marta292 12.05.06, 09:48 Witam serdecznie Czy macie jakies sprawdzone sposoby na uniknięcie pojawienia się rozstępów? czy jest w ogóle taka możliwość, żeby się od nich ustrzec, czy niestety natury sie nie przechytrzy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 09:51 Możesz jedynie zmniejszyć efekt pojawienia się czy opóźnić. Niestety sprawa rozstępów to tak naprawdę genetyka czyli skłonności oraz liość kolagenu w skórze. Ja nie wierzę w żadne cudowne kremu anty.Wydasz majątek na drogie kremy a one i tak mogą się pojawić. Wystarczy smarować sie zwykłą oliwką aby nawilżyć skórę by nie swędziała i nie była przesuszona. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
milenkamisia21 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 10:08 niestety rozstępów nie da sie uniknąć.pozostaje tylko masowanie smarowanie wcieranienajlepsza oliwka. Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 10:21 ja już pidsałam o tym na forum ale podam wam jak robiła moja siostra (kruszynka dla której brzuszek był naprawdę sporym obiążeniem) - po trzech ciążach rozstępy ma tylko na piersiach - bo jej je nagle że tak powiem wysadziło... a brzuch jest pierwsza klasa. otóż siostra codziennie od początku ciąży pracowała nad swoim brzuszkiem w ten sposób że ściskała skórę na brzuchu kciukiem i palcem wskazującym i lekko przekręcała-naciągała/wyciągała ją. o ile pamiętam wyczytała o tym w jakiejś książce, w każdym razie jej to pomogło. stosowała w obrębie całego brzuszka i okolic. moja druga siostra raczej tak się nie bawiła i ma rozstępy, więc może warto spróbowac kilka minut dziennie choćby siedząc przed tv. no i oliwka jak najbardziej + soki ze świeżych owoców i warzyw. powodzenia :] Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 10:29 Rzeczywiście - mnie lekarza na początku ciąży powiedział, że nie będę miała rozstępów, bo mam bardzo "gęstą" skórę i już na finiszu - mam idealnie gładki brzuch, choć prześwituje mi cała siatka żył - wyglądam jak model anatomiczny dla studentów medycyny. Przez ostatni miesiąc dziecko rośnie około kilograma i wtedy dzieczynom wyskakuje najwięcej rozstępów. Smaruję się profilaktycznie kremem Gerbera, bo jak wiadomo - strzeżonego Pan Bóg strzeże ale raczej tak dla nawilżenia i odżywienia skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
dora_woj Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 10:33 Ja jetsm 5 tyg. po porodzie i nie mam ani jednego rozstępu, skóra też nie jest "sflaczała" (zawsze miałam bzika na punkcie brzucha i dużo ćwiczyłam - chyba teraz zostało mi to wynagrodzone heheh). Całą ciąże smarowałam się rano i wieczorem oliwką. Tez myślę, że to kwestia genów Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mskibi Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 10:36 Witam, ja smaruje brzuch 3 nawet 4 razy dziennie oliwka bambino,na razie rozstepow nie ma ale to dopiero 36t wiec wszystko przede mna.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.t1 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 15:08 czesc, a od kiedy smarujesz sie ta oliwką? bo sama niewiem co mam kupić. jestem w 22 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 10:32 Za bardzo nie polecam tej metody w niskich ciążach ponieważ niektóre macice są bardzo wrażliwe na takie traktowanie co w efekcie może wywołać przedwczesne skurcze macicy. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 10:45 no cóż - pisało tak w książce dla przyszłych matek. poza tym to był delikatny masaż brzucha a nie masaż macicy... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 10:55 A pod powłoką skórną/brzuszną co jest? Z pewnością ciężarna macica. Ja piszę zaś z perspektywy położnej. Masaż skóry to również masaż macicy. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 11:00 OK, ja rozumiem. tylko że ona tego sama przeciez nie wymyśliła. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 11:03 Przecież nie piszę,że wymyśliła. Tylko nieraz nie warto ślepo zaczytywać się i wierzyć. Niektóre panie tak robiąi jest ok,a niektóre naewt po długim głaskaniu brzuca macica "stawia" się. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
sja75 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 11:25 a tak odnosnie anatomii to jest warstwa tkanki podskórnej(w tym mniej lub wiecej tłuszczu)oraz mięśnie brzucha.trzeba sporego ucisku przy masazu żeby tez pobudzic macice-oczywiście to sprawa indywidualna Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_dynia Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 11:07 No i trzeba pamietać o smarowaniu po ciazy jak brzuch się kurczy. Rozstępy powstają także wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta292 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 13:12 Dzięki Wam za pomoc, jak do tej pory smarowałam się kremem na rozstępy firmy Mustela, wierząc, ze uczyni cuda, ale widze ze nie ma sensu kupować go dalej (zwłaszcza, że to dosyć spory wydatek). Skoro to skłonność genetyczna i krem nie ma większego znaczenia chętnie przerzucę się na oliwkę. Pozdrawiam wszystkie pomocne mamusie i życzę idealnej skóry Odpowiedz Link Zgłoś
jkorszen Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 13:22 ja od pani z apteki slyszalam o parafinie, ktora osobiscie stosowala. Odpowiedz Link Zgłoś
aczka2 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 15:43 No własnie-genetyka to genetyka. Ja się smaruję wtedy, kiedy czuję, że skóra jest sucha, albo swędzi i to balsamem- tym, co zawsze i nie mam ani jednego roztępu. Moja mama urodziła 6 dzieci i też nie ma rozstępów. Jeśli masz to w genach- nie unikniesz i nie ma się co nabierać na marketing firm sprzedających kremy przeciw rozstępom. Odpowiedz Link Zgłoś
beebee80 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 16:43 witam, ja od 3 m-ca raz dziennie smaruję się kremem Mustela. Fakt nie jest on tani(80zł w aptece internetoewej), ale nie mam żadnych rozstępów i przede wszystkim skóra mnie nie swędzi!!! Do tej pory -31tydz- zużyłam niecałe dwie tubki. Dodam tylko,że przed ciążą miałam kilka rozstępów na udach, więc skłonności chyba mam. Odpowiedz Link Zgłoś
warta15 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 13.05.06, 11:05 Proszę beebee podaj mi adrea internetowy tej apteki ja kupuję mustelę po 106 zł to dość spora róznica pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 16:51 Nie zgodze sie do konca ze stwierdzeniem, ze to sprawa genetyki.Ja nabylam sie kilku rozstepow w okresie dojrzewania i wiedzac, ze mam sklonnosci do nich, bardzo uwazalam w ciazy.Moja rada: niewiele utyc i smarowac cialo oliwka.Dziala! Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 17:12 Najbardziej rozstępy "wychodzą" przy szybkim przyroście lub spadku masy ciała.Po ciąży mam rozstępy na piersiach,które z małego B w ciągu dwóch tygodni urosły na duże C.nie pomógł krem przeciw rozstępom {Penaten} stosowany 2 razy dziennie.Na brzuchu nie mam śladu rozstepów,ale tyłam powoli i przez całą ciąże przytyłam 8 kg. Ciekawe jak będzie teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
jagna28 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 18:51 Moim zdaniem na 100% skutecznego sposobu niestety nie ma Jestem w 15 tygodniu ciąży - nie przytyłam i nie schudłam a pojawiły mi sie już rozstepy - i to nie na brzuchu, ktory lekko sie juz zaokraglil a na wewnetrznej stronie ud, bardzo blisko podsladków. Dziwne miejsce. Dodam, ze regularnie sie kremuje (mustela) ale chyba poprostu mam sklonnosc do rozstepow. Odpowiedz Link Zgłoś
8monia1 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 20:34 Ja też smaruję się 2 razy dziennie (rano oliwką wieczorkiem Fissanem) i niestey rozstępy mnie dopadły (na biodrach, udach - na brzuszku nie). Ale cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
aborka Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 20:37 to genetyczne. Moja mama tez nie miała rozstępów. Ja nic nie robiłam i nie mam żadnych ciążowych (4 kreseczek długości 1 cm na piersi mozna nie liczyć). Za to mam duzo na udach ale to z okresu dojrzewania. W ciązy przytyłam ok 15 kg wiec raczej sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkam15 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 12.05.06, 22:18 u mnie rozstępy wyszły przy gwałtownym naciągnięciu skóry: na udach i pośladkach bo spuchlam na piersiach bo zrobiły sie ogromne po porodzie no i duży przyrost masy też pomaga rozstępom Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejakm Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 16.05.06, 18:57 witam.Będąc w ciązy od samego początku smarowałam brzuch rano i wieczorem kremem na rozstępy. 7 lat temu kupowałam krem z "Tanity" bo był on dla mnie najtańszy. Natomiast z lenistwa piersi smarowałam tylko czasami. Efekt? Brzuch mam idealnie gładki a na piersiach niestety rozstępy są.Dodam, że na udach miałam już wcześniej (po wieku dojrzewania). Jestem pewna, że gdybym, tak nie pielęgnowała skóry brzucha to dziś nie wyglądał by tak jak wygląda. mój wniosek - smarować i to koniecznie i nie muszą to być drogie specyfiki.Teraz mamy fissan na rozstępy czy np. penaten i wiele wiele innych. Jest w czym wybierac!!! pozdrawiam - Małgosia (mama 7-letniej gaduły) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimama Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 17.05.06, 08:26 Witam A ja w czasie ciąży stosowałam na brzuszek , piersi, pośladki i uda naturalny kolagen. Nie kremy z jego dodatkiemm tylko czysty kolagen. 2 razy dziennie. Efekt: gładziutka skóra, elastyczna, super nawilżona i co najważniejsze: Mam dwójkę dzieci i nie mam rozstępów Odpowiedz Link Zgłoś
slonko771 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 23.05.06, 20:02 a gdzie go kupic?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimama Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 26.05.06, 03:05 najlepiej bezpośrednio od producenta. Wtedy będziesz miała zniżki. Ja tak kupuję. Podaję maila, jeśli jesteś zainteresowana szczegółami, napisz: ilciao@o2.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roksi23 Re: co zrobić by uniknąc rozstępów w ciąży? 27.05.06, 11:29 to chyba bardziej sprawa genów ,jedni maja rozstepy drudzy nie.Ja w ciaży nie używałam specjalnych kremów ,tylko zwykły balsam i nie mam rozstępów tak jak moja mama czy siostra... Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama