rudamarta4 05.12.09, 12:33 Witajcie. Jak w temacie. Proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mondovi Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 05.12.09, 12:57 ja miałam przebijany. takim jakby szydełkiem. nic nie boli, w ogóle tego nie poczułam, a bardzo się bałam. miałam już rozwarcie, nie pamietam jakie, około 7cm na pewno, regularne skurcze, byłam podłączona do oxy. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 05.12.09, 13:17 Tez mialam przebijany.Robia to takim "szpikulcem".Czujesz tylko,ze leci z Ciebie woda(wpada do takiej nerki,ktorą lekarz podkłada).Bólu nie czuc zadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaturek0409 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 05.12.09, 19:08 U mnie tak jak u dziewczyn, przebijali długaśną igłą, jak ją zobaczyłam to się bardzo przestraszyłam, ale zupełnie nie czułam momentu przekłucia, nic nie bolało. Za to po przebiciu pęcherza zafundowano mi masaż szyjki, to już bolało bardzo mocno . Odpowiedz Link Zgłoś
agatha61 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 08.12.09, 15:32 dokładnie sam sprzęt lekko przerażający, jak go zobaczyłam to niemogłam opanować trzęsienia nóg Ale nie boli to zupełnie nic, tylko czujesz jak wody wylatują, takie cieplutkie i duuuużo ich. Agata Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 08.12.09, 15:50 no to miałyście farta mnie bolało jak cholera, z kolei nie widziałam szpikulca. Połozna wzięła mnie na fotel, wlazłam, ale nie wiedziałam po co. Nagle poczułam taki ból przeszywający, jakby mocne ukłucie w środku, i chlusnęło wodą na podłogę Położna wzięła mnie z zaskoczenia, ale i tak to było nieprzyujemne uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 08.12.09, 16:40 mi anestezjolog przebił normalnie ręką, też mnie wziął z zaskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rudamarta4 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 08.12.09, 17:12 Szpikulec powiadacie... Jak to brzmi, a jeszcze pewnie gorzej wygląda. Brrr! Jestem w 36-tym tyg., jeszcze mam trochę czasu, ale juz lekko pękam ze strachu. Mam remont w mieszkaniu i duzo biegam po sklepach budowlanych. Może mi wody odejdą gdzieś w alejce z płytkami i Młoda będzie miała zniżkę Odpowiedz Link Zgłoś
aniadmowska Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 14.01.10, 15:14 A ja nawet tego nie czułam.maz mi powiedział ze doktor przebija worek i nagle......jak nie chlusnie!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
3.monika Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 08.12.09, 19:02 Przy obu porodach miałam przebijany przez położne po prostu palcami, (paznokciami?) Nic nie bolało, poczułam tylko wylewające się wody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_k_87 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 05.05.21, 10:45 raczej nie palcami tylko igla ktorej nie widzialas bo trzyma sie ja wlasnie pomiedzy 2 palcami Odpowiedz Link Zgłoś
iza83 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 23.07.23, 17:25 To nie paznokcie. A specjalna nakładka na palec zakończona sztywnym pazurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 10.12.09, 12:27 Przyrząd wyglądał jak duże szydełko. Bolało jak cholera.Jedna położna trzymała przez brzuch głowę dziecka a druga przebijała. A potem tak ciepło się robi,jakby się zsiusiało Potem dostałam znieczulenie i wszystko mi wisiało ) Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 10.12.09, 14:11 Z ciekawosci zapytam. Po co sie w ogole przebija pecherz? Czy sa jakies konkretne wskazania kiedy sie to robi? Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowe_studio Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 10.12.09, 14:39 nic nie czulam jak mi przebijali. musieli mi przebic bo jeden blizniak juz sie urodzil a drugiemu zaczelo szalec tetno wiec musieli go szybko wydostac i nie obylo sie bez przebicia pecherza i kleszczy Odpowiedz Link Zgłoś
sroka75 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 14.01.10, 15:47 wklejam cytat z wypowiedzi p. Katarzyny Oleś: ------------------------------------------ Czy Panie myślą, że amniocenteza (przebijanie pęcherza płodowego) jest procedurą pożądaną i obowiązkową podczas porodu? Nic bardziej mylnego! Dziecko ma się znacznie lepiej rodząc się w zachowanym pęcherzu, ponieważ warstwa wód płodowych stanowi barierę między dzieckiem a kurczącym się mięśniem macicy. Przerwanie pęcherza płodowego powoduje także możliwość zakażenia wstępującego - dopóki wody są zachowane dziecko znajduje się w jałowym środowisku i zakażenie (np. podczas badania) jest bardzo mało prawdopodobne. Warstwa wód płodowych, tzw. poprzedzająca, chroni główkę dziecka, która toruje sobie drogę w kanale rodnym - czyli urazy typu krwiaki są znacznie rzadsze. Napięty pęcherz bardzo ładnie rozwiera szyjkę macicy. Dodatkowo zachowany pęcherz chroni przed bardzo poważną komplikacją, którą jest wypadnięcie lub przodowanie pępowiny. W sumie - amniocenteza jest interwencją medyczną, do której potrzebne są wskazania - tak, jak do innych interwencji. Maluch może się rodzić bez przekłuwania pęcherza i bez jego pęknięcia lub pęka on dopiero, kiedy główka jest już widoczna i część błon płodowych pozostaje na główce - mówimy wtedy o dziecku "urodzonym w czepku". W fizjologicznym przebiegu porodu wody płodowe odchodzą najczęściej pod koniec I okresu porodu. Pozdrawiam forum.gazeta.pl/forum/w,548,99321203,99333690,Re_nie_przebito_mi_pecherza.html ma nadzieję, że ciekawość została zaspokojonapozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elzabeth18 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 15.01.10, 02:00 nikt raczej go nie przebija...moja córcia sama sobie z nim dała rade i przedziurawiła go palcem lub paznokciem i tym sposobem przyszła na świat kilka dni wczesniej bo spusciła sobie wode kilka razy cos chlupneło i wód ubywało... Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkawodka Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 10.12.09, 14:35 mi przebili pęcherz ogromnymi nożycami... i od razu chlusnęło wodą, a pod tyłek podłożyli mi basen zeby nie zalać całej sali.. nic nie bolało... a obok mnie rodziła dziewczyna, której udało sie dopiero za 3x przebić wody (???) zaczelysmy rodzic o tej samej godzinie (pod kroplówka) a ona urodziła o 2,5 h później ode mnie, dokładnie o tyle później przebito jej pęcherz płodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 10.12.09, 15:06 pęcherz przebija się, gdy on sam nie chce pęknąć. Kiedy już rozwarcie jest na tyle duże, że dziecko powoli zaczyna się rodzić, a pęcherz ani drgnie. Prawdę mówiąc nie wiem co by było, gdyby go nie przebić, ale nie chcę się dowiadywać. Zwłaszcza na sobie. Na pewno poród byłby znacznie dłuższy i skomplikowany Odpowiedz Link Zgłoś
sroka75 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 14.01.10, 16:00 > Prawdę mówiąc nie wiem co by było, gdyby go nie przebić, ale nie > chcę się dowiadywać. Zwłaszcza na sobie. > Na pewno poród byłby znacznie dłuższy i skomplikowany > to w końcu wiesz czy nie wiesz co by było? bo jedno twoje zdanie przeczy drugiemupolecam też wątki nt. przebijania pęcherza płodowego na forum Dobry Poród... Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 14.01.10, 16:12 Mi za pierwszym razem przebijali długim szpikulcem, za drugim nożyczkami jak do nacinania (aż się bałam, że mnie natnie, bo miała chronić krocze). Teraz nie zgodzę się na przebijanie Aha, nic nie bolało, nic nie czułam. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 15.01.10, 08:23 Położna przebiła pęcherz ręką pod koniec 1 okresu bo wód było sporo i mały wciąż wracał-jakby odbijał się absolutnie nic nie bolało a po chwili główka wstawiła się do porodu i rozpoczął się 2 okres. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 15.01.10, 21:13 U mnie pęcherz pękł podczas badania przy rozwarciu 7-8cm. Nie wiem, czy położna mu "pomogła" czy był już po prostu tak napięty. Ale po odejściu wód poród wreszcie przyspieszył... Odpowiedz Link Zgłoś
klamag A jak jest przy cc?? 15.01.10, 11:38 Może to i głupie pytanie, ale zaciekawiło mnie. Przy pierwszym dziecku wody same mi odeszły. Teraz mam mieć cc i ciekawa jestem, co z tym pęcherzem? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bartuś: Barłomiej Bartolinni Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: A jak jest przy cc?? 15.01.10, 23:29 Wody wypływają podczas przecinania macicy- przez dziurę w brzuchu. Jak operator ma kiepski refleks, to mu do końca dnia chlupie w butach Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoliwki08 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 16.01.10, 19:22 Ja miałam przebity nożycami i tyle. Nic nie bolało a nawet jak takie cieplutkie wody leciały to było przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Mamaoliwki proszę o zmiejszenie sygnaturki do 16.01.10, 19:37 przepisowych 4 linijek. Odpowiedz Link Zgłoś
lerami Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 17.01.10, 01:14 Ja tam sobie posiedziałam na "wygodnym" stołeczku w czasie dłuuuuuuugiego wypełniania papierów do wypisu (chcieli mnie odesłać do domu bo ktg wskazywało tylko delikatne skurcze) i pęcherz sam pękł. I jak fajnie chlustnęło na podłogę Już nie próbowali mnie wysłać do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ala909034 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 05.05.21, 16:59 Hej. Czy można zajść w ciążę jak ja byłam naga a on miał bokserki i dresy, jego dresy były świeżo co mokre od preejkulatu bądź spermy. Moja pochwa była mokra i wilgotna. Usiadłam na nie, stymuwalismy stosunek. Potem robił mi palcowke, poprawiał sobie dresy ale nie wkładał do dresów. Poprawiał te mokre dresy. Wiem, że plemniki gina szybko na suchym przedmiocie czy czymś inny ale gdy ja miałam mokro to miały środowisko wilgotne przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
ala909034 Re: Jak wygąda przebicie pęcherza płodowego? 06.05.21, 17:35 Hej. Czy można zajść w ciążę jak ja byłam naga a on miał bokserki i dresy, jego dresy były świeżo co mokre od preejkulatu bądź spermy. Moja pochwa była mokra i wilgotna. Usiadłam na nie, stymuwalismy stosunek. Potem robił mi palcowke, poprawiał sobie dresy ale nie wkładał do dresów. Poprawiał te mokre dresy. Wiem, że plemniki gina szybko na suchym przedmiocie czy czymś inny ale gdy ja miałam mokro to miały środowisko wilgotne przecież. Odpowiedz Link Zgłoś