Dodaj do ulubionych

Alma24, dopłata u kuriera :/

14.03.12, 09:15
Do dziewczyn robiących zakupy spożywcze online z dowozem. Czy zdarza wam się, że po zamówieniu i zapłaceniu (przelewem) kurier potem domaga się jakichś dopłat? I to nie za dostarczenie, ale "coś" tam się w rachunku nie zgadza?
Wczoraj pierwszy raz dostarczyli mi jedzenie z Alma24, miałam darmową przesyłkę (bo zakupy powyżej określonej kwoty) i jeszcze rabat 10 zł (dostałam kod na maila). Na stronie podliczyło cenę końcową, zrobiłam przelew i czekałam na kuriera. A ten owszem, wnosi zakupy, ale każde dopłacić parę złotych. Nie wiadomo za co... "Tak mam na rachunku, prawie zawsze są jakieś dopłaty". Nie powiem, miałam problem, bo ja wieczny bezgotówkowiec jestem, skończyło się na pożyczce ze skarbonki dziecka. Kurier w dodatku doplatę zaokrąglił sobie w górę ("bo my drobniaków nie nosimy"). Zapytałam kuriera co by zrobił, gdybym tych kilku zł nie wygrzebała w domu - zabrał opłacone już wcześniej zakupy? Pan kurier rozbrajająco nie wiedział, co by zrobiłwink
Czy takie akcje są nagminne w spożywce online?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 09:24
      moze to za rzeczy na wage? 10 dag wiecej pomidorów czy pare plasterków sera?nie wiem,nie robie niestety zakupów spozywczych online.
      • klara_0204 Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 09:28
        Dopłaty mi się zdarzały jeśli kupowałam rzeczy na wagę i waga rzeczywista przekroczyła tę deklarowaną w zamówieniu.

Jakiś czas temu z różnych powodów zrezygnowałam z almy24 na rzecz a.pl. Płacę zawsze kurierowi kartą. Jak ma niesprawny terminal to zostawia fakturę przelewową.
        • kroliczyca80 Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 09:37
          Rzeczywiście, nie wpadłam na te ważone produkty. A były banany, jabłka, mandarynki, cebula, kurczak... Fakt, mogło coś wyjść drożej. Następnym razem wybiorę po prostu zapłatę kartą płatniczą u kuriera. Dziękismile
          Klara - a co było nie tak z Almą? Przedwczoraj otworzyłam sobie w zakładkach trzy e-markety (jeszcze fresh24 i ziko) i "moje" produkty - takie raczej podstawowe - najtaniej wyszły w Almie. Do tego ta darmowa dostawa i jeszcze rabat 10 zł (na start). Zajrzałam teraz do a.pl i na szczęście obsługują mój rejon, ale już np dwupak coli light 2x2 l mają o ponad 2 zł drożej niż w Almie. I jeszcze nie wiem jaka cena dostawy.
          • krypteia Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 10:07
            sprawdź jeszcze frisco.pl ja tam kupuje od kilku lat i zawsze płacę kartą przy odbiorze właśnie ze względu na to co pisały poprzedniczki
            z poziomu obsługi jestm bardzo zadowolona, z cen niekoniecznie wink
            • kroliczyca80 Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 10:17
              Frisko również droższe niż Alma (przynajmniej to, co kupowałam ostatnio). Ale wszystkie te sklepy netowe i tak są tańsze w porównaniu do stacjonarnych w pobliżu mojego domu... Dotychczas wydawałam fortunę w Żabce i Kefirkach (mleko 1 litr w kartonie - 3,5 zl!), innych marketów tu nie ma sad A że ja niezmotoryzowana, a do tego mieszkanie na wysokim, trzecim piętrze, to zakupy online to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Tak pi razy drzwi podliczyłam, ile zapłaciłabym w Żabce za zakupy Almowe i wyszło mi, że przynajmniej 20% drożej. A do tego online jest super-ultra-wygodne, tylko biedny kurier wnosił mi zgrzewki na ten mój Mont Everest;D
              • mharrison Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 10:54
                Moim zdaniem Alma też jest najtańsza.
                Do tego mają dużo promocji, w tym na bardziej wyszukane produkty (pesto, oliwy itd.) niż np. Bomi (ktorych oferta jest b. ograniczona w porównaniu z tym, co można kupic w sklepie).
                Frisco, Leclerc i P&P są moim zdaniem sporo droższe.

Zawsze płacę kartą przy odbiorze, by nie bawić się w dopłaty i zwroty.
                • bardzo_czarna_owca Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 16:29
                  Zakupy spożywcze on line robię w Leclercu. Przeczytałam w tym wątku, że Alma jest najtańsza. Chętnie zmieniłabym sklep na tańszy. Porównałam ceny pierwszych z brzegu produktów. I tak np. pieluchy Huggies Premium roz. 3 84 szt - różnica w cenie powalająca: Leclerc 42,99 zł, Alma 54,90 zł. Patrzę dalej na sok pomarańczowy Hortex: Leclerc 7,79 zł, Alma 8,69 zł. Dalej nie patrzyłam.
                  • kroliczyca80 Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 16:39
                    Trudno, żeby wszystko było tańsze... Widać produkty, które ja porównywałam (i kupiłam) akurat tańsze były w Almie. Podobnie w przypadku kilku innych dziewczyn z tego wątku. Ot, cała tajemnica.
                  • krypteia Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 19:51
                    wcześniej była mowa o tym, że Alma jest najtańsza wsród delikatesów oferujących zakupy przez internet (Piotr i Paweł, Frisco, Alma itp.), nikt jej nie porównywał do Leclerca, Leclerc to supermarket więc siłą rzeczy ceny będą niższe
                    • bardzo_czarna_owca Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 20:16
                      Było porównanie do Leclerca i do tego się odniosłam. Nieważne. Każdy kupuje, gdzie mu pasujesmile
              • iberka dźwiganie 14.03.12, 13:06
                ja mieszkałam na 5 piętrze bez windy wink i jak widziałam tego biednego człowieka to aż żal no ale taka praca. Póżniej wpadłam a pomysł wpisywania w Uwagi,że to 5 piętro bez windy i już zawsze przyjeżdżał ten sam człowiek, inny niż poprzednik ;P
                iza
                • konwalia-82 Re: dźwiganie 14.03.12, 13:51
                  ja zamawiam w pip, płacę kartą u kuriera zwykle, jak z góry, to oni mogą skorygowac sami pobranie z karty do wartosci 10% właśnie przez te wazone produkty, nigdy nie dopłacałam drobnych
            • krypteia Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 12:01
              mieszkającym w W-wie moge jeszcze polecić www.hipernet24.pl czyli sklep internetowy Leclerca na Bielanach; ceny towarów są identyczne jak w sklepie na półkach czyli raczej niższe niż w delikatesach a przy zamówieniu pow. 300 zł dostawa może być za darmo na co wskazuje jeden z punktów regulaminu:
              "Dla dostaw realizowanych przez kurierów Hipernet24 na terenie Warszawy i okolic Hipernet24 może udzielić rabatu dotyczącego kosztu dostawy zamówienia, przy czym dla dostaw, których wartość przekroczy 300zł rabat ten może wynosić do 100%. Decyzja o udzieleniu rabatu i jego wysokości podejmowana jest indywidualnie. "
              • asiaiwona_1 Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 13:56
                przerobiłam zakupy online w piotrze i pawle, almie i leclercu. I z żadnego już więcej nie skorzystam. PiP i alma - mrożonki nie przewożone w chłodni, więc zamiast lodów dostawałam "paciaję", jak przywieźli wodę gazowaną, a ja zamawiałam niegazowaną to pani w bok stwierdziła, że nie będą po nią specjalnie przyjeżdżać tylko wymienią przy następnym zamówieniu (nie wiem na jakiej podstawie uznała, że na pewno będę coś jeszcze u nich kupowała), nigdy nie przyjeżdżali w umówionym przedziale godzinowym. Natomiast w leclercu kupiłam spory zapas różnego rodzaju ryżów, kaszy itp. We WSZYSTKICH opakowaniach były mole spożywcze uncertain Więc znowu muszę sama dźwigać ciężary na moje 4 piętro bez windy.
                • mharrison Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 15:04
                  Na wiele dostaw miałam raptem 2 wpadki, raz nieświeża wedlina i raz pasztet w słoiku, który ktoś wcześniej odkręcił. A nie jeszcze raz kompletujący zakupy przeczytał bułka tarta zamiast buraczki tartewink
                  Wymiana bez problemu.

W Leclercu nic bym nie zamówiła, byłam tam kilka razy na Bielanach i zapach ze stoisk mięsnych i rybnych pozostawiał wiele do życzenia (w porównaniu z innymi sklepami spozywczymi).

Jeszcze na marginesie: ostatnio odkryłam, że posiadacze kart mbanku mają 5% zniżki, a od kwietnia będa wyższe zniżki na karty w PiP (3% od 50zł, 4% od 150zł i 5% od 300zł).
          • klara_0204 Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 17:54
            Co do almy24 - często rzeczy były nieodpowiednio spakowane i tym samym zniszczone np. połamane czekolady, uszkodzone wieczko od jogurtu i wszystko w jogurcie itp. Z wymiana nie było problemu ale dopiero po ostrym postawieniu sprawy. Do tego źle transportowane mrożonki (nie w chłodni).
            Co do dostawy w a.pl - od 150 złotych jest zawsze bezpłatna. Od 50 złotych jest bezpłatna w niektórych godzinach (chyba w południe).
    • wielkajolka Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 15:26
      ja najczęściej robię zakupy w PiP - można złożyć zamówienie na kilka godzin przed dostawą. W almie niestety zakupy mam dopiero na następny dzień. Płacę kartą u kuriera (dlatego dopłat nigdy nie miałam) i to dla mnie mega wygodne. Mieszkam na 3 piętrze bez windy więc taszczenie butelek z wodą, soków i innych ciężkich rzeczy mi odpada. Co do mrożonek, to faktycznie już u nich nie zamawiam, bo przyjeżdżają rozmrożone...
      A skąd macie info o upuście dla kart mBanku? bo nie trafiłam na taką informację?
      • pati44 Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 15:37
        jeszcze jest Auchan Direct. Ceny niższe niz w Almie ale dostawa płatna. Za to wszystko elegancko spakowane w ich firmowe kartoniki wink
        • tuszeani Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 18:20
          Ja nie płacę za dostawy, tak cyrkluję żeby mi wystarczyło do następnego rabatu. Ceny zasadniczo niższe niż w Almie, mrożonki w stanie świetnym, nie było jeszcze wpadki. Jedyne zastrzeżenie (spore) to takie że mają mocno ograniczony asortyment i zwykle i tak muszę ich zakupy uzupełniać gdzie indziej (np. w Almie).
          Z cenami w Almie jest tak, że są uzależnione od miejsca dostawy, więc to co jednym z nas wychodzi taniej, innym nie musi. Na Saskiej Kępie Alma (o ile kupuje się standardowe towary) jest na pewno tańsza niż osiedlowe sklepiki, a często tańsza niż Real (szczególnie jeśli korzysta się z promocji). Zdarzały mi się wpadki, ale generalnie to był typowy czynnik ludzki, więc wybaczyłam i mimo wszystko jestem zadowolona smile
      • mharrison Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 19:07
        Ja stąd, ale dopiero przedwczoraj to sprawdziłam:
        www.mbank.pl/karty/uslugi-dodatkowe/mrabaty/
        www.a.pl
        Oferujemy rabat: 5%

Aby otrzymać rabat należy w koszyku, w polu kod rabatowy wpisać pierwsze 6 cyfr numeru karty (numer BIN).
        Rabat nie łączy się z innymi promocjami organizowanymi przez partnera.
    • nimeska Re: Alma24, dopłata u kuriera :/ 14.03.12, 18:28
      ja sie zaopatruje w auchandirect i nidgy nie mialam takich sytuacji
      tam rzeczy ważone sa na sztuki, jak jablka owoce czy warzywa i to mi pasuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka