stanislaw00074 01.09.08, 07:23 Życzymy dzieciarni na roku początek, Samych dobrych stopni, czwórek, szóstek, piątek... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sauber1 Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 11:07 O swoim pierwszym dniu zapomniałem już, ale dziś byłem z synem na tej uroczystości, bardzo zadowolony i ładną ma panią wychowawczynię)) Odpowiedz Link
rudkaaa Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 13:47 ...wszystkie jesteśmy ładne)..i te uczące matematyki,fizyki,chemii- też)))) Odpowiedz Link
dorti-one Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 18:58 popieram Rudakaaa wszystkie jesteśmy ładne...i nie tylko nauczycielki ma się rozumiec )))) Odpowiedz Link
rudkaaa Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 18:59 Własnie w tej sprawie biję pięścia w stół)) Odpowiedz Link
dorti-one Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 19:03 a pierwszego dnia w szkole nie pamietam.... bardzo dawno to było....niestety Odpowiedz Link
stanislaw00074 Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 20:18 Ładna,miła i mądra nauczycielka to połowa sukcesu ucznia.Ja pierwszego dnia w szkole też dokładnie nie pamiętam, ale już od początku nasza pani podzieliła uczniów na tych, którym mówiła pieszczotliwie po imieniu i tych, którzy dla niej mieli tyko nazwisko.Dziś rozumiem według jakiego klucza poszły te podziały: dzieci koleżanek nauczycielek i dzieci osób wpływowych, które "coś mogły"należały do grupy pierwszej.Dzieci pozostałe traktowane były jak zło konieczne i niestety, rzadziej chwalone i gorzej oceniane i można na nie było krzyczeć.Tak było do połowy drugiej klasy. Później zobaczyliśmy, że pani urósł wielki brzuch i dowiedzieliśmy się bocian przyniósł jej dzidziusia( nie uwierzyliśmy w bociana).Na zastępstwo przyszła wesoła, młodziutka nauczycielka, która wszystkim mówiła po imieniu i dostrzegła tych którzy do nauki już się zdążyli skutecznie zniechęcić.Dobre stopnie i pochwały zdziałały cuda.Nasza "stara" pani po powrocie z urlopu macierzyńskiego nie mogła rozpoznać klasy. Spisani na straty ośmielili się, mieli w dzienniku lepsze stopnie, pięknie czytali i byli aktywniejsi od klasowej elity. Tak już zostało do końca podstawówki.Nie ukrywam, że ta młoda,mądra i śliczna nauczycielka "dała mi skrzydła". Dzieci są naszym największym dobrem i powinniśmy mieć pewność,że oddajemy je pod opiekę mądrym nauczycielom. Odpowiedz Link
sauber1 Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 21:01 Tak szczerze to nauczycieli w swoim wesołym życiu miałem bardzo wielu, lecz tylko nielicznych powiedzonka do dziś pamiętam, a to bardzo dobra szkoła, szkoda że nie było mi dane nim być, pewnie wiele dobrego też bym innych nauczył - prawda? Odpowiedz Link
sauber1 Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 21:18 rudkaaa napisała: > ...wszystkie jesteśmy ładne)..i te uczące matematyki,fizyki,chemii- > też)))) A to akurat nie śmiałbym nie wierzyć, ale ma swoje zdanie, wychowałem się w tym środowisku, miłe wspomnienia )) Odpowiedz Link
rudkaaa Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 01.09.08, 22:49 Skoro miłe wspomnienia,to nie jest żle) u mnie,to róznie bywa z tymi wspomnieniaminajbardziej dołowała mnie niesprawiedliwość...dlatego sama staram się zawsze rozpatrywać wszelkie za i przeciw))) Odpowiedz Link
stanislaw00074 Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 02.09.08, 06:31 W przedszkolu, do którego chodzi moje dziecko wczoraj była dosłownie ściana płaczu.Płakały dzieci,mamy wycierały ukradkiem oczy, a i niektórzy tatusiowie mieli rozdarte serce.Mój synek trzymał się dzielnie i pocieszał wystraszonego kolegę.Panie nauczycielki mają naprawdę niełatwe zadanie. Odpowiedz Link
sauber1 Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 02.09.08, 08:21 To zapewne był płacz radości, że już w mundurkach, (głupim wymyśle byłego, upartego ministra) nie trzeba??? Odpowiedz Link
dorti-one Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 02.09.08, 09:03 ja też pamiętam jakies dziwne podziały w klasach ci mogący coś i ci nic nie mogący.... ale to dopiero w starszych klasach. Co tu mówić o maluchach, które idą do przedszkola, ja mam 12 letnią pannę i jadąc na wycieczke na dwa dni....tuli się i wycałować musi...bo nie mnie z nią nie będzie aż dwa dni.... )) ale miłe to jest przyznam Odpowiedz Link
sauber1 Re: Jak wspominacie swój pierwszy dzień w szkole? 08.09.08, 23:07 Czasem tak bywa że po latach znowu wracamy pośrednio do szkoły i znów się uczymy, by innym było łatwiej, a może to tylko chore ambicje, a może i korzyść??? Odpowiedz Link