Dodaj do ulubionych

Przyjmowanie Foliku..

29.06.11, 15:20
Witam. Czy nieregularne branie foliku przed zajsciem w ciaze moze cos pokomplikowac?? Tzn. niecodziennie tylko tak w kratke?Czy raczej nie?
Obserwuj wątek
    • kaszunia Re: Przyjmowanie Foliku.. 29.06.11, 15:30
      Nic się nie stanie, dobrze że brałaś. Regularnie trzeba brać w ciąży, nie ma zmiłuj smile
      • madaw Re: Przyjmowanie Foliku.. 29.06.11, 15:38
        dzieki,ja nie jestem w ciazy jeszcze. Tak sie chcialam upewnic,bo wyczytalam w ulotce zeby nie przerywac brania foliku.
        • jeza_bell Re: Przyjmowanie Foliku.. 29.06.11, 16:20
          > wyczytalam w
          > ulotce zeby nie przerywac brania foliku.

To tylko chwyt handlowy- nie przejmuj się pominiętymi dawkami.
      • pepparkakor Re: Przyjmowanie Foliku.. 30.06.11, 11:08
        kaszunia napisała:

> Nic się nie stanie, dobrze że brałaś. Regularnie trzeba brać w ciąży, nie ma zm
        > iłuj smile

A ja akurat brałam 3 miesiące przed ciążą, a gdy zaszłam musiałam Folik odstawić, ponieważ zaczął nasilać u mnie alergię uncertain
    • deodyma Re: Przyjmowanie Foliku.. 30.06.11, 09:01
      w pierwszej ciazy w ogole nie bralam i dziecko urodzilo sie zdrowe.
    • natchniuza86 Re: Przyjmowanie Foliku.. 30.06.11, 10:56
      Pominiecie dawki zwlaszcza przed ciaza nie ma absolutnie zadnego znaczenia.
      Mnie z kolei zastanawia inna rzecz. Dlaczego Folik jest taki superpopularny? Przeciez to bardzo mala dawka, a preparat stosunkowo "drogi". W poprzedniej ciazy lekarz kazal mi brac dwie tabletki Foliku czyli 0,8mg. Teraz inny juz lekarz, duzo lepszy niz poprzedni, przepisuje mi kwas foliowy w dawce 15mg!!!! Opakowanie kosztuje chyba 3 zl na miesiac, Folik brany dwa razy dziennie okolo 15zl. A dawka wieksza to akurat dawka lepsza. I tansza wink Wiec dlaczego wszystkie ciezarne sa takimi fankami Foliku?
      • kijek82 Re: Przyjmowanie Foliku.. 30.06.11, 11:51
        hahah, o tym samym pomyslalam, wszyscy mnie pytaja - lykasz folik?Nie KWAS FOLIOWY, tylko foliksmile.Teraz mam preparat niepolski. Ale tak mysle- fembion natal 2 zawiera wystarczajaca ilosc?(200mcg ma)
      • kijek82 Re: Przyjmowanie Foliku.. 30.06.11, 11:53
        sama sobie odpowiem-nie masmileChoc ja jem b.duzo produktow zawierajacych...przesada tez chyba nie jest wskazana...
      • jotka_k Re: Przyjmowanie Foliku.. 30.06.11, 14:02
        natchniuza86 napisała:
        > Wiec dlaczego wszystkie cieza
        > rne sa takimi fankami Foliku?

nie wszystkie smile ja łykałam i łykam nadal po prostu kwas foliowy, o taki
        https://www.aptekaslonik.pl/images/prod/919/kwas_foliowy.jpg
        • natchniuza86 Re: Przyjmowanie Foliku.. 30.06.11, 16:47
          Jaka to jest dawka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka