Dodaj do ulubionych

kaloszedla 2 latka

23.08.13, 16:22
Już niedługo nadejdzie jesień i deszczowe dni sad - szukam kaloszy dla synka. Drogie mamy jakie kalosze polecacie?Buszowałam na all i widziałam różne, niektóre ocieplane.Będzie to mój pierwszy zakup takiego obuwia dlatego proszę o pomoc w wyborze.Z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: kaloszedla 2 latka 23.08.13, 17:54
      najlepiej cale zalewane tzn. caly kalosz jakby z jednego odlanego kawalka gumy, nie sklejane, bo te w zaleznosci od jakosci moga przeciekac.
      Lepsze nieocieplane, w kaloszach i tak noga sie poci, najwyzej mozna zalozyc grubsza skarpetke. Ocieplane tez mialam, ale kladlam na listopadowe pluchy jak dziecko szlo na caly dzien do lasu. Na zwykle spacery z mama wystarczaja nieocieplane.
      Poza tym poczatek wrzesnia tez moze byc deszczowy a na ocieplenie jest wtedy stanowczo za cieplo.
      • agmarta2 Re: kaloszedla 2 latka 23.08.13, 22:21
        My mamy z takich www.google.com/search?q=befado+kalosze&rls=%7Bmoz:distributionID%7D:%7Bmoz:locale%7D:%7Bmoz:official%7D&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=D8MXUpCuH8XBhAeh_oHYCg&ved=0CFkQsAQ&biw=1366&bih=606#facrc=_&imgdii=_&imgrc=mdXBwys9ZiYUDM%3A%3BlEeGosNzZy63uM%3Bhttp%253A%252F%252Fsklep.befado.pl%252Fbaza_pli%252FLATO%2525202012%252Fkalosz_grafit.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fsklep.befado.pl%252Findex.php%253Fc%253Dprodukt%2526id_pro%253D6566%3B986%3B1070 tylko różowe i fioletowe. Są bardzo leciutkie i mają taki ocieplacz, który można wyjąć gdy jest ciepło. Chociaż moje dziewczyny biegały i w lato jak było deszczowo z tym ocieplaczem i nie miały spoconej nóżki.
    • dianaro Re: kaloszedla 2 latka 23.08.13, 22:28
      Mój syn miał takie - zarówno ocieplane jak i bez wkładki:
      allegro.pl/kalosze-kaloszki-gumiaki-10-wzorow-demar-22-23-i3482858570.html
    • mama_kotula Re: kaloszedla 2 latka 23.08.13, 22:32
      Wszystko jedno. Serio. Jeśli dziecko będzie tak korzystać z deszczowej pogody, jak korzysta moje, to i tak po powrocie do domu będziesz wylewać wodę z kaloszy: ocieplanych, nieocieplanych, odlanych z jednego kawałka, klejonych, jakichkolwiek innych.
      Wystarczy, aby były wygodne, a to to już loteria jest, najlepiej mierzyć - w tym przypadku allegro odpada.
      Moja córka ma takie, jak na zdjęciu: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3372706,2,2,Maria-Blotna.html - na górze mają dziurki, niby do łatwiejszego wciągania. Dość wysokie, z początku było jej dlatego mniej wygodnie (była dość niska w momencie zakupu - miała około roku), ale kalosze ogólnie nie należą do obuwia wygodnego wink.
      • mia_siochi Re: kaloszedla 2 latka 24.08.13, 19:19
        Się podpisze. Wybierz takie które się dzieki spodobają, reszta to sprawa drugorzędna. Ocieplane wg mnie nie mają sensu.
      • mikams75 Re: kaloszedla 2 latka 24.08.13, 21:25
        moje dziecko uwaza wrecz przeciwnie - kalosze sa najwygodniejsze, nawet w upal przy pelnym sloncu albo do spania big_grin
        • mikams75 Re: kaloszedla 2 latka 24.08.13, 21:26
          dodam jeszcze, ze fotka swietna, moja tez tak potrafi sie wytaplac big_grin
          • mama_kotula Re: kaloszedla 2 latka 24.08.13, 21:30
            mikams75 napisała:
            > dodam jeszcze, ze fotka swietna, moja tez tak potrafi sie wytaplac big_grin

No ba.
            Moje dziecko znajduje wodę wszędzie i zawsze w nią wchodzi. Oraz ją wychłeptuje. Szczególnie z pokryw studzienek ściekowych, nieprawdaż, można się położyć plackiem na brzuchu na chodniku i pić, ku okrzykom zgrozy przechodzącej gawiedzi w wieku 50+. W kałuże wchodzi niezależnie od tego, czy ma kalosze czy nie, kałuże rządzą, szczególnie te, w których jest dużo błota.
            • mikams75 Re: kaloszedla 2 latka 25.08.13, 20:43
              hitem mojego dziecka jest za to sturlac sie z gorki ociekajacej blotem albo zjezdzac po blotnej gorce, bo ma swietny poslizg big_grin
        • mama_kotula Re: kaloszedla 2 latka 24.08.13, 21:28
          mikams75 napisała:
          > moje dziecko uwaza wrecz przeciwnie - kalosze sa najwygodniejsze, nawet w upal
          > przy pelnym sloncu albo do spania big_grin

A nie, to oczywista sprawa jest, kalosze są obuwiem najczęściej wyciaganym z półki. Spanie w kaloszach już też przerabiałyśmy smile
          To, że niewygodnie, obserwowałam ja. Niewygoda nie jest powodem do zdjęcia butów, absolutnie.
    • jehanette Re: kaloszedla 2 latka 24.08.13, 21:05
      Pierwsze lepsze? Kalosze to raczej nie jest podstawowe obuwie, więc raczej kierowałabym się wzorkami i ceną wink
    • levoonia Re: kaloszedla 2 latka 25.08.13, 23:04
      nasz 2,5 latek zaliczył już 3 pary z czego najlepiej się sprawdziły takie z decathlonu:
      www.decathlon.pl/kalosze-junior-inv100-turkus-id_8187969.html#v1401590
      nie mają w środku żadnej wkładki, są tak samo gumowe z zewnątrz jak i wewnątrz więc po wylaniu wody z kalosza łatwo go wyczyścić i szybko schnie
    • kanna Re: kaloszedla 2 latka 26.08.13, 13:42
      Wcale nie wszytko jedno - najlepsze (najlżejsze, a to wazne dla malucha) są z pianki.
      Mogą byc crocs (w wersji wypasionej - ale używane w tym rozmiarze kupisz za grosze), moga być typu crocs, z pianki EVA.
    • budzik11 Re: kaloszedla 2 latka 26.08.13, 13:56
      Ocieplanych IMO nie ma sensu kupowac - jak przyjdą porządne chłody (i morzy) - lepiej założyć dziecku porządne śniegowce - czyli buty na snieg - najczęściej połączenie goretexu czy podobnej tkaniny z gumą, ocieplone odpowiednio. Na jesień i wiosnę wystarczą zwykłe kalosze + ciepłe skarpety. Dobrze by było, jakby miały na górze wiązanie z ortalionu, żeby woda się łatwo nie nalewała górą, bo wiadomo, że podstawową funkcją kaloszy jest skakanie po kałużach wink Ale moi nigdy takich nie mieli i żyją. Kupujemy jakieś najzwyklejsze, najczęściej w Deichmanie, przy okazji kupowania innych butów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka