Dodaj do ulubionych

Komornik, zaległa pensja, PIT

19.04.12, 13:07
Niech mi ktoś coś poradzi. Pewna osoba pracowała na uczelni wyższej, uczelnia przestała jej płacić, sprawa trafiła do sądu pracy, sąd zasądził zaległą kwotę, którą ściągnął komornik i przelał na konto tej osoby. To jest chyba kwota netto, prawda?? I jak to teraz rozliczyć, skoro firma nie przysłała żadnego PITu, komornik twierdzi, żeby wpisać tylko numer sprawy komorniczej i kwotę, ale co to w rozliczeniu pomoże, skoro dalej nie wiadomo ile było brutto i ile składek pobrali. Niech ktoś mądry pomoże, bom głupia uncertain
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: Komornik, zaległa pensja, PIT 19.04.12, 13:12
      Najlepiej zadzwonić do Urzędu Skarbowego. Nie wiadomo co to jest za kwota. Czy to jest zaległe wynagrodzenie? Czy jakieś zadośćuczynienie za bezprawne działania? W pierwszym przypadku PIT się należy, ale nie wiem co w sytuacji, gdy pracodawca nie da. W drugim raczej PIT się nie należy. Tak czy inaczej - w US będą wiedzieć najlepiej.

• iuscogens Re: Komornik, zaległa pensja, PIT 19.04.12, 13:21
        W US mnie odesłali na infolinię MF, na której nikt nie odbiera. Powiedzieli mi tylko, że pracownik musi się z tego rozliczyć nawet jak nie ma PITu, ale na jakiej podstawie to już nie wiedzą uncertain
        Ale nie ma możliwości, żeby komornik przelał kwotę brutto na konto i pracownik sam powinien sobie z tego składki odprowadzić, prawda??
    • dziennik.odchudzania Re: Komornik, zaległa pensja, PIT 19.04.12, 13:30
      Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych w tej sytuacji płatnikiem wynagrodzenia nie jest zakład pracy, jest nim komornik. Na komorniku spoczywa obowiązek sporządzenia deklaracji, na podstawie której koleżanka może się rozliczyć. Musi się zwrócić do komornika o wystawienie dokumentu. Przy czym istotny jest termin wypłaty przez komornika, musiałaby ona nastąpić najpóźniej w ostatnim dniu 2011 r.

a.
      • iuscogens Re: Komornik, zaległa pensja, PIT 19.04.12, 13:56
        Dzięki, właśnie znalazłam artykuł ustawy, który mówi o komorniku. Rzeczywiście to komornik powinien wystawić rozliczenie i to on dokonuje potrącenia na podatki. A komornik w kulki leci i twierdzi, że to nie jego obowiązek. Co za dekiel uncertain
        • riki_i Re: Komornik, zaległa pensja, PIT 19.04.12, 18:08
          No to jak komornik nic nie robi, to niech ta osoba nie zawraca sobie głowy podatkiem i zus-em.
    • attiya Re: Komornik, zaległa pensja, PIT 19.04.12, 18:15

poproś komornika aby na piśmie przesłał ci tę odmowę wystawienia pit-u
      choćby dlatego, żebyś miała podkładkę
      aha i zwróć się do niego z prośbą na piśmie, za poświadczeniem odbioru, oraz także meilowo wyślij mu takową prośbę
      będzie miał jakiś tam czas na odpowiedź, dobrze też abyś znalazła art mówiący ile czasu ma komornik na odpowiedź i na ów artykuł powołała się
      sory, tzn ta osoba ofkros, która ma ów problem, sory, że tak personalnie zaczęłam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka