Dodaj do ulubionych

Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego

18.02.13, 23:59
Zapraszam do składania podpisów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard Marek, ale ty masz narabane....... IP: *.net.albertacom.com 19.02.13, 00:55
      Hey marek,
      To juz nawet smieszne nie jest...
      Gdzies tam gleboko w twojej glowie musi blyskac czerwone swiatelko ostrzegawcze z napisem "idiote z siebie robie"....
      Jesli nie blyska to znaczy ze zatraciles podstawowy instynkt samozachowania ....
      Nie wiem co ty palicz lub wachasz, ale dobre to dla ciebie nie jest...
      Wywal to cholerstwo
      Z psculkami pogadaj....
      Do rydzyka zadzwon....
      Tylko na milosc natury....przestan pisac...
      :):):):)
      PS. I z daleka od radia....
    • marek_p Plan działania 19.02.13, 08:01
      1. Zbieramy podpisy nie tylko mieszkańców województwa lubuskiego. Istnienie tego województwa nie służy powadze Państwa Polskiego, oznacza trwonienie środków publicznych i jest bezpośrednim powodem nienawiści między Polakami.

2. W ciągu najbliższych dwóch tygodni postaram się dotrzeć do lokalnych mediów z informacją o akcji zbierania podpisów pod petycją o likwidacji Województwa Lubuskiego. Będę też indywidualnie kontaktował się ze znajomymi z prośbą o zaangażowanie się w akcję.

3. Postaram się przygotować materiał informacyjny pokazujący jak wiele „zyskaliśmy” na tym „lubuskim małżeństwie zawartym z rozsądku”. W ciągu 2 miesięcy postaram się przeprowadzić kampanię informacyjną. Wiąże się to z kosztami. Będzie potrzebna pomoc przy wydruku ulotek informacyjnych (być może nie będzie to jedna ulotka) oraz ich kolportażu. W razie braku zaangażowania innych osób ograniczę akcję do rozmiarów, możliwych do udźwignięcia przez moją skromną osobę.

4. Po przeprowadzeniu akcji informacyjnej będziemy zbierać podpisy pod petycją o likwidacji Województwa Lubuskiego również na ulicy (praktyka pokazuje, że prości ludzie łatwiej podejmują odważne decyzje).

5. Wolałbym, żeby akcję przewodziła zorganizowana grupa (np. Stowarzyszenie lub Prezydent upadającego miasta), ale uważam, że nie ma na co czekać. Stanie się jeszcze wiele złych rzeczy, ale to wszystko po kolei jak do tej pory (pewne rzeczy baczny obserwator może przewidzieć – wspomnę o tym w czasie kampanii informacyjnej). Jednym z najdramatyczniejszych wydarzeń jest pozbawienie nas na zawsze publicznego szpitala – co ma miejsce teraz.

6. Informuję, że pomogłem organizatorom debaty o szpitalu, która odbyła się 16 lutego br dotrzeć do istotnych materiałów. Informuję również, że odmówili mi oni pomocy w zbieraniu podpisów pod petycją. Nie sądzę też, aby zechcieli zorganizować debatę na temat tego co zyskał Gorzów poprzez bycie stolicą Województwa Lubuskiego. Wyruszam więc na bój z wiatrakami sam. Kiedy walczyłem o Gorzów na mapie pogody poparł mnie Jędrzejczak i Marcinkiewicz. Myślę, że dziś nie ma szans na poparcie żadnego z polityków, co nie znaczy, że powinniśmy uznać się za pokonanych.
      Nie stój obojętnie, masz szansę być jednym z 300 Spartan Nie roszczę sobie prawa do funkcji Leonidasa.
      Zaangażuj się w obronę godności mieszkańców naszego regionu i przejdź do historii.

7. Podpisywałem się pod wieloma słusznymi petycjami złożonymi drogą elektroniczną. Nie wiem dokładnie jak to działa, ale wydaje mi się, że jeśli będzie taka Wasza wola, podpis będzie znany tylko inicjatorowi petycji (czyli mojej skromnej osobie) oraz adresatowi, którym jest Marszałek Sejmu.

Pozdrawiam serdecznie
      Marek Pogorzelec, Tel. 604 733 200, e-mail: marek.pogorzelec@wp.pl
      • Gość: login_t Re: Plan działania IP: *.noc.fibertech.net.pl 19.02.13, 08:12
        Uderz do gości od Jednomandatowych Okręgów Wyborczych; to temat z ich profilu.
        • marek_p Re: Plan działania 19.02.13, 09:12

E-mail wysłany poprzez formularz na stronie: www.jow.pl/

"Dzień Dobry

Jestem bardzo mocno rozczarowany jakością życia politycznego. Tego ogólnopolskiego, ale też tego lokalnego.
          Chciałbym złożyć podpis pod wnioskiem o zmiany ustrojowe zmierzające do ustanowienia okręgów jednomandatowych.
          Proszę dać znać jak mógłbym Państwu pomóc.

Jednocześnie chciałbym prosić o zapoznanie się z jakością życia społecznego w Województwie Lubuskim i ewentualne poparcie wniosku o likwidację tegoż województwa.

Przydatne linki:
          forum.gazeta.pl/forum/w,58,142544752,142573140,6_faktow_dzis.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,58,142591378,142594387,Szczerze.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,58,142599018,142599018,13_powodow_staczania_sie_Gorzowa_w_13_ta_rocznice.html
          Z wyrazami szacunku
          Marek Pogorzelec"
      • danny_boy Re: Plan działania 19.02.13, 08:58
        >Myślę, że dziś nie ma szans na poparcie żadnego z polityków
        Nie poprą ciebie, bo chcesz im zlikwidować posady i ich familiom.
        • Gość: nicelus Re: Plan działania IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.13, 16:07
          danny_boy napisał:

> >Myślę, że dziś nie ma szans na poparcie żadnego z polityków
          > Nie poprą ciebie, bo chcesz im zlikwidować posady i ich familiom.

Dokładnie.

• Gość: okoń Re: Plan działania IP: *.aster.pl 22.02.13, 17:07
            > > >Myślę, że dziś nie ma szans na poparcie żadnego z polityków
            > > Nie poprą ciebie, bo chcesz im zlikwidować posady i ich familiom.
            >
            > Dokładnie.

Uhmmm, słowo 'dokładnie' zabrzmiało jak jednoczesne uderzenie w setki bębnów podczas oblężenia jakiegoś zamku. I jeszcze ta wymowna kropka. To kropa jakaś niemalże! Ileż treści w tej niezamierzonej figurze retorycznej... Cóż za siła wyrazu!
            A co z teorią, która mówi, że to nie ma sensu, bo drogie, a i tak niczego istotnego nie zmieni? Że Gorzów w ramach innego województwa podzieli los innych małych miast jak Kalisz czy Jelenia Góra, których obecność w dużych, mocnych ekonomicznie strukturach terytorialnych nie uchroniło przed galopującym bezrobociem? Że nawet stolice województw nie zawsze potrafią ten fakt wykorzystać jak np. Olsztyn, Szczecin czy Łódź? Pytam tylko, panowie, nie musicie od razu gwizdać i rzucać puszkami w monitor. Ja po prostu mam wrodzoną nieufność do prostych jak cep teorii opartych na emocjach i to jeszcze przyjmowanych przez aklamację. To jak?
            • Gość: hiro Re: Plan działania IP: *.gorzow.mm.pl 22.02.13, 17:19
              musisz się bardziej postarać bo równie cienki bolek jesteś jak nicelus. próbuj dalej bo ni h... nikogo nie przekonasz cieniolu o wielu nikach:-))))))))))))))))))))))
              • Gość: Wojcio Re: Plan działania IP: *.aster.pl 22.02.13, 17:33
                Ooooooooo, kochaś hiro się wynurzył z różowej pościeli w skórzanych gajdach :) Fajnie, że wpadłeś. Jak depilacja, gorylku? Próbowałeś laserem? A hemoroidy? Szkoda, że tych stringów od Mariana nie możesz zakładać, ale może do lata zaleczysz dziadostwo, co?

Aha, pani od polskiego kazała ci powidzieć, że bardzo brzydko piszesz. Wszystko z małych liter - lipa trochę, interpunkcja - dno, no i wklejanie wielokrotnych uśmieszków też dziwnie wygląda. Jakbyś się trawy najarał co najmniej. To trzym się, żaba, do zoba, narka, trzymka, buziolki, papatki, ciao murzynku ty jeden nieznośny ;)
                • Gość: hiro Re: Plan działania IP: *.gorzow.mm.pl 22.02.13, 17:46
                  męczysz konia na postoju wyrobie elopodobny................... ale już się w tobie zakochałem bracie........niedługo się zjednoczymy:-))))
            • Gość: nicelus Re: Plan działania IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.13, 17:39
              okoń napisał(a):

> Ja po prostu mam wrodzoną nieufność do prostych jak cep teorii
              > opartych na emocjach i to jeszcze przyjmowanych przez aklamację.

Nie "teorii", bo wszystkie niemieckie landy od dawna są na poziomie NUTS1. Eksperymentem opartym na emocjach jest utworzenie tego województwa. Teorią która w praktyce nie zdaje egzaminu jest rozdrobniony poniżej poziomu NUTS1 podział administracyjny ze zdublowaną administracją. Taki, jaki jest obecnie ćwiczony w Polsce.

• Gość: okoń Re: Plan działania IP: *.aster.pl 22.02.13, 17:54
                Czy mnie się zdaje czy to jest wypowiedź nie na temat? Zapytałem o konkretne przykłady z polskiego podwórka nieprzypadkowo, bo przecież wasz pomysł jest oparty na procesach w ramach polskiego systemu. Więc gdzie ta zmiana jakościowa, skoro zamieniamy złe na równie złe? Chyba że przegapiłem poprzednie wpisy i wy chcecie Gorzów przenieść do... Niemiec...?
                • Gość: nicelus Re: Plan działania IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.13, 19:10
                  okoń napisał(a):

> Czy mnie się zdaje czy to jest wypowiedź nie na temat?

Zdaje ci się.

> Zapytałem o konkretne przykłady z polskiego podwórka
                  > nieprzypadkowo, bo przecież wasz pomysł jest oparty
                  > na procesach w ramach polskiego systemu.

Przestań myśleć zaściankowo. Polska jest w systemie europejskim.

> Więc gdzie ta zmiana jakościowa,
                  > skoro zamieniamy złe na równie złe?

Ale zmiana idzie w dobrym kierunku.

Jeżeli interesuje cię wyłącznie polskie podwórko, to dla mieszkańców regionu połączenie Lubuskiego z Wielkopolskim skutkuje awansem w od jednego z najsłabszych województw do jednego z najsilniejszych województw.

> Chyba że przegapiłem poprzednie wpisy
                  > i wy chcecie Gorzów przenieść do... Niemiec...?

Odwrotnie. Ja chcę niemieckie i europejskie myślenie przenieść do Gorzowa. Chcę by Ziemia Lubuska wróciła do Wielkopolski i tworzyła z nią silny europejski region NUTS1.

To akurat ci prowincjonalni politycy, którzy w swoim prywatnym interesie wywalczyli niezdolne do samodzielnego funkcjonowania województwo lubuskie balansują na ostrzu noża. Doświadczenie uczy, że obszar buforowy między Wielkopolską i Brandenburgią na koniec zawsze lądował po stronie niemieckiej.

• Gość: okoń Re: Plan działania IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 21:55
                    Nie chce mi się odnosić do całej tej paplaniny. Poproszę tylko o przekonujące argumenty za tym, że Gorzów w Wielkopolsce będzie w lepszej sytuacji niż obecnie. Przykładu Kalisza nie podałem przypadkowo. Sprawdż jak wygląda tam temat bezrobocia. Wygugluj 'Kalisz i bezrobocie', a zobaczysz wysyp nieprzyjemnych informacji. Jeżeli to jest korzyś z bycia w Wielkopolsce, to ja gratuluję samopoczucia. Innych wielkopolskich miast nie sprawdzałem, ale założę się, że podobny wynik da np. 'Konin i bezrobocie' czy 'Piła i bezrobocie', a na Dolnym Śląsku 'Jelenia Góra, Wałbrzych, Legnica, Lubin czy Głogów' w połączeniu z tym smutnym słowem.
                    Coś mi się zdaje, kolego, że jednak to ty kierujesz się emocjami, a tą emocją jest urażona duma związana z innym nieprzyjemnym słowem: 'kompleksy'. Ale nie trać nadziei. Może to nawet opatentujesz i sprzedasz wszystkim miastom w Polsce, które mają problemy gospodarcze. Niech się wszystkie przeniosą do Wielkopolski, stworzą jeden silny region NUTS1 i wszystkie problemy prysną jak bańka mydlana. A jakie to nie zaściankowe, mhhhhhh. Nie! Czekaj! Nie mów nikomu! Ja to sprzedam i odpalę ci działkę. Zgoda? :)
                    • Gość: nicelus Re: Plan działania IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.13, 23:24
                      okoń napisał(a):

> Nie chce mi się odnosić do całej tej paplaniny.

Na wzajem.

• Gość: okoń Re: Plan działania IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 23:57
                        > > Nie chce mi się odnosić do całej tej paplaniny.
                        >
                        > Na wzajem.

Ale tobie się powinno chcieć, bo ty te bzdury firmujesz. Tyle, że zdążyłem się już przyzwyczaić, że jesteś pianobijcą, bufonem i grafomanem. Nudzi się na emeryturce, co? Rzeczowe, rozsądne argumenty wygodniej zmilczeć albo obśmiać formę, bo treści się nie da. Jesteś kolego żałosną wydmuszką, okładką bez treści. Nudy.

> Na wzajem.
                        Polska mowa, trudna mowa, co? :)))
                        • Gość: nicelus Re: Plan działania IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.13, 09:46
                          okoń napisał(a):

> Ale tobie się powinno chcieć, ...

Mam przyjemniejsze zajęcia niż korygowanie wszystkich głupot wypisywanych w internecie.

• Gość: nicelus Re: Plan działania IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.13, 00:10
              okoń napisał(a):

> Uhmmm, słowo 'dokładnie' zabrzmiało jak jednoczesne
              > uderzenie w setki bębnów podczas oblężenia jakiegoś zamku.

Aż tak się boisz o swój stołek?

• klodawa1952 Popieram ! 28.02.13, 05:35
        Lubuskie to twór, który kosztuje a nic nie tworzy. Zielonka do Wrocławia a Gorzów do Zachodnipomorskiego ! Należy szanować pieniądze podatnika.
        • Gość: nicelus Re: Popieram ! IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.13, 12:53
          klodawa1952 napisał:

> Lubuskie to twór, który kosztuje a nic nie tworzy. Zielonka do Wrocławia
          > a Gorzów do Zachodnipomorskiego ! Należy szanować pieniądze podatnika.

A Ziemia Lubuska do Wielkopolski, tam gdzie podczas tworzenia się państwa polskiego była.

Też po wojnie była w Poznańskim.

• Gość: do klodawa1952 Re: Popieram ! IP: *.aster.pl 01.03.13, 16:00
          > Lubuskie to twór, który kosztuje a nic nie tworzy. Zielonka do Wrocławia a Gorz
          > ów do Zachodnipomorskiego ! Należy szanować pieniądze podatnika.

Prawdziwe 'wejście smoka'! Przyszedł, przemówił, zakończył temat! To się chyba kwalifikuje do użycia zwrotu: 'Roma locuta, causa finita', co nicelus?
          Powiem ci, że mam pewne podejrzenia, iż sprawa ministra Gowina, ba! nawet abdykacja Benedykta XVI, to tylko próba przykrycia wagi tych pięknych i mądrych słów. klodawa1952, skąd czerpiesz inspiracje dla swoich przemyśleń, jeśli można wiedzieć? Wędkujesz, szydełkujesz, uprawiasz poranną gimnastykę, zajadasz się bułkami z bananem, a może czytasz poezję Leśmiana przy dźwiękach Bacha? Pytam, bo też bym chciał, w morde...
          • Gość: nicelus Re: Popieram ! IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.13, 03:29
            do klodawa1952 napisał(a):

> > Lubuskie to twór, który kosztuje a nic nie tworzy.
            > > Zielonka do Wrocławia a Gorzów do Zachodnipomorskiego !
            > > Należy szanować pieniądze podatnika.
            >
            > Prawdziwe 'wejście smoka'! Przyszedł, przemówił, zakończył temat!
            > To się chyba kwalifikuje do użycia zwrotu: 'Roma locuta, causa finita', co nicelus?

Do "przyszedł, przemówił, zakończył" pasuje zwrot: "Veni, vidi, vici." Jednak do zakończenia sprawy jeszcze bardzo daleko. Ale jak to mówią: "Mit Geduld und Spucke fängt man eine Mucke."

:D

Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.
            (Powoli, powoli kwaśne winogrona będą miodowo słodkie.)

• e_werty Re: Popieram ! 03.03.13, 05:15
            bo też bym chciał, w morde...

... słabo sie starasz.
            • Gość: nicelus Re: Popieram ! IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.13, 16:36
              e_werty napisał:

> ... słabo sie starasz.

Postarali się w Krakowie z Bazyliką Mariacką, kurcze pieczone w pysk.

• klodawa1952 Re: Popieram ! 04.03.13, 05:58
            Z Twojej sofistyki niewiele wynika kontrargumentów. Trudno więc polemizować w temacie tego wątku. Nie jest to przecież wątek o mnie.
            Miasto nie musi być wojewódzkim aby odnosić sukcesy a stałe konflikty i spory pomiędzy Zieloną a Gorzowem świadczą tylko za tym aby to województwo zlikwidować a zarówno gorzów "pod" Szczecinem czy Poznaniem jak i Zielona pod np Wrocławiem nie stracą.
            > Prawdziwe 'wejście smoka'! Przyszedł, przemówił, zakończył temat! To się chyba
            > kwalifikuje do użycia zwrotu: 'Roma locuta, causa finita', co nicelus?
            > Powiem ci, że mam pewne podejrzenia, iż sprawa ministra Gowina, ba! nawet abdyk
            > acja Benedykta XVI, to tylko próba przykrycia wagi tych pięknych i mądrych słów
            > . klodawa1952, skąd czerpiesz inspiracje dla swoich przemyśleń, jeśli można wie
            > dzieć? Wędkujesz, szydełkujesz, uprawiasz poranną gimnastykę, zajadasz się bułk
            > ami z bananem, a może czytasz poezję Leśmiana przy dźwiękach Bacha? Pytam, bo t
            > eż bym chciał, w morde...
            • Gość: okoń Re: Popieram ! IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 07:12
              O nie, to ja poproszę o argumenty. Na jakiej podstawie sądzisz, że Gorzów w innym województwie będzie odnosił sukcesy? Przykłady innych miast tej wielkości pokazują, że nawet obecność w pobliżu silnych gospodarczo ośrodków niczego niczego takiego nie gwarantuje. I dlatego twierdzę, że to Ty używasz sofistyki napędzanej emocjami. Podejrzewam, że głównym powodem tej zadymy jest nienawiść do sąsiada z południa i poczucie krzywdy. Ciebie by pewnie mniej bolało, że w Gorzowie jest jak jest, byle tylko w Zielonej było znacznie gorzej. I ja to rozumiem, nie ma w tym nic niezwykłego, szczególnie wśród potomków repatriantów ze wschodu, których osobowość tak trafnie ukazała trylogia Sylwestra Chęcińskiego, tylko proszę nie próbować dorabiać do tego 'gęby' z zakresu ekonomii i wmawiać mi, że intencje są inne, bo tego nie udało Ci się wykazać. Z zacietrzewienia wystawiam Ci 6, ze szczerości - niedostateczny.
              • klodawa1952 Re: Popieram ! 09.03.13, 05:52
                Gość portalu: okoń napisał(a):

> O nie, to ja poproszę o argumenty. Na jakiej podstawie sądzisz, że Gorzów w inn
                > ym województwie będzie odnosił sukcesy?
                Gdzie tak napisałem ? Gdzie pokazałem zacietrzewienie ? :)
                Nie ma gwarancji sukcesów. Napisałem tylko, że to skonfliktowane województwo po prostu jest za słabe i marnuje pieniądze budzętowe jako struktura. Te pieniądze lepiej wykorzysta w sensie administracji państwowej Wrocław, Poznań.
                Natomiast sukces nie zależy Okoń od tego czy miasto jest województwem czy nie jest.
                Odpuść emocje, zacietrzewienie, demagogiczną sofistykę i poszukaj argumentów.
                • Gość: okoń Re: Popieram ! IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.13, 23:14
                  > Te pieniądze lepiej wykorzysta w sensie administracji państwowej Wrocław, Poznań.
                  Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Sytuacja miast wielkości Gorzowa na Dolnym Śląsku i w Wielkopolsce nie potwierdza tej tezy. Nie odpowiedziasz na pytanie, uciekasz w emocje, zacietrzewienie, demagogiczną sofistykę.

> Lubuskie to twór, który kosztuje a nic nie tworzy. Zielonka do Wrocławia a Gorzów do Zachodnipomorskiego !
                  Emocje, zacietrzewienie, demagogiczna sofistyka. Toniesz w kompleksach i krzycząc próbujesz nam te bzdury sprzedać. Takimi 'argumentami' możesz przekonać tylko takich samych zakompleksionych jak ty. Poszukaj argumentów, do tego czasu twoje komiksowe teoryjki wrzucam do śmieci.
                  • klodawa1952 Re: Popieram ! 12.03.13, 07:20
                    Gość portalu: okoń napisał(a):

> > Te pieniądze lepiej wykorzysta w sensie administracji państwowej Wrocław,
                    > Poznań.
                    > Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Sytuacja miast wielkości Gorzowa na Dolnym
                    > Śląsku i w Wielkopolsce nie potwierdza tej tezy. Nie odpowiedziasz na pytanie,
                    > uciekasz w emocje, zacietrzewienie, demagogiczną sofistykę.
                    >
                    > > Lubuskie to twór, który kosztuje a nic nie tworzy. Zielonka do Wrocławia
                    > a Gorzów do Zachodnipomorskiego !
                    > Emocje, zacietrzewienie, demagogiczna sofistyka. Toniesz w kompleksach i krzycz
                    > ąc próbujesz nam te bzdury sprzedać. Takimi 'argumentami' możesz przekonać tylk
                    > o takich samych zakompleksionych jak ty. Poszukaj argumentów, do tego czasu two
                    > je komiksowe teoryjki wrzucam do śmieci.
                    Po prostu argumentów nie rozumiesz. Nie twierdzę, że przez samo przejście do innego województwa będzie lepiej. Wręcz napisałem, że to od nas samych w znacznej mierze zalezy. Napisałem tylko, że na taki twór jak Lubuskie , skłócone lubuskie szkoda po prostu pieniędzy. Wieczna wojna polityków, administracji a ta zabawa kosztuje. Tylko tyle i aż tyle.
                    Co do zacietrzewienia to zacytuj te emocjonalne teksty. Urojenia zamieniarz w rzeczywistość.
                    • Gość: nicelus Re: Popieram ! IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.13, 12:01
                      klodawa1952 napisał:

> Napisałem tylko, że na taki twór jak Lubuskie ,
                      > skłócone lubuskie szkoda po prostu pieniędzy.

Dobrze się bawią, bo EU daje pieniądze. Gdyby nie europejskie pieniądze i kredyty, to ten koślawy twór dawno by się przewrócił.

• Gość: nicelus Re: Popieram ! IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.13, 01:14
                okoń napisał(a):

> O nie, to ja poproszę o argumenty. Na jakiej podstawie sądzisz,
                > że Gorzów w innym województwie będzie odnosił sukcesy?

Nikt nie gwarantuje sukcesów. Sukcesy każdego miasta zależą od mieszkańców miasta, a przede wszystkim od prezydenta miasta.Tak jak w rodzinie. Jeden jest zdolniejszy i odnosi sukcesy, a drugi nie. Jednak wszystkim łatwiej jest żyć w bogatej rodzinie, niż w biednej.

PKB per capita w województwie mazowieckim jest bliski średniej europejskiej. PKB per capita w województwie lubuskim jest bliski połowie średniej europejskiej.

• Gość: nicelus Re: Popieram ! IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.13, 01:31
          klodawa1952 napisał:

> Lubuskie to twór, który kosztuje a nic nie tworzy. Zielonka do Wrocławia
          > a Gorzów do Zachodnipomorskiego ! Należy szanować pieniądze podatnika.

Czy to aby na pewno będzie dla was dobre?

Ja na waszym miejscu bym porównał na PKB per capita w województwie zachodniopomorskim oraz wielkopolskim i dopiero wtedy decydował gdze można sobie byt poprawić.

:)

PKB per capita według województw - porównanie do średniej EU - strona 4.

• Gość: Wojtek Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.aster.pl 19.02.13, 13:33
      Ostatnio modne jest angażowanie się w inicjatywy z góry skazane na porażkę. Brawo, jesteś modny. A śmieci i psie kupy po osiedlach jak się walały, tak się walają. Chętnych do zrobienia porządku wokół siebie nie ma, bo trzeba by się schylić, więc niech władza zrobi, to nie ja rzuciłem. Tak to jest, jak się człowiek wychował na przekonaniu, że tylko wladza może zadekretować jego pomyślność lub jej brak. Nie życzę powodzenia, bo nie lubię brać udziału w przegranych projektach. No i takich, których tezy uważam za idotyczne - zapomniałem dodać.
      • Gość: Bernard I koniecznie marsze uliczne!!! IP: *.net.albertacom.com 19.02.13, 18:07
        Hey marek,
        Jak juz robic cyrk, to na calego...
        Potrzebne marsze ulicami Gorzowa...
        I musza byc tlumy...
        Proponuje natychmiast skontaktowac sie z kibolami Stali i Stilonu - im wsio ryba ..Narozrabuiaja a wiec zwroca na twoj genialny pomysl uwage....
        Kosciol to robi wiec....musi byc dobre....
        Mowiac o Kosciele - koniecznie zaangazuj panie w berecikach..
        Od "zawsze" sa uzywane za wieszaki transparentow...i robia tlum razem z kibolami...
        O, jak wywiesisz pare hasel patriotyczno religijnych to babcie i gotowki nie pozaluja.. one juz takie ..."szczere" sa....
        A wiec transparenty: "Kto nie znami ten przeciwko Kosciolowi" , "Bog, Honor Ojczyzna" czy "Dyrektor Rydzyk na Papieza" -
        Przypominam: Mysl o pieniadzach ...
        Dla moherowych beretow takie hasla i demonstracje przy swiecach i pochodniach to jak koncert rokowy dla malolatow. Zaplaca lazda cene a ze trawki i met nie uzywaja - cala gotowka (mowie GOTOWKA) idzie tylko do ciebie...
        No i pochody, marsze, wiece czy demonstracje musza odbywac sie noca ...Dla zwiekszenia efektu z pochodniami i Krzyzami - by zaznaczyc jednosc zameczonego Chrystusa z meczarnia Lubuszan....(pieniazki...)
        Musisz koniecznie mocno podkreslic i w pelni wyeksploatowac elementy zagrozenia spolecznosci lubuskiej....Takze tego zza Odry,....(pieniazki)
        Podkresle raz jeszcze bo wazne - bez uzycia elementow koscilelnych niczego nie zdzialasz, a jak koscilelne to koniecznie musisz przedstawic sie jako ofiara przesladowania...(pieniazki)
        Sumujac...
        Mieszaj, mac, krec i lzyj jak wsciekly pies...To jest droga do sukcesu...
        Tak robia wszyscy inn wiec i ty musisz ....
        Niech zyje Niezalezna Samorzadna Republika Lubuska!!!
        Szable w dlon!!!!
        :):):):):):)
        PS. Oczywiscie szans na wygranie nie masz najmniejszych..
        Zero.
        Proponujac komus "nowa przyszlosc" nie wystepuje sie z etykietka "pogorzelec"....
        I to sa jaja
      • marek_p Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego 19.02.13, 22:41
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Nie życzę powodzenia, bo nie lubię brać udziału w przegranych projektach.

Kiedy walczyłem o Gorzów na mapie pogody też sukces wydawał się bardzo wątpliwy, tyle liter (Gorzów Wielkopolski), a taka mała mapa.

> No i takich, których tezy uważam za idotyczne - zapomniałem dodać.

To może konkrety ?
        Który punkt budzi Twoje zastrzeżenia ?

"My, niżej podpisani, zwracamy się z wnioskiem o likwidacje województwa lubuskiego, tj. o zmianie ustawy z dnia 24 lipca 1998 o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa (Dz.U. z 1998r. Nr 96, poz. 603), poprzez wykreślenie z artykułu 2 tej ustawy punktu 4, oraz o zmiany w przepisach towarzyszących wynikające z likwidacji województwa lubuskiego.

1. Województwo lubuskie nie spełnia swoich samorządowych funkcji. Jest zarządzane przez dwa słabe ośrodki administracyjne, między którymi dochodzi regularnie do konfliktów powodujących poważny uszczerbek w majestacie Rzeczpospolitej Polskiej.

2. Konflikty te i niezdrowa rywalizacja przekłada się na życie codzienne mieszkańców. Najbardziej jaskrawym przykładem jest pozbawienie Gorzowa szpitala publicznego. W bilansie otwarcia województwa lubuskiego jeden z 3 istniejących w Gorzowie szpitali zajmował 64 miejsce wśród najlepszych szpitali w Polsce, szpitala w Zielonej Górze nie było w setce. Dziś szpital wojewódzki w Gorzowie ma blisko 300 mln długu, a szpital wojewódzki w Zielonej Górze lądowisko na dachu. Oczywiście właściciel i nadzorca jest ten sam – Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze. Sądząc po efektach nadzoru można mieć wrażenie, że doszło do sabotażu, którego ofiarami jest 380 tys. mieszkańców Regionu Gorzowskiego. Nie tylko mieszkańcy tego regionu czują się nierówno traktowani przez organy samorządu wojewódzkiego. Historyczne zaszłości nie zostały zasypane, a wręcz pogłębiają się.

3. Prawa obywatelskie gwarantowane Konstytucją takie jak: równość (art. 32 paragraf 1 Konstytucji), brak dyskryminacji (art. 32 paragraf 2 Konstytucji) i ochrona zdrowia (art. 68 Konstytucji) nie są w naszym odczuciu respektowane w Lubuskim.

4. Województwo lubuskie jest jednym z najsłabszych ekonomicznie i demograficznie województw w kraju. Istnienie dużej liczby słabych województw jest nieefektywne z punktu widzenia ekonomicznego i zarządzania.

5. Województwo lubuskie jest tworem niespójnym, w którym część regionu ciąży do Wielkopolski a część do Dolnego Śląska. Z Ziemią Lubuska identyfikuje się mniejszość. Nie wytworzyła się tu autentyczna więź regionalna, łatwiej tu znaleźć wzajemną nieufność lub wręcz wrogość zarówno wśród polityków jak i prostych ludzi.

6. Województwo lubuskie jest nieefektywnie zarządzane. Na jego terenie znajduje sie najbardziej zadłużony w Polsce szpital i port lotniczy, z którego korzystają głównie urzędnicy, za których przeloty płaci Urząd Marszałkowski. Urzędowi temu brak jednak środków do wsparcia szpitali ratujących życie mieszkańców tego województwa.

7. Choć województwo znajduje się na terenie silnie niegdyś nasyconym połączeniami kolejowymi, z których korzystało bardzo wielu mieszkańców, to zaniechania władz wojewódzkich doprowadziły, do takiej dekapitalizacji infrastruktury, że mieszkańcy zmuszeni są korzystać z samochodów. Przy tym samorząd beztrosko trwoni publiczne pieniądze na port lotniczy, który w oczach niezależnych audytorów nie ma szans na samodzielny rozwój.

W związku z powyższym domagamy się likwidacji województwa lubuskiego."
        • Gość: Bernard Marek, przestan... IP: *.net.albertacom.com 19.02.13, 22:54
          Hey marek,
          Moze na mapie pogody skonczyc powinienes?
          Nie sadzisz?
          Kazde zdanie, kazdy wyliczony przez ciebie punkt swiadczy o twojej, niestety ignorancji..
          Arogancji za to tobie nie brakuje...
          Marerk, przestan..
          :):):):):)
          • Gość: Wojtek Re: Marek, przestan... IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 23:06
            No właśnie, na forach zawsze znajdzie się jakiś oszołom, który próbuje cię szalonymi tezami wciągnąć w dyskusję. Spróbuj mu odpowiedzieć na najdrobniejszy bzdet, a wejdzie ci monitorem kompa do chaty i wysypie na środku pokoju swój zmęczony worek z pokręconymi zabawkami. A bryluje w tym kilku najbardziej zajadłych domokrążców - marek.p, ele, W.P. i niejaki croolick. (Panowie, poproszę o tantiemy za reklamę). Zorganizujcie może jakiś zlot nawiedzonych Internautów, wymieńcie się proporcami, walnijcie w gałę i dalej prowadźcie dysputy poza - że tak powiem - mainstream'em.
            • Gość: Bernard Polska krajem nawiedzonych... IP: *.net.albertacom.com 19.02.13, 23:57
              Hey,
              Powaznie....
              Normalnych ludzi jak na lekarstwo..
              Niewielu zostalo takich co to wiedza dlaczego rano sie budza i kiedy isc spac....
              Markowi ktos kiedys pozwolil herbatke z soba wypic (polityk) - i marek czuje sie jak polityk....
              Gazeta pozwolila mu "zaopiekowac sie" forum - marek mysli ze jest naczelnym...
              Napisal list do premiera - czuje sie jak minister....
              Radio do mikrofonu dopuscilo - on juz ma plany na audycje...
              Nikt mu wprost nie powiedzial "zamknij sie do jasnej cholery" - wiec papla...
              Potworka sobie w Gorzowie wychodowano...
              Ale wlasciwie to nie ma co sie dziwic...
              On ma swoje "wzorce" ktore nasladuje..
              On chcialby bardzo byc kims waznym lub przynajmniej cos "waznego" zrobic...
              Rewolucja na mapie pogody to byl poczatek.. teraz jak maly hitler w obsikanych gaciach chce rewolucje na mapie Polski zrobic...
              A jak sie nie uda to bedzie wrzeszczec, nozkami tupac i na zlosc wszystkim w swe majtki nakupka!!!
              I to wszystkich nauczy...
              I to sa jaja
              • marek_p Społeczeństwo obywatelskie 20.02.13, 00:53
                To co robię i robiłem jest dowodem na to, że coś takiego w Gorzowie istnieje.
                Swego czasu brałem udział w społecznej akcji polegającej na uporządkowaniu jeziorka przy ulicy Błotnej. Składałem się na jego zarybienie, na pomnik Jancarza itp

Nie dam rady wymienić wszystkich akcji społecznych, w których brałem udział lub których byłem inicjatorem, ale pierwszą taką akcję była walka o ulicę Błotną.

Widziałem z okna jak w Wigilię stanął samochód osobowy w kałuży (wiesz jak to u nas jest z pogodą) i po dłuższym czasie kierowca wyszedł (wcześniej podwinął nogawki), a woda wlała się do środka. Kobieta siedząca w samochodzie narobiła pisku (jak to kobieta) i ratowała się podnosząc nogi na przednią szybę.
                Napisałem list do władz miasta, żeby na Błotnej błoto było tylko w nazwie, a oprócz księżyca świeciła latarnia albo dwie. Zebrałem podpisy. Droga została zrobiona z polbruku i przez tyle lat panowie nie łatają jej smołą ani w czasie deszczu ani latem.

Wniosek.
                Istnienie społeczeństwa obywatelskiego poprawia jakość życia w mieście i regionie.

Beniu pozdrawiam no i tradycyjnie zapytuję o psiaczki, czy ich kojoty nie wyjadły, bo moje koty jeszcze nie wyjedzone :) Mam 2 i żona mówi, że jednego w głowie :)

• Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.13, 07:06
        Wojtek napisał(a):

> Ostatnio modne jest angażowanie się w inicjatywy z góry skazane na porażkę.

Dokładnie. Niedawno widziałem film o pewnej kobiecie która we Francji chciała zablokować rządowy projekt budowy zapory wodnej na Loarze. Po kilku latach się okazało, że nie tylko zablokowała ten projekt, ale doprowadziła do rozebrania innych już istniejących w dorzeczu Loary zapór wodnych i zdobyła tym uznanie nie tylko we Francji, ale i na całym świecie.

• Gość: Bernard Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.net.albertacom.com 20.02.13, 07:14
          Hey nicelus,
          To byla kobieta, a nie marek
          Ta kobieta byla madra - nie chciala Francji rozpierniczac ...
          Ograniczyla sie na zaporach...
          Marek nie wie co to...ograniczenia
          I to sa jaja
          • Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.13, 11:57
            Bernard napisał(a):

> To byla kobieta, a nie marek
            > Ta kobieta byla madra - nie chciala Francji rozpierniczac ...

Polskę rozpiernicza zbyt rozdrobniony podział administracyjny. Niemieckie landy odpowiadają Europejskiemu NUTS-1, a polskie województwa nie odpowiadają. Są mało wydajne gospodarczo, gdyż duża część wysiłku społeczeństwa jest marnotrawiona przez stosunkową liczną administrację i jej pomysły. Taki podział jest utrzymywany w prywatnym interesie polityków, więc oni chcą Polskę rozpieprzyć, a nie Marek. Marek usiłuje uratować Polskę przed rozpieprzeniem. Jak rozpieprzono Polskę będzie widać, gdy skończą się wysokie dopłaty z EU.

• Gość: Wojtek Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 12:07
              Panie Marku, niech Pan ratuje Polskę! Jeśli dobrze liczę, to będzie już panów dwóch. Bez was wszystko się rozsypie ciemną nocą, a my się obudzimy w jakichś niemieckich landach czy innej Rosji. PA-NIE-MAR-KU RA-TUJ-PAN! JA-RO-SŁAW! JA-RO-SŁAW!
              • Gość: nicelus Protest podatników, ponad podziałami partyjnymi. IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.13, 21:20
                Wojtek napisał(a):

> Panie Marku, niech Pan ratuje Polskę!

Ratowaniem Polski zajmuje się od lat Platforma Obywatelska. Ratuje Polskę przed rządami PiS-u. W petycji chodzi raczej o ratowanie pieniędzy podatników przed politykami wszystkich opcji.

> Jeśli dobrze liczę, to będzie już panów dwóch.

Właśnie po to jest między innym ta petycja, byśmy się policzyli i zobaczyli, czy nas jest dwóch, czy trzech, czy więcej. W Niemczech znaczna część podatników potrafi liczyć swoje pieniądze i rozumie, że to są ich pieniądze. Udowodnili to wielokrotnie. Czy w Polsce jest podobnie? Zobaczymy.

> Bez was wszystko się rozsypie ciemną nocą,
                > a my się obudzimy w jakichś
                > niemieckich landach czy innej Rosji.

:D :D :D

Pomarzyć dobra rzecz, ale nic z tego. Grecy nie obudzili się jako niemiecki land, tylko raczej jako "kondominium".

> PA-NIE-MAR-KU RA-TUJ-PAN!
                > JA-RO-SŁAW! JA-RO-SŁAW!

Jakaś fobia na Jarosława?

Województwo utworzono staraniem polityków wszystkich opcji i leży ono w interesie polityków wszystkich opcji. Leży też w interesie młodych aktywnych ludzi, którzy w przyszłości chcą działać na polu politycznym i w istnieniu tego województwa słusznie upatrują łatwiejszego dostępu do intratnych stanowisk. Na nich liczyć nie można.

Województwo nie leży w interesie podatników, którzy muszą niepotrzebnie takie niewydolne województwo utrzymywać. Jest to więc protest podatników ponad podziałami partyjnymi.

• Gość: nicelus Felix Finkbeiner chce posadzić 1 bln drzew. IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.13, 23:21
            Bernard napisał(a):

> Hey nicelus,
            > To byla kobieta, a nie marek
            > Ta kobieta byla madra - nie chciala Francji rozpierniczac ...
            > Ograniczyla sie na zaporach...
            > Marek nie wie co to...ograniczenia
            > :):):):):)
            > I to sa jaja

Felix Finkbeiner nie jest kobietą i się nie ogranicza do miliona drzew które postanowił wraz z rówieśnikami i innymi ludźmi chętnymi do pomocy posadzić gdy miał dziewięć i pół roku. Obecnie Felix Finkbeiner ma 15 lat. W ciągu ostatnich pięciu lat posadził 12,6 miliarda drzew. Do roku 2020 planuje posadzić na świecie 1 bilion drzew. Uważa, że politycy widzą co jest do zrobienia, ale zbyt mało robią.

Felix Finkbeiner.

• Gość: Wojtek Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 07:17
          Nie widzę związku. Ale zabrzmiało to trochę jak kultowy monolog Gajosa z serialu Alternatywy 4:
          "- Drogi sąsiedzie, wie pan co? Ja bardzo przepraszam panie profesorze, że się wtrącam, ale ja myślę, że z tymi prowokacjami to trzeba by ostrożnie. Wie pan, to się tak mówi. Na przykład kiedyś w jednej fabryce oddział ZOMO zgłosił się na ochotnika, żeby uporządkować salę na sesję. Wszyscy zaczęli krzyczeć: prowokacja, prowokacja! A oni przyjechali, poustawiali krzesła, posprzątali i poszli. Także chyba trzeba by ostrożnie. Ja tak myślę."
          • Gość: Bernard Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.net.albertacom.com 20.02.13, 07:41
            Hey Wojtek,
            he he he he
            Ubawiles mnie przed snem...
            Dobre..
            • Gość: Wojtek Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 07:52
              A przepraszam za osobistą wycieczkę, ale jak to jest, że się dopiero teraz zmęczyłeś? Jesteś strażakiem i masz drugą zmianę, czy mieszkasz w innej strefie czasowej? :)
              • Gość: Bernard Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.net.albertacom.com 20.02.13, 08:23
                Hey Wojtek,
                Mieszkam 8 godzin od Gorzowa (Alberta, Canada)
                Jest zima wiec nie jestesmy tacy zajeci (budownictwo drogowe) ...
                Mam wiec czas by te bannde rozwydrzonych szmakow pod kontrola jak taka trzymac...
                he he he
                A tak powaznie to swietnie sie bawie....
                Przewaznie jest ciekawie..A jak nie jest to "wrzuce" cos by zamieszac i znowu jest fajnie...
                he he he
                • Gość: Wojtek Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 09:53
                  Dobrze Ci idzie :)
                  Wygląda na to, że nawet w dalekiej Kanadzie człowiekowi brakuje czasem swojskich, przaśnych klimatów. Ja tam nia mam napinki, bo temat np. Kościoła w Polsce jest mi w zasadzie obojętny. Już. Bawi mnie tylko to jak wszelkiej maści 'bojownicy o prawdę' wiją sie, żeby bronić nieistniejącego już autorytetu tej zatęchłej instytucji, która idzie na dno przy wtórze chórów anielskich. Jedyna metoda na to obśmiać to z góry na dół.
                  Trzymaj się, bo będziesz się musiał teraz postarać skoro się wydało, że się z logina nabijasz. Facet się zamknie w sobie ani chybi :) Zresztą, czas u niego też nie zgumy i kiedyś te nabożeństwa na wsi trzeba odprawiać ;)
                  • Gość: Bernard Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.net.albertacom.com 20.02.13, 10:46
                    Hey Wojtek,
                    Dla mnie to forum jest takze swietna metoda na praktyke jezyka polskiego...
                    he he he
                    Login nie rozumie ze degradacja Kosciola postepuje obecnie szybciej niz kiedykolwiek w historii.. Argument login, ze kosciol istnieje 2000 lat wiec sobie poradzi jest tak samo niedorzeczny jesli sie powie ze lodowce istnialy dziesiatki tysiecy lat wiec...sobie poradza...
                    I lodowce i Kosciol sobie nie poradza..
                    W sprawie globalnej zmiany klimatu przynajmniej stara sie cos robic...
                    Problem "topnienia" Kosciola po prostu sie ignoruje...
                    Globalizacja ekonomii , naukii komunikacji miedzyludzkiej, a przede wszystkim internet powoduje nieomal natychmiastowy przeplyw informacji...
                    Kosciol nie potrafi sie w tym znalezc i ciagle uzywa swych sredniowiecznych metod i takiej samej terminologi w komunikacji z chrzescijanami XXI wieku...
                    Wieksze szanse ma na porozumienie mieszkaniec Papua z Chinczykiem niz dzisiejszy mlody katolik z Kosciolem...a tych "mlodych" katolikow jest mniej i mniej..
                    Ludzie w Kosciele glupi nie sa.. Pokazali to podczas negocjacji z rzadem w sprawie "procentow" z podatkow jakie spoleczenstwo mialoby placic... Kiedy rzad zlozyl propozycje ksieza sie oburzyli...Stwierdzili ze to za malo bowiem ich zdaniem jedynie 25 % spoleczenstwa bedzie deklarowac na Kosciol.... Powstaje pytanie: Gdzie te 99% katolikow w Polsce o ktorych kosciol mowil?
                    Pierwszy upadnie z pewnoscia w Polsce rydzyk bowiem na dojna krowe postawil moze ,ale niestety "wiekowa" (emeryci, rencisci glownie ze wschodnich wsi) Trzeba miec przynajmniej 70 lat by moherowy beret jak korone dumnie nosic...i wierzyc ze to dla Jezusa i jego Matki Maryji.... Ci ktorzy za lata beda w tym wieku juz beda do innego "klubu" nalezec albo "dadza sobie spokoj"..... I po beretach....
                    Tego login nie widzi.. Czuje sie bzepiecznie otulony kocykiem z napisem "Katolik 2000 - i ciagle kopie...."
                    I wina po stronie Kosciola lezy...
                    Login tego nie rozumie....
                    • Gość: Wojtek Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 11:20
                      Gdyby przeczytał co teraz napiszę to by się pogniewał, że go analizuję i że to nieładnie, ale co mi tam. Obraził się, i tak i już nie studiuje moich wpisów, więc Alleluja i do przodu :)
                      Login to wszystko wie. To porówanie do lodówki bardzo trafne jak i zresztą reszta Twoich spostrzeżeń, z którymi nasz kolega nie podejmuje nawet dyskusji, bo co odparować na argument, że słońce jest gorące? Że słońce to gwiazda i należy je pisać wielką literą? To jest ten poziom. Cały bajer z tym Kościołem polega na tym - przynjamniej u mnie - że patrzę na to z ciekawością jak na film na National Geographic, w którym modliszka zjada innego robaka itp. Kilkanaście lat temu wyrwałem się z tego zaklętego koła różańcowego z 'hipokryzją' na sztandarach i jedyne co mnie dziś naprawdę zastanawia, to jak to możliwe, że ludzie z IQ powyżej 100 mogą chcieć brać w tym udział? To się nie broni ani rozumowo ani duchowo. Ja bym zdefiniował KK jako instytucję polityczną o zabarwieniu religijnym, z poteżną machiną obłudy i wyzutą z wszelkich uczuć wyższych. Lgną do tego głównie ludzie pozbawieni kręgosłupa moralnego o mentalności 'chłopka roztropka', którzy lubią mieć poczucie współistnienia w jakimś stadzie. Ale - i tu Cię może zaskoczę - przeciw samej religii jako takiej nic nie mam i uważam, że tak długo jak będzie choć jedna osoba, która stanie się dzięki temu lepsza - ale tu podkreślam - nie powodując przy tym cierpienia u innych - to warto by trwała. Tyle że Kościół Rzymski w tej definicji się nie mieści od jakiegoś tysiąca lat (szacuję z grubsza), choć są tacy - poważni historycy religii -, którzy twierdzą, że nigdy się nie mieścił. KK płaci cenę swojego upolitycznienia i niepohamowanej rządzy władzy, tylko że rachunek wystawia od zawsze innym. Tak to wygląda moim zdaniem, ale wiem, że myślisz podobnie, więc niczym Cię tu nie zaskoczę :)
                      • Gość: ele ! Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 20:12
                        Następny temat zastepczy !!!!! sprzedali zniszczyli zdewastowali przemysł ! zrobili Gigantyczne bezrobocie !!! 3 mln obywateli wyjechało za praca na zachód !!!! 2 mln Polaków na umowach smieciowych bez perspektywy emerytury !!!!!

Realne zarobki Polaków to 1200-1500 z m-z na ręke !!! zydowska ordynaca proporcjonalna wraz z lisyta krajowa doprowadziło do tego !!!! autostrady nie zbudowane ! firmy polskie budujace drogi zbankrutowały mimi GIGANTYCZNYCH pieniedzy z UNI EUROPEJSKIEJ !!!!!

Cenzura w mass-mediach !! [ dzis w Polsacie i TVP wiadomosciach NIE PODALI wiadomosci o upadku rzadu w Bułgari z powodu 2 tyg ulicznych protestów , przeciw podwyższenu cen prądu !!!

ZYDOSTWO NAPRAWDE OBAWIAJA SIE POLAKÓW ZE CENZURUJA TĄ WIADOMOSC !!!!

• Gość: Bernard Trudne zycie ele-faszysty IP: *.net.albertacom.com 20.02.13, 20:43
                          Hey ele,
                          Ciezko, co nie? Wrzucasz te swoje produkcje i...czekasz na wielki odzew...
                          A tu cisza...
                          Ludzie o "normalnych" rzeczach dyskutuja ignorujac cie calkowicie...
                          Nie jest ci latwo faszystowska sieroto..
                          Tyle nienawisci i nie ma co z nia zrobic....
                          Dam ci jak zwykle cos na "doprezenie"
                          Sprobuj matzah...Moze pomoc
                          www.youtube.com/watch?v=ZOkerUhWtVY
                          I to sa jaja
                          :):):)
    • Gość: ckm Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.gorzow.mm.pl 20.02.13, 19:51
      V kolumna dziala w tym watku az huczy.

niejaki wojtek yntelygent co sie zowie tak sie wczul w temat, ze niedlugo pobije rekord wpisow na forum sprowadzając temat wątku do psich kup na osiedlu, o oszolomie bernardzie nie wspomne, bo to glupek forumowy i szkoda klawiatury by sie nad tym przypadkiem rozwodzic.
      • Gość: nicelus "Βρήκε ο Φίλιπ& IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.13, 21:39
        ckm napisał(a):

> niejaki wojtek yntelygent co sie zowie tak sie wczul w temat,
        > ze niedlugo pobije rekord wpisow na forum sprowadzając
        > temat wątku do psich kup na osiedlu,
        > o oszolomie bernardzie nie wspomne,
        > bo to glupek forumowy i szkoda klawiatury by
        > sie nad tym przypadkiem rozwodzic.

"Filip znalazł Natanela", można powiedzieć, dwóch się szukało i odnalazło.

• Gość: nicelus Cenzura Wyborczej??? IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.13, 21:45
          "Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ."

Czyżby automatyczna cenzura Wyborczej w tytule postu nie przepuszczała cytatów z "Nowego Testamentu"?

• Gość: Wojtek Re: "Βρήκε ο Φ IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 22:02
          Bardzo mi miło, że zechcieliście panowie skomentować moją i Bernarda forumową aktywność tak pięknym porównaniem. W zamian mam coś dla was o was, czyli ckm'a (prawdopodobnie hiro) i nicelusa (we własnej osobie): "Uczył Marcin Marcina, a sam głupi jak świnia" :D :D :D
          • Gość: nicelus Nie pouczaj! IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.13, 12:18
            Wojtek napisał(a):

> "Uczył Marcin Marcina, a sam głupi jak świnia"

Nie pouczaj więc wszystkich, tylko podpisz petycję.

:)

• Gość: Bernard Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.net.albertacom.com 20.02.13, 22:52
        Hey ckm,
        Nie sadze by Polsce jakas "piata kolumna" zagrazala..
        Ty sie bracie martw o o wiele wieksze niebezpieczenstwo - IV RP
        I to nie sa jaja
        • Gość: Bernard Gdzie wyniki "glosowania" marku? IP: *.net.albertacom.com 20.02.13, 22:59
          Hey marek,
          Kiedy na przyklad Gazeta przeprowadza sondaz to natychmiast podaje wyniki...
          Na bierzaco...
          Czy napiszesz nam jaki jest wynik (dotychczasowy/koncowy) twojej akcji, czy po prostu powiadomisz nas: Zwyciestwo, wierzcie mi !!!!
          Tyle piszesz o jasnosci, przejrzystosci i uczciwosci....
          Pokaz ze jestes lepszy od reszty...
          I to nie jaja
          :):):):):):)
          • marek_p Re: Gdzie wyniki "glosowania" marku? 21.02.13, 09:33
            Hey Berni
            Aktualne wyniki możesz zobaczyć z każdej chwili, dostępne one są pod linkiem do petycji.

Stan na dziś:
            Ogółem pod petycją podpisało się 25 osób (DZIĘKUJĘ i proszę o więcej)
            Najwięcej podpisów jest z Regionu Śląsko-Łużyckiego (powiaty Żagań i Żary) - 9
            Region Gorzowski - 5
            Spoza województwa - 3
            8 osób, które podpisały petycję zażyczyło sobie, żeby nie upubliczniać ich danych osobowych

Nigdzie się nie spieszymy, tak jak pisałem na wstępie liczby podpisów pod petycją można się spodziewać dopiero po akcji informacyjnej (ulotki z konkretami), jeśli uda mi się pozyskać sojuszników do jej przeprowadzenia (wydruk kilku tysięcy ulotek i ich kolportaż).

Oczywiście spodziewam się silniejszych niż wojtkowe ataków na moją personę, ale cóż za odwagę trzeba płacić.
            • Gość: eleprawda o zydach Re: Gdzie wyniki "glosowania" marku? IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 11:33
              macie po 100 laty:

Żyjemy w państwie feudalnym. Tzw." elity styropianowe" to ludzie, którzy bez polityki ZBIERALIBY PUSZKI PO SMIETNIKACH. Teraz rządzą jak szlachta w dawnej Polsce. Policja jest u nich na służbie. Służą im policjanci jako taksówkarze, listonosze, doręczyciele, jako chłopcy na posyłki. Napstrzylo sie dziesiatki sluzb specjalnych, ktore nie dosc, ze inwigiluja miliony niewinnych obywateli, to z braku zajecia same na inne agendy stosuja prowokacje, a wyniki codziennie widzimy, a czego jeszcze nie wiemy... W świetle prawa stworzonego przez złodziei my podatnicy jesteśmy okradani przez tych samych złodziei. Paradoks czy polska rzeczywistość? .....pamiętam jak to we 1980 szczuto roboli...jak to im wciskano kity o "czerfonej burszazyji" jak to żona Gierka lata do PARYŻA po nowe łachy samolotem......i jak bedo mnieć wspaniale we kapitalizmie....sznury aut....kolorowe telewizory i.........zasiłki Pamiętam Bieleckiego z I zjazdu Solidarności, był dziadem, Andrzej Sobieraj szef regionu radomskiego kupił mu buty na zjazd bo gościo chodził w trampkach! Ale jaja! - Izaak Blumenfeld znany jako Jan Krzysztof Bielecki powiedział kiedyś że pierwszy milion trzeba ukraść. Jemu to wyszło nawet lepiej. Dla mnie Krzysztof Bielecki to taka sierota - z wyglądu, mowy i zachowania. Miałem okazję, niestety, go kiedyś poznać. To było około 1970r w Tatrach Słowackich. Byłem na obozie wspinaczkowym w Dolinie Wielickiej i ponieważ nie miałem stałego partnera do wspinaczki to poproszono mnie abym wspinał się z Krzysiem. Niewiele już z tego pamiętam, jedynie tyle że byłem wkurzony bo nie mogłem z nim robić jakichś trudniejszych dróg. Nigdy nie był w stanie iść jako pierwszy na linie, praktycznie to musiałem go wciągać. Nie był też partnerem w sensie przyjacielskim: przymulony, małomówny, mrukliwy, posępny - żadnych dowcipów itp. No ale było, minęło. On jest teraz na świeczniku, ja przeciętnym Polakiem, czyli dziadem. Ale nie mam o to pretensji do nikogo, trudno tak się ułożyło. Jedynie mógłbym mieć pretensje do siebie - każdy jest kowalem własnego losu. - on samej odprawy z banku dostal 8,8 miliona !!! Niedouczony Żyd premierem Rzeczpospolitej Polski !!!KTO RZĄDZI W POLSCE FINANSAMI POLAKÓW . Nikt o nim za bardzo wcześniej nie słyszał, a jego wykształcenie odpowiada polskiemu magistrowi ekonomii, mimo że niektórzy w Platformie tytułują go profesorem. - Minister Rostowski posiada stopień naukowy magistra ekonomii. Nie posiada tytułu naukowego ani stopnia naukowego doktora - przyznaje rzeczniczka Ministerstwa Finansów Magdalena Kobos. Minister-Rostowski-nie-jest-profesorem. Jan Antony Vincent-Rostowski (Jacek Rostowski) (ur. 30 kwietnia 1951 w Londynie) wnuk Jakuba Rothfelda-Rostowskiego (syna Mojżesza Rotfelda i Lei z domu Broder) w momencie otrzymania teki ministra finasów nie miał obywatelstwa polskiego i był obywatelem brytyjskim - a tak na prawde to niby ukonczyl bakalarza na budapesztanskiej uczelni tego i owego...
              Czas na zmiany. Musimy wybierać ludzi normalnych, pracowitych, kierujących się dobrem ogółu. Najlepiej, gdyby ci ludzie czegoś dokonali w życiu, oprócz opowiadania bajek i oszukiwania wyborców. A ja jakbym miał strasznie dużo kasy, pasł bym takich jak z obecnego paplamentu - pieniędzmi . Zamknął bym ich do celi i na śniadanie dawał bym im pieniądze całe stosy na półmiskach, na obiad też pieniądze i na kolacje też pieniądze, a jak by żreć nie chcieli to tak z 10 000 bym zwinął w rulon i w ryj rozdziawiony na siłę pchał . Tak samo bym czynił z łapówkarzami. Pasł bym pieniędzmi aż by się udławili.
              Władzą jest Narod i te cepy Jemu powinny sluzyc - a nie reprezentowac debilizm czystej postaci -
              Manipulacja i PIR - Zauwaz czytelniku - kiedy to niby poPARCIE jedenie slusznych /... - tu pustka ... dno / osiaga poZIOM Rowu Marianskiego - popisdulki bronia sie wszelkimi niedozwolonymi metodami, aby nikt nie przypomnial sobie o obietnicy zaprzestania dotowania partii politycznych, likwidacji Swiatyni Dumania, ograniczenia najmniej o polowe ilosci oslow /A 100 OSLOW, TO NIE WYSTARCZY?/ - do zmiany ordynacji na wiekszosciowa, aby moc wybierac LUDZI a nie kadlubki, bez rak, nog, glowy - byle z koteryjnymi partyjnymi plecami. ect ect – Teraz już wiecie co za - PASOZYTY RZEKOMOSTYROPIANIS VULGARIS
              Styropianowa demokracja
              Styropianowi `nadludzie'
              Styropianowe badziewie
              Chcieliscie - to macie u wladzy - pokraczne indywidua ze spaczonymi chorobami psychicznymi mozgami, ktore sa ponad prawem przez siebie ustanawianym. - Wiekszej PARANOI SWIAT NIE WIDZIAL !!!
              zwiń
              • Gość: Bernard Smutne zycie ele faszysty... IP: *.net.albertacom.com 28.02.13, 06:10
                Hey ele faszysta....
                Mam cos dla ciebie...W zydowskim stylu ...oczywiscie
                "Modla sie" o...mniejsze nosy - (by sie tobie przypodobac?)...he he he
                Oczywiscie w .... Jewish Style
                I to sa jaja
                www.youtube.com/watch?v=hSFxm3IxI9U&feature=player_detailpage
                • Gość: Bernard Re: Smutne zycie ele faszysty... IP: *.net.albertacom.com 01.03.13, 01:39
                  Hey ele faszysta,
                  Tlumaczac na normalny jezyk:
                  Fuck you nazzi ashole!!!!!!!
                  I to sa jaja...
            • Gość: okoń Re: Gdzie wyniki "glosowania" marku? IP: *.aster.pl 21.02.13, 14:51
              > Najwięcej podpisów jest z Regionu Śląsko-Łużyckiego (powiaty Żagań i Żary) - [b
              > ]9

Croolick, to ty masz taką liczną rodzinę? A babcia też podpisała? A co u niej? Woźnego też namówiliście? Bomba! Tak trzymać, do 2014 dobijecie do 15-ki i będzie się petycja z herbem Żar prezentowała jak ta lala. Możecie już zacząć rozmowy z Prezydentem Dutkiewiczem. Na razie na fejsie, ale jak się dowie, że macie już 9 podpisów to pewnie wyśle do was delegację w dolośląskich strojach ludowych ;)
              • Gość: nicelus podpiszą jak już będzie :D IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.13, 18:09
                okoń napisał(a):

> A babcia też podpisała?

Gdyby internet miała, to by podpisała.

Młodzi nie mają babcinego doświadczenia, więc uważają, że jakoś to będzie. Podpiszą gdy zobaczą jak już będzie.

• Gość: Bernard Marek nie ma "tradycji" sukcesu... IP: *.net.albertacom.com 21.02.13, 21:15
                  Hey,
                  Biedny marek...
                  Bardzo chcialby, ale tendencje do wybierania padliny na obiad dla siebie i...gosci...
                  Taka padlina bylo lotnisko w Klodawie/Wojcieszycach...
                  A teraz ten "czwarty rozbior" Polski...
                  Ale stara sie - tego nie mozna nie widziec...
                  Marek, nie poddawj sie bo na forum nudno bedzie...
                  he he he
                  I to sa jaja
                  PS. Hey marek... Psiaki zdrowe i cale...
                  Hemi pokazal kojotom "who is the boss" a Porsha i Izzie calkowicie go popieraja...
                  Sarny i losie jednak calkowicie ich ignoruja i przychodza do karmnikow mimo wielkiego ich szczekania...
                  I to sa jaja
                  Podaj mi e-mail to ci moich trzech muszkieterow zdjecie przesle...
                  • Gość: nicelus Gorzów nie ma "tradycji" sukcesu... IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.13, 22:18
                    ... i pewnie Marek tego nie zmieni.

Zbyt wielu tu "inteligentnych inaczej", którzy od dziesięciu lat piszą na tym forum i jeszcze nie znają adresów e-mailowych użytkowników zarejestrowanych...

• Gość: Bernard Re: Gorzów nie ma "tradycji" sukcesu... IP: *.net.albertacom.com 21.02.13, 22:50
                      Hey nicelus,
                      Ja siem w "zarejestrowanych" nie bawie...
                      To twoja, pisowcu, specjalnosc!!!
                      I to sa jaja
                      • Gość: nicelus Bernard nie ma adresu... IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.13, 23:37
                        Bernard napisał(a):

> Ja siem w "zarejestrowanych" nie bawie...

Oni mają z ciebie ubaw.

• Gość: Bernard Re: Bernard nie ma adresu... IP: *.net.albertacom.com 22.02.13, 00:00
                          Hey nicelus,
                          I o to chodzi...O to chodzi...
                          • Gość: nicelus Re: Bernard nie ma adresu... IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.13, 00:31
                            Bernard napisał(a):

> I o to chodzi...O to chodzi...

Chodzi o pieniądze.

• Gość: nicelus Re: Gorzów nie ma "tradycji" sukcesu... IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.13, 12:46
                        Bernard napisał(a):

> Ja siem w "zarejestrowanych" nie bawie...
                        > To twoja, pisowcu, specjalnosc!!!

Bój się kaczek bój!

www.youtube.com/watch?v=6_BGKyAKigs

A kaczorowi we Fryburgu Bryzgowijskim wdzięczni mieszkaćcy postawili pomnik.

www.geschichteinchronologie.ch/2wk/b/1944-11-27-Freiburg-Br-feuersturm-d/007-Irv016-Freiburg-erpeldenkmal.jpg

• Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.13, 22:43
      ... 16 radnych włożyło zawleczkę ....

Pisze się "zawleczkę", a przecież wiadomo że chodzi o palec.

• Gość: ele do marka -p ! Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 11:42
        Panie marku ! mam da pana swietny pomysł ze zbieraniem podpisu [ likwidacja woj. ] bo cos nie bardzo panu idzie z tymi podpisami wiec co jak co ale jak pan pofatyguje sie pod
        Urzad Wojewody i tak codziennie od rana 7do 8 godziny niech pan agituje i zbiera podpisy pracowników urzedu wojewody pod pana petycja ZLIKWIDOWANAI WOJ. LUBUSKIEGO !!

Zapewanim pana panie marku ze bedziesz miał duzy wsparcie !!!!!! [ duzo urzedników parcuje w urzedzie wojewody to i odgłos bedzie wiekszy ] Smiało odważnie panie marku !!

[ gorzowianie czekaja z wypiekami na twarzy nad pana Petycja !!!! nie ukrywam ze moja skroman osoba [ ele ] tez czeka na rezultaty pana petycji !!!! ]

• Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.13, 12:47
          ele do marka -p ! napisał(a):

> Panie marku !

Jak zwykle kluczysz po żydowsku, a ja ci odpowiem prostą mową.

To województwo nikomu nie jest potrzebne oprócz miejscowych polityków, urzędników, członków ich rodzin, ich znajomków, tych którzy chcą wskoczyć na ich miejsce i jeszcze kilku osób, które chcą tanio latać do Warszawy z Babimostu.

• marek_p Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego 23.02.13, 21:59
      Dziękuję za kolejne podpisy.

Sugeruję uważną lekturę wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,58,142699918,142757906,Azbestowy_dom_wojewody.html
      • Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.13, 01:16
        marek_p napisał:

> Sugeruję uważną lekturę wątku:

W Berlinie rozebrano Pałac Republiki, bo zawierał azbest.

• Gość: co z petycja ? Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 20:36
          Hej internauci ! czy cos wiecie na temat marka-p i jego agitacji w urzedzie wojewody w sprawie likwidacji woj. lubuskiego ? bo cicho jakoś ,czyżby stracił marek-p impet ?!
          • Gość: hiro Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.gorzow.mm.pl 26.02.13, 21:11
            a to co tam ele w sprawie żydów i jow?z kim teraz walczysz ? w kim <oprócz gierka> się zakochałeś?poopowiadaj.................poważnie to są bardzo poważne tematy ,które nas od dwóch dni nurtują.........
          • marek_p Stan na dziś 27.02.13, 10:44
            Gość portalu: co z petycja ? napisał(a):

> Hej internauci ! czy cos wiecie na temat marka-p i jego agitacji w urzedzie
            > wojewody w sprawie likwidacji woj. lubuskiego ? bo cicho jakoś ,czyżby st
            > racił marek-p impet ?!

Nie wiem nic o agitacji w Urzędzie Wojewody. Wiem, że złożyłem tam ofertę kupna płaskorzeźby z herbem Gorzowa, której nie doszukałem się w wizualizacji budynku po remoncie.
            Złożyłem tą ofertę, bo nie chciałbym, żeby symbole miasta były sponiewierane przez jakiś fachowców i wypierdzielone na złomowisko.
            Wiem, że jest drugi chętny do nabycia tej płaskorzeźby i raczej nie dam rady przebić jego oferty, chociaż mam nadzieję, że na nowej elewacji znajdzie się miejsce dla symboli stolicy Województwa Lubuskiego (może po likwidacji województwa będzie tam siedziba władz miasta i delegatury Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego).

Nie zauważyłem, żeby Dariusz Barański przejął się moimi zarzutami o mało wnikliwe podejście do tematu (patrz prawdziwe powody modernizacji budynku).

W temacie petycji na pewno powinienem zrobić więcej, ale mam w tej chwili dramatycznie mało czasu na pracę społeczną. Dzwonił do mnie dziennikarz z Gazety Lubuskiej - pytał o co chciał, nie miałem powodu czegokolwiek skrywać, ale raczej materiału nie opublikował.

Kwestia ulotek informacyjnych i zbierania podpisów na ulicy jest otwarta.
            Zapraszam wszystkich tych, którzy wściekali się na okradanie nas przez Zieloną Górę, ja obiecałem, że znajdę czas na żebranie o podpis na ulicy, ale chciałbym, żeby chociaż tak jak przy zbieraniu podpisów pod listem otwartym do Premiera było nas 5 osób. To nie było zbyt niewdzięczne zajęcie, wtedy ludzie chętnie nas poparli. Teraz będzie podobnie.

Mój telefon i e-mail macie. Zapraszam.
            • Gość: nicelus Re: Stan na dziś IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.13, 13:45
              marek_p napisał:

> Dzwonił do mnie dziennikarz z Gazety Lubuskiej - pytał o co chciał,
              > nie miałem powodu czegokolwiek skrywać,
              > ale raczej materiału nie opublikował.

Widocznie Twoje odpowiedzi nie były "po linii i na bazie" Gazety Lubuskiej.

• Gość: Bernard Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.net.albertacom.com 26.02.13, 21:12
          Hey nicelus,
          Co za bzdury wypisujesz....
          Azbest stosowany byl przez dziesiatki lat i....bedac "w budynku nikomu nie szkodzil...
          Po prostu azbest szkodliwym nie jest zanim sie go "nie ruszy:"
          Problemy z azbestem zaczely sie pojawiac gdy starzejace sie budynki wymagaja remontow...Wowczas dochodzilo do powstawania "pylu" azbestu ktory mogl byc wdychany przez pracujacych przez nich ludzi i rzeczywiscie powodowac problemy...
          Jesli, jak piszesz ( a ufac twoim inormacjom nie mozna) palac republiki rozebrano to na pewno nie dlatego ze byl w nim abest..
          Najprawdopodobniej wymagal "kapitalnego remontu" ...
          Obecnosc azbestu spowodowala na pewno drakionski wzrost kosztow przedsiewziecia (specjalistyczne urzadzenia itp) ktory uczynil cala impreze...nieoplacalna...
          Pamietaj - jesli nie bedziesz ruszal struktury budynku....mozesz bezpiecznie zyc w budynkach z azbestem...
          W Kanadzie nie ma obowiazku niszcenia budynkow zawierajacych azbest, lecz prawo wymaga by podczas ewentualnych remontow zostal on usuniety i to bezpiecznie...
          Ty i marek zrezygnowaliscie juz z jednego "rewolucyjnego" niewypalu ( IV rozbior Polski) wiec szukacie nastepnego "smierdzacego tematu" by istniec....
          Powiem ci cos...
          istniejecie..
          PS. Ocieplenie i zmiana elewacji UW nie bedzie wymagala nawet dotykania miejsc w ktorych azbest moglby sie znajdowac.... Gdyby ktos mial jakies jednak watpliwosci to uszczelnienie scian i ich pomalowanie po0winno przywrocic spokojny sen...
          Jesli oczywiscie azbest w ogole sie w budynku znajduje...
          Zostawilbym to jednak dla ekspertow - ale bron Boze nie pisowskich
          I to sa jaja
          • Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.13, 10:22
            Bernard napisał(a):

> W Kanadzie nie ma obowiazku niszcenia budynkow zawierajacych azbest, ...

Kanada jeszcze obecnie jest w światowej czołówce producentów azbestu. W roku 2011 w tonach:

1. Rosja 1.000.000
            2. Chiny 440.000
            3. Brazylia 302.000
            4. Kazachstan 223.000
            5. Kanada 50.000
            6. Indie 19.000

Rosja to potęga. Produkuje tyle, co pozostałe 5 krajów razem. Jak widać w czołówce producentów azbestu znajdują się kraje, które mają wystarczającą ilość zasobów czystego środowiska, oraz kraje które mają wystarczającą ilość zasobów ludzkich, a więc kraje które nie muszą się truciem środowiska i obywateli przejmować. W Europie jest inaczej. Polska zobowiązała się usunąć azbest w określonym terminie.

• Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.13, 12:52
            Bernard napisał(a):

> Pamietaj - jesli nie bedziesz ruszal struktury budynku....
            > mozesz bezpiecznie zyc w budynkach z azbestem...

"Według dyrektyw unijnych Polska ma być oczyszczona z azbestu do 2032 r."

Małe i słabe województwa poniżej NUTS1 są bardziej szkodliwe niż azbest. Powinny być zlikwidowane natychmiast.

• Gość: ele do hiro ! Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 21:02
              Aktualnie ! i od poczatku walcze o DEMOKRACJE !!!!!!

Jednomandatowe Okregi wyborcze !
              swobodny dostep do mass-medów dla wszytkich Polaków !
              Równe prawa dla WSZYTKICH obywateli !

Walcze z zydowskim RASIZMEM !!
              WALCZE żydowskim NEPOTYZMEM !

informuje wszytkich ! NIE WALCZE Z ZYDAMI !! TYLKO Z RASIZMEM I NEPOTYZMEM !!!
              • Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.13, 21:44
                ele do hiro ! napisał(a):

> Walcze z zydowskim RASIZMEM !!
                > WALCZE żydowskim NEPOTYZMEM !
                >
                > informuje wszytkich ! NIE WALCZE Z ZYDAMI !! TYLKO Z RASIZMEM I NEPOTYZMEM

Ale tylko żydowskim?

• Gość: hiro Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.gorzow.mm.pl 27.02.13, 23:45

> > Walcze z zydowskim RASIZMEM !!
                  > > WALCZE żydowskim NEPOTYZMEM !
                  czyli przy pomocy żydowskiego nepotyzmu zwalczasz żydowski rasizm? muszę to przeanalizować bo za h...a nie widzę związku :-)
              • Gość: Bernard Smutne zycie ele faszysty IP: 199.19.221.* 27.02.13, 23:21
                Hey ele faszysta,
                Argumentujesz dokladnie jak twoj wodz smierdzacej pamieci Adolf Hitler...
                On tez zadnej wojny "nie chcial" - on jedynie chcial wiekszej przestrzeni zyciowej dla Niemcow...
                Hitler tez nie mial nic przeciwko Zydom...
                Hitler nie niszczyl Zydow - Hitler jedynie rozwiazywal "problem zydowski".....
                Czy dobrze cie rozumiem?
                Na pewno..Inaczej nie mozna...
                Ponizej link ktorego obejzenie pozwoli ci zrozumiec jak Zydzi reaguja na takich jak ty
                www.youtube.com/watch?v=-5AjMYNxYnQ&feature=player_detailpage
                • Gość: ele do bernarda ! Re: Smutne zycie ele faszysty IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 13:53
                  Bernard ty rasisto zydowski ! co ty robisz jeszcze w Polsce ? jak ty tylko zyjesz życiem zydów w Izraela !!! lub co zydzi w Izraelu zrobia !!! ty sie rasisto zydowski tutaj męczysz !!! domyslam sie ze na emeryture
                  wrócisz do Izraela i wrescie bedziesz zadowolony z życa !!

Bernard ! ja takim jak ty i innym gdy dojde do władzy pomoge wam w deportacji do Izraela
                  bo tak naprawde tam wasze miejsce na ziemi ! i tam zaznacie szczescia !!!! [ bez takich jak ele czy jemu podobnymi kórzy zakłucaja wam spokój zycia !!! ]

UWAGA ! pozwolenie na deportacje wszytkich zydo-chazarów z Polski chcem uzyskac przez sejm !
                  lub przez Narodowe referendum !!!!

prosze codziennie moich bogów by mi w tym dziele dali wsparcie !!!
    • Gość: nicelus Niestety nadchodzą ciekawe czasy... IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.13, 12:13
      Dla mnie zastanawiająca jest ta obojętność Polaków na sprawy publiczne. Czas na wielkie zmiany nieuchronnie się zbliża. W Niemczech się gotuje, w Europie wrze, a Polska jak w zamrażarce. Łączę nadzieję na zmiany z jedyną partią w parlamencie rzeczywiście opozycyjną do rządu. Dlatego chciałem się dowiedzieć z pierwszej ręki w którym kierunku chciałby PiS Polskę prowadzić, gdyby przypadkiem doszedł do władzy. Z dużą nadzieją odsłuchałem ostatniego wywiadu radiowego pani poseł z PiS. Redaktor zapytał o SLD i pani poseł przez pół godziny snuła swoje dywagacje i ploteczki na temat SLD, po czym czas na antenie dla PiS się skończył...

Natrafiłem w sieci na bardzo trafny artykuł, którym bym chciał się z wami podzielić.

• Gość: nicelus Re: Niestety nadchodzą ciekawe czasy... IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.13, 12:55
        A lemingi niszczą polską polską konkurencję dla zagranicznych firm...

• marek_p Re: Niestety nadchodzą ciekawe czasy... 28.02.13, 21:18
          > A lemingi niszczą polską polską konkurencję dla zagranicznych firm...

Taka właśnie jest Polska. Najlepiej jest siedzieć po robocie przed telewizorem.
          Myślisz - jesteś potencjalnym przestępcą.
          Paragrafów jest tak wiele, że kontrolujący muszą pytać mądrzejszych od siebie, mimo, że tylko na kontrolowaniu się znają.

Wygląda jakbym marudził, ale ja to znam z praktyki. Marnuję czas jeżdżę i pytam, pytam i... pytam. O odpowiedź na piśmie jest bardzo trudno. Nie naciskam, bo rozumiem, że prawo jest bardzo skomplikowane, sam próbowałem skumać o co chodzi i się poddałem, dlatego rozumiem urzędnika, że on nie chce odpowiedzieć na piśmie. Nie chciałbym wdawać się w szczegóły, ale jako wdrożeniowiec programów komputerowych trochę ciekawostek się naoglądałem;)
          Swego czasu tworzyłem oprogramowanie do rozliczania czasu pracy i wynagrodzenia kierowców - naprawdę niezła jazda - trochę mi tych łamigłówek brakuje ;)

a przedsiębiorca to krętacz, kradnie lub może kraść, trzeba mu tylko udowodnić.
          Najlepszy przedsiębiorca jest ten anonimowy, który mieszka za Odrą lub na wyspach albo w Portugalii. Przez trudności w namacaniu go może się wydawać szlachetniejszy od polskiego prywaciarza, który wezwany przed oblicze poci się, czegoś nie wie i po jakimś czasie nieładnie pachnie.
          • Gość: hiro Re: Niestety nadchodzą ciekawe czasy... IP: *.kwidzyn.mm.pl 28.02.13, 22:09
            > Najlepszy przedsiębiorca jest ten anonimowy, który mieszka za Odrą lub na wyspa
            > ch albo w Portugalii. Przez trudności w namacaniu go może się wydawać szlachetn
            > iejszy od polskiego prywaciarza, który wezwany przed oblicze poci się, czegoś n
            > ie wie i po jakimś czasie nieładnie pachnie.
            jesteś w błędzie ! najlepszy przedsiębiorca nie żyje ma wspólnika i zalegał trzy lata temu siedemnaście tysięcy teraz to trzy i pół bańki:-)to jest gość!!!!!
          • Gość: nicelus Re: Niestety nadchodzą ciekawe czasy... IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.13, 02:57
            marek_p napisał:

> Najlepszy przedsiębiorca jest ten anonimowy, który mieszka za Odrą lub na
            > wyspach albo w Portugalii. Przez trudności w namacaniu go może się wydawać
            > szlachetniejszy od polskiego prywaciarza, który wezwany przed oblicze poci się,
            > czegoś nie wie i po jakimś czasie nieładnie pachnie.

Miejscowego przedsiębiorcę urzędy traktują z socjalistycznego przyzwyczajenia jako krwiopijcę kapitalistę wyzyskiwacza któremu trzeba jak najwięcej zabrać. Natomiast zagranicznego przedsiębiorcę traktują jako inwestora który przyjeżdża do Polski tworzyć nowe miejsca pracy. Też nie wiem gdzie leży przyczyna specjalnego traktowania przedsiębiorców zagranicznych. Może wierzą w opowiadania o nowych miejscach pracy, może liczą na łapówki, może boją się adwokatów i sądów poza układem? Nie wiem, ale że tak jest. Miałem okazję zauważyć, gdy pewien Anglik kupił sobie w Polsce korzystne dla siebie prawo miejscowe, a zupełnie niekorzystne dla mieszkańców wsi. Ponieważ kupowanie prawa przez osobę prywatną jest naruszeniem polskiego prawa, napisałem skargę do wojewody Heleny Hatki i byłem przekonany, że tego miejscowego prawa nie opublikuje. Za głowę się złapałem, gdy otrzymałem odpowiedź od wojewody. Wojewoda przyznał mi rację, że jest to naruszenie prawa, ale zdaniem wojewody nie jest ono rażące i wojewoda opublikował to prawo miejscowe uchwalone niezgodnie z prawem.

Czyli wnioski są takie że: "zagraniczny inwestor", nawet gdy narusza prawo, to nie jest to rażące naruszenie prawa, a "polski spekulant" musi być aresztowany, a firma doprowadzona do upadku, nawet gdy właściwie nie naruszył prawa.

• Gość: Bernard Marek, No bull shit!!! Podaj wyniki.. IP: *.net.albertacom.com 01.03.13, 07:04
            Hey marek,
            Uzywanie azbestu do rozmydlania kleski niszczenia lubuskiego na zdrowie ci nie wychodzi....
            Mam na mysli oczywiscie twoje "polityczne" zdrowie..
            Podawaj cyferki albo uznaj ze....nie ma co podawc...
            Sam sie zadeklarowales...
            To nie sa jaja...
            PS. Niech zyje lubuskie i Jedrzejczak - dobry i uczciwy Prezydent
            • marek_p Re: Marek, No bull shit!!! Podaj wyniki.. 01.03.13, 08:42
              Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Mam na mysli oczywiscie twoje "polityczne" zdrowie..

Nigdzie nie kandyduję, więc to nie polityka tylko praca społeczna.

> Podawaj cyferki albo uznaj ze....nie ma co podawc...

Spokojnie, Berni - cierpliwości.
              O poprawienie mapy pogody w telewizji publicznej walczyłem blisko rok.
              To zresztą nie jedyna poprawiona mapa.
              Być może mapę administracyjną trzeba będzie poprawiać znacznie dłużej.
              Petycja jest faktem.
              Licznik 47 - pokazuje, że informacja o inicjatywie nie przebiła się do opinii publicznej.
              Oczywiście możesz to nazwać porażką, ale nie jestem byłym premierem Włoch i nie mam na własność kilku koncernów medialnych. Pismaki piszą to co lubią i za co spodziewają się wierszówki.

W petycji są wpisy ze Szczecina i Poznania - sami ją znaleźli, nigdzie nie biegałem żebrać o podpisy.
              Postaram się nie dać zginąć wątkowi z dwoma 13-tkami - to baza do uświadomienia mieszkańców regionu gorzowskiego co jest grane.

Mam dużo innych kwiatków, ale ubranie z nich bukieciku to praca. Wymaga roboczogodzinek.
              Wolne mam wieczorem, umysł wtedy już nie jest dostatecznie wyostrzony, żeby odpowiednio ułożyć słowa.

Podsumowując - damy radę, przełomem może być publikacja w lokalnej prasie, telewizja TVP Gorzów o tej inicjatywie na pewno nie poinformuje. Może jak będzie 100 tys. - pod moją nie, ale pod wnioskiem o zmianę obecnego podziału administracyjnego - myślę, że spokojnie by się nazbierało.
              • Gość: nicelus Nie od razu Kraków zbudowano. IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.13, 10:53
                marek_p napisał:

> Nigdzie nie kandyduję, więc to nie polityka tylko praca społeczna.

Do pracy społecznej też się przydaje polityczne myślenie. Choć czasem jest trudno, to jednak nie należy ludziom wypominać win, lecz poszukiwać wspólnych celów by pozyskać maksymalnie wielu chętnych do podpisania. Poza tym, przeciętni ludzie, a tych jest najwięcej, nie znają dokładnie tematu i z natury niechętnie podpisują petycję za zniszczeniem, lub likwidacją czegokolwiek. Petycja powinna być za ulepszeniem, poprawą, za nowym lepszym podziałem administracyjnym, czy coś w tym rodzaju.

• Gość: nicelus Nie od razu Kraków zbudowano. IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.13, 11:05
              Bernard napisał(a):

> Podawaj cyferki albo uznaj ze....nie ma co podawc...

Od razu, to można tylko głupotę zrobić. Aby błąd naprawić potrzeba czasem dziesięcioleci.

PS. Marek podał ci cyferki, więc teraz twoja kolej. Prezydent Jędrzejczak nie tak dawno wychodził z województwa lubuskiego. Ile osób łącznie z nim wyszło z województwa? Podawaj cyferki!

• Gość: ele do niceulusa Re: Niestety nadchodzą ciekawe czasy... IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 13:57
        Tym gorzej bedzie ! bo długo tłumione emocje WYBUCHNA Z DWOJANĄ SIŁA !!!!!!
        i wtedy zaczna sie dziac naprawde dramtyczne rzeczy dla rzadzacych zydów i chazarów !!
        • Gość: Bernard Nudne zycie ele faszysty IP: *.net.albertacom.com 03.03.13, 10:18
          Hey ele faszysta
          Tak dlugo jak istnieja faszysci jak ty.....nikt nie jest bezpieczny...
          Wszyscy jestesmy Zydami!!!!!!!
          www.youtube.com/watch?v=jc_Oeu3bJ54&list=PL322236A2DF3A8C62
          I to nie sa jaja
          :):):)
          • Gość: nicelus Re: Nudne zycie ele faszysty IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.13, 19:08
            Bernard napisał(a):

> Wszyscy jestesmy Zydami!!!!!!!

Od dawna piszę, że ele też.

• Gość: ele do Brenarda Re: Nudne zycie ele faszysty IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.13, 10:19
            Bernard ty zydowski rasisto ! wklejasz mi te twoje zydowskie filmiki to ja ci w rewanżu tez puszcze film swojej Słowianskiej kultury !!!

PRZEKONAJ SIE ZE NASZE KULTURY SA WOBEC SIEBIE OBCE ! TAK SAMO JAKA WY ZYDZI I CHAZAROWIE JESTESCIE TUTAJ W POLSCE OBCA NAM SŁOWIANOM NACJA !!!!!!

www.youtube.com/watch?v=rKWYW28ZqzQ
    • marek_p Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego 04.03.13, 08:59
      53 za likwidacją województwa 1 przeciw.

Lubuszanka

2013-02-28 20:38

Współczuję autorowi tej petycji. Czuję się stuprocentową Lubuszanką i na pewno nigdy nie podpiszę się pod tym (bez urazy) gównem. Zajmijcie się swoim osobistym wpływem na Polską gospodarkę, a nie szukacie sensacji.

Moja odpowiedź:

Informuję: w sposób bezpośredni i osobisty pracuję nad tym, żeby Region Gorzowski był kolorową krainą miodem płynącą. Sensacji ani rozgłosu nie szukam, mam swoją wąską specjalizację, dzięki której jestem osobą znaną wielu mieszkańcom naszego kraju.

Moje zaangażowanie w tym temacie szkodzi mojemu wizerunkowi, ale są sprawy ważniejsze od wizerunku pojedynczego człowieka. Nasza mała ojczyzna Gorzów potrzebuje odwagi swoich obywateli i potrzebuje wyrwania się spod jarzma oszusta, który obiecywał nam partnerstwo, a ma dla nas w ofercie ochłapy i wrogie traktowanie instytucji, która ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo i jakość życia mieszkańców naszego regionu. W bilansie otwarcia województwa lubuskiego jeden z gorzowskich szpitali zajmował 64 miejsce wśród 100 najlepszych szpitala w Polsce, zielonogórski był poza setką. Dziś zielonogórski ma lądowisko na dachu, a gorzowski 260 mln długu i perspektywę z o.o.

Właściciel ten sam (Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze), kontraktujący ten sam Lubuska Kasa Chorych w Zielonej Górze, później zielonogórski oddział NFZ. Czym, jak nie celowym sabotażem usprawiedliwisz tę rażącą różnice w standardach zarządzania ?

Oni zabili nasz szpital, my zabijmy ich województwo, może wtedy będzie szansa na normalność. Na to, żebym nie był odrywany od pracy, żeby ludzka energia życiowa nie była marnotrawiona, żeby był mniej powodów, dla których Polak będzie nienawidził Polaka.

Mam nadzieję, że uda nam się przebić przez blokadę informacyjną w mediach. Dziękuję mieszkańcom subregionu śląsko-łużyckiego za przyłączenie się do petycji. Prędzej, czy później wygramy. Im szybciej, tym mniej nasi wrogowie się naszym kosztem nakarmią, a idzie im bardzo dobrze (Drzonków, Babimost), ale to koń na drewnianych nogach. Kiedy odetniemy przyssawki te ich perełki nagle przestaną świecić - tak to jest jeśli buduje się coś na krzywdzie innych.
      • Gość: Bernard Marku, bredzisz jak Kaczynski IP: *.net.albertacom.com 04.03.13, 09:51
        Hey marek p,
        Z toba marku coraz gorzej....
        Zaczynam sie naprawde martwic....a glownie to dlatego, ze zaczynasz przypominac Kaczynskiego (ten ksiaze od pisowcow)
        Podobnie jak Jarek stworzyles sobie jakis tam wlasny swiat, podobnie jak Jarek ubzdurales sobie jakies "misje" niszczenia wojewodztwa, przeplatane azbestem, ktorych nikt nie rozumie i ktore nikogo poza toba nie obchodza....
        Podobnie jak Jarek widzisz wrogow wokolo siebie , uzywasz idiotycznej termonologii (sabotaz, zabili szpital, zabijemy im wojewodztwo ,....kon na drewnianych nogach, jarzmo, przyssawki.... blokada informacyjna i inne)
        Marek, ty wakacji potrzebujesz i duzo lekow..
        Jestes w takim stanie, ze juz nawet nie jest wazne czy te leki sa legalne czy nie...
        Lykaj stary, wachaj, wstrzykuj - cokolwiek
        Powodzenia
        • marek_p Re: Marku, bredzisz jak Kaczynski 04.03.13, 10:08
          Hey Beniu

> Marek, ty wakacji potrzebujesz i duzo lekow..

Wakacje to by mi się przydały, ale najpierw muszę na nie zapracować, a teraz czas ku temu dobry. Ty, Beniu już wstałem, czy jeszcze się nie kładłeś - która tam u Was teraz jest ?
          Jeśli jeszcze się nie kładłeś to wychyl lampkę i lu-lu ;)
          • cornelius-ltd Gorzow nie jest stolica woj.lubuskiego 04.03.13, 10:15
            W Unii Europejskiej za stolice regionow czlonkow UE uwazane jest miasto bedace siedziba samorzadu.Stolica wojewodztwa jest wiec od poczatku Zielona Gora...
            • marek_p Re: Gorzow nie jest stolica woj.lubuskiego 04.03.13, 10:40
              cornelius-ltd napisał:

> W Unii Europejskiej za stolice regionow czlonkow UE uwazane jest miasto bedace
              > siedziba samorzadu.Stolica wojewodztwa jest wiec od poczatku Zielona Gora...

Dr Jan Majchrowski był innego zdania, ale to bez znaczenia. Faktyczną stolicą jest Zielona Góra, gdzie rozdaje się pieniądze i podejmuje decyzje. W Gorzowie wojewoda powinien sprawować nadzór nad tymi decyzjami, ale robi to z lękiem o swoją osobistą przyszłość.

Złożyłem swój podpis pod petycją o powołanie Województwa Lubuskiego. Cieszyłem się ze strategii "na dwa płuca", w której była zapis o uniwersytecie lubuskim z dwoma kampusami jednym w Gorzowie, drugim w Zielonej Górze oraz z dwoma lotniskami, jednym pod Zieloną Górą drugim pod Gorzowem.
              Zważywszy na obecny stan faktyczny (Uniwersytet Zielonogórski z dwa kampusami, dwa lotniska, to bliższe Gorzowa nazywa się portem lotniczym Zielone Góra) mam prawo czuć się oszukany.
              I tak się czuję.
              Uważam też osoby, które zapomniały jak się umawialiśmy, za osoby nie szanujące się.
              Mam tu na myśli zarówno zielonogórzan jak i mieszkańców Regionu Gorzowskiego.

Pozdrawiam
              • marek_p Re: Gorzow nie jest stolica woj.lubuskiego 04.03.13, 10:52
                > Dr Jan Majchrowski był innego zdania

Uzupełniam.
                Doktor prawa Uniwersytetu Warszawskiego - I Wojewoda Lubuski.
                Wyjechał, odesłaliśmy go, ale z sentymentem tu zagląda, może już zrobił habilitację.
                Swoją opinię o tym, że zgodnie z polskim prawem stolicą Województwa Lubuskiego jest Gorzów Wlkp. potwierdził wcale nie tak dawno, w tekście, który pojawił się w lokalnym dodatku Gazety Wyborczej.
                Nie wierzycie - poszukajcie w archiwum, ja pamiętam, ale nie mam czasu ani ochoty ułatwiać komuś zadania podając link.
                Zresztą - jak pisałem to bez znaczenia bo w Polsce prawo pisane nie zawsze idzie w parze z prawem realizowanym w życiu realnym. Konkrety mogę Ci podać jeśli się z tym jeszcze nie spotkałeś albo nie chciałeś zauważyć.
                • Gość: nicelus Re: Gorzow nie jest stolica woj.lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.13, 19:08
                  marek_p napisał:

> Doktor prawa Uniwersytetu Warszawskiego ...

Pierwszy wojewoda był przysłany z Warszawy, gdyż od samego początku w tym sprzecznym z Konstytucją RP województwie tak się kłóciła północ z południem, że nawet nie mogli wspólnie wskazać kogoś miejscowego na stanowisko wojewody...

Art. 15, ust. 2, Konstytucji RP:

Zasadniczy podział terytorialny państwa uwzględniający więzi społeczne, gospodarcze lub kulturowe i zapewniający jednostkom terytorialnym zdolność wykonywania zadań publicznych określa ustawa.
                  • marek_p Art. 15, ust. 2, Konstytucji RP 04.03.13, 20:37
                    W treści petycji powinien znaleźć się zapis, że województwo nie spełnia Art. 15, ust. 2, Konstytucji RP. Można by więc poprosić przedstawicieli Trybunału Konstytucyjnego o przeanalizowanie wydarzeń, które miały miejsce i o tym dobitnie świadczą.

Nie wiem, czy pamiętacie, kiedy za czasów Marszałka Bocheńskiego (głównego szkodnika w temacie długu gorzowskiego szpitala) rozpoczęto budowę w Gorzowie Biblioteki Wojewódzkiej w Zielonej Górze odbywa się demonstracja sprzeciwu. Ponoć nawet palono książki...

Aż trudno uwierzyć. Może ktoś zechce poszukać materiałów archiwalnych na ten temat.
                    • Gość: nicelus Re: Art. 15, ust. 2, Konstytucji RP IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.13, 13:44
                      marek_p napisał:

> W treści petycji powinien znaleźć się zapis, że
                      > województwo nie spełnia Art. 15, ust. 2, Konstytucji RP.

O ile dobrze pamiętam, województwo lubuskie nie zostało do projektu uchwały przewidziane przez planistów działających w oparciu o konstytucję i obiektywne naukowe fakty, tylko zostało w późniejszym terminie załatwione po długich targach przez miejscowych polityków targujących się we własnym interesie. Tu może leżeć przyczyna, że województwo lubuskie jest wynikiem korupcji politycznej, a nie zapisów konstytucji i obiektywnych naukowych faktów.

• bardgorzowski Re: Art. 15, ust. 2, Konstytucji RP 06.03.13, 13:53
                        Gość portalu: nicelus napisał(a):

> O ile dobrze pamiętam, województwo lubuskie nie zostało do projektu uchwały prz
                        > ewidziane przez planistów działających w oparciu o konstytucję i obiektywne nau
                        > kowe fakty, tylko zostało w późniejszym terminie załatwione po długich targach
                        > przez miejscowych polityków targujących się we własnym interesie. Tu może leżeć
                        > przyczyna, że województwo lubuskie jest wynikiem korupcji politycznej, a nie z
                        > apisów konstytucji i obiektywnych naukowych faktów.
                        >
                        I na takich podwalinach powstało to BADZIEWIE.
                        • marek_p Re: Art. 15, ust. 2, Konstytucji RP 06.03.13, 20:11
                          bardgorzowski napisał:

> I na takich podwalinach powstało to BADZIEWIE.

Fundamentem było kłamstwo - strategia na dwa płuca - dwa lotniska i łączący nas uniwersytet.
                          Dziś przysłali drugiego Frasa, żeby dobił szpital i dobije. Decyzje już są.
                          • Gość: nicelus Re: Art. 15, ust. 2, Konstytucji RP IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.13, 19:52
                            marek_p napisał:

> Fundamentem było kłamstwo - strategia na dwa płuca
                            > - dwa lotniska i łączący nas uniwersytet.
                            > Dziś przysłali drugiego Frasa, żeby dobił szpital i dobije.
                            > Decyzje już są.

W ostatnim DER SPIEGEL 9/2013 jest artykuł pod tytułem "Notlandung" (awaryjne lądowanie).

Chodzi o to, że drogie linie lotnicze takie jak "Lufthansa", które korzystają głównie z porządnych dochodowych dużych lotnisk i ponoszą słuszne opłaty, poskarżyły się do Komisji Europejskiej na nielegalną konkurencję ze strony tanich linii lotniczych korzystających głównie z lotnisk regionalnych na których ponoszone są zaniżone opłaty. Na lotniskach regionalnych opłaty mogą być niższe, ponieważ regionalne samorządowe władze, by uchronić przed plajtą często jedyne w regionie lotnisko, w sposób nielegalny je dofinansowują. Czasami stosują wybiegi. Na przykład kupują tereny od lotniska i budują na nich drogi. W każdym razie, efekt jest taki, że Komisja Europejska wzięła pod lupę wszystkie europejskie regionalne deficytowe lotniska i sprawdza czy nie były i czy nie są w sposób nielegalny przez władze samorządowe dofinansowywane.

• Gość: nicelus Przyjdą chłopcy od Barroso, IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.13, 11:51
                              ... to być może ich powiozą.

"Komisja Europejska prowadzi dochodzeni w całej Europie przeciw nielegalnym subwencjom regionalnych portów lotniczych. Nadrenia-Palatynat próbował trikami uniknąć grożącej plajty swojego portu lotniczego Hahn." - Notlandung - DER SPIEGEL 9/2013

• Gość: login_t Re: Przyjdą chłopcy od Barroso, IP: *.noc.fibertech.net.pl 08.03.13, 12:27

> plajty swojego portu lotniczego Hahn

Plajtuje, bo nielot?
                                • Gość: nicelus Re: Przyjdą chłopcy od Barroso, IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.13, 13:56
                                  login_t napisał(a):

> Plajtuje, bo nielot?

Kurcze, rzeczywiście! A oni, o ile dobrze pamiętam z artykułu, ok. 10 mln euro rocznie w nielota pakują i myślą że im poleci.

• Gość: nicelus Hahn IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.13, 19:32
                                    Ciekawostki małe takie:

1. Nazwa gminy "Hahn" pochodzi z czasów frankońsko rzymskich i wywodzi się nie od koguta, lecz od przeplatanego płotu.

2. Nazwa lotniska "Hahn" pochodzi z amerykańskich czasów. Wojskowym lotniskom nadawano nazwę miejscowości. Planowana lokalizacja lotniska była zmieniana i w końcu lotnisko wybudowano nie w gminie "Hahn" tam gdzie początkowo planowano, lecz wybudowano w gminach "Lautzenhausen" i "Büchenbeuren". Jednak Amerykanie mieli trudności z wymówieniem nazw lotniska "Lautzenhausen" i "Büchenbeuren", dlatego z praktycznych powodów wybrali nazwę "Hahn".

3. Na początku cywilnego użytkowania lotnisko nazwano szumnie "Rhein-Mosel-Flughafen", ale po sądowych rozstrzygnięciach między Lufthansą i Ryanairem przemianowano na "Flughafen Frankfurt-Hahn" mimo, że do Frankfurtu jest 125 km.

PS. Zainteresowałem się tym lotniskiem, gdyż odpowiednim lotniskiem do porównań lotniska w "Babimoście" jest właśnie lotnisko "Frankfurt-Hahn", a nie, jak wprowadzał w błąd marszałek i zarząd województwa, lotnisko w "Baden Baden". Lotnisko w Baden Baden jest od nich diametralnie różny, co już wyjaśniałem.

• Gość: hiro Re: Hahn IP: *.gorzow.mm.pl 08.03.13, 19:59
                                      a co nas twoje niemieckie lotniska chłoptasiu obchodzą? chę? w dupe sobie je wsadź! i śmigłami samolotów chłopcze zakręć!
                                    • Gość: login_t Re: Hahn IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 09.03.13, 08:18

> 1. Nazwa gminy "Hahn" pochodzi z czasów frankońsko rzymskich i wywodzi się nie
                                      > od koguta, lecz od przeplatanego płotu.

Może więc za czasów Karola Wielkiego lotnisko bylo dochodowe.
                                      • Gość: nicelus Re: Hahn IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.13, 12:15
                                        login_t napisał(a):

> Może więc za czasów Karola Wielkiego lotnisko bylo dochodowe.

Nie ma to jak zlecenia od wojska. Za czasów rzymskich legionów obozowiska, i za czasów amerykańskich eskadr F16 lotniska, przeżywały rozkwit. Dla lotniska Hahn złote czasy to była pierwsza wojna w Iraku. Przez cały czas, do dziś, transporty dla wojska w Iraku i w Afganistanie odgrywają znaczącą rolę w utrzymaniu tego lotniska.

• Gość: nicelus Re: Gorzow nie jest stolica woj.lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.13, 11:52
              cornelius-ltd napisał:

> W Unii Europejskiej za stolice regionow czlonkow UE uwazane jest miasto bedace
              > siedziba samorzadu.Stolica wojewodztwa jest wiec od poczatku Zielona Gora...

Stolica, jak sama nazwa wskazuje, jest tam gdzie siedzi władza.

1. Jeżeli prowincją rządzi margrabia, namiestnik, wojewoda, gubernator, czy jak tam przedstawiciela władzy krajowej nazwać, to stolicą jest jego siedziba.

2. Jeżeli istnieje rozbudowana i ugruntowana demokracja parlamentarna, to stolicą jest siedziba regionalnego parlamentu, a przedstawiciel rządu w terenie jest zbędny, gdyż nadzorować przestrzeganie prawa krajowego można równie dobrze bezpośrednio z warszawy.

Polska wzorując się na demokratycznych państwach europejskich przechodzi od dublowania się władzy (pkt 1 + pkt 2) do parlamentaryzmu lokalnego (pkt 2). Konsekwencją powinna być likwidacja wojewodów i łączenie się województw dla wzmocnienia roli lokalnego parlamentu.

• Gość: ele wybory Re: Marku, bredzisz jak Kaczynski IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.13, 20:23
            Co bodzio ! głupio co

Łukaszenko ma zapisaną 50 % frekwencje ! [ by wybory były ważne ]
            Putin rezimowiec i satrapa wprowadza Okregi Jednomandatowe !

a w Polsce ? a w POLSCE po staremu !!!! [czytaj po żydowsku ! ]

wybory sa wazne bez wzgledu na frekwencje !
            ordynacja proporcjonalna [ zydowska ] tylko partie zydowskie startuja i dostaja dotacje !!!
            by referendum Narodowe było wazne to musi pójśc do urn ponad 50 % uprawnionych do głosowania !!!

aj waj to nasz okupacyjny kraj ! żydki zacieraja ręce !!! i durnemu ciemniemu ludowie wciskaja kit ze w Polsce mamy DEMOKRACJE !! [ co prawda coraz mnie tego ciemnego luda ! SPONTANICZNY MARSZ NIEPODLEGŁOSCI JEST TEGO PRZYKŁADEM
            • Gość: Bernard Ponure zycie ele faszysty IP: *.net.albertacom.com 07.03.13, 08:21
              Hey ele faszysta...
              Problem z wami-faszystami jest ten ze nie macie poczucia humoru...
              Jak we wszystkim innym...Zydzi bija was w tym na glowe...
              I to sa jaja.....
              www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=00vFNzlXmNU
      • Gość: Maciej Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.pawluk.org 04.03.13, 11:37
        Jak powstawało województwo to Gorzów brał brał wszystkie intratne urzędy i nie narzekał. "Lądowisko na dachu" Człowieku pretensje do władz swojego miasta, że nie potrafią wykorzystać unijnych pieniędzy. Za Nieudaczników winisz połowę regionu.
        • marek_p Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego 04.03.13, 12:04
          Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Jak powstawało województwo to Gorzów brał brał wszystkie intratne urzędy i nie
          > narzekał.

Wiem, Zielona Góra brała więcej, ale przy tym jeszcze narzekała, że należy jej się jeszcze więcej. Już wtedy było wiadomo, że nie ma co liczyć na współpracę, ale łudziliśmy się.

> Lądowisko na dachu" Człowieku pretensje do władz swojego miasta, że nie potrafią
          > wykorzystać unijnych pieniędzy. Za Nieudaczników winisz połowę regionu.

Człowiek to brzmi dumnie. Odpowiedz sobie, człowieku, czyj jest szpital ?
          Czy za nierówne i niesprawiedliwe traktowanie "swoich dzieci" przez Waszych marszałków należy obwiniać moje miasto ?
          Pomyśl, to nie boli.

Może mam napisać prościej ?
          Mając na myśli nierówno traktowane dzieci marszałka miałem na myśli szpitale w Gorzowie i w Zielonej Górze zarządzane i nadzorowane przez Właściciela jakim jest Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze. To właściciel decydował kto w jego imieniu będzie dyrektorem szpitala itp itd
          Nie szukajcie innych winowajców. Związki zawodowe ? - to trzeba było odważyć się i podjąć z nimi walkę.
          • Gość: hiro Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.gorzow.mm.pl 04.03.13, 12:36
            chyba maciej ma trochę racji .falubazy jadą po nas bo mają "naszych"przyzwolenie. i nie piszę tu o cichym przyzwoleniu.niemal wszyscy gorzowianie próbujący bawić się w politykę jeszcze nie wiedzą co powie falubaz a już są "za"-dziwne ale prawdziwe.i o co tu chodzi?:-)))
            • marek_p Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego 04.03.13, 12:53
              Gość portalu: hiro napisał(a):

> i o co tu chodzi?:-)))

Media.
              Brakuje ludzi z kręgosłupem, bez sklerozy i z odpowiednią ilością czasu, który mogą poświęcić dla spraw ważnych dla miasta.
              Znałem jednego takiego i dymny jestem, że znałem.
              • Gość: Bernard Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: 199.19.221.* 04.03.13, 19:34
                Hey marek,
                Widze, ze lekow nie pobierasz bowiem objawy choroby (syndrom Kaczynskiego) nie ustapily...
                Podobnie jak Kaczynski (wspominalem o tym) wbiles sobie do glowy nie tylko to ze Polske nalezy zmienic, ale zmienic koniecznie trzeba w/g twojej modly..
                Malo tego, podobnie jak Kaczynski wbiles sobie do glowy i naprawde uwierzyles ze wiekszosc Gorzowian i Lubuszan calkowicie sie z twoja ideologia zgadzaja....
                Ci ktorzy sie nie zgadzaja prawdziwymi patriotami, prawdziwymi Gorzowianami czy Polakami po prostu nie sa... To ludzie "bez kregoslupa" i ze "skleroza"....i na pewno z brakiem czasu na glupoty...
                Jak dotychczas znalazles ...45 osob w wojewodztwie (jesli wierzyc twoim danym) co. jakby nie patrzec, calkowicie udawadnia ze lubuszanie maja w nosie twoje proby bycia lokalnym "rewolucjonista"...
                Lubisz pisac o sobie: napisalem, wywalczylem, podpisalem, udzielilem, spotkalem, rozmawialem........
                Tu chodzi tylko o ciebie marku p... To widac wyraznie
                Podobnie jak dla Kaczynskiego wazne jest jedynie jego "ego"....
                I to sa jaja
                • marek_p Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego 04.03.13, 19:48
                  Hey Beniu,
                  wyspany ? Jarek się nie śnił ?
                  Opowiedz nam może o kojotach.
                  • Gość: Bernard Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: 199.19.221.* 06.03.13, 03:02
                    Hey marek p,
                    Nie robie zdjec kojotow wokolo mojego domu... Dla mnie to taka normalka jak spacerujace psy czy sarny i losie....
                    Jednak gdy sa glodne to sa uparte....
                    Moze powinienem przygotowqc kamere i filmowac?
                    Podsylam ci jednak kojoty z you tube - one wszystkie takie same cholery...
                    Piekne...
                    he he he he
                    www.youtube.com/watch?v=NqVE9qfg7yI&feature=player_detailpage
                    • Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.13, 02:40
                      Bernard napisał(a):

> Jednak gdy sa glodne to sa uparte....

Jak nie będziesz dokarmiał, to cię zeżrą.

• Gość: nicelus Re: Petycja w sprawie likwidacji Woj. Lubuskiego IP: *.dip.t-dialin.net