Dodaj do ulubionych

Czy mogę jakoś odebrać rentę mamy?

07.05.11, 09:46
Mama jest w szpitalu i zanosi się na to, że długo w nim jeszcze będzie. W międzyczasie będzie wypłacana jej renta, możłiwe że niejedna. Mama oczywiście nie ma konta bo przecież bank ją okradnie na pewno a pieniądze przynosi listonosz do domu. Kłopot w tym, że nie ma jak i ch odebrać a rachunki popłacić trzeba, listonoszka mnie zna i jak akurat ona będzie nosiła i na nią trafię to mi da ale nie mam jak koczować u mamy w domu żeby ją złapać. Mogę jakoś odebrać te pieniądze? Wystarczy awizo i dowód mamy, ewentualnie z jakimś upoważnieniem?
Mam jest zameldowana pod tym samym adresem co ja ale mieszka pod innym, pod ten inny przynosi pieniądze listonosz, pod nim jest zameldowany mój mąż, może on będzie mógł odebrać te pieniądze?
Obserwuj wątek
    • elske Re: Czy mogę jakoś odebrać rentę mamy? 07.05.11, 09:54
      Żeby odebrać, będziesz musiała pokazać swój dowód, a nie mamy. Ja proponuję przejść się na pocztę i porozmawiać z listonoszką , albo naczelnikiem poczty.
    • baltycki Re: Czy mogę jakoś odebrać rentę mamy? 07.05.11, 10:50
      Zgodnie z Ustawą z dnia 12 czerwca 2003 roku Prawo pocztowe (Dz. U. Nr 130 z 2003 r. z póź. zm.) kwota przekazu pocztowego może być doręczona lub wypłacona w placówce pocztowej - adresatowi, przedstawicielowi ustawowemu, pełnomocnikowi.

W przypadku nieobecności wyżej wymienionych osób uprawnionych do odbioru kwoty przekazu, kwotę przekazu pocztowego można wypłacić zastępczo osobie pełnoletniej zamieszkałej razem z adresatem, jeżeli adresat nie złożył w placówce oddawczej zastrzeżenia do takiej formy doręczenia.

A zamieszkuje..Twoj mąz smile
    • baltycki Re: Czy mogę jakoś odebrać rentę mamy? 07.05.11, 11:01
      Sprecyzuje...

"Mam jest zameldowana pod tym samym adresem co ja ale mieszka pod innym, pod ten inny przynosi pieniądze listonosz, pod nim jest zameldowany mój mąż, może on będzie mógł odebrać te pieniądze?"

Bedzie mogla odebrac ta osoba, ktora jest zameldowana pod adresem takim samym, na jaki renta zostala wyslana.. bo byc moze, jest wysylana na adres zameldowania mamy, a listonosz dostarcza "grzecznosciowo" po inny adres, do miejsca jej zamieszkania..
      Wowczas uprawniona do odbioru bedziesz Tysmile
      • iuscogens Re: Czy mogę jakoś odebrać rentę mamy? 07.05.11, 16:01
        No właśnie ważny jest ten sam adres. Ja czasami odbieram za siostrę, nie ma problemu bo jesteśmy zameldowane w tym samym miejscu.
        • slonko1335 Re: Czy mogę jakoś odebrać rentę mamy? 07.05.11, 22:25
          Dzięki za informację. Zastanawiam się tylko czy pieniądze też tak wypłacą czy tylko przy listach nie robią problemu.Renta idzie na pewno na adres zamieszkania bo mama zmieniała w ZUSie, czyli tam gdzie mąż jest zameldowany.
        • lucia1 Re: Czy mogę jakoś odebrać rentę mamy? 07.05.11, 22:26
          Mama powinna napisać upoważnienie kogo upoważnia do odbioru renty i złożyć to na swojej poczcie (wydaje mi sie że jest ta sama dla adresu zameldowania i zamieszkania mamy). Wtedy nie bedzie żadnego problemu z odbiorem pieniędzy. Najlepiej zapytac naczelnika tej poczty.
    • kol.3 Re: Czy mogę jakoś odebrać rentę mamy? 08.05.11, 07:07
      Ha ha ha, skąd ja to znam! Jest to właśnie uroda starszych ludzi, którzy nie wierzą bankowi, nie wierzą własnym dzieciom, (wszyscy kradną i oszukują) a w chwili kiedy choroba ich złoży w szpitalu, dzieci powinny się nie tylko nimi zająć ale i dokonywać cudów, zwolnić się z pracy, warować w domu w oczekiwaniu na listonosza, który nie wiadomo kiedy przyjdzie i może powiedzieć, że renty nie zostawi, bo córki lub syna nie zna. Obawiam się że upoważnienie może nie pomóc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka