Dodaj do ulubionych

super diety!!!!!!dla kazdego co innego.duzo diet!

21.09.06, 22:00
na dobry wzrok
Śniadanie
Omlet z groszkiem i czerwoną papryką, do tego grahamka. Do picia kawa z
mlekiem, herbata albo sok lub sałatka z moreli (brzoskwiń) i orzechów z
twarożkiem, chleb pełnoziarnisty. Sok warzywny lub herbata.

II śniadanie
Sok marchwiowy, jogurt naturalny z garścią orzechów albo sok marchwiowo-
owocowy i kanapka z chudą wędliną, sałatą, pomidorem i papryką.

Obiad
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym albo potrawka z kurczaka z ziemniakami,
surówka z marchwi i jabłka z rodzynkami; sok owocowy lub woda.

Podwieczorek
Brzoskwinia lub kilka herbatników i herbata lub pomarańcza.

Kolacja
Zupa marchwiowa (uduszona marchew, z cebulą i oliwą) z ryżem albo zupa
brokułowo-kalafiorowa.
na wzdecia
PIĄTEK

Pół godziny przed posiłkiem wypij napar z siemienia lnianego (wsyp łyżeczkę
zmielonego siemienia do 1/2 szklanki gorącej wody).

Kolacja
- pierogi z jagodami - 4 pierogi posyp łyżką otrąb pszennych;
- kanapka - kromkę chleba razowego (ok. 30 g) posmaruj łyżeczką margaryny,
połóż 2 plastry chudego twarogu i 2 czubate łyżki musu z jabłek. Do picia
herbatka owocowa lub ziołowa (rumianek, melisa) bez cukru, może być krótko
parzona zielona herbata.


SOBOTA

20 minut przed porannym posiłkiem wypij 50 ml gorzkiej wody mineralnej, może
być DonatMg lub Wielka Pieniawa.

Śniadanie
- kanapki - 2 kromki chleba graham posmaruj 2 łyżeczkami margaryny, przełóż
pokrojonym pomidorem (obranym ze skórki), posyp szczypiorkiem lub ziołami;
- 2 jajka na miękko. Do picia szklanka soku pomarańczowego i kawa z mlekiem.

II śniadanie
- mus owocowy - pół szklanki rozmrożonych malin zmiksuj z jogurtem naturalnym
(150 g) i posyp łyżką otrąb.

Obiad
- zupa jarzynowa - ugotuj pomidorową z makaronem (2-3 łyżki), zabielona
jogurtem;
- filet z pstrąga - 150 g ryby posyp ziołami, upiecz albo ugotuj na parze,
zjedz z gotowaną marchewką z groszkiem (ok. 100 g) posypaną łyżką otrąb oraz
ugotowanym na sypko ryżem (pół torebki). Do picia kompot z jabłek.

Podwieczorek
- sałatka z owoców - pokrój kiwi i mandarynkę, posyp łyżką otrąb pszennych
(możesz dodać pół opakowania jogurtu).

20 minut przed wieczornym posiłkiem wypij pół szklanki naparu z siemienia
lnianego (przepis w menu na piątek).

Kolacja
- kanapki - 2 kromki chleba staropolskiego (ok. 70 g) posmaruj 2 łyżeczkami
margaryny, przełóż 2 plastrami chudej wędliny np. szynkowej (ok. 40 g) i
pokrojonym pomidorem (koniecznie bez skórki). Do picia herbatka owocowa,
ziołowa lub zielona herbata.


NIEDZIELA

Pół godziny przed posiłkiem wypij 50 ml gorzkiej wody mineralnej np. DonatMg.

Śniadanie
- kanapki - 2 kromki chleba pytlowego posmaruj 2 łyżeczkami margaryny;
- pasta - ugotowane na twardo jajko pokrój w kostkę, wymieszaj z 50 g
pokrojonego sera typu feta light oraz U posiekanymi rzodkiewkami, dopraw
bazylią i pieprzem. Dodaj 2 łyżki jogurtu. Do picia szklanka soku z
grejpfruta i filiżanka kawy z mlekiem.

II śniadanie
- średni banan lub kiść winogron.

Obiad
- talerz zupy - ugotuj zupę ogórkową, zabiel ją mlekiem (najlepiej
dwuprocentowym);
- pieczone mięso - plaster pieczonego schabu (ok. 100 g) zjedz z 2 łyżkami
piure ziemniaczanego oraz duszonym szpinakiem (z 1/2 opakowania mrożonki).
Do picia kompot z jabłek albo śliwek lub szklanka soku brzozowego.

Podwieczorek
- omlet - 2 jajka ubij z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki, wlej na patelnię i
usmaż.
Omlet zjedz z musem owocowym (2/3 szklanki jagód zmiksuj z łyżką jogurtu
naturalnego.

Pół godziny przed wieczornym posiłkiem wypij pół szklanki naparu z siemienia.

Kolacja
- sałatka - 100 g tuńczyka (w sosie własnym) wymieszaj z drobno pokrojonymi
ogórkiem kwaszonym i rzodkiewką, 2 łyżkami kukurydzy i odrobiną posiekanego
szczypiorku. Dopraw do smaku ziołami, dodaj łyżkę majonezu. Sałatkę zjedz z
grahamką. Do picia herbatki owocowe.
dla ciezarnych
1. DZIEŃ
I śniadanie: mleko (400 ml), pieczywo mieszne (kajzerka + kromka grahama) z
masłem, twaróg ze szczypiorkiem i ogórkiem, miód lub dżem.
II śniadanie: kromka chleba z masłem i szcypiorkiem, dorsz wędzony lub
makrela (50 g), sok pomidorowy lub z marchwi z dodatkiem kilku kropelek soku
cytrynowego.
Obiad: botwinka lub barszczyk z buraków zabielany z ziemniakami, pierogi z
mięsem (8 szt.), sałata z kefirem lub surówka z rzodkiewek z koperkiem i
kefirem. Na deser koktail mleczno-bananowy (200 ml mleka 0,5%, 1 banan) z
dodatkiem łyżeczki miodu.
Podwieczorek: owoce, jogurt naturalny, 2 sucharki.
Kolacja: móżdżek kalafiorowy, kasza mazurska (40 g), porca kurczaka
pieczonego.

II DZIEŃ

I śniadanie: jajecznica z 1 jajka ze szczypiorkiem, pieczywo grahama 2
kromki, mizeria z kefirem.
II śniaadanie: pomidor nadziewany pastą twarogową, 1-2 kromki pieczywa
chrupkiegoObiad: ragout z cielęciny, puree ze średniego ziemniaka, brokuły
gotowane.
Podwieczorek: sałatka z owocowa z kiwi, jabłak, pomarańczy, grejpfruta z
kremem waniliowym.
Kolacja: Filet z morszczuka w bazylii, surówka z marchwii i jabłka.

III DZIEŃ

I śniadanie: owsianka lub musli na mleku, herbata z cytryną
II śniadanie: Kromka chleba zmasłem, wędliną, ogórkiem i rzodkiewka, dowolny
owoc lub sok owocowy.
Obiad: zupa ziemniaczana ze świeżymi pomidorami, wątróbka drobiowa duszona z
cebulą i jabłkiem, ziemniaki z kremm chrzanowym.
Podwieczorek: napój wzmacniajacy z(3/4 szkl. soku z czerwonego buraka,
wymieszanego z sokiem wycisniętym z 1/2 pomarańczy), kromka pieczywa
chrupkiego, posmarowana cienko serkiem topionym light.
Kolacja: pierś kurczaka z grilla (150-200 g) z ziołami i cytryną, talerz
zielonej fasolki ugotowanej na parze, 1 jogurt naturalny.

dla studentek
I śniadanie 372 kcal
Zdrowe płatki (10 g posiekanych migdałów, 10g posiekanych orzechów włoskich,
3 łyżki płatków żytnich, 1 łyżka miodu, 100g jabłka), polane kefirem 1,5%
(100ml), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

II śniadanie 175 kcal
Butelka (0,33l) soku z czarnej porzeczki.

Obiad 518 kcal
Cykoria z owocami, dwie kromki chleba graham posmarowane 2 łyżeczkami
niskokalorycznej margaryny, 2 liście sałaty karbowanej z plastrem gotowanego
rostbefu (100g) i pomidorem (100g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Podwieczorek 139 kcal
1 baton muesli, szklanka wody niegazowanej.

Kolacja 308 kcal
Pierś z kurczaka gotowana w warzywach (150g), ryż brązowy gotowany (30g –
waga przed ugotowaniem), szparagi gotowane (100g), szklanka herbaty bez
cukru.


Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka