Dodaj do ulubionych

pierwsze badania

30.09.10, 17:33
hej kobitki,tak jak pytałam wczesniej,jednak poszłam dzisiaj do lekarza,faktycznie pecherzyk jest bardzo malutki,wczesna ciaza,jeszcze nic nie widac,karty jeszcze mi nie załozył ale dał skierowanie na badania typ; grupa krwi,mocz badanie ogolne,glukoza i morfologia z rozmazem.to tyle z jego strony.wy na poczatku tez tylko takie badania miałyscie zrobic.a moze ten moj lekarz jest jakis mało kompetentny,albo ja jestem uprzedzona jakas.
Obserwuj wątek
    • sofi75 Re: pierwsze badania 30.09.10, 18:28
      karte ciazy?

wiekszosc karte ciazy zaklada dopiero w 10-12 tc - przeciez pierwsze trzy miesiace to 'na dwoje babka wrozyla'

Nastepna madra, ktora do lekarza idzie 3 godziny po tescie sikanym, a pojutrze zalozy watek 'za maly pecherzyk'
      • 230808r Re: pierwsze badania 30.09.10, 18:32
        zwyczajnie sie cieszy dziewczynasmile ale skad w tobie sofi tyle złośliwości?
        • em.haa Re: pierwsze badania 30.09.10, 18:49
          Kartę to należy założyć do 10 tyg.
          Zazwyczaj się ją zakłada około 8-9 tyg.
          Ja dostałam skierowanie na badania dopiero pod koniec I trym.
          • mag1982 Re: pierwsze badania 30.09.10, 18:51
            A ja kartę w 11 t.c. dostałam.
            • narrinka Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:02
              ja karte dostalam na 1 wizycie w 9tyg, moim zdaniem Twoj lekarz jest kompetentny skierowal na badania, a na nastepnej wizycie juz napewno dowiesz sie wiecej, pewnie zalozy karte wpisze badania itp dlatego w spokoju czekaj na kolejna wizyte bo zapowiada sie ze jest wszystko na dobrej drodze wiec teraz tylko zostalo czekac w spokoju. pozdrawiam smile
            • em.haa Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:06
              Rozporządzenie ministra zdrowia stanowi, że kobieta powinna być pod opieką lekarską nie później niż od 10 tygodnia ciąży, do porodu. W tym czasie co najmniej trzy razy, czyli w każdym trymestrze ciąży, powinna skorzystać z świadczeń zdrowotnych w przychodni podstawowej opieki zdrowotnej, ewentualnie w przychodni specjalistycznej lub w szpitalu.

Czyli że do 10 tyg trzeba mieć kartę???? Zgłupiałam. Tak mi lekarz powiedział.
              • ta.paula Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:13
                Ja robiłam też badania w kierunku różyczki, cytomegalii i toksoplazmozy, bez skierowania od lekarzawinkAha, robiłam je w mniej więcej 6 tygodniu żeby w razie czego jak najszybciej rozpocząć leczenie. Może to przesada, może nie, ale dzięki temu szybko okazało się że jest wszystko ok i już później miałam z głowy.
              • fasol-inka Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:15
                ale posiadanie kart ciąży a bycie pod opieką lekarską to dwie różne rzeczy przecież
                • em.haa Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:22
                  No tak, ale bycie pod opieką lekarza jest udokumentowane w karcie ciąży na podstawie której wydaje się później wniosek o becikowe.
                  • fasol-inka Re: pierwsze badania 30.09.10, 20:36
                    ale bycie pod opieką jest udokumentowane także w papierach przychodni - ja do becikowego nie potrzebowałam karty ciąży a formularz podpisany przez lekarza prowadzącego, w którym były daty wizyt w kolejnych trymestrach
                    • aga.1975 Re: pierwsze badania 30.09.10, 21:06
                      a komu te becikowe płacą?
                      • em.haa Re: pierwsze badania 30.09.10, 21:20
                        Jak to komu, wszystkim.
          • gwen_s Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:11
            mój gin mówił, że nie ważne kiedy zakłada się kartę ciąży a ważne kiedy się pierwszy raz idzie do gina, bo może on zapisać u siebie w karcie pacjentki, że jest ciąża i to wystarczy bo potem i tak to lekarz wystawia zaświadczenie kiedy laski się zgłaszają, tzn w którym tc.
            Ja miałam do zrobienia tylko morfologię i ogólne badanie moczu. Grupę już dawno mam, reszty nie chciał... nie pamiętam jak to było w pierwszej ciąży, ale chodziłam do innego gina.
            • em.haa Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:23
              Moja przyjaciółka jak szła po becikowe to musiała przedstawić wniosek od lekarza wypisany na podstawie karty ciąży i kartę też jej zabrali.
              Długo się zastanawiałyśmy po co.
              • czekolada85 Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:32
                A co do becikowego to wystarczy zaświadczenie od gina że pierwsza wizyta była przed 10tc nikt nie ma prawa zabierać Ci karty ciąży albo prosić o ksero. Wystarczy zwykłe zaświadcznie.

Ustawa o świadczeniach rodzinnych
                " Art. 9. 1. Dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje matce lub ojcu albo opiekunowi prawnemu dziecka.

2. Dodatek przysługuje opiekunowi faktycznemu dziecka w wieku do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia, jeżeli nie został przyznany rodzicom lub opiekunowi prawnemu dziecka.

3. 42) Dodatek przysługuje jednorazowo, w wysokości 1 000,00 zł.

4. W przypadku wystąpienia o przysposobienie więcej niż jednego dziecka lub urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu dodatek przysługuje na każde dziecko.

5. (uchylony). 43)

6. Dodatek, o którym mowa w ust. 1, przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu.

7. Pozostawanie pod opieką medyczną potwierdza się zaświadczeniem lekarskim lub zaświadczeniem wystawionym przez położną."
                • em.haa Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:41
                  Suma sumarum wychodzi na to samo.
                  Kiedyś zupełnie przypadkiem trafiłam do lekarza z bólem brzucha (w ciąży oczywiście)
                  był strasznie niemiły od wejścia, zapytał mnie o kartę ciąży a byłam już w 14 tyg powiedziałam, ze nie mam i zapytałam czy mi założy a on na to, żebym poszła do swojego lekarza prowadzącego, wtedy jeszcze takiego nie miałam, w ogóle nie szło się z nim dogadać, więc czasem warto dmuchać na zimne. Odmówił mi nawet badania bo nie jest moim lekarzem prowadzącym, recept mi odmówił, wszystkiego odmawiał, dał skierowanie do szpitala tylko... a tam się okazało że niepotrzebnie, gdyby mnie zbadał to by wiedział. Wszystko skończyło się skargą w Izbie Lekarskiej i NFZ ale co z tego, debili nie brak.
            • czekolada85 Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:27
              Dokładnie, nie jest ważne kiedy dostajesz kartę ciąży, liczy się raczej zgłoszenie do lekarza. Przecież lekarz też prowadzi karty pacjentów wpisuje wszystko co dzieje się z pacjentką i w razie potrzeby wystawi zaświadczenie albo wpisze w kartę ciąży później.

A co do pierwszej wizyty. Pisałam już na forum kilka razy że to głupota lecieć od razu po teście ciążowym do gina. Zresztą mówię to z doświadczenia bo sama głupia tak zrobiłam. Byłam 5 tc pęcherzyk strasznie malutki i do serduszko nie biło. Gin kazał przyjść za tydzień, jeszcze raz miałam zrobione usg, kiedy okazało się że płód jest żywy dostałam skierowanie na badania morfologia, ogólne moczu, choroby weneryczne, toksoplazmoza, glukoza i pewnie coś jeszcze ale nie pamiętam dokładnie.
              Przy następnej wizycie około 11 tc kiedy przyszłam z wynikami, dostałam kartę ciąży.
              Miałam zrobione usg (gdzie lekarz oceniał przeźerność karkową, kość nosową) zrobił mi też cytologię oraz to rozmaz mikrobiologiczny z pochwy.
              W karcie ciąży wpisał termin pierwszej mojej wizyty (czyli ten 6tc kiedy stwierdził że płód jest żywy).
              Miej więcej tak to wyglądało na początku.
              • em.haa Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:34
                Ja mam kartę ciąży od zupełnie innego lekarza i inny mnie prowadzi.
                I dobrze się stało bo od 10 do 14 tyg leżałam w szpitalu a na wizytę trafiłam dopiero w 17 tyg.
                Mogłabym zapomnieć o świadczeniach.
                • czekolada85 Re: pierwsze badania 30.09.10, 19:43
                  Spokojnie, na podstawie karty leczenia szpitalnego każdy gin może wystawić Ci takie zaświadczenie.

Po za tym pracuje w MOPSIE dlatego wiem co mówię wink
                  A nie kompetentnych urzędników trzeba zwyczajnie wyprostować smile
                  • em.haa Re: pierwsze badania 30.09.10, 20:41
                    Przy drugim dziecku będę mądrzejsza smile
                    Dobrze wiedzieć że w Mopsie pracujesz wink
              • szczesliwa_0 Re: pierwsze badania 30.09.10, 20:17
                czekolada dzieki za wsparcie,naprawde mi pomogłas.czyli jak teraz jestem w 5 tc i pojde za 3-tygodnie do ginek i da mi ta karte to nie bedzie za pozno zeby dostac becikowe????/prosze odpisz.
                • czekolada85 Re: pierwsze badania 30.09.10, 20:31
                  No pewnie że nie będzie!
                  W twojej sytuacji będzie to 8tc więc spokojnie.

Tak jak pisałam wcześniej ustawa o świadczeniach rodzinnych - rozdział II art 9 dodatek z tytułu urodzenia dziecka punkt 6 i 7
                  6. Dodatek, o którym mowa w ust. 1, przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu.
                  7. Pozostawanie pod opieką medyczną potwierdza się zaświadczeniem lekarskim lub zaświadczeniem wystawionym przez położną.

I podkreślam raz jeszcze do otrzymania tego świadczenia podstawą nie jest karta ciąży. Tylko wymienione wyżej zaświadczenie.
    • titerlitury Re: pierwsze badania 30.09.10, 20:35
      lekarz kompetentny, na tym etapie zlecił to co potrzebne
    • aga.1975 Re: pierwsze badania 30.09.10, 21:17
      Wydaje sie sensowne zrobienia IgG, IgM przeciwko Toxoplazmozie i CMV. jako ze ze igM zanikaja po okolo 2 miesiacach zazwyczaj, trudno bedzie zinterpretowac wyniki. jak zrobisz je w 10-12 tyg, i IgG beda (+), beda watpliwosci czy zachorowanie nie przypadlo na sam poczatek. Co prawda robi sie jeszcze dodatkowe badanie z IgG, no ale w razie ewentualnych watpliwosci lepiej miec komplet.
      Mozna tez zrobic cytologie.
      Dodatkowo: grupa krwi, anty HIV, anty HCV, WRsmile
      • decylia Re: pierwsze badania 30.09.10, 21:25
        Anty HIV jest opcjonalnie. Rzeczywiście pozostałe badania - tokso i CMV powinny być, ja miałam robioną jeszcze cytologię. Ale to na następnej wizycie w 7 tyg. Jeżeli szybko masz następną wizytę, to może zalecić dopiero wtedy kolejne badania. Jak nie przepisze, to się upomnij. I nie stresuj się tak, przed Tobą jeszcze 9 miesięcy, zwariujesz jak się nie uspokoisz smile
    • minerwamcg Re: pierwsze badania 30.09.10, 22:17
      Dziwne jakieś zwyczaje. Mnie lekarka założyła kartę ciąży natychmiast jak przyszłam - a przyszłam bardzo wcześnie, w czwartym tygodniu.
      Nie wiem, czym się kierują lekarze zakładając kartę dopiero po trzech miesiącach, "bo wcześniej nic nie wiadomo". Co, do pioruna, kawałka kartonu im żal? Ciąża dziesięciotygodniowa to też ciąża!
      Pierwszą ciążę poroniłam właśnie w dziesiątym tygodniu. I karta z wpisanymi pierwszymi badaniami jest oprócz testu ciążowego jedyną pamiątką, jaką mam po moim najstarszym dziecku. Dobrze, że ją mam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka