Dodaj do ulubionych

Macierzyński a umowa na czas określony

IP: *.* 11.03.02, 13:14
Wiem, że to już kiedyś było, ale nie umiem znaleźć: jakie warunki trzeba spełnić, żeby dostać macierzyński będąc zatrudnionym na czas określony? Czy trzeba zajść w ciążę nie wcześniej lub nie później niż... i urodzić kiedy?I może ktoś wie, czy staż podyplomowy (medycyna) to jest normalna umowa o pracę ze wszystkimi konsekwencjami socjalnymi?Aneczka
Obserwuj wątek
    • Gość: AK Re: Macierzyński a umowa na czas określony IP: *.* 13.03.02, 10:43
      Też trapi mnie ten problem. Pewnie dopóki nie zacznę się starać o macierzyński dopóty nie będę pewna co się należy, a co nie. Narazie wiem tyle, że:1. umowa taka zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu, jeśli oczywiście zajdziesz w ciążę podczas jej trwania;2. Należy się nie tyle urlop macierzyński, ile zasiłek macierzyński - co różni się prawdopodobnie tylko nazwą, przynajmniej dla pobierającego.To tyle. PozdrawiamAgnieszka
      • Gość: Reszka Re: Macierzyński a umowa na czas określony IP: *.* 13.03.02, 22:34
        Jeśli masz umowę na czas określony, a w momencie upływu czasu na ktory została zawarta jesteś po ukończeniu 3 mca ciąży to pracodawca ma obowiązek tę umowę przedłużyć do dnia porodu> Potem dostajesz ww zasiłek. Umowa na staż, hmm, chyba jak każda umowa o pracę, ale lepiej zapytac w kadrach.
    • Gość: AneczkaG Re: Macierzyński a umowa na czas określony IP: *.* 13.03.02, 23:35
      Sorry za głupie pytanie, ale wolę to wyjaśnić do końca: nie ma jakiegoś przepisu, że jak się np. w 6 miesiącu zacznie pracę, to coś tam nie przysługuje? Co prawda 6m to na pewno nie będzie, ale może 4-ty???
    • Gość: AneczkaG Re: Macierzyński... o stażu podyplomowym (medycyna) IP: *.* 10.04.02, 21:09
      Może komuś się przyda...Byłam dziś w OIL i się dowiedziałam, że w czasie stażu pdoyplomowego po medycynie normalnie przysługuje macierzyński, przy czym o czły czas spędzony na macierzyńskim przedłuża się staż. Staż przedłuża się też o wszystkie L4, które trwają dł€zej niż 14 dni. Aneczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka