zebra12 16.09.05, 16:27 Może ktoś ma pomysł? Bo dołują mnie posty typu: " Co lepsze domek czy mieszkanko"? Jestem juz 10 latek po ślubie i ani widu, ani słychu na mieszkanie. A może ktoś ma jakis pomysł, który mogłabym ściągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 16.09.05, 16:29 w jak duzym miescie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
g0sik Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 16.09.05, 16:48 Moofka, a jakie to ma znaczenie? Przy takim dochodzie ciężko wyżyć 2 osobom (nie wiem czy mają dzieci) a co dopiero marzyć o kredycie na zakup mieszkania.... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 16.09.05, 16:55 wedlug mnie ma duze Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 16.09.05, 17:32 Wkupić się w czyjeś łaski, poczekać aż napisze testament na twoją korzyść i wtedy zamordować... Makabryczne, wiem, ale innego wyjścia nie widzę. Chyba, że masz szczęście w grach hazardowych? To by można spróbować... Odpowiedz Link Zgłoś
g0sik Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 16.09.05, 23:48 na pewno miasto ma znaczenie jeśli chodzi o cenę mieszkania..ale jeśli chodzi o taki dochód to dla mnie sprawa beznadziejna. Powiedz mi jak mając 1000 zł opłacić ratę kredytu, czynsz,gaz, światło i jeszcze przeżyć cały miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 09:55 jak masz wlasne mieszkanie to nie oplacasz czynszu wiec rata czy czynsz - jedno albo drugie, tylko z kazda rata mieszkanie jestbardziej twoje a oplaty licznikowe sa zawsze - wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
kajoa Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 10:30 Jak to "nie płacisz czynszu"? Oczywiście że się płaci!Płaci się za oświetlenie części wspólnych, wywóz śmieci, za to że ktoś administruje nieruchomością, na fundusz remontowy, za ochronę budynku itd.- przyjrzyj się dobrze fakturze która przychodzi z administracji. Plus oczywiście świadczenia - woda, gaz, energia ( zaliczki są wliczone w czynsz ale i tak zwykle trzeba dopłacać). Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 10:34 ale to nie jest czynsz czynsz to jest cos, co placisz komus za to, ze u niego mieszkasz jak na przyklad w takich "czynszowych kamienicach" placisz za administrowanie, zgoda na fundusz remontowy zgoda zav wywoz smieci i wszystkie media ale to nie jest czynsz Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 10:55 to sa "oplaty z tytułu uzytkowania lokalu mieszkalnego", jak zwał, tak zwal, chodzi o to, że i tak kilkaset zl miesiecznie sie płaci. Nie płacisz za wynajem, jesli mieszkasz w swoim, ale popularnie zwany "czynsz" (nawet w ag. nieruchomisci opłaty miesieczne za mieszkanie zwą czynszem) placic trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 17:09 tylko zamiast czynszu placisz rate, a nie rate plus czynsz media wszelakie nie sa przedmiotem dyskusji, to chyba oczywiste, ze skoro wode zuzywasz czy gaz, to za to placisz czynsz jest oplata za wynajem, przynajmniej w prawnym rozumieniu w mieszkaniu wlasnym czynszu nie masz, bo niby komu masz go placic? sobie jako wlascicielowi? to ze ktos oplate za c.o. nazywa czynszem, nie znaczy ze ona sie nia staje nasz stary sasiad na jamnika mówil jajnik, ale on nim nie byl, to logiczne dosc Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 09:48 ale o co Ci chodzi? Opłaty sa tak czy owak, tylko inaczej nazywane... Odpowiedz Link Zgłoś
swku Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 11:47 moofka napisała: > ale to nie jest czynsz > czynsz to jest cos, co placisz komus za to, ze u niego mieszkasz > jak na przyklad w takich "czynszowych kamienicach" > > placisz za administrowanie, zgoda > na fundusz remontowy zgoda > zav wywoz smieci i wszystkie media > ale to nie jest czynsz to nie ma znaczenia jak to nazwiesz, ale kasa idzie czy czynsz czy media, czy pstro. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 11:45 > placisz za administrowanie, zgoda > na fundusz remontowy zgoda > zav wywoz smieci i wszystkie media > ale to nie jest czynsz Co nie zmienia faktu, ze comiesiecznie masz wydatek rzedu kilkuset zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 12:20 lola211 napisała: > > placisz za administrowanie, zgoda > > na fundusz remontowy zgoda > > zav wywoz smieci i wszystkie media > > ale to nie jest czynsz > > Co nie zmienia faktu, ze comiesiecznie masz wydatek rzedu kilkuset zlotych. _____________________________ a ktos to kwestionował? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 12:25 >jak masz wlasne mieszkanie to nie oplacasz czynszu >wiec rata czy czynsz - jedno albo drugie, tylko z kazda rata mieszkanie >jestbardziej twoje >a oplaty licznikowe sa zawsze - wiadomo Z tej wypowiedzi wynika, ze albo sie placi czynsz albo rate.W rzeczywistosci albo sie placi czynsz albo rate plus oplaty. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 12:31 lola211 napisała: > >jak masz wlasne mieszkanie to nie oplacasz czynszu > >wiec rata czy czynsz - jedno albo drugie, tylko z kazda rata mieszkanie > >jestbardziej twoje > > >a oplaty licznikowe sa zawsze - wiadomo > > Z tej wypowiedzi wynika, ze albo sie placi czynsz albo rate.W rzeczywistosci > albo sie placi czynsz albo rate plus oplaty. _______________________________ to samo pisałam oplaty zawsze - czynsz albo rata w zaleznosci od posiadania badz wynajmowania nigdzie nie napisalam, ze akt wlasnosci zwalnia z oplat za prad Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 12:42 Oplaty za media to jedno. Rata kredytu to drugie. Czynsz lub oplata za mieszkanie to trzecie. W przypadku mieszkania wlasnosciowego nie placi sie czynszu(bo ten dotyczy najemców), ale oplaty: eksploatacyjna, fundusz remontowy, itd.Ich suma moze równac sie kwocie czynszu, wiec czy bede wlascicielem czy najemca poniose te same koszty miesieczne w zwiazku z mieszkaniem.Kupujac mieszkanie na kredyt comiesiecznie place 1.rate 2. oplate za mieszkanie 3.media.Bedac najemca place czynsz i media. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja5 Re: moofka 18.09.05, 20:40 moofka napisała: > ale to nie jest czynsz > czynsz to jest cos, co placisz komus za to, ze u niego mieszkasz > jak na przyklad w takich "czynszowych kamienicach" __________ Ja mam mieszkanie własnościowe spółdzielcze i płace czynsz (320zł). Czynsz płacę właśnie za wywóz śpieci itp. Zresztą mam ksiażeczke mieszkaniową w której jest wyraźnie napisane , ze płacę czynsz 320zł/m-c. Jeżeli "czynsz to jest cos, co placisz komus za to, ze u niego mieszkasz" to co ja opłacam jak nie czynsz? _-- Odpowiedz Link Zgłoś
moofka wkleje ja 18.09.05, 21:06 definicje, bo juz mi sie nie chce pisac po raz enty pierwsza z brzegu wyskoczyla taka: *** Czynsz (z niem. Zins - "podatek, dzierżawa", od łac. census - "wycena") - prawna nazwa świadczenia należnego z tytułu najmu lub dzierżawy. Wartość czynszu może być ustalona w pieniądzach lub naturze (np. owoce z sadu). Czynsz z założenia jest świadczeniem okresowym. Jako "czynsz" potocznie określa się także świadczenia uiszczane przez lokatorów na rzecz spółdzielni mieszkaniowej, które jednak z prawnego punktu widzenia są opłatami eksploatacyjnymi i partycypacją spółdzielcy w kosztach utrzymania spółdzielni, a nie wynagrodzeniem za używanie rzeczy, jakim jest właściwy czynsz *** widocznie ktos kto drukuje wasze ksiazeczki nie do konca sie orientuje zreszta czy to takie istotne naprawde? co kto placi? malo nie jest w kazym przypadku dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: wkleje ja 18.09.05, 22:30 no i masz wyjasnione - emamy uzywaja potocznego znaczenia slowa "czynsz". Wiec o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: wkleje ja 19.09.05, 08:24 kalina_p napisała: > no i masz wyjasnione - emamy uzywaja potocznego znaczenia slowa "czynsz". Wiec > o > co chodzi? __________________________ sorry, kalina juz mi sie nie chce pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 09:02 W Krakowie... Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 16.09.05, 18:33 macie 1000 zł na całą rodzinę? czy może każde z małżonków ma tyle? skoro Was stać na wynajmowanie (zakładam że wynajmujecie), to tyle samo byłoby ze spłatą kredytu. Kwestia kredytu: jeśli macie b. niskie dochody, to sami nie dostaniecie, ale jeśli można, to weźcie jeszcze kogoś do kredytu (rodziców, teściów, albo kogoś kto ma kasę i się zgodzi można wziąć kredyt pod zastaw hipoteczny, czyli jak rodzice czy ktoś bliski mają np swój dom, to można pod zastaw trzeba pokombinowaći spróbować zobacz na forum dom, kredyty mieszkaniowe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 16.09.05, 18:41 "skoro Was stać na wynajmowanie (zakładam że wynajmujecie), to tyle samo byłoby ze spłatą kredytu." Nieprawda. Wynajmowalam mieszkanie i wychodzilo znacznie taniej niz kredyt. Bylo to ok 300zl mniej, ale wtedy dla nas niebagatelna kwota - ja pracowalam na nieco powyzej pol etatu. No chyba, ze ktos marzy o wlasnej kawalerce, wtedy tak. Odpowiedz Link Zgłoś
amhali Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 16.09.05, 18:59 Z zastawem hipotycznym nie jest nikt bliski potrzebny - taki kredyt bierze sie pod hipoteke mieszkania kupowanego, nawet nie oplaca sie za bardzo kombinowac z innymi hipotekami bo banki wtedy chca wyceny platne robic - przynajmniej tak u mnie bylo, bo probowalam dac jako zastaw inne mieszkanie bo myslalam ze bedzie korzystniej A to w jakim miescie mieszkaja ma dosc duze znaczenie chyba - bo ceny mieszkan miedzy warszawa, krakowem a nowym saczem generalnie dosc mocno sie roznia pozdrawiam ___________________ amh i Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 09:05 Dzięki za radę, ale ja mam umowy wciąż na czas okreslnony, a mąż artysta malarz....nigdzie nie pracuje, maluje... Odpowiedz Link Zgłoś
be.em Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 10:47 cóż... zawsze zostaje podanie do urzędu miasta lub gminy o przydział. nie żartuję, znam kilka osób, które dostały mieszkania z urzędu. może pójść w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
ania.freszel Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 10:56 Nierealne, graj w totolotka albo szukaj lepszej pracy, bo za ten 1000 to musisz wyzyc i zrobic oplaty wiec pewnie nic sie nie da odlozyc. Zreszta ile mozna odlozyc?! 50 zl ?!! To przeciez trzeba byloby zyc ze 300 lat zeby kupic chate w Warszawce!Nie wiem jak Ty ale ja juz nie mam sil dluzej sie zastanawiac jaka przyszlosc i perspektywy w tym kraju. Moj maz od kilku miesiecy jest za granica bo w Polsce inzynier moze zarobic 1200 zl(tak, w Warszawie) a pani na kasie po zawodowce 800 (co zreszta tez jest smieszna kwotą). Troche zmienilam temat, ale mnie to wkurza ze w tym kraju ludzie nie maja perspektyw, nie ma porzadnej pracy jak sie nie ma "plecow", nie ma mieszkan dla mlodych ludzi...nie ma nic w tym cholernym kraju tylko masa obietnic na bilboardach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 09:10 Aniu zgadzam się w 100%! Ten kraj to bagno! Skończyłam 2 kierunki studiów, pracuję i nie stać mnie na zapewnienie dzieciom nawet jakiegos lokum! Mam też dosć! Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 11:20 Zarabiać więcej? Spadek? Kwaterunkowe od gminy? Innej opcji nie ma. Bank nie da kredytu mieszkaniowego przy takich dochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
swku Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 11:50 triss_merigold6 napisała: > Zarabiać więcej? Spadek? Kwaterunkowe od gminy? > Innej opcji nie ma. Bank nie da kredytu mieszkaniowego przy takich dochodach. bank przy dochodach 4500 tyś netto, dopiero daje kredyt przy 3 osobach ( w Warszawie), moja znajpma się stara i z nią byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
swku Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 11:51 > > bank przy dochodach 4500 tyś netto, dopiero daje kredyt przy 3 osobach ( w > Warszawie), moja znajpma się stara i z nią byłam. aha, przy kwocie kredytu 120 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 11:53 Wiem. Znajomi właśnie wzięli kredyt hipoteczny. Zresztą realistycznie patrząć 1000 zł (po zrobieniu jakichkolwiek opłat) na życie nie starczy a co dopiero na kredyt. Czyli: poczekać aż ktoś umrze (drastyczne ale mnóstwo osób w ten sposób osiąga własne mieszkanie i to normalne) albo zarabiać więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 19.09.05, 12:33 hmm kolezanka dostała kresyt własnie ok 50 tys brali dochody: on 1800 netto, wzieli tescia jako zyranta 1600 netto i to koniec dochodow wliczyli im w to 6 osob: ich 4-ro, i tesc z zoną dostali na 15 lat w złotowkach Odpowiedz Link Zgłoś
dorka.3 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 11:52 no ja właśnie staram się o takie mieszkanie z gminy, podanie złożyłam dwa lata temu, rozpatrzono pozytywnie i mam nadzieję, że jeszcze coś w tym roku dostaniemy, tak przynajmniej mówią. Średnio rodziny z jednym dzieckiem czekają u nas 2-3 lata na mieszkanie "komunalne" i czasami trafiają się naprawdę niezłe. gdybyśmy tylko mogli wziąć kredyt na mieszkanie, dawno zrobilibyśmy to, ale niestety, żadne z nas nie ma pracy "na stałe". Spróbuj z tej strony, warto poczekać te dwa lata i dostać coś, może nie ekstra ale zawsze bylibyście "na swoim". Ja też obecnie wynajmuję, no ale w naszej małej mieścinie "odstępne" płaci się naprawdę niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
swku Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 12:01 dorka.3 napisała: > no ja właśnie staram się o takie mieszkanie z gminy, podanie złożyłam dwa lata > temu, rozpatrzono pozytywnie i mam nadzieję, że jeszcze coś w tym roku > dostaniemy, tak przynajmniej mówią. Średnio rodziny z jednym dzieckiem czekają > u > nas 2-3 lata na mieszkanie "komunalne" i czasami trafiają się naprawdę niezłe. > gdybyśmy tylko mogli wziąć kredyt na mieszkanie, dawno zrobilibyśmy to, ale > niestety, żadne z nas nie ma pracy "na stałe". Spróbuj z tej strony, warto > poczekać te dwa lata i dostać coś, może nie ekstra ale zawsze bylibyście "na > swoim". Ja też obecnie wynajmuję, no ale w naszej małej mieścinie "odstępne" > płaci się naprawdę niskie. tak krótko czekacie? nie dostaniecie tak szybko. U mojego męża w małej mieścinie czeka się 10 lat, w Warszawie podobno 7 lat. To nie możliwe ze 2,3 lata.Ktoś Cię źłe poinformował. Wiem coś na ten temat, pracuję w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka.3 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 19:05 no na szczęście jestem pewna, u nas tyle sie czeka. przeciętnie 3 lata, są rodziny , które czekają 4 lata, ale to zazwyczaj te bez dzieci, bądź te co bardzo wybrzydzają. ja jestem teraz następna w kolejce, zależy tylko jakie mieszkania będą do dyspozycji. na ostatniej komisji mieszkaniowej proponowali nam kawalerkę, ale wolę zaczekać, bo mam szansę na mieszkanie dwupokojowe. Nie wszędzie tak długo się czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka.3 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 19:17 jeszcze może dodam skąd jestem taka pewna, że tylko tyle się czeka. W naszej mieścinie na szczęscie jest bardzo dużo mieszkań komunalnych, kiedyś była tu ogromna fabryka i dużo budowało się bloków, a że wiele ludzi jest raczej ubogich, więc nie wszyscy wykupują mieszkania na własność. Mam masę znajomych, którzy w ten sposób dostali mieszkania, naprawdę przyzwoite i przeciętnie czekali 3 lata. Ostatnio niestety sporo osób starszych poumierało i wiele mieszkań się zwolniło, na ostatniej komisji np. było 5 mieszkań do rozdysponowania, komisja zbiera się wtedy jak są jakieś mieszkania, tak średnio raz na 1,5 lub 2 miesiące, więc nie jest to tak rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
musia2002 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 19:17 Dorka.3 ma racje ja czekalam 5 lat[jako panna bez dziecka].Po pieciu latach dostalam kawalerke,po kapitalnym remoncie.Na marginesie przydala sie tylko na 2 lata bo pozniej wyjechalam z kraju i kawalerke zdalam miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszmirka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 14:06 U nas na mieszkanie czeka się ok10lat,jeżeli masz dzieci.Ale zawsze znajdzie się ktoś bardziej potrzebujący i takim sposobem ciągle jesteśmy spychani na dalszy plan.Niestety mieszkania pozostawają wiele do życzenia:toalety na korytarzu,obrzeża miasta lub kamienice ,które ledwo stoją.Często mieszkanie nie ma instalacji gazowej,elektrycznej,wodnej,więc trzeba wydać jeszcze kilka tysięcy na kapitalny remont. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 17.09.05, 23:02 jest tez opcja taka - jesli chcesz miec na wlasnosc zeby isc do urzedu miasta i dowiedziec sie jak wygladają przetragi czasem lokale po eksmisjach mozna kupic naprawde okazyjnie przy odrobinie szczescia moga tez rozlozyc na dosc korzystne raty w kazdym razie niewiele wieksze od czynszu oczywiscie stan mze pozostawiac wiele do zyczenia, ale pomalenku jakos sie urzadzicie, a dach nad glowa swój Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 09:14 wiem, ż emoże niedrogo, ale nawet na 50 tys mnie nie stać! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 09:22 zebra12 napisała: > wiem, ż emoże niedrogo, ale nawet na 50 tys mnie nie stać! __________________________ na raz malo kogo stac ale na lat 10-15 rozlozyc to juz calkim realne jesli nie, to juz chyba tylko lokal socjalny ale w krakowi to pewnie nielatwe... Odpowiedz Link Zgłoś
kasik751 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 11:14 O ile dobrze zrozumialam masz ukonczone 2 fakultety i dosc dlugi staz pracy. Z tych wszystkich opcji najrealniejsza akurat w Krakowie wydaje mi sie mozliwosc podjecia lepiej platnej pracy i to co najmniej za ten tysiac razy 2. Ja jakos nie wierze, ze w takim duzym miescie nie ma zadnej pracy dla ludzi z wyzszym wyksztalceniem. Nie twierdze, ze dobra praca lezy na ulicy, trzeba sie mocno naszukac, ale nie jest tez tak, ze nie ma zadnej rotacji na stanowiskach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 11:37 Kasik...szukam, rozglądam się, ale wiesz, moje fakultety to: język polski i biblioteka! Odpowiedz Link Zgłoś
kasik751 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 11:41 Tak sie wlasnie zastanawialam co to za kierunki, ze tak Ci kiepsko idzie no i faktycznie- te zdecydowanie mniej intratne, ale i tu nie jestes bez wyjscia: etat w liceum i masa korepetycji to na pewno wyszloby wiecej niz tysiak, wiem, bo tez uczylam, wiec moze w tym kierunku sie zakrec. Bo niestety nie ma rady innej, za darmo mieszkan nie ma, ew. kombinacje z komunalnymi sa czasochlonne i nie zawsze skuteczne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
miracll Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 11:46 A moze TBS z udziałem gminy, dowiedz się UM Wydz. Lokalowy Moja koleżanka ma mieszkanie ok. 70 m na Czyżynach, może je dziedziczyć dziecko, ale nigdy nie będzej jej własne. Ale ona po 12 latach wynajmowania cieszy się i mawia Jka sie nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Przepraszam za literówki, piszę zbobo na ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_wojtka Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 12:58 Wg mnie bez szans. Bo nawet jak dostaniesz kredyt, to trzeba go spłacać... A jak nie spłacasz to zapomnij... Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Własne M, jak zdobyć mając 1000 zł na miesiąc 18.09.05, 22:08 Jeszcze jako panna kupiłam na przetargu od spółdzielni mieszkaniowej kawalerkę. Mieszkanie nie było własnościowe tylko spółdzielcze lokatorskie. Dzięki temu kosztowało o połowe mniej od tych na wolnym rynku. Wzięłam kredyt ale bardzo mały (10.000 zł), a mały kredyt to mała rata. Kredyt musiałam wziąć z rodzicami bo pannie z umową na czas określony raczej trudno samej. Nie wszystkie spółdzielnie organizują przetargi, są to najczęściej mieszkania po starszych osobach zmarłych lub po eksmisjach, w większości do remontu. Kilka miesięcy temu zamieniliśmy się na mieszkanie 3-pokojowe z ludźmi, którym groziła eksmisja, w zamian za spłatę długów i niewielką dopłatę. Mieszkanie również jest spółdzielcze i do remontu, ale wyszło dużo taniej. Serdecznie polecam. Nie trzeba brać dużych kredytów, łatwiej spłacić i stopniowo można przechodzić na lepsze, większe itp. Odpowiedz Link Zgłoś