Gość edziecko: Lilly
IP: *.*
23.01.02, 07:38
Pozwoliłam sobie otworzyć nowy wątek i rozpocząc go podstawowymi informacjami o dieci Montignac, o której wspominało wiele dziewczyn. Książkę wczoraj przestudoiowałam gruntownie i optymistycznie nastawiona do własnej diety rzucam garsc informacji na jej temat dla wszystkich zainteresowanych:Nigdy nie jedz: kotleta (ani innego mięsa) z ziemniakami - przy takim połączeniu żołądek produkuje solaninę, która jako substancja trująca usypia twój system nerwowy i sprawia, że czujesz się zmęczony, leniwy i przytępiony rosołów i innych mięsnych wywarów - mięso zawiera dziesiątki trujących substancji, które podczas gotowania przedostają się do wody, co sprawia, że abyprzyswoić zupę, potrzeba ok. 30 razy więcej energii niż na strawienie samego mięsa wszelkiego rodzaju smażonych potraw - w wysokich temperaturach tłuszcze nabierają właściwości rakotwórczych ryby, zimnych nóżek lub innego mięsa skropionego cytryną - takie połączenie takżesprzyja powstawaniu raka fasolki po bretońsku, grochówki - niekorzystne jest łączenie różnego rodzaju białek(w tym wypadku mięsa i fasoli, ale może to być także, np. pstrąg w migdałach); białka to przede wszystkim: mięso czworonogów (lepiej dziczyzna, wołowina, cielęcina niż wieprzowina), ptactwo (indyki zamiast kurczaków), ryby (morskie i słodkowodne), jaja, nabiał (sery, twarogi, jogurty), rośliny strączkowe (fasola, soczewica, bób, soja, groch), orzechy i inne pestki (np. słonecznika, dyni) kanapek czyli chleba z dodatkiem białek (sera, wędliny i innych), a także połączeniainnych gatunków skrobi (kasze, ryż, ziemniaki) z białkami, czyli typowego polskiego obiadu białek połączonych z tłuszczem (te drugie spowalniają trawienie pierwszych) - zatemżadnych smażonych jajek czy mięsa, zamiast tego jajko na miękko, mięso z grilla lub gotowane dań w tradycyjnej kolejności - wyobraź sobie twój żołądek, do którego wlewasz rzadką zupę, a na wierzch wrzucasz kawałki drugiego dania; czy nie zdrowiej byłoby ułożyć je w odwrotnej kolejności? cytryny z cukrem (w herbacie) lub pomidora na kanapce. Pomidory i cytrusy niszczą fermenty, które trawią węglowodany (zboża, ziemniaki, cukier i miód) połączonych ze sobą różnego rodzaju węglowodanów - jedz albo ziemniaki, albo chleb, albo kaszę; zjedzone razem nie dość, że zaczynają fermentować, to jeszcze wzmagają apetyt - zjesz więc o wiele więcej niż powinieneś pączków i innych słodkich wypieków z owocami (także kasze lub ziemniaki z cukremlub owocami); powodują fermentację i uczucie zgagi sałatek ogórkowo-pomidorowych (zjadaj osobno ogórki i pomidory) Zawsze możesz łączyć: białka mięso - bez oleju, śmietany, masła i innych białek oraz kwaśnych owoców, ale z dużą ilością zielonych warzyw orzechy - bez innych białek, np. jogurtów, ani też jako składnik zbożowego musli - tylko z zielonymi warzywami lub kwaśnymi owocami jajka - bez mleka, oleju, słodyczy - tylko z zielonymi warzywami rośliny strączkowe - bez masła, śmietany, innych białek - tylko z zielonymi warzywami owoce kwaśne - bez skrobi, cukru, większości białek - tylko z orzechami, kwaśnym mlekiem i innymi kwaśnymi owocami owoce słodkie i półkwaśne - bez słodkiego mleka ani innych białek, skrobi ani kwaśnych owoców - tylko z kwaśnymi owocami skrobia (ziemniaki i pieczywo) - bez białek, cukrów ani owoców - tylko z zielonymi tylko z zielonymi warzywami i tłuszczami zboża - bez białek, mleka, kwaśnych owoców - tylko z zielonymi warzywami Uff - to tyle - korzystałam z internetu, tak na marginesie.A teraz prosba do tych z was, które tę piękną teorię już połączyły z praktyką. Słowem - jak to się je?Pozdrawiam.