Gość: mamma Re: W ktorym tygodniu na pierwsze USG? IP: *.acn.waw.pl 13.11.09, 22:01 Pomozcie kiedy na pierwsze usg?? Odpowiedz Link Zgłoś
moreno68 Re: W ktorym tygodniu na pierwsze USG? 13.11.09, 22:04 ja miałam w 5 tyg ,tylko jak się dowiedziałam.Gin. chciał zobaczyc czy wszystko dobrze i wykuczyc ciążę pozamaciczną. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx-25 Re: W ktorym tygodniu na pierwsze USG? 13.11.09, 22:22 Dowiedziałam się około 6tc że jestem w ciąży, zadzwoniłam do ginekolog i pierwszą wizytę miałam w 10tc, jak to ona powiedziała, nie ma sensu wcześniej, w 10tc już wszystko świetnie widać, wcześniej różnie bywa. A tak naprawdę najważniejsze by dokładne USG było zrobione około 12tc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: W ktorym tygodniu na pierwsze USG? 13.11.09, 23:04 Standard badań USG jest taki: # 11-14 tydzien USG (zwane b. często genetycznym) robi się *od 11t1d do 13t7d*. Głównym jego zadaniem jest oszacowanie ryzyka Zespołu Downa i innych wad, tzw. trisomii - chodzi głównie o sprawdzenie tzw. przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB), ale nie tylko; wykrywa także inne możliwe problemy z płodem/ciążą. Dodatkowo w tym samym momencie mozna zrobić badanie krwi tzw. PAPP-A. Wyniki tego badania rozpatrywane wraz z wynikami USG dają bardzo wysoką wiarygodnosć szacunku ryzyka Zespolu Downa i innych wad. UWAGA: Badania te wykluczają wad ani nie diagnozują ich na 100%. Jeżeli wychodzi duże ryzyko, jest wtedy wskazanie do amniopunkcji, czyli pobrania próbki wod płodowych i zbadania ich pod kątem wad. Dopiero wtedy ma się praktycznie 100-procentową pewność. Oczywiście decyzja co do tego czy robić amnio należy do kobiety. Amniopunkcje robi się najwcześniej w 16tc, niesie ona pewne (malutkie!) ryzyko poronienia czy innych problemow.) To USG (badanie NT i NB) jest rzeczą stosunkowo nową. Jeszcze niedawno zalecano je przy zwiększonym ryzyku Zespołu Downa (czyli głównie starszym matkom), teraz to juz się powoli staje standardem. W tym badaniu - ponieważ rzeczy, które się bada są maleńkie i specyficzne, wyjątkowo ważne jest, aby sprzęt USG był nowoczesny, a lekarz specjalistą od USG. --------------------------------- # 18-24 tydzien Kolejne USG zwane najczęściej połówkowym, robi się ok. 18 - 24 tygodnia (z tego co wiem, w Polsce najczęściej ok. 21-23). W tym czasie można najlepiej sprawdzić rozwój serca i innych narządów wewnętrznych. Wykrywa wiele mozliwych wad rozwojowych, ocenia ogólny stan ciąży. --------------------------------- # Ok. 28-32t Jest to USG bardziej ogólne, sprawdzające rozwoj płodu, ilość wod płodowych, pozycję dziecka --------------------------------- Te trzy powyższe badania USG są zalecane jako standard przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne Czasami robi się także USG przedporodowe, ale nie jest to standard. Tak jak w poprzednim, ocenia się ryzyko okołoporodowe, położenie, wielkość i rozwój płodu Jeżeli są jakieś problemy czy wątpliwości co do ciąży robi się USG także przed 11t. Badanie w 8-9t powinno wykryć tętno płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: W ktorym tygodniu na pierwsze USG? 14.11.09, 10:33 Zalecamy pierwsze badanie usg między 11-13+6dni. Dla potwierdzenia ciąży można wykonać badanie wcześniej 5-7 tyd.ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama