
            Hektor napisał(a):

> Czasy są szalone!
            > Teraz, już tylko informacja od oficjalnego organu rządzącej partii
            > - powie nam - co i w jaki sposób obchodzić należy
            > - oczywiście pod czujnym okiem służb i medialnych cenzorów.

prokuratura ściga demokratyczną opozycję...

takie czasy.

• slawek_wieczorek Re: Piękne zdjęcia 11.08.11, 23:54
              Jeszcze w 1990 roku obowiązywał, wydany w stanie wojennym, list gończy za ukrywającą się Przewodniczącą górnośląskiej Solidarności Walczącej, Jadwigą Chmielowską. A podobno już rządził nasz Premier i Prezydent.
      • Gość: nicelus Re: Piękne zdjęcia IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.11, 18:50
        swt napisał:

> Kolo na zdjeciu ma na koszulce matkę boska
        > czy faszystowska wronę.

to napis "policja".

• Gość: legal Re: Piękne zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 11:41
        Skoro twierdzisz, że to naziści to powiadom prokuraturę.
    • e_werty Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? 04.08.11, 14:55
      Zgrzytem poprzedzającym uroczystości rocznicowe było

... wystapienie kiboli pod transparentem wypisanym szwabacha - krojem pisma uzywanym w hitlerowskich Niemczech - oraz przez neonazistow!
      • Gość: jeszczejeden Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 17:20
        Kibice, jak to kibice, mieli zamysł zaśpiewania swojego znanego przeboju: "Nic sie nie stało, Polacy nic sie nie stało!", ale pojawili się policjanci i wyszły z występu na cmentarzu nici.
        Zwykłe nici.
        I tu żal tzw "Sławkawieczorku" jest jak najbardziej uzasadniony.
      • Gość: nicelus co ty za kit ludziom wciskasz! IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.11, 18:11
        e_werty napisał:

> ... wystapienie kiboli pod transparentem wypisanym szwabacha
        > - krojem pisma uzywanym w hitlerowskich Niemczech

... a pani wojewoda mówiła, że jechała autostradą - typem drogi budowanym w hitlerowskich niemczech.
        :D

poza tym:

1. szwabacha służyła w XVI w do zapisywania tekstów polskich dla odróżnienia od tekstów łacińskich.
        2. transparent stilonu napisany jest frakturą, a nie szwabachą.
        3. hitlerowcy zabronili stosowania w urzędach i szkołach wszelkich pism łamanych, a więc również szwabachy i fraktury motywując, że to są "żydowskie litery".

jednym słowem nie wciskaj ludziom kitu! a może twoja nieznajomość tematu wynika z braku znajomości języka goethego i niemożliwości dokonania własnej oceny tego, co powiedział malarz pocztówek? ... a już w 1934 roku na zjeździe partii powiedział:

„Eure vermeintliche gotische Verinnerlichung passt schlecht in das Zeitalter von Stahl und Eisen, Glas und Beton, von Frauenschönheit und Männerkraft, von hochgehobenem Haupt und trotzigem Sinn … Unsere Sprache wird in hundert Jahren die europäische Sprache sein. Die Länder des Ostens, des Nordens wie des Westens werden, um sich mit uns verständigen zu können, unsere Sprache lernen. Die Voraussetzung dafür: An die Stelle der gotisch genannten Schrift tritt die Schrift, welche wir bisher die lateinische nannten […]“ – Adolf Hitler

:D

• e_werty Szwabacha cha cha... 04.08.11, 19:18
          Trudno polemizowac z twoim Fűhrerem...

A na transparencie uzyto szwabachy.
          Cokolwiek to znaczy...
          Ostatecznie Stilon powstał na miejscu IG Farben..
          • Gość: nicelus Re: Szwabacha cha cha... IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 00:54
            e_werty napisał:

> A na transparencie uzyto szwabachy.

nie odróżniasz tekstury, szwabachy i fraktury?

różnice najlepiej widać przy okrągłościach liter. przyjrzyj się literze "o". tekstura ma obie strony proste, szwabacha obie strony zaokrąglone, a fraktura jedną prostą i jedną zaokrągloną.

• e_werty Re: Szwabacha cha cha... 05.08.11, 01:24
              różnice najlepiej widać przy okrągłościach liter

... sadzisz ze kibole identyfikowali krój pisma pod katem kragłości?
              • Gość: nicelus Re: Szwabacha cha cha... IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 02:05
                e_werty napisał:

> ... sadzisz ze kibole identyfikowali krój pisma ...

sklerozę masz? nie kibice identyfikowali krój pisma, tylko ty.

• e_werty Re: Szwabacha cha cha... 05.08.11, 04:22
                  Dobra...

Gonisz w pietkę...
                  • Gość: nicelus Re: Szwabacha cha cha... IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 08:31
                    e_werty napisał:

> Gonisz w pietkę...

wręcz przeciwnie. mam znakomitą formę! dlatego szukałem na forum, kto się aktualnie wygłupił, a tu patrze: e_werty goni w piętkę! nawet nie rozróżnia rodzajów gotyckiego pisma, ale tak jak hitler w 1934, zawzięcie krytykuje gotyckie pismo. różnica między tobą, a hitlerem jest taka, że hitler miał bardziej przekonujące argumenty. przydałby ci się mały urlop od forum.

• Gość: nicelus Re: Szwabacha cha cha... IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 08:54
            e_werty napisał:

> ... twoim Fűhrerem...

nie moim, tylko twoim. ja nie walczę z pismem gotyckim, tylko ty.

• Gość: nicelus Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 01:26
        e_werty napisał:

> - oraz przez neonazistow!

oraz przez działaczy wspieranego przez platformę obywatelską ruch autonomii śląska.

• Gość: nicelus Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 02:00
        e_werty napisał:

> - krojem pisma uzywanym w hitlerowskich Niemczech
        > - oraz przez neonazistow!

szwabachą jest też napisane najstarsze polskie abecadło, lecz używanie pisma "łamanego", po polsku nazwanego pismem gotyckim, przez kultury młodzieżowe, jak metal, hardcore i gothic nie symbolizuje pielęgnacji tradycji, tylko symbolizuje zerwanie z kulturą teraźniejszą. tak samo w więziennych tatuażach, oraz tatuażach skinheads i gangsta-rappern gdzie bardzo rozpowszechnionym pismem gotyckim jest old english.

• Gość: emsiziomal Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 10:14
          "tak samo w więziennych tatuażach, oraz tatuażach skinheads i gangsta-rappern"
          Kwiat polskiej młodzieży i elita patriotów!
          • Gość: nicelus Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 10:41
            emsiziomal napisał:

> "tak samo w więziennych tatuażach,
            > oraz tatuażach skinheads i gangsta-rappern"
            > Kwiat polskiej młodzieży i elita patriotów!

tatuaże i używanie gotyku można uważać za wstecznictwo, ale nie wolno zakazywać używania gotyku i nie wolno ludziom używającym gotyku odmawiać prawa do patriotyzmu.

• Gość: emsiziomal Terminologia. IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 11:10
              Szwabacha czy gotyk (a moze fraktura).....
              To tylko terminologia.
              'kanciaste" pismo powstawało chyba jako opozycja do antykwy. Podkreślało niezaleznosc od kultury łacińskiej. Niezależność = odrębność = wyjątkowość = szowinizm=nacjonalizm=kibolstwo...
              Ale wykombinowałem
              ":)
              • Gość: login_t Re: Terminologia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.11, 11:58

> Niezależność = odrębność = wyjątkowość = szowinizm=nacjonalizm=kibolstwo...

To gejaski też są nacjonalistami?
                • Gość: emsiziomal To gejaski też są nacjonalistami? IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 16:16
                  Ja tam do gejów nic nie mam....ale wolę popaczeć na...co innego
                  \
                  • Gość: login_t Re: To gejaski też są nacjonalistami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.11, 16:33

> Ja tam do gejów nic nie mam....ale wolę popaczeć na...co innego
                    To tylko wzmaga ich odrębność i zwiększa nacjonalizm.

Popacz na gejaska.
                    O, popacz, gejasek!!!
              • Gość: nicelus Re: Terminologia. IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.11, 13:02
                emsiziomal napisał:

> Szwabacha czy gotyk (a moze fraktura).....
                > To tylko terminologia.

terminologia jet też ważna. ogólna polska nazwa dla pism "przełamanych" to pismo gotyckie które ze względu na detale dzieli się na: teksturę, rotundę, szwabachę, frakturę, warianty fraktury, &c. w niemczech terminologię reguluje din 16518. każda terminologia jest dyskusyjna, ale jakaś podstawa do dyskusji musi być.

> 'kanciaste" pismo powstawało chyba jako opozycja do antykwy.
                > Podkreślało niezaleznosc od kultury łacińskiej.

"przełamane" pismo powstało dla afabetu łacińskiego we francji wraz z powstaniem przełamanego łuku w architekturze gotyckiej. wbrew pozorom było bardzo praktyczne. na nierównym papierze znacznie łatwiej było napisać literę "o" dwoma kreskami niż jednym pociągnięciem gęsiego pióra.

> Niezależność = odrębność = wyjątkowość = szowinizm=nacjonalizm=kibolstwo...
                > Ale wykombinowałem

hitlerowcy w styczniu 1941 zakazali używania gotyckiego pisma w urzędach i szkołach motywując, że szwabacha to "żydowskie litery". werty chętnie zakazałby szwabachy motywując, że to "w hitlerowskich niemczech używane pismo". alianci w niektórych miejscach zakazali po wojnie używania gotyckiego pisma, bo nie potrafili go czytać. werty też ma coś przeciw gotyckiemu pismu, bo nie wie o co chodzi.

też potrafię wykombinować.

• e_werty Re: Terminologia. 05.08.11, 14:57
                  też ma coś przeciw gotyckiemu pismu

... napisałbym że mam je w dupie...
                  ale to niebezpieczny krój - moze podrapac styję
                  • Gość: nicelus Re: Terminologia. IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.11, 11:38
                    e_werty napisał:

> ... napisałbym że mam je w dupie...
                    > ale to niebezpieczny krój - moze podrapac styję

zadajesz sobie trud pisania, jedynie dla ogłupienia czytających?

• e_werty Re: Terminologia. 08.08.11, 13:02
                      zadajesz sobie trud pisania

... pisanie głupot przychodzi mi bez trudu!
                      A ty przezywasz "meki tworcze"?
                      • Gość: nicelus Re: Terminologia. IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.11, 14:06
                        e_werty napisał:

> ... pisanie głupot przychodzi mi bez trudu!
                        > A ty przezywasz "meki tworcze"?

straszne! ale czasami i mnie uda się napisać coś równie głupiego.

ps. gdybyś chciał użyć, to podaje link do specyficznej dla hitlerowskich niemiec "przełamanej antykwy" - jest tam jej porównanie z frakturą i futurą, oraz link do jej podstawowej odmiany "grunwald".

• Gość: nicelus Re: Terminologia. IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.11, 13:01
                    e_werty napisał:

> moze podrapac styję

a próbowałeś z używanym jedynie w hitlerowskich niemczech pismem kompromisowym, między tradycyjnymi niemieckimi zwolennikami i postępowymi hitlerowskimi przeciwnikami gotyku, tj. z przełamaną antykwą, dziwnym krojem, potocznie zwanym "gotycką groteską", "bezpretensjonalnym gotykiem", albo "groteską cholewka kozaka"? było to pismo opracowane w latach 1933 - 1935, używane do 1945 r. było, pismem specyficznym dla hitlerowskich niemiec. odmiany tego pisma nosiły nazwy takie jak "gotenburg", "national" czy "tannenberg" (grunwald) - dla dla uczczenia słynnej bitwy pod grunwaldem w której w 1914 niemieckie oddziały pod dowództwem paula von hindenburg i ericha ludendorff zatrzymały marsz rosyjskich oddziałów.

• Gość: Robert P. Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.gorzow.mm.pl 06.08.11, 14:43
        A tu się Roman mylisz. Właśnie za gibkiego Josefa fraktura poczęła znikać z użycia w Niemczech. Zobacz sobie jak zaczęto drukować organ partii www.betten-24.de/Volkischer_Beobachter_zum_V_2_Einsatz_gegen_London.jpg Co do zaś konotacji z tym co zaprzeszłe, to się w pełni zgadzam. Chłopakom chodziło właśnie o to. Oni pewnie myślą, że Powstańcy z dumą nosili sztalhełmy wehrmachtu. O tempora o mores!
        • Gość: nicelus Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 16:57
          Robert P. napisał:

> ... fraktura poczęła znikać z użycia w Niemczech.

nie tak łatwo. nawet pismo zakazujące używania gotyku jest napisane na firmowym papierze partii z nagłówkiem pisanym gotykiem. pismo z upoważnienia führera w którym napisano:

"Die sogenannte gotische Schrift als eine deutsche Schrift anzusehen oder zu bezeichnen ist falsch. In Wirklichkeit besteht die sogenannte gotische Schrift aus Schwabacher Judenlettern."
          - ("tak zwane gotyckie pismo jako niemieckie pismo widzieć i określać jest błędem. w rzeczywistości składa się tak zwane gotyckie pismo ze szwabachy żydowskich liter.")
    • Gość: Ziomek Kibice stali tam, gdzie Armia Krajowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.11, 17:33
      A oni tam, gdzie gestapo.
      • Gość: nicelus Re: Kibice stali tam, gdzie Armia Krajowa IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.11, 17:55
        Ziomek napisał(a):

> A oni tam, gdzie gestapo.

tak jakoś samo wyszło...

jan pietrzak poczynając od 5:55 minuty wywiadu krótko przypomniał jak wyglądało to ustawianie i bardzo dobrze, bo teraz przynajmniej widać gdzie kto stoi. nikt myślący nie pozwoli sobie makaronu na uszy nawijać.

• Gość: emsiziomal Sławomir Wieczorek z Solidarności Walczącej, który IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 20:07
          ....od trzech lat uczestniczy w gorzowskich obchodach rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego....
          ------------------------------------------------------------------
          Sławek dopiero od trzech lat uczestniczysz?
          A wczesniej wiedziałes o Powstaniu czy moze ciagle akademie pierwszomajowe na topie były?
          • slawek_wieczorek Re: Sławomir Wieczorek z Solidarności Walczącej, 04.08.11, 23:19

> ....od trzech lat uczestniczy w gorzowskich obchodach rocznicy wybuchu Powstani
            > a Warszawskiego....
            > ------------------------------------------------------------------
            > Sławek dopiero od trzech lat uczestniczysz?
            > A wczesniej wiedziałes o Powstaniu czy moze ciagle akademie pierwszomajowe na t
            > opie były?

Wiedziałem. I byłem na mszy świętej, o której w specjalnym komunikacie informował warszawianin i pierwszy Wojewoda Lubuski Jan Majchrowski.
            W akademiach pierwszomajowych nie uczestniczyłem.
            • Gość: emsiziomal Polak- Patriota- Staruch IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 23:25
              "Awantura pod kopcem

"Staruch" został zatrzymany przez policję we wtorek po uroczystości 67. rocznicy powstania na Kopcu Powstania Warszawskiego. Wcześniej do funkcjonariuszy zgłosił się młody mężczyzna. Z jego relacji wynikało, że został pobity na Starym Mieście właśnie przez "Starucha".
              www.tvn24.pl/-1,1712946,0,1,staruch-pobitemu-zabral-klapki--recznik-i-spodenki,wiadomosc.html-----------------------------------------------------------------------------------------------
              Zajumał koszulkę, torbę..... Takich PATRIOTÓW nam trzeba!
              Jesteśmy z was, kibole , dumni.
              SW w szczególnosci
              • slawek_wieczorek Re: Polak- Patriota- Staruch 04.08.11, 23:38

> Takich PATRIOTÓW nam trzeba!

Przyroda nie znosi próżni!

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/spoleczenstwo/piotr-staruchowicz--teddy-boy-z-legii-warszawa,76831,1
                A stróże "prawa", unikający swych danych, jako żywo przypominają mi morderców księdza Jerzego Popiełuszki, którzy w 1985 roku pozmieniali swe nazwiska.

vod.gazetapolska.pl/330-zatrzymanie-starucha
                • Gość: Bernard Mowiac o polakach, patriotach i...gejach... IP: *.namao.albertacom.com 07.08.11, 02:07
                  Hey,
                  Czy swiatobliwy Rydzyk jest gejem czy raczej...woli dziewczynki...
                  Moze pytanie brzmiec prowokacyjnie jednak wydaje mi sie ze jest...na czasie...
                  Rydzyk to zywy czlowiek i mezczyzna...
                  Mozna sie spodziewac, ze ma swoje "prefererncje"...
                  Czy mozna zapytac...jakiego rodzaju sa one?
                  Spodziewam sie "burzliwych" reakcji....
                  • Gość: login_t Re: Mowiac o polakach, patriotach i...gejach... IP: *.t-mont.net.pl 07.08.11, 16:33

> Czy swiatobliwy Rydzyk jest gejem czy raczej...woli dziewczynki...
                    > Spodziewam sie "burzliwych" reakcji....

Rozczaruję cię.
                    Całkiem spokojnie odpowiem: jesteś głupim kutasem.
                    • Gość: Bernard Re: Mowiac o polakach, patriotach i...gejach... IP: 199.19.221.* 07.08.11, 16:47
                      Hey login,
                      No prosze,,
                      Mozna z toba spokojnie "trudne" tematy dyskutowac...
                      • Gość: pataszon Re: Mowiac o polakach, patriotach i...gejach... IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 19:53
                        Bernardynie
                        problem z pąciem
                        ty jedynie
                        załatwisz w kącie
              • slawek_wieczorek Re: Polak- Patriota- Staruch 28.09.11, 21:47
                Senator Zbigniew Romaszewski o "Staruchu":

"Jeśli chodzi o pana Staruchowicza, do zatrzymania doszło podczas demonstracji z okazji Powstania Warszawskiego. On był w otoczeniu trzech tysięcy kibiców, którzy są patriotami. Tacy ludzie ginęli w Powstaniu. Fakt, że nie doszło wtedy do zamieszek, to jest tylko zasługa pana Staruchowicza i jego odpowiedzialności."

niezalezna.pl/16854-romaszewski-staruch-jak-warcholy-z-radomia
                • Gość: gość Re: Polak- Patriota- Staruch IP: *.gorzow.mm.pl 28.09.11, 23:08
                  Niezły wzór i autorytet ten Staruchowicz vel Staruch
                  w obecności kilku tysięcy świadków uderzył w twarz schodzącego z murawy piłkarza
                  po śmierci jednego z udziałowców Legii Warszawa SSA zaintonował na stadionie "jeszcze jeden!!!"
                  o innych wyczynach tego "patrioty" nie wspomnę.
                  • slawek_wieczorek Re: Polak- Patriota- Staruch 28.09.11, 23:40
                    I takie są fakty. Ale owego piłkarza przeprosił i się z nim pogodził, ale to już nie jest w zainteresowaniu mainstreamowych mediów.
                    Z drugiej strony, Pan Redaktor Tomasz Lis, ubolewający w swym programie nad owym zawołaniem "jeszcze jeden", regularnie zaprasza do niego Wojciecha Jaruzelskiego, który ochoczo stawia się, nie przedkładając fałszywych zwolnień lekarskich, jak to zwykł czynić w procesach sądowych, a odpowiada wszak za śmierć tysięcy Polaków.
                    • Gość: gość Re: Polak- Patriota- Staruch IP: *.gorzow.mm.pl 29.09.11, 08:09

> I takie są fakty. Ale owego piłkarza przeprosił i się z nim pogodził, ale to ju
                      > ż nie jest w zainteresowaniu mainstreamowych mediów.

A mężczyznę, którego pobił pod koniec lipca w jednym w warszawskich parków też przeprosił?
                      Rozumiem też, że przestał być już na utrzymaniu mamusi i podjął pracę.
                      Rozumiem też, że jak Lis zaprasza do swojego programu Jaruzela to chamskie zachowanie Starucha jest usprawiedliwione.
                      Chłopie!!! Dając przykład Starucha jako pozytywnego bohatera po prostu się ośmieszasz. Widać dla ciebie wystarczy pojawić się na jakiejkolwiek demonstracji patriotycznej by usprawiedliwić nawet gwałt czy mord. Boże chroń nas przed takimi patriotami.
                      • Gość: nicelus jaki gwałt? jaki mord? IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.11, 10:01
                        gość napisał(a):

> Widać dla ciebie wystarczy pojawić się na jakiejkolwiek
                        > demonstracji patriotycznej by usprawiedliwić nawet gwałt czy mord.

jaki gwałt? jaki mord? drobiazgi które nikomu nie przeszkadzały, do czasu kiedy naraził się tuskowi.

• Gość: adwokat Re: Polak- Patriota- Staruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 13:18
                        Ty się lepiej Rychu zajmij własną rodziną.
                      • slawek_wieczorek Re: Polak- Patriota- Staruch 11.10.11, 23:36
                        Nie jest na utrzymaniu mamusi, gdyż wynajmuje mieszkanie, utrzymując się z wykonywania tatuaży.
                        Zapewniam Pana, że jest zasadnicza różnica między Polakami i Peerelczykami. My potrafimy odżegnać się od zdrajców i kłamstwa, a Wy tkwicie w obłudzie (vide: odejście Nas od Lecha Wałęsy, a Wy bronicie Wojciecha Jaruzelskiego generała ... natowskiego, dlaczegóż więc Pułkownik Ryszard Kukliński jest zdrajcą?, czy Grzegorz Napieralski, uparcie broniący "trzeźwego" Aleksandra Kwaśniewskiego, gdy ten po niewczasie przyznał się, iż był pijany.
          • Gość: Krzychu Re: Sławomir Wieczorek z Solidarności Walczącej, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.11, 13:13
            Chcesz wyśmiać niszową patriotyczną organizację? Chyba tylko o Platformie słyszałeś. To powinieneś wiedzieć też, że są inne samochody niż bmw, dres nie jest jedynym ubraniem a kij bejsbolowy może służyć grze sportowej.
            • Gość: emsiziomal Re: Sławomir Wieczorek z Solidarności Walczącej, IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 14:18
              Krzychu. Otworzyłeś przede mną nowe horyzonty z tymi kijami...
              SOLIDARNOŚĆ była jedna. Ta z 80 roku.
              Sequeli nie lubię.....
            • Gość: emsiziomal kij bejsbolowy może służyć grze sportowej. IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 16:44
              To mnie krzysiu uswiadomiłeś.
              Na szczęście nie mam beemki tylko wypasionego golfaII Z podwójna rura wydechową.
              A co do Solidarnosci walczacej...to ja sequeli nie lubię. Bo SOLIDARNOSC była jedna ...ta z 80 roku.
              • slawek_wieczorek Re: kij bejsbolowy może służyć grze sportowej. 05.08.11, 22:39

> A co do Solidarnosci walczacej...to ja sequeli nie lubię. Bo SOLIDARNOSC była j
                > edna ...ta z 80 roku.

Zgadza się. Sam Lech Wałęsa w pamiętnej telewizyjnej debacie z Alfredem Miodowiczem w 1988 roku przyznawał, że nowa "Solidarność" będzie inna. Ale Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" z 1981 roku to w głównej mierze ruch związkowy. Kornel Morawiecki, powołując w czerwcu 1982 roku Solidarność Walczącą, wzorowaną na podziemnych strukturach Armii Krajowej, twierdził, że Solidarność sama nie potrafi się bronić. Nie można, jak argumentował, jej wyprosić, ba, i wymodlić, trzeba ją wywalczyć!
                Pozdrawiam!
    • Gość: Gorzowiak Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.play-internet.pl 05.08.11, 19:37
      Takie rzeczy w moim mieście? Ktoś z policji albo władzy powinien za to surowo beknąć.
      • Gość: emsiziomal Takie rzeczy w moim mieście? IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 20:14
        "Gorzów mój i ...ój"
        Twoje miasto...zrób z tym coś!
    • nadworny_psychoanalityk Na Woodstocku była legalna 07.08.11, 12:53
      i była super

gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35207,10059541,Owsiak_dla__Gazety___Woodstock_bez_fotomontazu.html
      • Gość: Republika Co wolno Owsiakowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 14:16
        nie wolno Stilonowi
        • Gość: nicelus Re: Co wolno Owsiakowi IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.11, 10:11
          wygląda na to, że owsiak ma wyłączność na powstanie warszawskie i kombatanci obchodzą nielegalnie.

;)

• bres Znowu wybacz, Cielas-ale to ma być przykład 21.10.11, 02:03
            logicznego rozumowania? A nie demagogia?
    • klodawa1952 Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? 07.08.11, 16:13
      Mimo, ze naruszasz prawo w warunkach recydywy to popieram Twoje dzialania kryminalisto :)
      Oby wiecej takich kryminalistow bylo w tym kraju.
      • slawek_wieczorek Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? 07.08.11, 23:33
        klodawa1952 napisał:

> Mimo, ze naruszasz prawo w warunkach recydywy to popieram Twoje dzialania krymi
        > nalisto :)
        > Oby wiecej takich kryminalistow bylo w tym kraju.

Ja i klodawa1952! - To już przestępczość zorganizowana.
    • Gość: berdycze Sławek, ważne że jesteś IP: *.kwidzyn.mm.pl 08.08.11, 18:52
      Sławek nie ważne, że bredzisz
      ważne że jesteś !
      • Gość: nicelus Re: Sławek, ważne że jesteś IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.11, 13:46
        > berdycze napisał

pisz na berdyczów
    • Gość: observer A gdyby tak za Majchrowskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 19:26
      Zastanawiam się, jak zachowywałyby się media i politycy, gdyby taka akcja policji została przeprowadzona za wojewody Jana Majchrowskiego? Policja obstawiająca gorzowski PKS - to była najważniejsza wiadomość dnia w głównym wydaniu telewizyjnych Wiadomości!
      O obstawieniu cmentarza przez radiowozy oprócz lokalnego radia i niszowej ogólnopolskiej gazety nie poinformował nikt. Media i politycy nabrali wody w usta.
      Zastanawiam się też, jak media by podchwyciły temat, gdyby działo się to też za tak zwanych "rządów PiS-u". Zżarto by wszystkich.
      Po obstawieniu zakładów PKS policją Majchorowski pożegnał się ze stanowiskiem. Za obrzydliwą akcję pod i na cmentarzu nikt nie poniósł jeszcze żadnej odpowiedzialności.
      • Gość: nicelus Re: A gdyby tak za Majchrowskiego? IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.11, 20:34
        observer napisał:

> Zastanawiam się też, jak media by podchwyciły temat,
        > gdyby działo się to też za tak zwanych
        > "rządów PiS-u". Zżarto by wszystkich.
        > Po obstawieniu zakładów PKS policją
        > Majchorowski pożegnał się ze stanowiskiem.

a tu media nawet się nie potrudziły sprawdzić, czy wojewoda mówi prawdę, że zawiadomienie nie było podane do publicznej wiadomości. jeżeli rzeczywiście nie było ogłoszone w gazecie lubuskiej, to dlaczego kombatanci twierdzą że było i skąd wiedziała policja? czy policja nie mogła pani wojewody poinformować? pani wojewoda obiecała sprawdzić zachowanie policji. czy są już wyniki tego sprawdzenia? przecież na to nie potrzeba miesięcy.

• Gość: nicelus kto mówi prawdę? IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.11, 20:42
      "Dodał, że sam zamieszczał w „Gazecie Lubuskiej” ogłoszenie, w którym kombatanci AK apelowali o liczne pojawienie się na uroczystościach Powstania. – Pisaliśmy, że prosimy o przybycie, szczególnie młodzież – podkreślił żołnierz AK."

pani wojewoda hatka twierdzi że informacja o obchodach rocznicy powstania nie została upubliczniona.
      • Gość: kierowca Re: kto mówi prawdę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 12:37
        Na drzewach wokół Gorzowa plakaty wyborcze pani wojewody Hatki wiszą obok plakatów informujących o wściekliźnie. Przypadek?
    • Gość: hiro i co wieczorek teraz powiesz ? IP: *.gorzow.mm.pl 10.08.11, 12:22
      solidaruchy teraz przyszli na kolanach po LECHA WAŁĘSĘ!bo co ? bo klęska nieurodzaju w związku?hehehehheheheheh
      • slawek_wieczorek Re: i co wieczorek teraz powiesz ? 10.08.11, 22:46
        Gość portalu: hiro napisał(a):

> solidaruchy teraz przyszli na kolanach po LECHA WAŁĘSĘ!

Przyszedł nowy Przewodniczący Komisji Krajowej.
      • Gość: hiro przyroda przychodzi wieczorami pedale......i niszc IP: 193.200.150.* 11.08.11, 14:30
        Re: Polak- Patriota- Staruch
        slawek_wieczorek 04.08.11, 23:38 Odpowiedz

> Takich PATRIOTÓW nam trzeba!

Przyroda nie znosi próżni!

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/spoleczenstwo/piotr-staruchowicz--teddy-boy-z-legii-warszawa,76831,1
        A stróże "prawa", unikający swych danych, jako żywo przypominają mi morderców księdza Jerzego Popiełuszki, którzy w 1985 roku pozmieniali swe nazwiska.
        • Gość: hiro pracuję nad tobą chłopcze! IP: *.gorzow.mm.pl 30.08.11, 17:25
          > A stróże "prawa", unikający swych danych, jako żywo przypominają mi morderców k
          > siędza Jerzego Popiełuszki, którzy w 1985 roku pozmieniali swe nazwiska.
          duże litery szacun dla ks popiołka!????? prymitywne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nie pozbierasz się za ten nietakt!-pedale jebany!
          • Gość: kultura Re: pracuję nad tobą chłopcze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 14:11
            Precz prymitywom!
    • Gość: Antonio Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.play-internet.pl 10.08.11, 21:12
      Komendant do wymiany.
      • Gość: legalny Re: Nielegalna rocznica nielegalnego Powstania ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:19
        W Stalowej Woli chyba, ma odbyć się na początku września symboliczny proces przeciwko autorom PW. Według Prawa Wojskowego!
        Okazuje się, że jest wielu zwolenników oskarzania i niewielu obrony!
      • Gość: Bronek Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 12:22
        Ale w Gorzowie nie ma europejskich standartów.
    • Gość: pagewash Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.listmail.net 11.08.11, 13:23
      którzy walczyli z okupantem hitlerowskim obecność pseudo nazistów .To jest wrecz żenujące że policja takie bydło dopusciła do takiej uroczystości. I jeszcze na dodatek jakis pajac redaktorek smiesznej niszowej gazetki sie oburza.
      • Gość: nicelus Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 13:50
        pagewash napisał:

> Ciekawe jak się podobało starszym panom
        > którzy walczyli z okupantem hitlerowskim
        > obecność pseudo nazistów .

obecność pseudo-nazistów kombatantom się całkiem nieźle podobała. natomiast kombatantom mniej podobało się zachowanie pseudo-porządkowych, oraz pseudo-patriotów.

"Zachowanie policji wzbudziło niesmak i oburzenie kombatantów.

Jednocześnie władze samorządowe rządzonego przez SLD i PO Gorzowa całkowicie zignorowały rocznicę i nie pojawiły się na uroczystościach."

• Gość: Jolka Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.gorzow.mm.pl 11.08.11, 14:49
          obecność pseudo-nazistów kombatantom się całkiem nieźle podobała. natomiast kom
          > batantom mniej podobało się zachowanie pseudo-porządkowych, oraz pseudo-patriot
          > ów.
          Czy to ten sam kwiat polskiej narodowej młodziezy uczestniczył w obchodach

gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,78945,4588318.html
          Ogarnij sie chłopie
          • Gość: nicelus Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 15:44
            Jolka napisał(a):

> Czy to ten sam kwiat polskiej narodowej
            > młodziezy uczestniczył w obchodach

nie mieszaj pseudo-kibiców z kibicami i festiwalu reggae nad wartą z obchodami rocznicy powstania warszawskiego, tak jak władze prl-u mieszały ludziom w głowach twierdząc, że polskich oficerów w katyniu, czy też eugieniusza bodo zamordowali niemcy.

zobacz, że kibice mają transparent napisany pismem gotyckim, tak jak jest zapisany pierwszy polski alfabet. od samego początku, od dojścia do władzy, pismo to było przez hitlera uważane za wstecznictwo nie pasujące do postępowego państwa socjalistycznego. hitlerowcy walczyli z tym pismem, aby w końcu zakazać używania go w urzędach i szkołach, nazywając je "żydowskimi literami".

• Gość: nicelus eugeniusz bodo IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 22:18
              oczywiście pisze się prawidłowo: eugeniusza.

• Gość: reformowany Re: eugeniusz bodo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 22:54
                Prawidłowo, to piszemy: Bogdan Eugene Junod. Obywatel szwajcarski, polski aktor.Ewangelik.
              • slawek_wieczorek Re: eugeniusz bodo 12.08.11, 00:34

> oczywiście pisze się prawidłowo: eugeniusza.

Aleś Pan wsteczny!
                Eł! Geniusz to był tylko Stalin...
            • slawek_wieczorek Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom 12.08.11, 00:32

> pismo to
              > było przez hitlera uważane za wstecznictwo nie pasujące do postępowego państwa
              > socjalistycznego.

Stanisław Michalkiewicz i Janusz Korwin-Mikke dziwią się, dlaczego tacy Wojciech Jaruzelski, Aleksander Kwaśniewski, Leszek Miller czy Włodzimierz Cimoszewicz obrażają się, gdy Adolf Hitler przywódca NarodowoSOCJALISTYCZNEJ (sic!) Partii ROBOTNICZEJ (toż podobnież jak PZPR!) przywoływany jest jako ich ideowy krewniak.
              • Gość: nicelus Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.11, 12:38

> ... ideowy krewniak.

dlatego komuniści, z erichem honeckerem na czele, opowiadali bzdury o "faszyźmie w niemczech", podczas gdy faszyzmu nigdy w niemczech nie było. faszyszyzm był i jest we włoszech.

w niemczech był narodowy socjalizm "nationalsozialismus" członkowie tego ruchu nazywali się "nationalsozialisten", a niektórzy przeciwnicy już od lat dwudziestych nazywali ich "nazis".

• slawek_wieczorek Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom 12.08.11, 22:47

> dlatego komuniści, z erichem honeckerem na czele, opowiadali bzdury o "faszyźmi
                  > e w niemczech", podczas gdy faszyzmu nigdy w niemczech nie było.

I powtarzają te bzdury po dziś dzień od Łaby po Kamczatkę.
                  A nazywanie narodowych SOCJALISTÓW skrajną (sic) PRAWICĄ zakrawa na groteskę.
                  • Gość: nicelus groteska kontra gotyk IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.11, 16:59

> A nazywanie narodowych SOCJALISTÓW
                    > skrajną (sic) PRAWICĄ zakrawa na groteskę.

i właśnie groteska była polecana na zjeździe partii w 1934 roku przez socjalistę hitlera, a nie gotyk:

„Eure vermeintliche gotische Verinnerlichung passt schlecht in das Zeitalter von Stahl und Eisen, Glas und Beton, von Frauenschönheit und Männerkraft, von hochgehobenem Haupt und trotzigem Sinn … Unsere Sprache wird in hundert Jahren die europäische Sprache sein. Die Länder des Ostens, des Nordens wie des Westens werden, um sich mit uns verständigen zu können, unsere Sprache lernen. Die Voraussetzung dafür: An die Stelle der gotisch genannten Schrift tritt die Schrift, welche wir bisher die lateinische nannten […]“ – Adolf Hitler

("wasze domniemane gotyckie uzewnętrznianie pasuje źle w czasach stali i żelaza, szkła i betonu, kobiecej piękności i męskiej siły, podniesionego czoła i twardego sensu. ... nasz język będzie za sto lat europejskim językiem. kraje wschodu, północy, czy zachodu, by się z nami porozumieć, będą się uczyć naszego języka. warunek do tego: miejsce gotykiem nazywanego pisma zastąpi pismo, które dotychczas nazywaliśmy łacińskim." - adolf hitler)

jak się później okazało, stalin był bezczelniejszy:
                    - nauczanie rosyjskiego było przymusowe,
                    - kroju pisma nie zmienił na łacińskie.

• slawek_wieczorek Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom 12.08.11, 00:22
        Gość portalu: pagewash napisał(a):

> którzy walczyli z okupantem hitlerowskim obecność pseudo nazistów .To jest wre
        > cz żenujące że policja takie bydło dopusciła do takiej uroczystości. I jeszcze
        > na dodatek jakis pajac redaktorek smiesznej niszowej gazetki sie oburza.

Wzmiankowany przeze mnie w wątku głównym Generał August Emil Fieldorf "Nil" z Kedywu Armii Krajowej (do ostatnich chwil utrzymywałem przyjacielski kontakt z jego niedawno zmarłą córką Marią Fieldorf-Czarską) został po II wojnie światowej zamordowany przez polskojęzycznych komunistów między innymi za "faszyzm". A że dowodził likwidacją kata Warszawy, prawdziwego nazisty, Franza Kutschery, tego jakoś stalinowski sąd nie raczył zauważyć.
      • Gość: Grzegorz B. Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 11:39
        Co za język. Kto cię człowieku opłaca? Dla ciebie czas zatrzymał sie w miejscu?
        Brawo kibice! Jeszcze raz brawo.
        • Gość: nicelus Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.11, 14:55
          Grzegorz B. napisał:

> Co za język.

pewnie pseudo-mądry?

• Gość: Grzegorz B. Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 15:32
            To język z głębokiej komuny. Wtedy każdy kto się sprzeciwiał czerwonym z miejsca był faszystą.
            • e_werty Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom 12.08.11, 15:37
              z miejsca był faszystą

... i dlatego Warta i inne rzeki w polsce obłozone były faszyna...
              Bo byli fachowcy od faszyny... prawdziwi faszysci...
              • Gość: nicelus Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.11, 08:07
                e_werty napisał:

> z miejsca był faszystą
                >
                > ... i dlatego Warta i inne rzeki w polsce obłozone były faszyna...
                > Bo byli fachowcy od faszyny... prawdziwi faszysci...

a z gotykiem do ładu już doszedłeś?

• slawek_wieczorek Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom 12.08.11, 22:49
          Gość portalu: Grzegorz B. napisał(a):

> Co za język.

Język "Trybuny Ludu" i "Żołnierza wolności" z 1982 roku. No i sławetnej "Ziemi Gorzowskiej".
      • slawek_wieczorek Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom 12.08.11, 22:42
        Gość portalu: pagewash napisał(a):

> którzy walczyli z okupantem hitlerowskim obecność pseudo nazistów .

Starszym panom podobało się tak:

"– Nie spodziewałem się, że będzie tyle młodzieży. Byliśmy tym tak uradowani – stwierdził wiceprezes Szulżycki. – Rozmawiałem z nimi. Dziękowałem im. Chciałem też zamienić słowo z ich przywódcą. Kibice odpowiedzieli, że nie ma żadnego szefa, przyszli z własnej potrzeby – mówił wiceprezes."

(...)

"Uczestniczący od lat w uroczystościach w Gorzowie podkreślają, że po raz pierwszy odśpiewano cztery zwrotki Hymnu Państwowego, a nie jak zwykle – jedną czy dwie. To za sprawą obecności kibiców, którzy znali jego tekst, w przeciwieństwie do niektórych oficjeli i urzędników państwowych."

• Gość: nicelus Re: Ciekawe jak się podobało starszym panom IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.11, 14:26

> "– Nie spodziewałem się, że będzie tyle młodzieży. Byliśmy tym tak uradow
          > ani – stwierdził wiceprezes Szulżycki. – Rozmawiałem z nimi. Dzięko
          > wałem im. Chciałem też zamienić słowo z ich przywódcą. Kibice odpowiedzieli, że
          > nie ma żadnego szefa, przyszli z własnej potrzeby – mówił wiceprezes."

pewnie gdyby był jakiś szef, to policja by zakuła i skatowała jak za czasów komuny.

• Gość: Warta Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.11, 12:53
      Skoro gorzowska policja rozpędzała obchodzone w całym kraju patriotyczne obchody to znaczy, że ustawiła się po stronie hitlerowców. A popieranie ideologii nazistowskiej/faszystowskiej jest w Polsce zakazane pod groźbą wysokich kar.
      • Gość: nicelus Re: Nielegalna rocznica Powstania Warszawskiego? IP: *.dip.t-dialin.net 14.08.11, 15:11
        Warta napisał:

> Skoro gorzowska policja rozpędzała obchodzone
        > w całym kraju patriotyczne obchody to znaczy,
        > że ustawiła się po stronie hitlerowców.
        > A popieranie ideologii nazistowskiej/faszystowskiej jest
        > w Polsce zakazane pod groźbą wysokich kar.

dokładnie. komendant policji powinien podać się do dymisji, albo zostać usunięty. pani wojewoda hatka obiecała sprawdzić tą sprawę, więc niebawem powinny być znane sprawdzania wyniki. ciekawe co tak zdenerwowało policjantów? czyżby krój pisma zwalczany przez hitlerowców jako "żydowskie litery"?

• Gość: Warta