basik.s 22.03.14, 08:58 Witam Jaki kosz na brudne pieluszki możecie polecić? Które są lepsze, na woreczki, folię, czy te niepotrzebujące folii i woreczków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jw.ow Re: Kosz na pieluchy 22.03.14, 09:14 zwykły kosz na śmieci. Pieluchę zawijasz w woreczek ( są takie na pieluchy lub w zwykłe woreczki i wyrzucasz). Jak idziesz na spacer to wyrzucasz przy okazji brudne pieluchy. Na spacer wychodzi się dwa razy dziennie więc mieszkanie/ dom nie ma czasu zaśmierdnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
basik.s Re: Kosz na pieluchy 22.03.14, 09:22 Regularne wyrzucanie, oczywiście, że tak. Ale jak kupka trafi się późnym wieczorem / nocą? Nie chciałabym rano wejść do kuchni z zapachem Tak naprawdę to zastanawiamy się czy w ogóle ten kosz jest nam potrzebny, więc czekamy na wszystkie opinie. Mieszkamy wysoko i nie wierzę, że któreś z nas zejdzie tylko po to, żeby pójść 100 czy 200 metrów od klatki do kosza na śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kosz na pieluchy 22.03.14, 22:03 Jak masz kupę wieczorem i brak chętnego na wyrzucenie to wystawiasz na balkon, poza tym przy zawiązaniu w plastikową torebkę problem znika, mnie szkoda byłoby pieniędzy na specjalny kosz. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 12:32 zawinięta w foliowym woreczku nie wydziela zapachów, wierz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Kosz na pieluchy 24.03.14, 12:53 To zależy od woreczków. Moje panny potrafiły wydalać tak toksycznie, że zamknięta w woreczku (takim śniadaniowym) pielucha i tak śmierdziała. Odpowiedz Link Zgłoś
az-82 Re: Kosz na pieluchy 24.03.14, 07:51 Nie używaliśmy. Nie ma takiej potrzeby. Wrzucamy pieluchy do zwykłej reklamówki, jak kupka, to reklamówka od razu wiązana i wynoszona. Przy maleńkim dziecku kupki są bezwonne. Dopiero później zaczynają wonieć, ale wtedy dziecko już nie robi 10 kupek na dobę, co najwyżej jedną albo dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
momoneymoproblems Re: Kosz na pieluchy 22.03.14, 09:31 my mamy angelcare - dostaliśmy gratis jak kupowaliśmy monitor oddechu. Używaliśmy przez 2-3 miesiące teraz stoi nieużywany. Raz że wkłady są drogie - ok 40 zł, dwa że jest mało praktyczny - naprawdę lepiej zawijać w worek albo jednorazówkę - tyle się tego przynosi ze sklepów i wrzucać do zwykłego kosza. Zresztą my zawijamy w worki tylko pieluszki z kupką. I nie śmierdzi - w przeciwieństwie do pojemnika, który miał być hermetyczny a jednak było czuć - nawet gdy stał zamknięty nie mówiąc już o otwieraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: Kosz na pieluchy 22.03.14, 14:37 Tez mam angelcare i uzywam juz prawie dwa lata. W sumie mamy dwa jeden w salonie, drugi w pokoju dziecka. Wygodny, praktyczny, nic nie smierdzi. Szczerze to nie wyobrazam sobie normalnego kosza, i pierdyliarda jednorazowek. Ale co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: Kosz na pieluchy 22.03.14, 14:45 Acha, zeby nie bylo- z normalnego kosza czy jednorazowek, korzystamy u dziadkow. Jak sie nazbiera wiecej niz 3 pieluchy to nie ma bata, trzeba leciec do smietnika (albo ewakuowac w jakis odlegly kat w domu) bo smrod nawet przy szczelnie zawiazanym worku- co tu duzo mowic- jest spory. Nie mowiac juz o tym jakie to ekologiczne zuzywac tyle siateczkow W angelcare miesci nam sie "utarg" z 3-4 dni i nic nie smierdzi. Jak sie zapelni, zawiazujemy worek, odcinamy i dopiero pod koniec tyg wynosimy dwa takie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 07:14 ty sobie nie wyobrazasz zwyklego kosza a w nim pieluchy a ja tego ze brudne pieluchy leza w domu kilka dni. fakt mieszkam w domu ale pieluchy wynoszone regularnie Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_aprilla Re: Kosz na pieluchy 22.03.14, 22:19 dla mnie to zbętny gadzet po pierwsze przewijam dziecko w lazience i wrzucam pieluchy do kosza tam z reguły jak jest kupa to zaraz cały worek ze smietnika wymieniam bo smierdzi, jak kosz zamkniety to ok, ale jak go otwiream zeby cos wrzucic to daje neizle dopoki dziecko male, na mleku to tak nie czuc i wyrzucałam kosz jak sie zapełnił, teraz wyrzucam po kupie Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 07:09 dla mnie kosz na pieluchy zbedny element w pokoju. pielucha opakowana jesli byla kupa ladowala w wzyklym koszu na smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 12:04 My mamy Sangenic ze specjalnymi wkładami. Nie jest to tania opcja, ale jak dla mnie najlepsza - nie trzeba zawijac pieluch w worki, nic nie smierdzi, no i my nie możemy wyrzucać smieci codziennie, tylko 2 x tydz. Do roku młody spal z nami w sypialni, wiec tym bardziej wolalam uniknąć smrodu i latania z pieluchami do kosza w innym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
biankao Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 12:30 Ja mam duży Angelcare. Na początku go nie lubiłam, bo wydawał mi się za duży a mąż narzekał na mechanizm, bo czasem trzeba nacisnąć pedał dwa razy żeby pieluszka spadła do kosza. Teraz jednak uważam go za jeden z najlepszych zakupów. Duży, w przeciwieństwie do małego, ma pedał, więc nie trzeba używać rąk by go otworzyć no i mieści więcej pieluszek. Starcza na minimum dwa dni. Czasem na trzy. Wkłady kupiliśmy w Internecie w dużej ilości. Oczywiście zero zapaszku z pieluch co jest ważne, bo stoi w dużym pokoju. Idealne rozwiązanie dla wygodnickich Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 19:06 ojezu... zwykly kosz na smieci, bez przesady i tak codziennie wynosisz, to ja nie wiem co niby mialoby tam smierdziec. idei specjalnego kosza na pieluchy nie rozumiem po prostu, a wynoszenie zawartosci raz na kilka dni uwazam za wyjatkowo obrzydliwe, niehigienniczne i syfiarskie. jak mozna kupe, nawet w pieluszcze zawinieta, trzymac kilka dni w domu?? bleh Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 20:50 Ojej, to wszyscy Szwajcarzy są w takim razie obrzydliwi Śmieci wyrzuca się 1-2 razy w tygodniu i poza wielkimi blokami nie ma kontenerów. Ma to swoje plusy - produkuje się po prostu mniej śmieci, dodatkową motywacją jest fakt, że worki na śmieci (ew. specjalne naklejki - winiety) trzeba kupić od gminy (dostępne w sklepach) za niemałe pieniądze. Za to śmieci podlegające segregacji (szkło, metal, PETy) można wyrzucać do darmowych kontenerów w dowolnym czasie, a papier, stare ubrania, elektronikę czy meble odbierane są regularnie spod domu przez specjalne służby. W wielu miejscach można też bezpłatnie wyrzucać odpady biologiczne (np. resztki jedzenia, kawy) na kompost. Da się Na początku wydaje się to dziwne, ale potem dostrzega się zalety, podobnie jak z praniem w pralni 1-2 razy w tygodniu... zamiast codziennie prać, suszyć, składać pranie itd., kupuje się odpowiednią ilość ubrań, ręczników ect. i pierze co kilka dni, nie tracąc na to wiele czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 21:48 dokladnie tak samo jest w PL. kontenery przy blokach, domki - specjalne worki do kupienia badz pojemniki. tez do tanich nie naleza. sory, ale nawet jesli nie ma kontenerow - sa po prostu smietniki, ktore odpowiednie sluzby raz na tydzien zbieraja, tak? w domu nikt smieci nie trzyma tydzien, bez przesady. segregowanie - oczywista oczywistosc. plastiki, szklo, papier, kompost. standard. wystarczy male wiaderko, a nie 60 litrowy kosz i spokojnie codziennie smieci wynosisz. trzymac w domu pampersy brudne przez tydzien? w zyciu! Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Kosz na pieluchy 23.03.14, 22:08 Nie zrozumiałaś - nie ma śmietników! Po prostu śmieci można wystawić przed dom 2 x tydzień. I tak, czasami trzyma się w domu śmieci tydzień, co nie stanowi większego problemu przy założeniu, że potencjalnie śmierdzące typu jedzenie wyrzucasz częściej (na kompost), zajmujące miejsce segregujesz, a pieluchy trzymasz w specjalnym koszu i wtedy nic nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Kosz na pieluchy 24.03.14, 07:54 o nie nie nie nie. nie wyobrazam sobie czegos takiego! na szczescie mieszkam w PL, gdzie moge wyniesc smieci wtedy kiedy tego potrzebuje, a nie kisisc w domu kupy przez x dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Kosz na pieluchy 24.03.14, 11:50 Tez wydawalo mi sie to dziwne, ale ilosc smieci zdecydowanie sie redukuje, wyrzucamy maly worek 2 x tydz, duzy tylko po imprezach itd. Poza pielucha nic nie ma prawa smierdziec, a ten problem rozwiazuje w naszym przypadku kosz sangenic. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Kosz na pieluchy 24.03.14, 08:19 jednym slowem ma sie skladowisko smieci w domu.ja tez segreguje smieci ale wszystko mam poza domem czyt. nie w pomieszczeniach mieszkalnych. nie wyobrazam sobie trzymania workow np na ganku to juz nie chodzi o zapach ale o estetyke. podobnie z praniem mam odpowiednia ilosc ciuchow spokojnie dzieciom wystarczy na tydzien nawet jak sie musza przebrac w ciagu dnia ale trzymac brudne ciuchy przez tydzien ble, poprostu smierdza. dzisiaj pranie nie stanowi problemu pralka wlaczony a my na zakupy czy spacer. Odpowiedz Link Zgłoś
momoneymoproblems Re: Kosz na pieluchy 24.03.14, 09:22 moim zdaniem to świetny pomysł i powinno się coś takiego zastosować również w Polsce. Może to nauczyłoby ludzi myśleć zamiast produkować śmieci do oporu. To jest przymus - ale w słusznej sprawie. Sama z chęcią poddałabym się terrorowi myślenia ekologicznego, mąż codziennie wynosi dwa wiadra - jedno z recyclingiem, drugie z odpadkami. Wkładając odrobinę wysiłku i pomyslunku zapewne moglibyśmy zredukować ilość produkowanych odpadów co najmniej o połowę. Choć jak wiadomo nasz naród z ekologią jest na bakier od lat i zapewne taka procedura zapewne zwiększyłaby ilość worków ze śmieciami wyrzucanych nielegalnie w lasach czy przy drogach..ludzie są leniwi do tego stopnia że choć na osiedlu mamy kontenery na recycling ląduje w nich wszystko co popadnie, bo przecież tylko frajerzy segregują i pewnie ci co im się za bardzo nudzi i innej roboty nie mają.. Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: Kosz na pieluchy 24.03.14, 09:57 Dokladnie, potem pierdyliardy jednorazowek lataja po ulicach, a smieci rozumiem coponiektorzy wyrzucaja zawsze jak dziecko zrobi kupe. Co tez to przyjaznych srodowisku zachowan nie nalezy. No ale polski smietnik kojarzy mi sie wlasnie z taka usypana gora wszelakosci, zero segregacji. U mnie smieci sa w duzym kuble w domu -wynosze je pod dom do prywatnych kublow jak sie zapelni, osobno male kubly na odpady organiczne te wynosi sie czesciej bo oczywiscie jada Smieci niesmierdzace recyklingowe typu kartony i tak- niesmierdzace, higienicznie i hermetycznie zapakowane pieluchy w workach z angelcare wrzucam do dwoch workow w piwnicy, jak te sie zapelnia wystawiamy w piatek. U nas z kolei jest taki zwyczaj ze smieciarze nie zabiora z kublow smieci luzem, badz w mini woreczkach/ jednorazowkach i inych wynalazkach, tylko w duzych workach (takich z nadrukami co jest recyklingiem) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Kosz na pieluchy 24.03.14, 19:36 u nas smieci wywozone sa raz wmiesiacu czyli w kazdym tygodniu inne. u nas najwiecej miejsca zajmuja pieluchy ktore po miesiacu nie sa przyjaznym sasiadem.naszczescie stoja na podworku Odpowiedz Link Zgłoś