Dodaj do ulubionych

dieta niełączenia - poszukuję!!!

IP: *.* 19.05.02, 21:25
wiele dobrego słyszałam o diecie niełączenia - polega na tym że mamy trzy grupy z produktami do jedzenia 1 2 i 3 schudnie się kiedy się je bodajże łącząc tylko 1 z 3 a resztę trzeba wcinać osobno - ale szczegółów nie znam - znam tylko pośrednią opinię że schudnąć na tym można całkiem sporo - ba - tylko nie znam tych grup dokładnie! czy któraś z was zna tą dietę? please o namiary i wrażenia - czy rzeczywiście gra warta świeczki???pozdrawiam Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: Adzia Re: dieta niełączenia - poszukuję!!! - namiary IP: *.* 20.05.02, 06:39
      Cześć Kasiu.Wydaje mi się, że chodzi Ci o dietę Diamondów - to nie jest dieta odchudzająca, tylko raczej nowy styl jedzenia, kombinowania posiłków (chociaż ubocznym efektem tej diety może być schudnięcie). Kiedyś się tym interesowałam, z innych względów, więc jeśli mogłabym coś poradzić - poszukaj książek Mai Błaszczyszyn. Na pewno znajdziesz- ona napisała kilka pozycji na ten temat (pamiętam, że jedna z nich ma tytuła "Jedzta co chceta" a inna "Dieta życia"). Całkiem logiczne te zasady, chociaż ja osobiście wolę mieszać ;-)Pozdrawiam
    • Gość edziecko: KKUNKA Re: dieta niełączenia - poszukuję!!! IP: *.* 20.05.02, 07:44
      ja też dołączam się do tych poszukiwań
      • Gość edziecko: Maja69 Re: dieta niełączenia IP: *.* 20.05.02, 08:20
        Czeć dziewczyny, w ostatniej Claudii (własciwie to chyba dwa numery temu) byl dodatek Claudia diety! I tam jest opisana dieta niełączenia, charakterystyka podział produktów na grupy 1, 2 i 3 i przykładowa dieta 10-cio dniowa tzw. sałatkowa dla tych co pracują. Zastrzega schudnięcie 4,5 kg i to naprawdę działa! Rzeczywiscie przeszłam przez tą dietę i schudłam i staram się cały czas stosować do zasady niełączenia, samopoczucie jest rewelacyjne!!!Pozdrawiam :hello: Maja
    • Gość edziecko: szwedka Re: dieta niełączenia - poszukuję!!! IP: *.* 20.05.02, 09:18
      Bardzo polecam książkę Michała Tombaka "Droga do zdrowia", jest m. in. w EMIPKACH - wyczerpująco opowiada o problemie, są czytelne tabelki i naprawdę nie można już po jej przezytaniu spokojnie zjeść ziemniaków z mięsem, kiedy już wiesz, co się wtedy dzieje :-)
    • Gość edziecko: majeczka Re: dieta niełączenia - poszukuję!!! IP: *.* 21.05.02, 07:51
      Sama ją stosowałam i była skuteczna. Nie ubyła mi co prawda jakaś oszałamiająca ilosć kilogramów, ale to prawdopodobnie dlatego że nie byłam aż tak bardzo restrykcyjna w stosowaniu diety. Raczej stosowałam ją żeby nie tyć, bo chudnąć juz nie musiałam. Ale moja siostra z powodzeniem schudła, natomiast koleżanka, która bardzo pilnowała diety schudła ponad 10 kg w 2 miesiące.
      • Gość edziecko: Kasia_M Re: dieta niełączenia - poszukuję!!! IP: *.* 21.05.02, 08:05
        majeczka czy masz jeszcze te grupy jedzeniowe? bardzo mi zależy na spisie plus na zasadzie co z czym jeść a czego nie :)pozdrawiam i czekam na odpowiedzsmile
        • Gość edziecko: Maja69 Re: dieta niełączenia do KASI IP: *.* 21.05.02, 08:59
          Kasiu napiszę Ci dzisiaj grupy i o co tam z grubsza chodzi po południu, poprosiłam męża żeby przywiózł mi do pracy gazetę i przepiszę Ci to co najważniejsze o tej diecie... mam nadzieję, że będziesz zadowolona, pozdraiam maja :)
          • Gość edziecko: Kasia_M Re: dieta niełączenia do KASI IP: *.* 21.05.02, 09:03
            Maja bardzo dziękuję!!!!!!!!!!!!! czekam z niecierpiowścią - tej Claudii z dietami już w kioskach nie ma.... dlatego tak męczę forumowiczki :)pozdrówko
            • Gość edziecko: Maja69 KASIA OTO TWOJA DIETA IP: *.* 21.05.02, 13:35
              Co z czym jeć by chudnąć :podczas jednego posiłku mozna dowolnie łączyć produkty z grup 1 i 2 oraz 2 i 3. Nie należy jednak jesć razem składników 1i 3.1. grupa białkowa : mięso, wędliny, drób, ryby, warzywa strączkowe, jaja, nabiał (np. mleko, jogurty, sery zółte i białe)2. grupa neutralna : warzywa (wyłączając ziemniaki), nasiona (np. słonecznik, orzechy), oleje i oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, owoce, woda3. grupa weglowodanowa : pieczywo, ciastka, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydzaMożesz podczas jednego posiłku jesć np. mięso (drób, ryby) z warzywami, a także owoce z jogurtem albo chleb z pomidorem.Nie możesz łączyć mięsa z ziemniakami lub ryżem, sera z makaronem, pieczywa z wędliną a mleka z muesli.Ten rodzaj diety robi ostatnio oszałamiającą karierę. Dieta niełączenia ma opinię diety niezwykle skutecznie likwidującej nadmiar kilogramów i jednoczenie pozwalającej sie najesć. Nie ogranicza drastycznie liczby kalorii. zasada niełączenia polega na tym, że na talerzu nie mogą się spotkać produkty z dwóch przeciwstawnych grup: białkowej oraz weglowodanowej.Dlaczego to jest ważne? Chodzi o proces trawienia. Inne enzymy potrzebne są do trawienia białka, a inne do trawienia węglowodanów. Kiedy w przewodzie pokarmowym znajdą się oba składniki jednoczesnie, żaden z nich nie jest należycie trawiony. Zwalnia się też tempo przemiany materii, co w konsekwencji powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. jeli zatem nie będziesz łączyć okreslonych produktów, przyspieszysz proces trawienia i przemiany materii.No i to wszystko kasiu co moge Ci na ten temat napisać. Do dzieła!pozdrawiam :hello: maja
              • Gość edziecko: Kasia_M Re: KASIA OTO TWOJA DIETA IP: *.* 21.05.02, 17:29
                BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!smile)))))))))))))))))))) lista już przepisana i wędruje na lodówkę i druga zapasowa do torebki jakby sie trafiło jakieś wyjście i trzeba by uważać co mi dają na talerzusmile))) bardzo bardzo dziękujęnareszcie coś normalnego - katowanie się 1000kalorii nic mi nie pomogło.... mam nadzieję że teraz to jest tosmile)))pozdrawiam
                • Gość edziecko: Maja69 Re: KASIA OTO TWOJA DIETA IP: *.* 22.05.02, 07:53
                  Bardzo proszę! Kasiu trzymaj się, bo naprawdę warto! wiem, co mówię! poza tym naprawde będziesz dobrze się czuła....... Wytrwałoci pozdrawiam maja :)
                  • Gość edziecko: Edzia Re: KASIA OTO TWOJA DIETA - DO MAI!!! IP: *.* 23.05.02, 12:43
                    Maju, mam pytanko, czy podczas tej diety, a właściwie zmiany sposobu odżywiania się można sobie pozwolić na coś słodkiego, np. kawałek ciasta, czekoladki, colę czy inne zapychacze typu fast food?:hello: Edzia
                    • Gość edziecko: Maja69 Re: KASIA OTO TWOJA DIETA - DO MAI!!! IP: *.* 27.05.02, 08:14
                      no wiesz, teoretycznie wszystko można, ale im mniej tym lepiej! słodycze są w którejs tam grupie i chociaż tego się trzymaj!pozdrawiam maja :)
                  • Gość edziecko: usia Re: KASIA OTO TWOJA DIETA IP: *.* 27.05.02, 11:54
                    Też sie podłączyłam!!!!!! Bardzo mi sie podoba, bo lubię sobie podjeść czasami, a poza tym jest logiczna...Zobaczymy jak będzie, na razie to dopiero drugi dzień....Mam nadzieję wytrwać i nie obrazić teściowej, która serwuje nam tradycyjne obiadki (ale tylko w niedzielę, na szczęście). Ksia, daj znać jak Ci idzie. Skonsultujemy po tygodniu. Acha, ama pytanie, czy trzeba koniecznie ograniczać liczbe kalorii? Chodzi mi o takie drastyczne ograniczenie - 1000 -1200. Bo nie powiennam teraz; mam dużo pracy umysłowej a to wymaga paliwka....Więc gdyby nie, to byłabym przeszczęśliwa.
    • Gość edziecko: Alka Re: dieta niełączenia - troszkę więcej IP: *.* 28.05.02, 09:01
      Obszerny cytat z książki "Co jeść razem a co odzielnie" (na forum e-mama jest w poście pt. Dieta Montiniego (czy jakoś tak)):Typy produktów spożywczych Przy podziale produktów na poszczególne grupy należy zwrócić uwagę na pewne szczegóły: - Owoce zawierają dużo kwasów owocowych, które zaburzają trawienie węglowodanów; stąd też większość owoców zalicza się do grupy produktów, które zawierają więcej białka, jakkolwiek są go pozbawione. - Tylko "właściwe" mleko zaliczane jest do grupy pro- duktów o przewadze białka. Zakwaszone produkty mleczne traktuje się jako neutralne, gdyż poprzez enzymatyczną fermentację kwasu mlekowego rozpoczyna się wstępny proces trawienny, odciążający organy trawienia. - Podczas gdy całe jajko i białko należą do grupy produktów, które zawierają więcej białka, to żółtko, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, jest uznawane za neutralne. W przypadku sera żółtego zawartość tłuszczu decyduje o przynależności do grupy: tłusty ser od 45 pro- cent zawartości tłuszczu w masie suchej jest neutralny, w przypadku mniej tłustych gatunków sera przeważa za- wartość białka, stąd też zaliczane są one do grupy pro- duktów bogatych w białko. Produkty z grupy o dużej zawartości białka Mięso: wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna, drób (surowe, gotowane, wędzone), wędliny parzone, pieczone i gotowane, szynka, produkty w galarecie, podroby Ryby: wszelkie gatunki ryb (surowe, gotowane i wędzone), owoce morza Owoce: owoce pestkowe (oprócz kruchych jabłek), owoce południowe, wszelkie jagody (oprócz czarnej), owoce cytrusowe Warzywa: gotowane pomidory, sok pomidorowy, przecier pomidorowy Jajka, białko Mleko: mleko o każdej zawartości tłuszczu, ser żółty nabiał do 45 procent tłuszczu w masie suchej Soja: produkty sojowe, takie jak tofu, mąka sojowa, sos sojowy, kiełbasa sojowa (kiełki sojowe i 0- lej sojowy są neutralne) Napoje: soki owocowe i warzywne, herbata owocowa, białe wino, czerwone wino, szampan Inne: sos worcester, tabascoProdukty z grupy o dużej zawartości węglowodanów Zboże: pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, gryka, owies, kukurydza, proso, ryż; Produkty: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, śruta, kasze zbożowe, kasza manna, chleb, ciasto, płatki śniadaniowe, makarony, proszek do pieczenia, budyń w proszku (zaleca się produkty pełnoziarniste) Owoce: słodkie i kruche jabłka, banany, świeże figi, daktyle, suszone owoce (oprócz rodzynek), jadalne kasztany Warzywa: bogate w skrobię warzywa, takie jak skorzonera, ziemniaki, topinambur (Słonecznik bulwiasty, w Polsce hodowany jako roślina pastewna), pataty (słodkie ziemniaki) Napoje: Piwo Słodziki: Cukier nie rafinowany, miód, syrop z buraków cukrowych, syrop klonowy, nektar gruszkowy i jabłkowy, frutiloza (niekwaśny koncentrat soku jabłkowego i gruszkowego) Inne: Proszek do pieczenia z winnikiem, carob (substytut kakao) Uwaga Warzywa o przeważającej zawartości skrobi znajdują się w grupie bogatej w węglowodany, a nie w neutralnej. Owoców strączkowych należy unikać ze względu na zawartość zarówno węglowodanów, jak i białka. Produkty z grupy neutralnej Owoce: rodzynki, czarne jagody (świeże lub suszone), oliwki, awokado Warzywa: sałata wszelkie surowe lub gotowane warzywa kalafiorowate, liściaste, bulwiaste (oprócz ziemniaków, topinamburów, patatów, skorzonery, gotowanych pomidorów), wszelkie gatunki sałaty, grzyby, zarodki, kiełki, zioła (świeże i suszone) Mleko: nabiał wszelkie zakwaszone produkty mleczne, takie jak maślanka, kwaśne mleko, serwatka, kefir, jogurt, kwaśna śmietana, śmietanka Śmietanka do kawy (słodka, o zawartości co najmniej 10% tłuszczu), bita śmietana (słodka śmietana o zawartości co najmniej 30% tłuszczu), creme double (słodka śmietana o zawartości co najmniej 40% tłuszczu) Ser żółty o zawartości ponad 45% tłuszczu. Wszystkie gatunki sera świeżego, takie jak ser owczy (feta), ser kozi, ziarnisty ser świeży, świeży ser śmietankowy, twarożek o różnej za- wartości tłuszczu, ricotta, mozzarella, mascar- pone Tłuszcze Roślinne tłuszcze nieprasowane do gotowania roślinne i smarowania (z gospodarstwa ekologicznego), nierafinowane tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek), nieprasowany tłuszcz kokosa Tłuszcze Masło, smalec pochodzenia zwierzęcego Napoje Wysokoprocentowe (wódka, sherry, likier) Inne Bulion warzywny (instant) Środki żelujące agar-agar, żelatyna, mąka nasion chleba świętojańskiego.Świeże i suche drożdże, ekstrakt drożdży Żółtko jajka Musztarda, chrzan, skórki owoców cytrusowych Wszystkie nasiona, orzechy, pestki To się może przydać w praktyce w naszej diecie można łączyć produkty z: - grupy produktów o dużej zawartości białka i grupy neutralnej - grupy neutralnej - grupy produktów o dużej zawartości węglowodanów + - grupy neutralnej Tylko łączenie grupy produktów o dużej zawartości białka z produktami o przewadze węglowodanów jest zabronione.Najważniejsze zasady diety.- w czasie jednego posiłku nie spożywaj jednocześnie produktów o dużej zawartości białka i węglowodanów. - Warzywa i owoce stanowią główną część diety, natomiast mięso, produkty zbożowe itp. są tylko dodatkiem. - Przed każdym posiłkiem zjedz surówkę. :. Po godzinie 16.00 nie spożywaj posiłków zawierających białko, gdyż obciążają one nadmiernie organizm. - Używaj produktów tylko pochodzenia naturalnego. Unikaj produktów gotowych, takich jak majonez, keczup, gotowe twarożki, jogurt owocowy, twarożki owocowe, gotowe potrawy, gotowe zupy czy sosy i konserwy (jako alernatywa dla produktów surowych dozwolone są produkty mrożone). - Unikaj mąki i jej produktów (chleba, ciasta, makaronów) oraz oczyszczonego ryżu, w zamian używaj produktów pełnoziarnistych. - Unikaj cukru, słodziku oraz produktów zawierających cukier (dżemy, słodycze). Jako substytut wskazane są: miód, syrop klonowy, nektary owocowe, frutiloza, syrop l buraków cukrowych. - Unikaj roślin strączkowych (fasola, groszek) i orzeszków ziemnych. - Używaj soli w niewielkich ilościach; sól kuchenną zastąp solą ziołową. - Unikaj kawy, czarnej herbaty, kakao i alkoholu. Pij takie napoje, jak herbatki owocowe i ziołowe, woda mineralna, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, kawa zbożowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka